Jeżeli jesteś zielono zakręcony, ogród to Twoja obecna lub przyszła pasja, kochasz ludzi, zwierzęta i rośliny, masz dużą wiedzę na temat ogrodnictwa, lub, wręcz przeciwnie, jesteś "w tym temacie" zielony jak szczypiorek na wiosnę - to jest forum dla Ciebie!
Pragniemy stworzyć forum przyjazne, sympatyczne, a jednocześnie - merytoryczne.

TEMAT: Wątek powitalny 2019-2025

Wątek powitalny 2019-2025 21 Lut 2025 13:59 #872230

Cześć!
Zauważyłam, że niektórzy tutaj przedstawiają się dłużej niż samym imieniem, więc i moja kolej. W 2019 roku zakupiliśmy z mężem pustą działkę 20 arów, która była polem uprawnym. Powoli się urządzamy ogrodowo. Działka długa i wąska ok. 21 metrów szerokości i 100 metrów długości. Tył działki (26x21m) przeznaczyliśmy na część użytkowo-warzywno-owocową. Poniżej fragment warzywnika na który składa się tunel foliowy 3x6m oraz 8 skrzyń warzywnych 1,25x5m (50 m2). Dodatkowo mamy jeszcze sad, jagodnik, poletko ze szparagami, truskawkami, jest miejsce na dynie.
F2D900BC-E987-44AB-87F6-99A28749D314.jpeg

Najwiecej frajdy sprawia mi uprawa pomidorów w różnych kolorach, wielkościach, kształtach. W zeszłym roku miałam u siebie 26 odmian posadzonych w ilości 129 sadzonek. Sadzę w tunelu jak rownież w gruncie (podwyższone grządki).
25DF9CF5-D01F-4333-9CEE-6E462E3D9670.jpeg

4340E4DD-2ED4-4AE4-B37B-1B3477DB011E.jpeg

Posiadam nasionka takich odmian w swojej kolekcji:
Alice’s Dream
•Aussie
•Costoluto Fiorentino
•Dwarf Beauty King
•Kardynal
•Kozula 14 Megagroniasty
•Malinowy kapturek
•Michael’s Portuguese Monster + Delicious
•Perun
•Rozovye schechky
•S.Marzanno 3
•Super Nova
•Aurija
•Betalux
•Brandywine Black
•Citrina
•Gargamel
•Kosovo
•Stara Babcina Malinówka
•Cornabel F1
•Black Cherry
•Citrus Grape (Cytrynek Groniasty)
•Green zebra
•Rotkapen (muszę sprawdzić nazwę, bo chyba literówka)
•Aly Mustang
•Aurija - Dwarf
•Beczka Miodu
•Black Beauty
•Black Japanesse Trifele
•Gold medal
•Isis Candy
•Lady Madonna - Dwarf
•Malachitowa Szkatułka
•Mongolian - Dwarf
•Niebiańskie Góry (ZAILIJSKIS ALATAU)
•Omar’s Lebanese
•Orange Russian
•Russian Big Roma
•Sgt. Peppers
•Sibirskie Banany
•Uluru Ochre - Dwarf
•Uralskij Rannyj - Dwarf
•Work Release Paste
•Brandywine Apricot
•Brad's Black Heart
•Big Rainbow
•Dwarf Stone
•Dwarf Delta Diver
•Dwarf Sweet Sue
•Dwarf Caitydid
•Dwarf The Thong
•Orange Strawberry
Sakwa Wojciecha
Tiger Flash
•Salsa Super Roma
•Anna Russian
•Honey moon F1
•Klara
•Malachitowa szkatułka
•Malinowy warszawski
•Poranek
•Russian Cossack
•Yellow Pearshaped
•Amethyst Jewel
•Amish Paste
•Ananas Noir
•Barry’s Crazy Cherry
•Bawole Serce
•Beefsteak Black
•Bison
•Black from Tula
•Blue Beauty
•Blush
•Brad’s Atomic Grape
•Cherry Dziki
•Christmas Grapes
•Green Grape
•Hazel Mae
•Italian Red Pear
•Kellog’s Breakfast
•Mama Irene
•Mexico
•Noire de Crime
•Philovita F1
•Pierce’s Praide
•Pink Bumblebee
•Pink Siberian Tiger
•Provenzano
•Raf Hairloom
•Red Target
•Tasmanian Chocolate - Dwarf
•Petit Coeur De Boeuf
•Yellow Dragon
•Purple Heart - Dwarf
Pozdrawiam wszystkich pomidorowo zakręconych :)
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.

Zielone okna z estimeble.pl

Wątek powitalny 2019-2025 21 Lut 2025 14:07 #872232

Proszę o pokierowanie mnie jakie wątki pomidorowe przeczytać w pierwszej kolejności. Do tej pory przejrzałam/przeczytałam te o dwarfach, koktailówkach, krzyżowaniu odmian. Widziałam też alfabetyczną listę tematów, która została spisana.
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Wątek powitalny 2019-2025 21 Lut 2025 14:32 #872237

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87126
Skoro masz tyle odmian, to i z pewnością spore doświadczenie, którym możesz się podzielić.
Ja zbyt warzywna nie jestem (w sensie uprawy, bo jedzenie jak najbardziej), lecz na pewno zaraz odezwie się ktoś z "Drużyny Pomidora".
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Wątek powitalny 2019-2025 23 Lut 2025 19:02 #872375

• Zico
  • Zico's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Wreszcie po długich staraniach udało mi sie otrzymac dostęp do forum. Witam wszyskich
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, bietkae, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, lusinda

Wątek powitalny 2019-2025 23 Lut 2025 19:31 #872379

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
A dlaczego to było tak trudne? My raczej zachęcamy i zapraszamy, niż budujemy bariery - przynajmniej tak mi się zdaje.
Napisz może trzy zdania o Twoich roślinnych zainteresowaniach.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Wątek powitalny 2019-2025 24 Lut 2025 09:06 #872404

Łatka wrote:
A dlaczego to było tak trudne? My raczej zachęcamy i zapraszamy, niż budujemy bariery - przynajmniej tak mi się zdaje.
Napisz może trzy zdania o Twoich roślinnych zainteresowaniach.
U mnie też dołączenie było po kilkudniowych staraniach. Pisałam na 3 różne maile, na facebooku i na messengerze. Przy zakładaniu konta jest błąd taki, że skrzynka admina jest zapchana i nie docierają do niej maile i nie jest wysyłany mail aktywacyjny. Bez niego nie można potwierdzić założenia konta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, bietkae, ewakatarzyna

Wątek powitalny 2019-2025 17 Mar 2025 23:04 #873637

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 138
Hej , hej u mnie ten sam błąd co u pomidorowy zawrót głowy . Od roku próbowałam się do was dobić dopiero teraz się udało . Wysłałam wiadomości prosto z forum (zgłaszając problem ) a także z e-mail. ;) Ale grunt ze się udało . Pozdrawiam .
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

Wątek powitalny 2019-2025 17 Mar 2025 23:50 #873638

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 138
Cześć jestem Magda , melduje się z Górnego Śląska, okolice Tychów . Zaczęło się 4 lata temu , zostałam mamąi od tego czasu ,,odwaliła mi szajba ,,( jak to mawia mój ojciec )zarządziłam wytyczenie miejsca z tylu posesji na warzywniak . Przez 2 miesiące w wolnych chwilach oczyszczałam sobie teren pod mój przyszły ogródek. 20 lat temu składowaliśmy w tym miejscu siano w kostkach (bróg)potem leżały tam zwały kamieni , później lezal tam złom a to wszystko było porośnięte 2 m pokrzywami , lebiodami i nie wiadomo czym jeszcze umordowalam się okropnie . Postawiłam płot z siatki leśnej . Ten Mój płot miał powstrzymać kury ale niestety 5 panienek nic sobie z tego nie robi i tylko czeka kiedy idę kopać grządki . Gdy już wszystko było gotowe postanowiłam ze jeszcze może warto zainwestować w jakiś zapylaczy co by mi te warzywa zapylały i tak stałam się posiadaczka 5 rodzin pszczelich stanęły nie gdzie indziej tylko w środku mojego warzywniaka :whistle: :whistle: (nigdy nie miałam styczności z pszczołami ale jakoś mi to wychodzi teraz wiosna wystartowałam z 10 ). Po roku postawiliśmy poliwęglan 3x4 (za ciasno, za ciasno ) . Od południa moj warzywniak jest odgrodzony 2 m płotem betonowym a tuż za nim biega 5 moich koni to była moja pierwsza pasja od dzieciństwa czyli będzie jakieś 20 lat . Praca , dom , dziecko i na konie już czasu zabrakło ale ze nie umiem usiedzieć w miejscu to mam swój ogródek i pszczoły . To chyba tyle o mnie . Ukończyłam tez technikum rolnicze ale profil Hodowca Koni to się nie liczy jako ogrodnictwo (pasja to pasja ) :lol: :lol: . Uprawiam warzywa na własny użytek i dla rodziny. Między ulami posadziłam drzewa owocowe . W tym roku chce w dalszej części tuż za siatka zrobić rabaty kwiatowe . Aktualnie czekam aż obeschnie ziemia by móc wjechać małym sadowniczym traktorkiem(wykorzystujemy go do przewozu siana dla koni) i odgruzować teren czyli dalej powiększam powoli swoje areały :blink: :blink: pozdrawiam wszystkich !!! Ps. Mam jeszcze szurniętego psa nie innego jak beagle . Nazywa się Nana . Jest jeszcze kot w kolorze beagla i ma na imię Lala :silly: . O reszcie mojego zwierzyńca być może dowiecie się w postach .
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2025 23:53 przez Madzinek1234. Powód: Dopisek

Wątek powitalny 2019-2025 18 Mar 2025 01:22 #873641

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9476
Witaj Magduś!!
Świetnie, że do nas dołączyłaś. To co napisałaś brzmi obiecująco.
Dziś padały olbrzymie płatki śniegu, a ja zawzięcie sadziłam bób, aby sprawdzić czy skiełkowany da radę wzejść po -10* mrozie. Dobrze, że ogród mam ukryty w lesie, bo jakby ktoś z miejscowych zobaczył, że siedzę w ogrodzie w taką pogodę, to wiadomo co by pomyślał...to tak a propos "szajby ogrodowej"...
Czekam na więcej. :P :bye:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2025 01:23 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): broja, Łatka, Marlenka, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Wątek powitalny 2019-2025 18 Mar 2025 07:04 #873643

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Witaj, Magdo, już Cię bardzo lubię, z powodu beagle i "wogle". Beagle posiadają bez reszty moje serce od ponad 20 lat.
Pokaż koniecznie swoje zwierzaki, z łaciatym na czele. Ogród też, albo w wątkach tematycznych, albo załóż własny. Jako że ja jestem "kwiatkowa", a tylko incydentalnie "warzywna", czekam na Twoje poczynania na powstających rabatkach.

Jeśli mogę cokolwiek sugerować - zmodyfikuj swój profil, podając "okolice Tychów" lub "Śląsk" jako lokalizację.
Za tę wiadomość podziękował(a): broja, Marlenka, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Wątek powitalny 2019-2025 18 Mar 2025 12:01 #873662

• Leszka
  • Leszka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Witam wszystkich ogrodników i ogrodniczki .
Od wielu lat uprawiam spory ogród,co roku to większy :woohoo:
Mam posadzone drzewka owocowe i krzewy, dużo kwiatów i przede wszystkim warzyw. Uprawiam ziemniaczki, marchewki, cebula, ogórki, cukinia, dynia, melony, arbuzy i pomidorki które uwielbiam.Posiadam około 300 odmian nasion kolekcjonerskich. Owoce też najróżniejsze uprawiam, szczepię drzewa i mam też naszczepioną sporą kolekcję odmian jabłoni i grusz. W tym sezonie naszczepiłam też Pigwę, Pigwojabłoń i Nieszpółkę.Posadziłam też nowy dla mnie krzaczek owocowy Rokitnik.
Pozdrawiam Kasia
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2025 12:04 przez Leszka.

Wątek powitalny 2019-2025 18 Mar 2025 18:09 #873698

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56105
Madzinek1234 wrote:
Cześć jestem Magda , melduje się z Górnego Śląska, okolice Tychów .

To jesteśmy sąsiadkami, bo ja jestem z Mikołowa :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Madzinek1234

Wątek powitalny 2019-2025 23 Mar 2025 07:35 #873901

• Marek1977r
  • Marek1977r's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Cześć,
Marek z tej strony. Bardzo się cieszę, że udało mi się w końcu dostać na forum :thanks:
Uprawiam, a raczej próbuje uprawiać pomidory od 2 sezonów.
W Pierwszym roku pewnie zadziałało przysłowie co drugi głupi ma szczęście i pomimo niewielkiej wiedzy na temat uprawy pomidorów udało mi się zebrać trochę pomidorów. Oczywiście nie obyło się od rozczarowań, największą był moment, kiedy zorientowałem się, że sprzedawca sprzedał mi zupełnie inne sadzonki pomidorów niż chciałem.
Ubiegły rok był rokiem przełomowym.
Postawiłem 2 tunel foliowy, zrobiłem w jednym z nich skrzynie do uprawy, zrobiłem nawadnianie kropelkowe, zdecydowałem się na uprawę pomidorów również w donicach pod chmurką. Sporo pracy i kasy włożonej, żeby cieszyć się swoimi warzywami.
Wtedy przyszedł sezon i rozczarowania.
Choroby pomidorów, które spowodowały, że w jednym tunelu musiałem usunąć prawie wszystkie krzaki.
Dlaczego był przełomowy?
Gdyż znalazłam Wasze, wróć już teraz mogę napisać nasze forum :thanks:
Dzięki temu forum udało mi się uratować resztę uprawy / zaczęłam stosować opryski OW, IF, żel IF
Forum uświadomiło mi jeszcze jedno, moja wiedza na temat pomidorów jest prawie żadna, dlatego mnóstwo czasu poświęcam na czytanie forum i zbieranie informacji, które wykorzystam w tym roku.
Przepraszam za przydługie przywitanie :silly:
Chcę zacząć nowy sezon jak najbardziej zgodnie ze sztuką nie zapominając o niczym.
Chciałbym Was oczywiście prosić o pomoc :thanks: Czy powinienem założyć nowy watek, żeby nie zaśmiecać innych podobnych?
Pozdrawiam serdecznie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, whitedame, Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Wątek powitalny 2019-2025 23 Mar 2025 08:32 #873903

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Cześć Marku, miło, że dołączyłeś do forum.
Nie mam ogrodu warzywnego, tylko jeden nieduży miejski ozdobny i "rododendronowo" w górach, a uprawa ha ha ha pomidorów ogranicza się z mojej strony do donic i ilości roślin możliwej do policzenia na palcach. Natomiast rzeczywiście, entuzjastów pomidorowych i wytrawnych znawców jest tu wielu.
Oczywiście, fajnie będzie, jeśli założysz własny wątek, w dziale "nasze ogrody" na przykład i tam przedstawisz swoje doświadczenia pomidorowe (i nie tylko, mam nadzieję). Co nie wyklucza rzecz jasna udzielania się w innych wątkach.
Absolutnie nie przejmuj się tym, że już ktoś o czymś pisał - my opisujemy własne, indywidualne poczynania ogrodowe i chyba tym różnimy się od różnych poradników.
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2025 08:33 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Marek1977r

Wątek powitalny 2019-2025 23 Mar 2025 20:51 #873964

Cześć Marek, też jestem nowa na forum, ale dużo czytam. Pytasz czy zakładać wątek. Nie wszyscy zakładają swoje z tego co zaobserwowałam. Ja na przykład korzystam głównie z działu WARZYWNIK, a szczególnie z wątków o pomidorach. Inne owoce i warzywa traktuję bardziej pobieżnie w uprawie, trochę na czuja, trochę korzystając z szybkich poradników na Youtube czy książek, które mam. Pytania czy zdjęcia załączam w danym wątku tematycznym. Dołączając kilka tygodni temu zadałam pytanie o to które wątki pomidorowe przeczytać w pierwszej kolejności. Do dziś przeczytałam ich sporo. Wśród nich takim mocno napakowanym w wiedzę jest wątek o produkcji rozsad warzyw cz. 1 i większość części drugiej. Dużo notatek stamtąd sobie zrobiłam. Bardzo fajnie są przedstawione tam zarówno problemy jak i ich rozwiązania czy to z ziemią czy siewkami/rozsadami, hartowaniem itp. Do tej pory przeczytałam całe 3 części (setki stron). Oprócz tego przeglądałam wątki tematami czyli każdy wątek o pomidorach w danym kolorze, z danego regionu/kraju, rozmiarze, spisy ulubieńców, polecane odmiany na przetwory itd. Wypisałam z tych wątków swoich faworytów do zdobycia nasion na sezon 2026 r. Poczytałam też wątki o krzyżówkach, tunelach, przygotowaniu gleby (w tym o badaniach do wykonania wiosną przed sezonem). Sporo jeszcze przede mną, zwłaszcza te o ekologicznej ochronie, ale już teraz widzę jaka tu jest kopalnia wiedzy i doświadczeń różnych osób, a tego nie ma w książkach, bo zazwyczaj są one pisane przez jednego autora.

Edycja: Przypomniało mi się jeszcze, że takie bieżące pytania pomidorowe w tym momencie to chyba najlepiej zadawać obecnie w wątku "Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025", ale tak jak pisałam jestem tutaj nowa i może ktoś doradzi bardziej.
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2025 20:54 przez Pomidorowy_Zawrót_Głowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Marek1977r
Moderatorzy: Carmen, Betula
Wygenerowano w 0.936 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum