Jeżeli jesteś zielono zakręcony, ogród to Twoja obecna lub przyszła pasja, kochasz ludzi, zwierzęta i rośliny, masz dużą wiedzę na temat ogrodnictwa, lub, wręcz przeciwnie, jesteś "w tym temacie" zielony jak szczypiorek na wiosnę - to jest forum dla Ciebie!
Pragniemy stworzyć forum przyjazne, sympatyczne, a jednocześnie - merytoryczne.

TEMAT: Wątek powitalny 2019-2024

Wątek powitalny 2019-2024 24 Mar 2024 01:14 #853927

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Ja niby mieszkam pod Wawą, ale ogrody mam na Roztoczu i o dziwo tu wszystko jeszcze uśpione. Ptaki śpiewają od piątej rano tak głośno że budzą, wiosna jest niesamowita. Mimo uciekających lat, w tym czasie człowiek czuje się młody, dziś lecące bociany natchnęły pozytywnie :)
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wątek powitalny 2019-2024 24 Mar 2024 06:22 #853929

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Ogrodu na Roztoczu zazdroszczę, nigdy tam nie byłam, ale czuję, że jest tam pięknie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bietkae, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Wątek powitalny 2019-2024 22 Kwi 2024 18:46 #856163

• Jałowcok
  • Jałowcok's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22
Odpowiadanie po 2 miesiącach nie najlepiej wygląda, ale lepiej późno niż wcale. Na działce przebywam około weekendowo plus 2 tygodnie urlopu jak są ogórki :) Latem najczęściej od czwartku późnego wieczora do poniedziałku wczesnego ranka. Potem powrót żeby żona zdążyła na 8 do biura a dziecko do przedszkola :) Dojazd A1 szybko leci.
Podlewam na zapas w poniedziałek o świcie. Mam też mauzera ustawionego na paletach i podłączone nawadnianie kropelkowe, narazie za sterownik robi znajomy które raz na jakiś czas przyjdzie i odkręci :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, ewakatarzyna

Wątek powitalny 2019-2024 06 Maj 2024 15:09 #856967

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Witamy nową koleżankę na forum Sonka :bravo: :flower1:
Niebawem zacznie pisać ,pokazywać ogród .
Wszystko w swoim czasie :)
Edit ;)
Przepraszam koleżankę Sonka ,ja dzisiaj jednak pisać nie
powinnam . ;)
A powitań nigdy za dużo ;)
Mam nadzieję ,że mi wybaczy :hug: :hug:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2024 17:21 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, ewakatarzyna

Wątek powitalny 2019-2024 28 Maj 2024 18:51 #858864

• paulina_t3010
  • paulina_t3010's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Dzień dobry!
Od początku roku zerkałam anonimowo na forum, w końcu postanowiłam - dołączam.
Mam na imię Paulina, stawiam pierwsze kroki (dosyć nieudolne) w warzywnictwie. W tym roku postawiłam sobie za cel doprowadzić do porządku teren wokół domu (obecnie jedynie chwasty i przebronowana ziemia). Mimo dalekiej drogi, już oczyma wyobraźni widzę te piękne rabaty:)

Darzę wielkim uczuciem pomidory, niestety, bez wzajemności, ale nadal się staram, sporo też skorzystałam z Waszej wiedzy.

Bardzo miło mi stać się częścią tej grupy.
Pozdrawiam!

Wątek powitalny 2019-2024 28 Maj 2024 18:56 #858866

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83391
Fajnie, Paulino, że się zalogowałaś.
Co prawda od warzyw są tu inni specjaliści, ale może i jakieś ozdobne zechcesz mieć? W warzywniku też mogą rosnąć, skoro u mnie pomidory rosną w liliach. B)

A piecholka nie przedstawisz? Musi Ci być bliski, skoro jest awatarkiem.
Zresztą mamy tu i dyskusje o zwierzakach - zapraszam!
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, paulina_t3010

Wątek powitalny 2019-2024 29 Maj 2024 21:21 #858960

• paulina_t3010
  • paulina_t3010's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Na ten moment mam dwie podwyższone grządki, wysiałam wokół nich kwiaty różnej maści, jeszcze nic nie widać, ale pochwalę się na pewno!
Oczywiście, że przedstawię psiaka: oto Zuza, 2-letni kundelek, któremu do szczęścia potrzebny jest tylko sznur i osoba towarzysząca do zabawy. Nie zauważyłam dyskusji o zwierzakach, muszę się dokładniej rozejrzeć po forum - dziękuję za polecenie.
Pozdrawiamy!

IMG_8746.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, Perełka, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Wątek powitalny 2019-2024 18 Cze 2024 20:06 #860601

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
To nie jest żaden kundelek, miałem identycznego psa, więc to musi być jakaś rasa tyle że nie wiemy jaka.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Wątek powitalny 2019-2024 16 Lip 2024 15:26 #862561

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 117
Dzień dobry. Czytam Forum od dobrych trzech lat, może dłużej, niektóre osoby zrobiły mi się bliskie, jakbym je znała osobiście. Z tego Forum czerpię obecnie głównie nowe informacje, rady i wsparcie w moich ogrodniczych działaniach. Mam działeczkę ROD w Warszawie już chyba z 15 lat, jak nie więcej. Od paru lat hoduję na niej już nie tylko kwiaty, ale i trochę warzyw w drewnianych skrzyniach i donicach. W tym roku po raz pierwszy posadziłam "zwykłe" pomidory, nie miniaturki balkonowe. Moim głównym celem jest mieć zieloną dżunglę na działce, na której rośliny płynnie kwitną jedne po drugich, aby nie było nudno, tylko zawsze kolorowo. Ponieważ intensywnie pracuję zawodowo, moim "małym rajem" mogę cieszyć się tylko w weekendy, dlatego też moje ambicje ogrodnicze staram się dostosować do możliwości:) Mam nadzieję, ze po tym pierwszym wpisie powolutku będę dołączać do różnych dyskusji. Pozdrawiam wszystkich zapaleńców!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, lusinda

Wątek powitalny 2019-2024 16 Lip 2024 15:43 #862567

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Witaj Rumianku. Dobrze, ze do nas dołączyłaś. Czuj się jak u siebie w domu. Zapraszam do warzywnika :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Wątek powitalny 2019-2024 16 Lip 2024 16:04 #862570

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A ja do wątków roślin ozdobnych. :flower1:

Piękną dalię wybrałaś jako awatarek, to któraś z Cafe au Lait?

Wątek powitalny 2019-2024 17 Lip 2024 10:34 #862609

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Junior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 117
Bardzo dziękuję za miłe przyjęcie :) tak, to Cafe au Lait (ale nie wiedziałam, że może być "któraś", jest kilka odmian?) - oczywiście zachęciły mnie zdjęcia w wątku daliowym, mam ją pierwszy rok, do tej pory wolałam dalie z jednym rzędem płatków.

Wątek powitalny 2019-2024 17 Lip 2024 10:54 #862612

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
O tak, jest kilka wariantów Kawki z Mleczkiem, oto moja nowość, Cafe au Lait Royal.

Prócz tego (chyba nadal) mam Rose, ale jeszcze nie kwitnie, więc może być i tak, że nie odpaliła po zimie.

Na stronie mojego ulubionego holenderskiego producenta jest jeszcze Twist, ale ja mając niewiele powierzchni, muszę dokonywać restrykcyjnych wyborów.
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2024 14:10 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Wątek powitalny 2019-2024 26 Wrz 2024 17:26 #865651

• MonKax
  • MonKax's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Witajcie. Co prawda zarejestrowałam się już rok temu ale jako początkująca ogrodniczka nieśmiało tu zaglądam i staram się ogarnąć co i jak ;) Podczas pandemii postanowiłam zagospodarować mały kawałek ziemi koło domu z chwastami, z którymi walczę do dziś. Myślę, że z roku na rok coraz lepiej idzie mi przygotowywanie swoich sadzonek, zwłaszcza pomidorów i papryk. Niestety ten rok nie był dla mnie łaskawy, pomidory szybko zakończyły żywot przez zarazę a papryki przez przędziorki. Ale cóż, pozostaje wyciągnąć wnioski i przygotować się lepiej na przyszły sezon. Pozdrawiam :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, JaNina, zwykły chłop, Babcia Ala, jack90, lusinda

Wątek powitalny 2019-2024 26 Wrz 2024 22:18 #865671

• owsianka
  • owsianka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 308
MonKax wrote:
nieśmiało tu zaglądam.
Zaglądaj na nasze forum śmielej to może nie dotkną Ciebie takie tragedie np. z pomidorami. Miło Ciebie widzieć.
Pozdrawiam poprosturysiek
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2024 08:54 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, MonKax

Wątek powitalny 2019-2024 26 Wrz 2024 22:37 #865673

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Witaj MonKax :P

Czytaj, dużo czytaj, to taka podpowiedź. Większość informacji, które dotyczą warzyw hodowanych w naszych ogrodach jest już w wątkach. Od roku tu jestem i dzięki ludziom, którzy poświęcili wiele czasu, aby zamieścić wpisy dochowałam się wielkiego czosnku, ogromnej ilości pomidorów, mam nawet kapustę, której nigdy nie uprawiałam.

Pytaj o wszystko, jeśli będę znała odpowiedź to na pewno odpowiem.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, MonKax

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Carmen, Betula
Wygenerowano w 0.631 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum