9 praca
Choineczka ze słomy - wykonałam ją na bazie gąbki florystycznej. Kępki słomy nakładałam od dołu, mocowałam drucikiem. Ozdoby są przymocowane klejem na ciepło (z pistoletu klejowego). Brzowy pień i mech u podstawy dopełniają dzieła
Wykonanie jest bardzo proste, a możliwości dekorowania dowolne!
Orzechowy wianek - wykonanie tej dekoracji zaczęła od uwicia wianka z winobluszczu i rdestu pnącego. Do tak uformowanej konstrukcji doklejałam szyszki, orzechy włoskie, laskowe, żołędzie…dodatkowo wykorzystałam laski cynamonu, anyż i goździki, które poza względami estetycznymi dodają całości świątecznych smaczków i aromatów
Choineczka kawowa - deserowy specjał dla entuzjastów kawy! Styropianową choinkę obklejałam ziarnami kawy za pomocą gorącego kleju. Każde ziarko przyklejałam osobno, więc włożyłam w jej wykonanie sporo czasu..i cierpliwości, ale uczta dla zmysłów była niezapomniana! Ozdobiłam choinkę łańcuchem z anyżu i perełek, orzechy laskowe zastąpiły tradycyjne bombki, a gwiazdki z białej czekolady i laski cynamonu uzupełniły całość.
Wianek adwentowy - konstrukcję z zaplecionego winobluszczu ozdobiłam drewnianymi patyczkami i suszonymi kwiatami w nieco rustykalnym klimacie. Do tego gałązki modrzewia z szyszkami, jemioła i ozdobne owoce oraz cztery świece symbolizujące czas oczekiwania na nadejście Świąt.
Wykonałam też kompozycję ze świecą i bombkami, która zastąpiła adwentowy wianek na świątecznym stole.
Dekoracja kuchennego okna - Przy karniszu rozwiesiłam pędy winobluszczu i hedery, udekorowałam aniołkami, drewnianymi gwiazdkami i świątecznymi lampkami.
Na jutowych sznurkach zawiesiłam wianki wykonane z winobluszczu, do którego drucikami przymocowałam mech. Duże szyszki posłużyły za choineczki
Poniżej, na parapecie widać drzewka mchowe, wykonane na styropianowych kulach, ozdobione wstążeczkami.
Śnieżny wieniec z sowami - sowy wypatrzone na giełdzie kwiatowej zainspirowały mnie do wykonania tej dekoracji. Wianek, który zawisł nad kominkiem, wykonany jest z winobluszczu, udekorowałam gałązkami zasuszonego i sztucznego modrzewia, do tego czerwone owoce, białe piórka i kwiaty bawełny. Poniżej, na płycie kominka stoi świąteczny stroik ze świecą, a obok piórkowa choineczka wykonana na bazie styropianowego stożka. Piórka mocowane na gorący klej, do tego perełki. Prosta i szybka w wykonaniu!
Mchowy wianek poniżej wykonałam podobnie jak te na kuchennym oknie, ale w tym przypadku za śnieżne choineczki posłużyły mi ..szczotki do mycia butelek, przycięte w stożki i opruszone sztucznym śniegiem.