Nie wytrzymałam miesiąca czekania, aż zakończy się sucha fermentacja w herbatkach z fermentowanych liści. Zmieszałam wszystkie do tej pory zrobione - z liści malin, winogron, jeżyn, brzoskwiń.
Zapach takiej mieszanki jest lekko miodowy z nutą owocowo-anyżową (anyż wyczuła moja koleżanka z pracy, na której testuję swoje wyroby), a smak lekko ściągający, intensywnie herbaciany z rozmaitymi nutami, rzec by można z całą orkiestrą smaków
Teraz kolejny etap mieszania i udoskonalania rozmaitymi dodatkami.
Jesienna, rozgrzewająca herbata:
200 ml herbat granulowanych z liści, szczypta tymianku, szczypta kolendry, odrobina granulowanej mięty, suszone płatki kwiatów, łyżeczka startej, suszonej skórki z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, 1 goździk.
Kolejne przepisy na herbaty, które otrzymałam, niektóre z nich do zrobienia w kolejnym sezonie z braku surowców:
Sfermentowane liście śliwki, świeża utarta skórka z jednej cytryny, suszone płatki kwiatów z dzikiej róży (ile dusza zapragnie)), suszone maliny i kwiaty jaśminowca trochę. Wszystko wsypać do pojemnika ze szczelną pokrywką i na tydzień zapomnieć. Wynik to napój śliwkowy o lekko kwaśnym smaku, z nutą malin i miodu. Czas zaparzania 5 minut.
Liście sfermentowane jabłka (300 gramów), suszone jabłka plasterki 1 szklanka, suszone jagody żurawiny i rodzynek - około pół szklanki. Podczas parzenia pojawia się zdecydowanie smak jabłkowy. Czas parzenia 7-10 minut.
Porzeczkowa herbata
sfermentowane liście czarnej porzeczki- 200 g, suszone jagody głogu, 1 łyżka jagód jałowca, ziele kozieradki (łyżka) i kwiatów bławatka (łyżka). Zaparzać przez 3-5 minut. Ta herbata ma cechy toniku, ułatwia koncentrację, dostarcza energii, nie stosować częściej niż dwa razy w tygodniu.
Herbata truskawkowa
Fermentowane liście truskawki (300 g) bez łodyżek, łyżka tymianku, łyżka kwiatów akacji, jagody berberysu (pół szklanki) i kwiatów lipy. 5-7 minut czasu parzenia. Herbata jest słodka z nutą karmelu. Odrobina tymianku sprawia, że napój bardziej tajemniczy.