Ostatnio zafascynowały mnie igły
Do filcowania i te zielone
Ponieważ sporo sosnowych gałęzi leży na ziemi po ostatnich porywach wiatru, spacerując robię zapasy
Igły zbierane późną jesienią i zimą mają najbardziej skoncentrowaną zawartość wit. C i innych mikroelementów.
Zrobiony pod koniec lata syrop z pączków sosny już prawie się nam kończy, po 3 miesiącach leżakowania ostry smak żywiczny złagodniał, a słodycz pozostała. Mam nadzieję, że pozostały też własności lecznicze, a syropem sosnowym znachorki leczyły astmę, gruźlicę, zapalenie płuc, oskrzeli, tchawicy, osłabione naczynia krwionośne i serce.
Ze świeżych igieł można robić lecznicze napary, herbatki, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe, napotne i wykrztuśne.
A oto kilka przepisów:
1 łyżkę posiekanych igieł zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić na 30 minut. Pić dla wzmocnienia układu krążenia, pomaga też uporać się z niedokrwistością, zapaleniem błony śluzowej żołądka i zapaleniem pęcherzyka żółciowego.
40-50 g świeżych igieł sosnowych drobno posiekać nożem (może też być świerk, jodła, jałowiec), zalać 1 litrem wrzącej wody i zaparzać 20 min. Następnie dodać litr schłodzonej przegotowanej wody i odstawić na 5-6 godzin, herbatę ostrożnie zlać znad osadu. Można dodać sok cytrynowy, cukier lub miód, pić 1/2 szklanki 4-5 razy dziennie.
Witaminizujące napoje-toniki:
4 szklanki igliwia zalać 3 szklankami zimnej przegotowanej wody i dodać sok z 1 cytryny. Postawić w ciemnym miejscu na 3 dni, co jakiś czas mieszając, a następnie odcedzić. Stosować 1/2 szklanki 2 razy dziennie, dodając do smaku cukier lub miód. Napój ten jest bombą witaminową, dodatkowo ma działanie moczopędne i niewielkie żółciopędne.
Igły mielone zalać zimną przegotowaną wodą w stosunku 1:5. Odstawić na 6 godzin do naciągnięcia. Następnie dodać żytniego zakwasu lub drożdże (jak do kwasu chlebowego) i pozostawić na 1-2 dni. Ten napój ma dużo witaminy C i witaminy B12, która pochodzi z drożdży.
A to inny wariant tego przysmaku, który podoba mi się najbardziej
Do wytwarzania kwasu chlebowego z igieł zbierz młode gałązki sosny, cedru, jodły, drobno posiekaj. Na 3 szklanki igieł weź 3 litry gorącej wody, dodaj 1/2 szklanki cukru. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodaj 1 łyżkę świeżych drożdży.
Umieść w ciepłym miejscu na 3 dni do fermentacji. Następnie przecedź, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.
Popijaj szklankę dziennie rano, po ogrzaniu do temperatury pokojowej dla poprawienia pamięci, odmłodzenia organizmu, ochronie przed infekcjami.