TEMAT: Rozsady kwiatów

Rozsady kwiatów 16 Mar 2025 23:01 #873571

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1969
Ja póki co wysiałam koleusy, w dwóch terminach. Jedne zaczynają juz całkiem całkiem wyglądać, może jeszcze z tydzień i będę pikować. Druga partia dopiero kiełkuje.
Szałwię wysiałam wczoraj :blink:
Trochę jeszcze nasion czeka, ale czasu nie mam. To co może być do gruntu bez robienia rozsady, to dam do gruntu lub wysieję w folii (jak aksamitki).
Jak popikuję papryki i pomidory, to z pewnością miejsca na parapetach zabraknie na kwiaty.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady kwiatów 17 Mar 2025 07:11 #873578

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32883
Grzesiu/Grzebula/,rozsad nie doswietlam Stoją przy południowym oknie.

20250317_065621.jpg

Część paletek przeniosłam w drugie miejsce,gdzie mają trochę gorsze warunki,ale trzeba zrobić dobrą miejscówkę paprykami i pomidorom.

20250317_065830.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła, lusinda, Klarkia25

Rozsady kwiatów 17 Mar 2025 21:37 #873622

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31860
Marysiu, na drugim zdjęciu, masz taki szeroki parapet oryginalnie, czy go jakoś zmodyfikowałaś?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Rozsady kwiatów 18 Mar 2025 14:29 #873670

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu,parapet ma 25 cm.Przy oknie stoją dwie długie komody na które położyłam gruby styropian w celu dorównania wys.do parapetu.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Rozsady kwiatów 21 Mar 2025 18:26 #873851

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Mam głupie pytanie. Czy można pikować łubiny ? W lutym wysialam nasiona kwiatów do pudelek (plastikowe zamykane jak na ciasto ) i wyniosłam do szklarni . Wzeszło mi sporo różnych kwiatków i widzę ze już ciasno im tam wszystkim . Mogę je wypikowac prosto w grunt ?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła

Rozsady kwiatów 21 Mar 2025 18:41 #873858

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
To nie jest głupie pytanie.Wszyscy się uczymy i korzystamy tu na forum z wiedzy innych.
Na wysadzenie siewek do gruntu jest jeszcze za wcześnie.Jak najbardziej możesz pikować rozsady wysianych kwiatów do pojedynczych pojemników-doniczek,w tym łubinu.
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2025 18:42 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Madzinek1234

Rozsady kwiatów 21 Mar 2025 19:11 #873865

• Madzinek1234
  • Madzinek1234's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Chyba tak zrobię ale zostaną w szklarni . Parapet okupują lawendy sztuk prawie 200 :blink: w końcówce stycznia wzięłam duża tace wysiewową i sypnęłam nasiona z 3 różnych firm , wzeszły te z środkowego rzędu , i to gęsto …. Oczywiście żal wywalić i wypikowalam 2 tace . Nie wiem gdzie ja je dam , jeszcze wszystkie twardo się przyjęły :angry: wyczytałam ze trzeba ukręcić ,,głowę ,, by ładnie się rozkrzewiły . Zobaczymy co z tego będzie bo jeszcze głowy są całe B)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Rozsady kwiatów 22 Mar 2025 07:27 #873890

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9364
U mnie wschody zaczęły aksamitki, powysiewałem jeszcze cynie, kosmosy i kilka rodzajów astrów. Wysiane astry przyniosłem do domu (wcześniej stały w garażu na oknie, gdzie było 8-12 stopni), jak pojawią się siewki to z powrotem do garażu, bo w domu nie mam za bardzo miejsca. W razie problemów ze wschodami będę wysiewał za tydzień/ dwa.

Wysiałem też pelargonie, mam 4 większe sadzonki i kilka siewek, które później dosiałem.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.425 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum