TEMAT: Ciemiernik (Helleborus)

Ciemiernik (Helleborus) 02 Kwi 2023 22:23 #827929

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
To tym bardziej chylę czoła, bo jeśli to nie stroma powierzchnia, to musiałabym z komórką położyć się plackiem na ziemi obok.
A to już przerasta moje możliwości :rotfl1:
Wygimnastykowana z Ciebie kobitka, Jolu :happy3:
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Ciemiernik (Helleborus) 03 Kwi 2023 16:21 #828001

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10306
Może plackiem nie zalegam, ale by uchwycić żabią perspektywę kicam przy rabatkach, albo klęczę, a potem jęczę, bo tą sprawność na pokaz trzeba odpokutować. Niestety tylko duch ochoczy...
Podobają mi się moje kundelki, ale coraz częściej i łakomiej spoglądam na te rasowe. I dzisiaj dostrzegłam w ogrodzie szansę na pozyskanie kawałka przestrzeni pod ciemierniki. To niechybnie zaowocuje zakupem.
Dzięki okazom prezentowanym przez Anię-Łatkę na top liście jest pikotkowy. Wypatruję następnych.
Korci mnie, by kupić coś "yellow". Powiedzcie, czy one faktycznie żółte, czy tylko sprzedawcy podkolorowują dla reklamy.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Ciemiernik (Helleborus) 03 Kwi 2023 16:40 #828007

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83410
Jolu, nie mam, ale podejrzewam, że na takiej samej zasadzie jak "żółte" hippeastra. Jeśli by osiągały nasycenie kolorem, jak bylinowe piwonie (bo Itoh i drzewiaste jak najbardziej mamy żółte), to warto. Ale tu prezentuję postawę Tomasza, tego niewiernego. ;)
Jak chcesz mieć naprawdę coś, przed czym nie trzeba "kicać" robiąc zdjęcia - i co patrzy przynajmniej sztywno w bok - polecam hybrydy glansdorfskie (HGC).
Żółte nie są, ale mają ten odcień czerwieni, który można zaakceptować jako na pewno nie ciemny róż.

Co do Pikotka - widziałam tylko raz, jak jeszcze na Poznań jeździło się nie obwodnicą, tylko obok istniejącego wtedy w Psarach centrum ogrodniczego. Kupiłam, bo miał otwarty kwiat, bardzo wyrazisty, jak wiesz. Teraz produkuje i nasiona i pierwszy raz ma w stópkach moc siewek, lecz co z tego wyrośnie? Jakby która się wdała w mamusię, będzie dla Ciebie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Amlos, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Ciemiernik (Helleborus) 03 Kwi 2023 17:19 #828020

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Kupiłam żółtego, który jest zielonkawy, więc trzeba kupować gdy kwitnie.
Tu ucięty kwiat.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Amlos, Marzenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 09:39 #828091

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Jestem na etapie buszowania w sieci i przeglądania ofert oraz filmików na YT (między innymi na żywca widać, czym handluje Ogrodniczy Lublin).
Marry w ofertach często przewija się dubeltowy zielony. Może Tobie trafił się właśnie on zamiast żółtego. Te wybarwienie żółtych wydaje się być różne, ale na jednym z filmów widać je w pobliżu białych i różnica jest znaczna. Nie ma to jednak, jak kupowanie na żywo.

Na All wystawia teraz Kiełkowski. Bardzo intrygująco wygląda aukcja "Ciemiernik wschodni Double White Purple Edge - Un". Nawet jeśli podkolorowany, to i tak ciekawy. Podejrzewam, że to z importu, a nie własnej hodowli, bo wysyłka za 22 dni. Czy ktoś kupował w tej firmie i może polecić?
Aniu bardzo jestem wdzięczna, że myślisz o siewce dla mnie w przyszłości. To mamy jeszcze jedną motywację, żeby długo żyć :P

Mam w tym roku mnóstwo siewek pod kępami białego nakrapianego (w pobliżu kwitł też różowy pełny). Zamierzam zadoniczkować najdorodniejsze siewki. Będą w przyszłości i do własnego ogrodu i na prezenty. :)
Taki wysyp siewek miałam 3 lata temu pod pełnym różowym. Zadoniczkowałam setkę siewek i przez nieumiejętne przechowanie (nie wykorzystałam szklarni - to był błąd) prawie wszystkie straciłam. Teraz mam zamiar być mądrzejsza.

Te HGC bardzo ciekawe i bardzo drogie. I też chciałabym utrafić na żywo, żeby wiedzieć na co wydaję pieniądze. A ktoś u nas uprawia? Możecie napisać, jak się sprawują w polskich ogrodach?
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Marzenka, Łatka, MARRY, Bea612, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 10:08 #828093

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Ileż to ciekawych wieści o ciemiernikach się od Was dowiaduję ! I coraz bardziej mnie intrygują. :hearts:

Może na kilka dni przed Wielkanocą, dodam ze swej strony, jak można fajnie wykorzystać te kwiaty na świątecznym stole... :P

A pomysł niedawno zaczerpnęłam ze skarbnicy kwiatowej wiedzy - z bloga śp. pani Zoi Litwin.

Nie wiedziałam, że kwiaty ciemierników są takie wdzięczne i trwałe w bukieciarstwie ?! :eek3:
Jakie interesujące stroiki można z nich wykombinować!
I wreszcie nacieszyć oczy ich wnętrzami bez pokładania się, czy 'kicania' na ziemi w ogrodzie. :happy:

Zajrzyjcie proszę u dołu stronki, pod Uwagi -> zojalitwin.wordpress.com/2010/10/31/ciemiernik-bialy/

:flower2:
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 11:43 #828105

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, oczywiście, że to całkiem dobra motywacja - przyznam, że tej zimy miałam moment, że nie byłam pewna, czy mam po co kupować rośliny...ale już dobrze.
Piszesz o szklarni - ja wsadziłam rok temu takie małe siewki po prostu na rabatę i kilka wygląda całkiem krzepko.
HGC mam dwa ciemne, Merlot i Early Red, a także ten Glady's Glance, który rzeczywiście był drogi. Natomiast w cenie około 40 zł są wczesną wiosną regularnie w LM. A w Obi trochę większe i droższe.
Zdjęcia w tym wątku kilka stron wstecz, także w moim ogrodowym z końca lutego.
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2023 11:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 14:46 #828133

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
W kompozycji z tulipanami.
I jest to myśl na kolejne .
Wykorzystać po parę sztuk do waznu z innymi kwiatami np .
Same też będą urocze .

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Fafka, Jan4, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Darotca

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 17:45 #828148

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
A to moja świeżynka :hearts:
IMG_20230404_174414.jpg

IMG_20230404_174355.jpg
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Fafka, Amlos, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, Darotca

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 17:54 #828150

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Piękna kompozycja. Mnie jednak ręka by zadrżała przed ścinaniem kwiatów do wazonu. U mnie zwykle przypadkowo ułamane wędrują do domu.

Aniu brakuje mi porządnie zaopatrzonego sklepu ogrodniczego w okolicy. Może jednak ten brak w moim przypadku ma sens, kiedy we mnie jest brak opamiętania w chętce na nowe rośliny.

Wyłamałam się z zasady nie zrywania kwiatów i uskubałam trzy siewki i mamusię, żeby zrobić z bliska zdjęcie "ku pamięci". Po prawej u góry rodzic z serii 'Double Ellen' (odcienia nie nazwali, podpisany był "mix"), a trzy pozostałe to siewki. Jak widać każda inna, nawet anemonowa się trafiła.
20230404_153826.jpg

Bea świeżynka wprost do schrupania. :P
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2023 17:55 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Amlos, Łatka, MARRY, Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 18:42 #828154

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Beatko, śliczności!

Jolu, nie twierdzę, że markety budowlane to jakieś ogrodnicze eldorado, akurat w przypadku ciemierników miewają od kilku lat takie...wodzące na pokuszenie. Teraz już mnie mnie wodzi, bo mam kilka, a z miejscem wiadomo, jak. Tak więc w tym roku nie kupiłam ani jednego, popatrz, jaki mam stalowy charakter. :happy4:
Twoje zestawienie - :bravo: :bravo: :bravo: , anemonowy najbardziej mi pasuje (bo mam podobne do reszty ;) ).

Też boli mnie serce przy ucinaniu i zbieram do (małych) wazoników co najwyżej zdeptane przez jedną taką truskawkową blondynkę z ogonem. Ale na pewno inaczej patrzą na to osoby mieszkające w pewnym oddaleniu od ogrodu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Ninia, Bea612, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 19:39 #828163

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Pozazdrościłam Ani króliczka piwoniowego (a to nie zajączki kicają z prezentami :P ) i żeby o mnie kłapouchy nie zapomniał, to zamówiłam u Kiełkowskiego dwa ciemierniki. Tego, o którym pisałam wcześniej (biały z fioletową pikotką) i żółtego 'Anemone Super Yellow'. Wydaje mi się, że te z przydomkiem super są bardziej wybarwione. Pożyjemy, zobaczymy, a pewnie na efekty poczekam, bo zapowiada się na małe sadzonki.
Wszędzie trąbią, że ciemierniki nadają się do pojemników, więc wymówek, że miejsca brak, nie przyjmuję do wiadomości. :devil1:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Darotca

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 19:51 #828164

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Dziewczynki :bye: bardzo Wam dziękuję :hearts: Teraz będę szukać miejsca, bo pozostałe mam pod iglakami :happy4:, a to raczej im nie służy...
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 19:56 #828166

• Darotca
  • Darotca's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fafka wrote:

Na All wystawia teraz Kiełkowski. Bardzo intrygująco wygląda aukcja "Ciemiernik wschodni Double White Purple Edge - Un". Nawet jeśli podkolorowany, to i tak ciekawy. Podejrzewam, że to z importu, a nie własnej hodowli, bo wysyłka za 22 dni. Czy ktoś kupował w tej firmie i może polecić?
Ciemierniki kupowałam u Kiełkowskich kilka lat temu (2 albo 3), ale nie na all, tylko na ich stronie kielkowski.info. Kupiłam ciemierniki z serii Double Ellen, poza żółtym, wszystkie ładnie się przyjęły i wszystkie w naturze są tak samo ładne jak na zdjęciach. Sadzonki od nich nie są zbyt duże, ale dobrze przekorzenione. Żółte mnie nie lubią, więc jakoś niespecjalnie rośnie - nie mogę się wypowiedzieć co do zgodności koloru ;)
Pozdrawiam Dorota
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2023 20:09 przez Darotca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 20:02 #828167

• Darotca
  • Darotca's Avatar
  • Gold Boarder
Zdjęcie słabe, ale to są między innymi moje trzyletnie ciemierniki od kiełkowskich
IMG_20230403_165948_5.jpg
Pozdrawiam Dorota
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2023 20:04 przez Darotca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Amlos, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 20:08 #828169

• Darotca
  • Darotca's Avatar
  • Gold Boarder
MARRY wrote:
Kupiłam żółtego, który jest zielonkawy, więc trzeba kupować gdy kwitnie.
Tu ucięty kwiat.

To jest chyba faza przekwitania i przebarwiania się - w tym roku kupiłam żółtego (zdjęcia wyżej w wątku), w realu taki bardziej kremowy/biszkoptowy odcień żółci, a teraz zrobił się zielonkawy.
Pozdrawiam Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Ciemiernik (Helleborus) 04 Kwi 2023 20:34 #828170

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Dorotko jakie dobre wieści mi przekazałaś :thanks: A Twoje ciemierniki dorodne po tych trzech latach, więc i ja się chyba doczekam. :)
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Darotca

Ciemiernik (Helleborus) 05 Kwi 2023 09:00 #828197

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Mnie też było szkoda wycinać ,ale jeśli są pięknie
rozrośnięte ,dużo kwitnie ,to jak co któryś się wytnie
to nie widać .
Warto wtedy zostawiać liście te zdrowe to one przymaskują
całkiem sprytnie brak paru :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Ninia, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.843 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum