TEMAT: Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 21 Kwi 2024 20:03 #856105

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W tym roku mam dosyć długi sezon tulipanowy. Nie jest to moja zasługa, tak wyszło. Nigdy się nie zastanawiałam kiedy jakie odmiany zakwitną. Mam farta :happy:

20240420_161357.jpg

20240420_161411.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna, Bobka, Chiarodiluna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 21 Kwi 2024 23:39 #856124

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Dlatego fajne są podziały odmian na wczesne i późne na stronach sprzedających i można zaplanować optymalny okres kwitnienia, jak i szpalery ,gdzie ważne jest by dużo odmian kwitło razem. Czasem dobór kryterium jest inne np wysokość czy kolory lub struktura kwiatu, zwłaszcza w tych wielkich barwnych dywanach. W przydomowych ogródkach dłużej cieszą oczy i chyba niższa temperatura też się do tego przyczynia.
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2024 23:47 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, JaNina, ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 22 Kwi 2024 00:13 #856126

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7071
Ja też nie zwracałam uwagi na odmiany i moment kwitnienia. Kupuję, co lubię, a teraz cieszą moje oczy :hearts: :hearts: :hearts:

20240420_150214.jpg

20240420_1023021.jpg

20240420_102153.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, EwG

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 22 Kwi 2024 09:28 #856136

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83485
No jasne, każdy wybiera według gustu, choć warto mieć trochę podstawowej wiedzy o tulipanach. Ja się interesuję nazwami odmian z kilku powodów, choć przecież już Szekspir ustami Julii twierdził, że imię róży nie ma znaczenia. ;)
Po pierwsze - jak mi się jakiś tulipan wybitnie podoba, wiem, co "wrzucić w gugle" , szukając możliwości uzupełnienia utraconych, zdrobniałych cebul.
Po drugie - i to jest dla mnie bardzo ważne - wybierając z konkretnych grup odmian ("botaniczne", "wczesne", "późne") istotnie wydłużam tulipanowy sezon, praktycznie od końca lutego do połowy maja; no nie w tym roku, mimo spowolnienia wywołanego ziąbem dokwitają ostatnie sztuki.
Na przykład "późne botaniczne" Salmon Gem.

Są niewielkie, ale czy nie urocze?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2024 20:12 #856530

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9314
Jeszcze kwitną :flower2: Dotąd tego nie doceniałam bo już wyglądałam nowych kwitnień, ale w tym roku po śniegowych i przymrozkowych zawirowaniach wegetacja wstrzymała oddech a tulipany, te które przetrwały, kończyły z godnością sezon.

W donicy, weteran był już na początku sezonu, NN.

Pamplona, pełny, niski.

Marilyn został jeden reszta poszła do wazonu, liliokształtny, późny.

I Crem Upstar
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, ewakatarzyna, EwG

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 29 Kwi 2024 23:58 #856598

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
U mnie większość tulipanów jest w pełni kwitnienia.

Angelique - cudowny w pełnym rozkwicie
Angeliqe1.jpg

Suncatcher - mocno otwarty na słońcu
suncatcher1.jpg

Sunshine Club - chyba miał być bardziej żółty i z rumieńcem. Jest kremowy i tylko 1-2 kwiaty złapały rumieniec.
SunshineClub.jpg

I jeszcze mieszanka
mieszanka1.jpg

I jeden odmieniec :happy4:
odmieniec.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 04 Maj 2024 14:24 #856873

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Danceline

DSC04134-2.jpg

Viridiflora Artist - jakiś bladawy w tym roku

DSC04139-2.jpg

takiego nie sadziłam - nie mam pojęcia co to za odmiana

DSC04135-2.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 04 Maj 2024 19:50 #856877

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9314
Ewa - piękne :hearts: ale masz je długo ! U mnie już dawno odeszły.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 05 Maj 2024 09:58 #856901

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Dziękuję Marysiu :hug:

To ostatnie, które kwitną.
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 31 Maj 2024 07:44 #859100

• doras
  • doras's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 460
Ponieważ robię przemeblowanie na rabacie kwiatowej, jakieś dwa tygodnie temu wykopałam wszystkie cebule tulipanów i narcyzów. Teraz już cebulki są suche i leżą w szopce w skrzynce. Planuję je wsadzić w nowe miejsca jesienią. I mam pytanie: czy te cebule powinnam jakoś zabezpieczyć przed wyschnięciem "na amen"? Wsadzić do jakiejś torby papierowej, przysypać suchym piaskiem? Boję się, że jeśli tak będą leżały niczym nie przykryte do jesieni, to nic z nich nie zostanie. Nigdy wcześniej nie wykopywałam żadnych cebul, stąd moje dylematy :)
Pozdrawiam, Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 31 Maj 2024 09:36 #859102

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11832
Dorotko, ja wbrew sztuce ogrodowej wykopane cebule zarówno tulipanów jak i narcyzów wsadzam od razu w nowe miejsce. Wyciągnęłam z ziemi koszyczki z cebulami rosnące wśród jeżówek, wysypałam z wyjałowionej ziemi. W koszyczki dałam nowe podłoże i zakopałam w inne miejsca a część cebulek wsadzałam w rowki bo bardzo się rozmnożyły, a trochę rozdałam. Jeszcze kilka koszyków z cebulkami leży ale nie będę czekała do jesieni bo później mam inne zajęcia. Może dzisiaj się uda zrobić z nimi porządek.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, doras

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 31 Maj 2024 18:05 #859131

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
W naszym zmieniającym się na coraz cieplejszy klimacie jednak lepiej sadzić cebule jak najpóźniej, choć oczywiście nawet i te wsadzane od razu dadzą radę. Z tym, że im później wkopywane, tym mniejsze ryzyko "szczypioru" już w grudniu, jak to u mnie bywa.
Ponieważ tulipany (nowe) sadzę do umownie nazywając pojemników dopiero drugi rok, mam doświadczenie skromne, ale zeszłym razem nijak cebulek nie nawilżałam, wyciągnięte w maju wysuszyłam, obrałam z wierzchnich łusek, wyselekcjonowałam większe (drobiazg wywaliłam po prostu, nie mam miejsca na szkółki). Przechowywałam w przewiewnym miejscu w siateczkach na warzywa, takich tiulowych, z Lidla. Posadziłam u schyłku października, przy czym nie bawię się w kupowanie specjalnych koszyczków, używam niepotrzebnych, średniej wielkości doniczek z dużymi dziurami w dnie.
Nowo zakupione cebule posadziłam w identyczny sposób.
Tej wiosny przekwitnięte tulipany wykopywałam z doniczkami, nawet zanim zżółkły liście - "dochodziły" w nierzucającym się w oczy miejscu. Za jakiś czas zabiorę się za nie, jak wyżej opisałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, doras

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Cze 2024 17:40 #859210

• doras
  • doras's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 460
Bardzo dziękuję za porady. Skłaniam się do sposobu Ani, bo jak już się napracowałam przy wykopywaniu tych cebul, to niech sobie porządnie odpoczną ;)
Pozdrawiam, Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 07 Wrz 2024 21:57 #864916

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Ja chyba nie umiem sadzić w koszyczkach. Owszem, pięknie rosną i jeszcze piękniej kwitną, ale cebule wrastają w dziurki dna koszyczka i uszkadzają się przy wydłubywaniu ich. A muszę w czymś je lokować ze względu na gryzonie. Dziś zamówiłam 15 odmian. Nie wyobrażam sobie ogródka bez tulipanów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 16 Wrz 2024 20:24 #865246

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja też sobie nie wyobrażam, a że latami i niezawodnie rosną tylko botaniczne (hybrydy botanicznych 3-4 lata), dokupuję rok w rok.
Może więc tu zapytam - czy ktoś byłby chętny dołączyć do zamówienia cebul w holenderskim sklepie? Duże zamówienie przyślą za darmo, koszt małego zabija przesyłka, choć cebule jako takie wcale drogie nie są.
Rozejrzyjcie się, firma oferuje własnej produkcji cebule wielu wiosennych piękności
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 16 Wrz 2024 20:42 #865249

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25491
Aniu czy możesz wrzucić tutaj cały link do strony ?nie otwiera mi się "firma " bo ja mam jakiś problem w ustawieniach w swoim urządzeniu i nie mogę z tego wyjść .
Wiele stron mi się nie chce otworzyć :lev:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 16 Wrz 2024 21:06 #865251

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
www.fluwel.de

De, bo czytam po niemiecku.
Oferują prócz tulipanów oczywiście narcyzy, krokusy, różne drobne cebulki, ale też jako nowość u siebie całkiem interesujące piwonie.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, MARRY, ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 16 Wrz 2024 22:10 #865254

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25491
A kupowałaś u nich już tulipany? jakie maja cebule jakościowo ? a piwonie nie wiesz ? bo
to 1 sezon są piwonie?
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.464 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum