TEMAT: Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 28 Lis 2015 22:13 #415977

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ostatnio zafascynowały mnie igły :) Do filcowania i te zielone :)
Ponieważ sporo sosnowych gałęzi leży na ziemi po ostatnich porywach wiatru, spacerując robię zapasy :)
Igły zbierane późną jesienią i zimą mają najbardziej skoncentrowaną zawartość wit. C i innych mikroelementów.
Zrobiony pod koniec lata syrop z pączków sosny już prawie się nam kończy, po 3 miesiącach leżakowania ostry smak żywiczny złagodniał, a słodycz pozostała. Mam nadzieję, że pozostały też własności lecznicze, a syropem sosnowym znachorki leczyły astmę, gruźlicę, zapalenie płuc, oskrzeli, tchawicy, osłabione naczynia krwionośne i serce.

Ze świeżych igieł można robić lecznicze napary, herbatki, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe, napotne i wykrztuśne.

A oto kilka przepisów:
1 łyżkę posiekanych igieł zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić na 30 minut. Pić dla wzmocnienia układu krążenia, pomaga też uporać się z niedokrwistością, zapaleniem błony śluzowej żołądka i zapaleniem pęcherzyka żółciowego.

40-50 g świeżych igieł sosnowych drobno posiekać nożem (może też być świerk, jodła, jałowiec), zalać 1 litrem wrzącej wody i zaparzać 20 min. Następnie dodać litr schłodzonej przegotowanej wody i odstawić na 5-6 godzin, herbatę ostrożnie zlać znad osadu. Można dodać sok cytrynowy, cukier lub miód, pić 1/2 szklanki 4-5 razy dziennie.

Witaminizujące napoje-toniki:

4 szklanki igliwia zalać 3 szklankami zimnej przegotowanej wody i dodać sok z 1 cytryny. Postawić w ciemnym miejscu na 3 dni, co jakiś czas mieszając, a następnie odcedzić. Stosować 1/2 szklanki 2 razy dziennie, dodając do smaku cukier lub miód. Napój ten jest bombą witaminową, dodatkowo ma działanie moczopędne i niewielkie żółciopędne.

Igły mielone zalać zimną przegotowaną wodą w stosunku 1:5. Odstawić na 6 godzin do naciągnięcia. Następnie dodać żytniego zakwasu lub drożdże (jak do kwasu chlebowego) i pozostawić na 1-2 dni. Ten napój ma dużo witaminy C i witaminy B12, która pochodzi z drożdży.

A to inny wariant tego przysmaku, który podoba mi się najbardziej :)

Do wytwarzania kwasu chlebowego z igieł zbierz młode gałązki sosny, cedru, jodły, drobno posiekaj. Na 3 szklanki igieł weź 3 litry gorącej wody, dodaj 1/2 szklanki cukru. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodaj 1 łyżkę świeżych drożdży.
Umieść w ciepłym miejscu na 3 dni do fermentacji. Następnie przecedź, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.
Popijaj szklankę dziennie rano, po ogrzaniu do temperatury pokojowej dla poprawienia pamięci, odmłodzenia organizmu, ochronie przed infekcjami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi


Zielone okna z estimeble.pl

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 28 Lis 2015 22:19 #415980

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A na ostatek herbata "Tajga" z igłami i ziołami, co ukoi nerwy :)

Weź równe ilości drobno posiekanych igieł cedrowych (od biedy może być sosna lub świerk), majeranku, sfermentowanych i suszonych liści wierzbownicy, maliny, borówki brusznicy. Igły opłukać pod bieżącą wodą, pokroić nożyczkami. Umieść wszystkie składniki w czajniku i zaparzaj 5-7 minut. Odcedzić i osłodzić miodem w razie potrzeby. Pić gorącą codziennie dopóki stres nie minie :)

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 03 Gru 2015 21:36 #416833

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Przedzimowe porządki na działce zaowocowały suszonymi liśćmi bergenii.

bergenia-cygarka.jpg


Tym razem wykorzystałam rady Lidoczki spod Ałma-Aty, która napisała mi, że u nich przysmakiem są brązowe, w naturalny sposób sfermentowane liście badana, tak nazywają tam bergenię. Powyrywałam więc zbrązowiałe liście, umyłam je, zrolowałam w cygarko, wysuszyłam w piekarniku. Teraz będzie cięcie na drobne kawałki :) i degustacja :)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 10 Gru 2015 17:02 #417624

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ja naszykowałam duży zapas. Większość to herbaty fermentowane. Bergenia jeszcze jest na rabacie, ale liście juz ładnie zbrązowiały, w sobotę przygotuję do suszenia.
DSC02318_3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 12 Gru 2015 20:05 #417926

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ostatnio zgłębiam wiedzę na temat preparatów przyspieszających trawienie. Szukając polskiego odpowiednika papai trafiłam na koktail z bylicy pospolitej ze świeżym ananasem. Zmiksować pół ananasa, garść świeżej bylicy, pół szklanki wody. Podobno odchudza i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm. Chętnie bym wypróbowała ale nie mam pod ręką bylicy pospolitej. Zresztą o tej porze roku nie znajdzie się świeżej.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 20 Gru 2015 21:38 #418873

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Danusiu, niezłą kolekcję zgromadziłaś :bravo: Dla swoich herbatek zorganizowałam stare apteczne buteleczki :) Takie jak ta:

butelka-ciemna.jpg


Muszę jeszcze pomyśleć nad etykietami, bo coraz częściej łapię się na tym, że nie bardzo pamiętam, co namieszałam, dobrze, że na forum robiłam notatki :)

Bożenko, chyba Cię zasmucę, ale schudnąć można tylko przez ujemny bilans energetyczny :) Mam koleżankę, która przez ostatnie 20 lat przetestowała wszystkie możliwe diety. Fakt, ananas zawiera jakąś substancję wspomagającą trawienie, moja koleżanka nawet wyciąg z ananasa kupowała :)
Ale schudła tylko wtedy, gdy była pod ścisłą kontrolą dietetyka. Z tego, co mi wtedy tłumaczyła, pamiętam, że nie można radykalnie ograniczyć ilości kalorii, bo gdy organizm głoduje, włącza tryb oszczędny spalania. Miała ona w diecie dużo warzyw, białko, chude mięso, czasami jakaś kromeczka razowego pieczywa, a co trzy dni ścisły post - na obiad np. tylko 2 buraczki, na śniadanie chudy twarożek z warzywami, a na kolację herbatkę miętową :)

Spalanie tłuszczu przyspiesza też ostra papryka, ale nie da się jej sypać zbyt dużo do jedzenia, bo jelita wypali :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 20 Gru 2015 22:28 #418885

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Enzymy trawienne zdecydowanie regulują pracę żołądka. Nie chodzi mi o dietę. Wiem o tym, że im mniej się je tym organizm bardziej oszczędza i spowalnia przemianę materii bo dostaje sygnał, że nastały ciężkie czasy i trzeba zrobić zapasy.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Gru 2015 00:00 #418910

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
To polecam mniszek lekarski, krwawnik, miętę, rozmaryn. Bylicy i innych piołunów nie zbieram, naczytałam się o toksyczności tujonu :)

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Gru 2015 22:13 #418990

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piołun jest gorzki ale skuteczny na salmonellę.
Z tych wszystkich ziółek nie zażywałam jeszcze rozmarynu.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Gru 2015 22:34 #418994

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Przy boreliozie też jest pomocny.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 23 Gru 2015 01:16 #419107

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Bardzo smaczny napój uzyskałam z wysuszonych i zmielonych igieł sosnowych oraz z ususzonych i zmielonych owoców dzikiej róży.

1 łyżeczka mączki z igieł, 2 łyżeczki mączki z owoców dzikiej róży zalałam 300 ml wrzątku, zaparzałam pod przykryciem ok. godziny.
Napar miał piękny czerwony kolor, lekko kwaskowaty smak (witamina C z dzikiej róży i igieł) oraz delikatnie żywiczny posmak. Przyjemnie się go popijało zarówno gdy był ciepły, jak i po wystudzeniu.

herbata-sosna-roza-1.jpg


herbata-jodla-roza-napar.jpg


Jeszcze smaczniejsza jest ta herbatka z miodem imbirowym :)

Zawartość w witaminy C i E w tej herbacie zwiększa odporność organizmu na przeziębienia. Herbata parzona z igieł sosnowych, zawiera też witaminy E, B1, B2, B3, B6, H, K, P, PP, żelazo, karoten, wapń, miedź, lotny olejek, ponad 40 aminokwasów i pierwiastków śladowych. Ma działanie przeciwreumatyczne, wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza układ oddechowy.
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2015 15:10 przez Hiacynta.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 23 Gru 2015 22:06 #419207

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Świetny preparat na przeziębienie. Ciekawe czy będzie skuteczny.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 24 Gru 2015 01:58 #419234

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Na Syberii igiełkami, pączkami iglastych, wywarem i nalewką z szyszek leczy się wszystko :happy: Ale ostatnio też wyczytałam, że Koreańczycy odnaleźli w igłach sosnowych jakieś związki przeciwnowotworowe, antyoksydanty i adaptogeny. Za ciężkie pieniądze robią wyciągi, które sprzedają za jeszcze cięższą kasę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Adasiowa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Sty 2016 19:10 #422849

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dostałam w ostatnich dniach ściągę o właściwościach, wskazaniach i przeciwskazaniach liści na podstawie książki "Rośliny lecznicze Donbasu", AJ Gubergrits, NI Solomchenko. Dla pamięci zapisuję :)

Malina - liście mają podobne działanie jak leki przeciwzakrzepowe. Herbaty z liści malin nie powinny być używane w połączeniu z kwasem acetylosalicylowym, gdyż jego działanie jest znacznie silniejsze. Z tego wniosek, że popijając herbatkę z malinowych liści można ograniczyć Polocard.

Zaleca się również, aby unikać picia herbat z liść maliny przez osoby cierpiące na zaparcia oraz w ciąży (z wyjątkiem ostatnich 6-8 tygodni, gdyż wtedy liście malin przyczyniają się do łatwiejszego przebiegu akcji porodowej).

Herbata z fermentowanych malinowych liści poprawia nastrój i samopoczucie podczas przeziębienia, ma bowiem działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i lekko rozgrzewające.

Liście truskawek mają działanie ściągające, przeciwzapalne, żółciopędne, napotne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, zmiękczające, uspokajające, przeciwgorączkowe. Działają przeciwskurczowo, przyspieszają gojenie ran, stosowane są przeciw robakom, działają antymiażdżycowo, oczyszczają krew, zmniejszają ilość kwasu moczowego i jego soli. Regulują przemianę materii, poprawiają pracę serca i skład krwi. W przeziębieniach, stanach zapalnych, kamicy żółciowej, zaleca się herbatkę z kwiatów i liści truskawki, taka herbata pomaga też w osteochondrozie i dnie moczanowej.
Podobne działanie mają również liście poziomek.
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2016 19:34 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Adasiowa, zanetatacz

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Sty 2016 19:46 #422872

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Alinko :)
Powrócę do herbatki z igieł i dzikiej róży ... czy w ostateczności mogą być suszone igły świerkowe ? Mam właśnie pod ręką suszone owoce dzikiej róży i trochę igiełek świerku, ale wolę zapytać Doświadczoną Zielarkę :kiss3:
Co prawda mam w lodówce syrop z młodych pędów sosny, ale zależy mi na gorącym napitku.
pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Sty 2016 20:17 #422886

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
U nas same sosny, więc z nich zbierałam igiełki, identyczne właściwości mają igły jodły, świerku.
Jodła i świerk mają krótsze igiełki, wygodniej je suszyć wraz z gałązkami a potem wykruszać.
Wiosną z kolei można podskubać parę gałązek modrzewia.

Przy okazji podaję receptę na mieszankę leczniczą stany zapalne układu oddechowego, kaszel, choroby zakaźne, przeziębienie, gorączkę, zaburzenia trawienia, astmę, katar sienny opracowaną przez dra Różańskiego:

Liść (kwiat) podbiału - 2 łyżki
Igliwie (gałązki) sosny, świerku, jodły lub modrzewia - 1 łyżka
Ziele tymianku - 1 łyżka
Kwiat lawendy - 1 łyżka
Porost islandzki - 1 łyżka
Kwiat lipy - 1 łyżka
Kwiat dziewanny - 1 łyżka
Kwiat bzu czarnego - 1 łyżka
Kwiat lub ziele wrzosu - 1 łyżka
Ziele majeranku - 1 łyżka
Składniki wymieszać, zaparzać stosując 1 łyżkę na 1 szklankę wody.

Albo inny wariant mieszania igiełek :) na choroby gardła, kaszel :)
Liść mięty - 1 cz.
Owoc anyżu mielony - 1 cz.
Liść szałwi - 1 cz.
Kwiat rumianku - 1 cz.
Ziele majeranku - 1 cz.
Ziele tymianku - 1 cz.
Igliwie lub gałązki sosny, świerku, jodły lub modrzewia - 1 cz
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2016 20:20 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Sty 2016 20:35 #422905

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Na herbatki najlepiej nadają się końcówki gałązek z najmłodszymi igłami i pączkami. Suszy się je w temp. do 400C, po wyschnięciu powinny zachować zielony kolor. Suche igiełki mielę w młynku do kawy, ale można je również pokruszyć, np. tłuczkiem lub profesjonalnie w moździerzu :)

Terminy zrywania gałązek iglastych na herbatki:

Ze świerka - od stycznia do I połowy kwietnia.

Młode gałązki sosny z pączkami i igłami najlepiej zbierać od lutego do I połowy kwie­tnia.

Z modrzewia igliwie obrywamy w czerwcu, igły jodły zbiera się zimą i na przedwiośniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 08 Sty 2016 21:13 #422932

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Podświadomie ( nie mając pojęcia o terminie ) zerwałam parę świerkowych gałązek do dekoracji świątecznej, wstawiłam do koszyka ( bez wody ) i widzę, że zasuszają się w naturalny sposób. Do pierwszej herbatki zabrakło mi podbiału, wrzosu i porostu, ale pozostałe składniki mam ( jednak nie ... zamiast kwiatu hyćki mam syrop z tegoż kwiatu, może być ? )
Ile razy dziennie można delektować się tym napojem, zwłaszcza, że czuję na plecach oddech Przeziębienia ?

Alinko, bardzo dziękuję :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.432 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum