TEMAT: Do lasu na grzyby

Do lasu na grzyby 20 Lis 2025 19:56 #885625

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3935
A gdyby tak przynieść trochę grzybni boczniaka do ogrodu? żywią się nicieniami, to może przydałby się taki czyściciel.
W moim ogrodzie jeszcze do tej pory jest sporo 'grzybopsiurków', ostatnio wyskoczyły na ściółce obok zadołowanego obornika
Pozdrawiam, Milena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Do lasu na grzyby 23 Lis 2025 16:11 #885756

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 65290
Milenko, nie odpowiem Ci na to pytanie - nie wiem, czy można bezpośrednio przenieść grzybnię z naturalnego środowiska w "sztuczne", działkowe ...
Wiem natomiast, że w handlu jest spotykana grzybnia boczniaków z instrukcją hodowli ( uprawy ) - podejrzewam, że na jakimś substytucie liściastego drzewa.
Chciałam jeszcze pokazać dwa grzyby, które napotkałam na leśnych ścieżkach - mają na tyle ciekawe nazwy, że zdecydowałam się je uwiecznić na zdjęciach :)

Monetnica maślana

G1.jpg

Rycerzyk czerwonozłoty

G10.jpg

Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Marlenka, jack90, Klarkia25

Do lasu na grzyby 23 Lis 2025 19:47 #885778

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12311
Adasiowa wrote:
Milenko..w handlu jest spotykana grzybnia boczniaków z instrukcją hodowli ( uprawy ) - podejrzewam, że na jakimś substytucie liściastego drzewa.
Miałam dwa lata temu w spiżarni i ładnie rosły. Zresztą nie tylko boczniaki, ale są do wyboru różne grzybnie. Polecam, bo to nie tylko fajna zabawa, ale i całkiem niezłe zbiory. :)
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, olegowa, jack90, Klarkia25

Do lasu na grzyby 27 Lis 2025 16:03 #885955

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12384
Polało, posypało, nawodniło las. Czas na wypad w poszukiwaniu zimowej trójcy. Płomiennicy, Uszaka i Boczniaka.
Uszaki Bzowe rosną blisko domu, więc nie mam problemu z ich znalezieniem. W lecie skurczyły się niesamowicie, myślałem, że już nie przeżyją, ale ostatnie opady spowodowały, że odżyły i znów stały się jędrne :)

20251127_141325.jpg

Następne do odszukania są Płomiennice. Również blisko domu.. Już są! Sprawdzałem w tym miejscu kilka dni temu i nie było ani śladu. Czyli zaczynają się rozkręcać

collage1-5.png

20251127_142213.jpg

Niestety nie spotkałem Boczniaków Ostrygowatych w pewnym miejscu, bo… nie ma już drzewa.
Muszę wybrać się dalej. Boczniaki już są na pewno, bo spotkałem dzisiaj sporo Łyczników późnych, a te grzybki rosną w jednym czasie z Boczniakami.
Na upartego i tak znalazłem trójcę jadalnych, tylko zamiast Boczniaka znalazłem kilka Kurek :happy4: :hearts:

collage-36.png

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2025 16:05 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka

Do lasu na grzyby 27 Lis 2025 16:58 #885958

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 92047
Myślałam zamknąć wątek, gdy skończy się sezon. Ale nieee, nic z tego, Jacek zbiera grzyby i spod lodu :lol: . A wątek rośnie i przy słabszym internecie ciężko chodzi. Dlatego tutaj wieszam kłódkę, a otwieram nowy, z linkiem oczywiście do dawnych wpisów.

Ja znajduję grzyby tylko w szufladzie zamrażarki, lecz proszę, chwalcie się, to bardzo ciekawe, zimowe grzybobranie :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.834 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum