Na niektóre pytania znam odpowiedzi, bo zadawałam je kiedyś Rosjankom - mistrzyniom fermentowanych herbat
1. Dlaczego się podsusza liście przed zmieleniem ? Przecież one mają więcej wilgoci i szybciej zajdzie proces fermentacji.
Liści się nie podsusza, lecz doprowadza do zwiędnięcia. Wtedy zachodzą wstępne procesy fermentacji, zagęszcza się też sok w liściach, co powoduje, że podczas mielenia czy w jakikolwiek sposób mętolenia liści nie wycieka on z liści.
Kiedyś mieliłam świeże liście, bo wydawało mi się, że są wystarczająco suche, ze stołu starłam sporą kałużę wyciekającego soku.
2. Czy fermentacja powinna być przeprowadzona w wysokich temperaturach ? Doczytałam, że można w szafkach trzymać, a teraz Aga pisze, że pomieszczenia zamknięte z wysoką temperaturą też są ok
Pewnie są różne metody
Niektóre liście po zmieleniu wsadzam do słoika, zakręcam, odstawiam pod zlew i po 12-24 godzinach otwieram. Rosjanki najczęściej fermentują w misce, garnku przykrytym ściereczką, a na wierzch dla ubicia masy kładą kamień. Przy mieleniu liści niektórych roślin fermentacja zachodzi już w trakcie mielenia. Fermentacja zachodzi też podczas zamrażania i rozmrażania liści. Są fani herbat gruszowych fermentowanych tą metodą. To, że liście są sfermentowane czuje się po mocnym, przyjemnym zapachu.
3. Czy fermentacja powinna być przeprowadzona bez dostępu światła ?
Nic o tym nie wiem, więc wymądrzać się nie będę, ale korzystam też z liści sfermentowanych podczas mielenia w biały dzień.
4.Czy trzeba wprowadzić do zbyt wyschnietych liści trochę wilgoci na czas fermentacji ? Czytałam o wilgotnych szmatkach tudzież chusteczkach. To właściwie po co podsuszać przed fermentacją ?
Rosjanki wilgotnymi ściereczkami nakrywają pojemnik z fermentowaną masą, aby nie traciła ona wilgoci. Fermentacja zachodzi, gdy liście są wilgotne, a nie suche. Nie podsusza się ich na wstępie, tylko doprowadza do zwiędnięcia.
5. Czy zmiana koloru fermentowanych liści jest wyłącznym sygnałem do przerwania procesu fermentacji ? Co jeżeli po kilku dniach fermentacja nie zajdzie ?
Dobrze sfermentowane liście mają intensywny zapach i zmieniony kolor - od brązowego po oliwkowy.
6. Czy tylko w wysokiej temperaturze hamuje się proces fermentacji . Czy zwykłe suszenie , rozłożone w przewiewnym pomieszczeniu nie wystarczy ?
W tym względzie kieruję się doświadczeniem Rosjanek, Na początku wysoka temperatura, żeby wierch szybko zasechł, ale się nie spalił, potem temperaturę zmniejszam, żeby masa wyschła. Próbowałam kiedyś suszenia na słońcu w bardzo gorący dzień, ale herbata mi nie wyschła, najpierw zaczęła pleśnieć, więc więcej nie eksperymentuję.