• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Terminy siewu poszczególnych gatunków

Terminy siewu poszczególnych gatunków 14 Lut 2019 14:00 #642748

• Campanula
  • Campanula's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 397
Można rzeczywiście :flower2: . Tak jak mówiłam, zebrałam tylko to, co było w wątku. Jak będę miała chwilę, to wstawię uzupełnioną wersję.

Zielone okna z estimeble.pl

Terminy siewu poszczególnych gatunków 15 Lut 2019 10:43 #642907

• Campanula
  • Campanula's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 397
Wersja z rozsadą aksamitki

File Attachment:

Nazwa pliku: Terminy_siewu-jednoroczne_dwuletnie_v2.pdf
Wielkość pliku: 63 KB
Za tę wiadomość podziękował(a): amsiz

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2022 08:10 #790544

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13531
W tym roku, wzorem lat ubiegłych będę robiła rozsadę aksamitki, cynii, lwiej paszczy no i astrów. To taki "żelazny" zestaw roślin , które na działce zawsze miała moja Mama.Nasionka wysieje w połowie marca, po miesiącu rozsadzę a w 2 połowie maja wysadzę do gruntu.
W lutym będę wysiewać na rozsadę bardziej wymagające gatunki: lobelię, szałwię błyszczącą,szałwię omączoną, ukochane żeniszki, białą tunbergię, goździki Szabo, drugi raz wysieję również kobeę, bo ta ze styczniowego siewu na 12 nasionek nie dała żadnych wschodów...
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2022 09:27 #790562

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10537
Marzenko, podpowiedz mi odnośnie aksamitek. Widziałem, że niektórzy sadzą aksamitki pod krzakiem pomidorów, chciałbym zrobić tak w tym roku,ale z miejscówką na rozsadę kiepsko więc wymyśliłem że wsadzę od razu do doniczek z pomidorami a przy wysadzaniu do gruntu będę miał gotowca. Tylko nie wiem jak to zgrać w czasie i czy pomidory nie zagłuszą aksamitki bo jednak będą dosyć gęsto. Czy może lepiej poświęcić kilka doniczek na aksamitkę i potem rozsadzić?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2022 11:40 #790582

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6492
Adam. Ja wkładałam aksamitki z rodsady między pomidory. Miałam nawet jakieś wysokie, gęste odmiany. Niektóre się troszkę wykrzywiły w stronę światła. Ale rosły dzielnie do końca.
Jednak w tym roku nie wiem co zrobię, gdyż w aksamitkach swój azyl znalazł skośnik pomidorowy, albo (i) ta druga zielona larwa. I o ile z pomidorów byłam w stanie to ręcznie wyłapać, to aksamitka jest zbyt gęsta.
Tak więc ja się waham czy je dawać obok siebie.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, zwykły chłop

Terminy siewu poszczególnych gatunków 27 Lis 2025 12:21 #885943

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5210
Chyba w dobrym wątku..
Chciałabym zaryzykować i wysiać trochę nasion kwiatów - między innymi jednoroczne ostróżki - zimą, metodą winter sowing.
Czy ktoś coś bliżej może napisać?
Alicja Babcia Ala możesz więcej na temat? forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ie?start=1026#851694
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, Nimfa

Terminy siewu poszczególnych gatunków 27 Lis 2025 14:56 #885951

• MagSta
  • MagSta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 745
Milenko, od kilku lat metodą winter sowing wysiewam lwie paszcze, kosmosy, jeżówki, chabry i groszki pachnące. W tym roku planuję do tego zestwu dołożyć dzwonki irlandzkie, driakiew i nagietki. Końcem lutego lub początkiem marca wysiewam nasiona do kubeczków z dziurkami (takich półlitrowaych ale niskich, jak na sałatki), podlewam, przykrywam drugim kubkiem z dziurkami, sklejam tworząc mini szklarnię. Wystawiam w kartonie na balkon. Tam przejdą proces stratyfikacji i po jakimś czasie zaczną kiełkować. Jak siewki podrosną to przesadzam do multipaletek i wynoszę do foliaka. Pilnuję podlewania. W zależności od pogody wysadzam do gruntu na koniec kwietnia lub na początku maja. Niektóre z tych roślin kwitną u mnie do samego listopada.

lwie paszcze wysiewamy po wierzchy i przyciskamy tylko. Potrzebują światła do kiełkowania.
Pozdrawiam,
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, Nimfa, lusinda, Klarkia25

Terminy siewu poszczególnych gatunków 27 Lis 2025 17:03 #885962

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Groszek pachnący i nagietki można siać wprost do gruntu w marcu, to nie są wrażliwe na przymrozki rośliny, odpada więc problem z kubeczkami.

Terminy siewu poszczególnych gatunków 27 Lis 2025 17:04 #885963

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Magda, masz lepiej bo masz szklarnię :) Wiesz..chciałabym uniknąć przesadzania siewek, a szklarni nie mam. A gdybym wysiała dość rzadko (np w styczniu) w 1,5l butelkach, butelki byłyby w ogrodzie, a potem całą taką kępkę, jak podrośnie, posadziłabym bezpośrednio do gruntu? Uda się coś takiego?
Pozdrawiam, Milena

Terminy siewu poszczególnych gatunków 27 Lis 2025 20:39 #885976

• owsianka
  • owsianka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 386
Słonecznik meksykański (titonia) mam pytanie: kiedy wysiewać?. Czytam że dorasta do 1,5m., a u mnie mają 0,5. Ja sieję do gruntu w Maju..
Pozdrawiam poprosturysiek
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2025 20:40 przez owsianka. Powód: literówka

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Lis 2025 00:17 #885977

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Mam w ogródku kwiatowym, wiele roślin jednorocznych, dwuletnich i wieloletnich, które od lat same się wysiewają, rosną i kwitną. Często wczesną wiosną przenoszę tylko małe sadzonki w miejsca, gdzie chciałabym mieć dany kwiat. Pokazywałam zdjęcia goździka brodatego, firletki, naparstnicy, ostróżek, szarłatu, które porozsiewały się nawet w lesie. Nie wspomnę o floksach, które są już wszędzie.

Często sama zrywam zaschnięte kwiatki z nasionkami i sieję gdzie się da. :wink4:

Sytuacja nieco się zmieniła, gdy zaczęłam wykładać ogrody liśćmi. Nawet koper, którego co roku było wszędzie bardzo dużo, już nie rośnie tak chętnie. W tym roku w lutym, marcu, gdy pogoda pozwalała, odkrywałam kawałki ziemi i wysiewałam nasiona zebranych kwiatów.

To cynie wysiewane w lutym w ogrodzie. Mając własne nasiona w dużych ilościach nie bawię się w sianie kilku roślinek. Biorę pół garści wrzucam w dołek i gotowe.

20250822_195644.jpg

20250928_165314.jpg

Wiosną robiłam rozsady kilku kwiatów, ale tylko dlatego, że były to nasiona zakupione, a ich wiele w torebce nie ma. Teraz mam swoje nasiona i nasieję prosto do ogrodu.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jack90, Klarkia25, IwonaJak

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Lis 2025 01:20 #885978

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Też liczę na to, że te moje nowości (na razie ostróżki jednoroczne i orlaja) to będą tzw raz wysiane sieją się same forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...siane-sieja-sie-same
Wtedy będę przenosić sadzonki tak jak Ty Ewuniu.
Ale zauważyłam, że taka ślazówka sama się nie wysiewa, chociaż tysiące nasion spada na ziemię. W przeciwieństwie do werbeny patagońskiej, której świeże nasiona od razu jesienią można sypnąć gdziekolwiek i wiosną będzie ich mnóstwo
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2025 01:20 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): jack90, MagSta

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Lis 2025 02:17 #885979

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Milena to nie do końca tak jest z tym przenoszeniem, bo rośliny jednoroczne dzielą się na te, które sieje się na miejsce stałe, bo nie znoszą przesadzania - np. nasturcje czy ostróżki jednoroczne, albo smagliczka nadmorska i takie, które dobrze znoszą przesadzanie: aksamitka, aster, cynia, wyżlin większy czyli lwia paszcza. Nie ma sensu sianie jeżówki w styczniu czy lutym, bo to bylina, która zakwitnie i tak na drugi rok, więc spokojnie można ją wysiać od maja do lipca, do jesieni podrośnie i w takiej formie przezimuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagSta

Terminy siewu poszczególnych gatunków 17 Sty 2026 18:54 #888476

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
MagSta wrote:
Milenko, od kilku lat metodą winter sowing wysiewam lwie paszcze, kosmosy, jeżówki, chabry i groszki pachnące. W tym roku planuję do tego zestwu dołożyć dzwonki irlandzkie, driakiew i nagietki. Końcem lutego lub początkiem marca wysiewam nasiona do kubeczków z dziurkami (takich półlitrowaych ale niskich, jak na sałatki), podlewam, przykrywam drugim kubkiem z dziurkami, sklejam tworząc mini szklarnię. Wystawiam w kartonie na balkon. Tam przejdą proces stratyfikacji i po jakimś czasie zaczną kiełkować...

lwie paszcze wysiewamy po wierzchu i przyciskamy tylko. Potrzebują światła do kiełkowania.

Magda wracam do tematu - na dniach przymierzam się do wysiewu: lwia paszcza, orlaja, ostróżki jednoroczne, maki peoniowe jednoroczne.
Do kubeczków z ziemią i do przezroczystego zamykanego pudła. Jest mróz to może będzie dobry termin, jak myślisz?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Terminy siewu poszczególnych gatunków 26 Sty 2026 22:47 #888959

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ponieważ główny warzywnik będzie na polu, to na działkę wraca w tym roku masa kwiatów - tych sianych wprost do gruntu, jak i uprawianych z rozsady. 1 lutego wysieję goździki Chabaud, kobee i petunie. Petunie będą wysiane w sam perlit, a goździki i kobea w mieszankę czystego torfu z perlitem.
Na dalsze dni planów jeszcze nie mam, bo to jest uzależnione od pogody.

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2026 11:32 #889006

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja pierwsza próba wysiania metodą winter sowing :oops: Wczoraj wysiałam ostróżki jednoroczne z serii QIS w kilku kolorach, orlaję, lwią paszczę i kolorowe maki peoniowe, kubeczki w pudle. Ciekawa jestem, jak to się sprawdzi
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2026 12:01 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2026 22:09 #889024

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
A jak to robisz? Rzucasz nasiona do pojemników i wystawiasz, by przemarzły? O to chodzi? Bo niektóre gatunki trzyma się w lodówce w tym celu.

Terminy siewu poszczególnych gatunków 28 Sty 2026 23:13 #889025

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu wysiałam nasiona w ziemi, moje są na zewnątrz więc nie pokażę, zrobiłam podobnie jak tu, tylko w oddzielnych kubeczkach www.wpr.org/shows/larry-meiller-show/gar...-and-poinsettia-care Jeśli wzejdą to będę się martwić co dalej. Oczywiście zapomniałam o uwadze Magdy i przysypałam ziemią lwią paszczę, trudno.

Część nasion mam w rezerwie, zwyczajowo trzymam wszystkie nasiona w lodówce w szczelnych woreczkach
Pozdrawiam, Milena

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.422 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum