TEMAT: Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 28 Sie 2019 21:17 #673986

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 540
  • Otrzymane dziękuję: 2565
Teściowa rzuciła urok...
Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 28 Sie 2019 21:41 #673992

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2753
  • Otrzymane dziękuję: 5025
No, ona ma taki wzrok chyba te zioła trzeba palić a nie pić
Pozdrawiam
Aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 29 Sie 2019 23:11 #674092

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 778
  • Otrzymane dziękuję: 472
aga wrote:
Olu,a te mydła to bardzo trudna sprawa? :huh: Nigdy jeszcze nie próbowałam.Nie wiedziałabym od czego zacząć? :dry: :bye:

Aga, robienie mydła to nie jest taka trudna sprawa. Oczywiście na początek trzeba zgłębić teorię, potem tylko mieć odwagę zacząć. Ja sama jej nie miałam i zapisałam się na warsztaty. Moje pierwsze mydło właśnie tam powstało, a potem już jakoś poszło. Jeżeli się zdecydujesz, to daj mi znać na priv. Podeślę linki , które pomogą zrozumieć i zaczniesz mydlić :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 06 Wrz 2019 15:16 #674906

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2753
  • Otrzymane dziękuję: 5025
Dziewczyny może podpowiecie czy z aksamitki można zrobić herbatkę fermentowaną czy może lepiej ususzone kwiaty osobno dodawać ? Mam aksamitkę i dużo czytałam o jej właściwościach a że jutro będę robić przycinkę kwiatów to może i herbatkę zrobić
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 07 Wrz 2019 20:25 #675044

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2753
  • Otrzymane dziękuję: 5025
Ponieważ nie mogę edytować powyższego postu napisze jeszcze jeden, Hiacynto jak coś to skasuj. Zebrałam płatki aksamitki ususzę i będę dodawać do herbatki badając smak. Wczoraj zebrałam taczkę liści czeremchy, ponieważ jestem grzybiarzem wiem gdzie rośnie w zastraszających ilościach. Dziś był przerób, nie wiem czy u was też tak było, że przy jej mieleniu wydzielała migdałowy aromat. Na początku mi to nie przeszkadzało ale później nie mogłam złapać tchu, bardzo aromatyczny aż mdły zapach. Może za dużo na jeden raz zebrałam ale szkoda mi było takich pięknych liści zostawić tym bardziej, że teraz już praktycznie wszystko usycha jeszcze z brzozy malutko naskubałam. A i pytanie nie wiem te moje herbaty zaraz po wysuszeniu pachną jak siano a robię tak jak wy tak ma być czy może coś jest nie tak ?
Pozdrawiam
Aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Wrz 2019 14:49 #675135

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 530
  • Otrzymane dziękuję: 2727
Czy te płatki aksamitki zmieniają smak herbaty,czy tak jak bławatek dają tylko kolorowy akcent? :huh: Też mam jeszcze kilka aksamitek...Chyba zbiorę i zasuszę.Tą czeremchą mnie zainspirowałaś.Rośnie niedaleko,tylko trzeba się przedrzeć przez gąszcz krzaków.Przetwory z owoców i warzyw powoli dobiegają końca.Trzeba teraz szybko zbierać liście na herbaty,bo niedługo może nie być co zbierać.Dzisiaj obskubałam cytryńca chińskiego ( z owoców ,liści i części pędów).



20190908_142543.jpg


Owoców mam tylko jeden koszyczek (bo roślina owocuje dopiero drugi rok),więc chyba wszystkie zasuszę.Z liści tradycyjnie herbata,a pędy zasuszę na napary.Chcę jeszcze nazrywać liści aktinidii,czereśni,borówki amerykańskiej,jeżyn i malin,a jeszcze orzecha włoskiego i laskowego.W zamrażarce kolejna porcja liści wiśni.Tak,że pracy mam sporo... :jeez:
Aga, wąchałam moje herbatki:z wiśni pachnie przepięknie,lekki zapach z mirabelki,z winogron też delikatny,a mieszanka różnych liści pachnie najsłabiej...Ale tym się nie zniechęcamy.W końcu dojdziemy do wprawy. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, Agusiak, Nimfa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 10 Wrz 2019 07:37 #675266

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2753
  • Otrzymane dziękuję: 5025
Aksamitka z tego co udało mi się dowiedzieć zmienia też smak, ale jak to wyjdzie w praktyce to dopiero się przekonam. Poluję jeszcze na liście poziomki, wiem w którym miejscu rośnie ale nie mam jak pojechać, może do soboty nie zdechną ;) Sporo już udało mi się tych herbat zrobić, muszę natomiast chociaż jedną zaparzyć i spróbować żeby się nie okazało, że wszystko na marne
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 10 Wrz 2019 21:17 #675302

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13602
  • Otrzymane dziękuję: 9122
Jeśli smak świeżej herbaty okaże się nijaki, zostaw ją zamkniętą w słoiku na 6 miesięcy. Na pewno stanie się lepsza :) Tak miałam z herbatą z liści i pąków kwiatowych dzikiej róży. Dopiero po kilku miesiącach tzw. suchej fermentacji okazała się pyszna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Nimfa, aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 09 Paź 2019 19:12 #677996

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 530
  • Otrzymane dziękuję: 2727
Nikt nie robi herbat? :oops: Ja zerwałam liście borówki amerykańskiej.Od przedwczoraj zwiędły,a teraz do zamrażarki...



20191009_133619.jpg


Z jeżyn chyba się nie uda, bo za mało liści.A czereśnia ma strasznie uszkodzone,więc odpuściłam.Może jeszcze zdążę z malin... :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, minohiki, Nimfa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 09 Paź 2019 19:17 #677997

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 562
  • Otrzymane dziękuję: 3213
Aga, ja nadal jestem chętna. Mam od Ciebie świetny instruktaż, liście zamrożone, czekają. Zbliża się wolniejszy czas, niebawem się zabiorę i zdam relację. Czekam jeszcze na przebarwienie liści jeżyny. Borówki u mnie też już pięknie bordowe. Jutro zerwę.
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 05 Lis 2019 17:07 #680300

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 562
  • Otrzymane dziękuję: 3213
Doczekały się wreszcie moje zamrożone owocowe liście i dzisiaj zaczęłam je przerabiać na własną herbatkę. Liście z krzewów czarnej i czerwonej porzeczki, malin, poziomek, jeżyny i borówek zostały zmielone i obecnie trwa ich fermentacja. Potem suszenie. Odświeżyłam w pamięci posta od Agi - uda się tym razem :).
Przyjemne uczucie, kiedy nie ma już liści na krzakach i wyciąga się je z zamrażarki, - a to dopiero listopad i już żal lata :)
Nie jestem, a może nie byłam dotychczas zwolenniczką herbat, oprócz zielonej, która jest bazą dla moich codziennych koktajli zielonych. Teraz wzbogacę je o własne napary.

DSCN2439.jpg


DSCN2437.jpg


DSCN2454.jpg


DSCN2458.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 05 Lis 2019 18:11 #680306

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13602
  • Otrzymane dziękuję: 9122
Widzę, że zastosowałaś do liści największe otwory w maszynce. Spróbuj następnym razem liście przez maszynkę przekręcić 2 razy, drugi raz na średnich oczkach. Granulki wychodzą wówczas bardzo kształtne :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Nimfa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 06 Lis 2019 17:21 #680400

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 530
  • Otrzymane dziękuję: 2727
Nimfa,co to znaczy bazą do codziennych koktajli zielonych?Zaciekawiłaś mnie... :huh:

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 06 Lis 2019 18:04 #680403

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 562
  • Otrzymane dziękuję: 3213
Zielony koktajl, to nasze codzienne drugie śniadanie :) Podstawą jest zielone warzywo + dodatki - owoce i przyprawy. Jednak, żeby to wszystko przybrało odpowiednią, apetyczną postać, potrzebny jest płyn-baza. U mnie właśnie jest to zielona herbata, zaparzana wieczorem dnia poprzedniego - 1/2 litra. Odstałą zalewam składniki w blenderze i miksuję na gładko.
Z tej porcji wychodzą mi 4 koktajle ok. 300ml. Samo zdrowie!
Dzisiejszy np. ma takie składniki:
garść zamrożonych malin i borówek
świeży imbir
garść szpinaku
łyżeczka nasion konopi
4 łyżeczki nasion chia
2 banany
łyżeczka spiruliny
łyżeczka oliwy
zioła
herbata zielona
Polecam, warto.

DSCN24622.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.135 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum