TEMAT: Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 29 Lip 2015 14:14 #392257

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Moja autorska mieszanka ziołowej herbaty:
kwiat czerwonej koniczyny, podagrycznik, kocanka piaskowa, babka, 1 płatek maku. Dla dodatkowego efektu dodałam też szczyptę płatków bławatka, bo są bardzo dekoracyjne :)

herbata-ziolowa.jpg


Zielone okna z estimeble.pl

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 13 Sie 2015 15:33 #395480

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Herbatka ogrodowa na przeziębienia i ból gardła

Kilka ususzonych młodych listków miodunki, ususzone płatki z kilku kwiatów malwy, parę listków babki lancetowatej

miodunka-malwa-herbata.jpg


Taka herbata zawiera śluzy łagodzące stan zapalny gardła oraz substancje bakteriobójcze. Do mieszanki tej można dodać też płatki maku, które są polecane przy męczącym, suchym kaszlu.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2015 17:29 przez Hiacynta.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 18 Sie 2015 23:34 #396553

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Szukam różnych zastosowań jemioły, bo znalazłam potężny konar lipy cały obrośnięty jemiołą, który odłamał się po ostatniej burzy :) A oto przepis leczący przeziębienia :)

"Listy wziąć a proch z nich uczynić. A ten proch dac pić, przymieszawszy soku babczanego z winem, tedy zimnice, która bywa trzeciego dnia leczy, czyrwoną niemoc zastanawia, rany czyści i spaja, kości mdłe w człowiecze albo naruszone jakim urazem umocnia."

Marcin Siennik, Herbarz, Księgi pierwsze, Część pierwsza, Rozdział 93
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2015 00:05 przez Hiacynta.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 09 Wrz 2015 00:59 #400776

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Przeglądając swoje stare szpargały odnalazłam przepis na uszlachetnienie byle jakiej herbaty, którą czasami udało się wystać w kolejkach w czasach wczesnego Jaruzelskiego :)

Ponieważ smak tej herbatki był ciekawy, popełniłam ją jeszcze raz, testując przy okazji na koleżance z pracy :)

Należy zerwać kilka dużych, najstarszych liści bergenii, wypłukać je, zwinąć każdy z nich w rulonik i mocno rozgnieść wałkiem.
Ruloniki ciasno złożyłam w kostkę i ułożyłam w niewielkim słoiczku upychając mocno drewnianą łyżką.

herbata-bergenia.jpg


Słoik zakręciłam, schowałam do szafki, pozostawiłam do sfermentowania na 5 dni.
Po tym czasie liście wyjęłam, prawidłowo sfermentowane powinny mieć oliwkowy kolor i owocowo-kwiatowy zapach. Ułożyłam do suszenia w lekko nagrzanym piekarniku.

bergenia-do-suszenia.jpg


W trakcie podgrzewania liści uwalnia się bardzo intensywny, przyjemny zapach :)

Po ususzeniu liście należy pokruszyć i można dosypać do herbaty, która nabierze przyjemnego owocowego smaku i zapachu.

Można też próbować innych kompozycji :) Dodałam więc szczyptę suszonego chmielu i parę owoców suszonej jarzębiny, aby wydobyć więcej goryczy, imitując smak herbacianych garbników.

Dodatkowy bonus z herbaty bergeniowej to działanie przeciwzapalne - bergenia leczy stany zapalne nerek, stawów, wrzody żołądka :)
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6, zielonajagoda, Adasiowa

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Wrz 2015 17:49 #403272

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Kolejna propozycja herbatki ziołowej składa się z pokrzywy, hibiskusa i jarzębiny. Do tego parę owoców dzikiej róży.

Hibiskus z pokrzywą i dziką różą idealnie się uzupełniają. Pokrzywa zawiera duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne w obecności witaminy C, a tę zawiera hibiskus i dzika róża.

Jarzębina również zawiera duże ilości witaminy C, prawie tyle samo co w cytrusach) a dodatkowo beta-karoten.
Taka herbatka jest pomocna przy chorobach nerek, wątroby oraz w schorzeniach reumatycznych. Podnosi też odporność na choroby.

hibiskus-pokrzywa-jarzebina.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6, Emalia112

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Wrz 2015 20:03 #403301

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Odkryłam ostatnio kłosowiec. Herbatka z niego rewelacja, do sałatek, sosów, dynia z kłosowcem pychota. Ususzyłam, chciałam do suchych bukietów, ale wszystko zjadłam, nie mam dużo, 12 krzaków i już nie mam o skubać.
IMG_0036-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2015 20:05 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Wrz 2015 22:49 #403351

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Czy ten kłosowiec ma zapach anyżu?

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 21 Wrz 2015 23:34 #403358

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Ma bardzo wyraźny zapach anyżu i lata.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 22 Wrz 2015 20:56 #403545

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
To faktycznie rewelacyjne ziółko :)
Tym razem zaproponuję fałszywą herbatę roibos z cytryną :) Jeśli komuś zabrakło takiej herbaty, a bardzo ją lubi, niech zerwie kwiat sumaka octowca.

sumak-octowiec.jpg


Wystarczy kwiatostan pogotować 10 minut, i otrzyma się owocowy, lekko kwaskowaty, orzeźwiający napój.

sumak-octowiec-herbata.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 22 Wrz 2015 22:26 #403599

  • AniaH
  • AniaH's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 176
  • Otrzymane dziękuję: 82
A ja myślałam ,że on jest trujący :hammer: . A czy próbowałaś może robić,albo pić nalewkę z jarzębiny? Cały czas się zastanawiam czy warto.
Ania

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 22 Wrz 2015 22:35 #403606

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Trujący sumak też jest, ma białe kwiaty. W nazwie też ma chyba jadowity :)

Z samej jarzębiny nie robiłam, kiedyś zrobiłam miodówkę ziołowo-owocową.
Do butelki wódki wzmocnionej odrobinę spirytusem dodałam łyżkę miodu, a następnie wrzucałam po kilka owoców głogu, jarzębiny, maleńką papryczkę, dziką różę, maleńki kawałek źdźbła żubrówki, większy trawy cytrynowej, parę ziaren kolorowego pieprzu.
Było smaczne, grzejące i lekko pikantne :)

Jarzębina chodzi za mną od pewnego czasu, bo widziałam słoiczek przecieru jarzębinowego do mięsa. Musiałabym znaleźć tylko jakieś solidnie owocujące drzewo :)
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2015 22:38 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 24 Wrz 2015 14:50 #403926

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Podobno zioła są bardzo skuteczne w leczeniu boreliozy zrobiłam nalewkę ze szczeci, ale zalecają dodatkowo pić szklankę wody z 1% octem z piołunu lub krwawnika. Czy wie ktoś jak go zrobić? Na leczenie standardowe nie mam co liczyć NFZ stwierdziło, że jestem zdrowa. Wyniki co prawda temu przeczą ale..Biurokraci wiedzą lepiej. Zostają a mi zioła. Na forum zielarskim można dużo się dowiedzieć, ale oni zakładają, że wiemy jak się robi ocet z piołunu.

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 24 Wrz 2015 16:24 #403934

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ocet piołunowy robi się dokładnie tak samo, jak estragonowy. Zalewa się lekko podsuszone ziele octem jabłkowym lub winnym odstawia w ciemne miejsce i po 4 tygodniach zlewa znad mętów ocet.
Świeże ziele dt Różański poleca skropić spirytusem, aby zapobiec psuciu się. Przy occie estragonowym proporcje są 1:1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 24 Wrz 2015 16:35 #403937

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Czyli jak ziela będę miała 1 kg to zalewamy to 1 kg octu?

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 24 Wrz 2015 17:10 #403939

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ewentualnie litr na litr :)
Tak pisze Różański w książce "Wstęp do zielarstwa i fitoterapii" o wytwarzaniu octów:
Octy lecznicze (Aceta medicata) to octowe wyciągi z ziół suchych lub ze świeżych, sporządzone metodą maceracji trwającą 14-21 dni w ciemnym miejscu. Na jedną cześć surowca przypada jedna część octu spożywczego. Octy ziołowe stosuje się z reguły jako przyprawy, dodatki do kąpieli i płukanek, do okładów, rzadziej wewnętrznie po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:2 (jedna część octu ziołowego + 2 części przegotowanej wody).
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 29 Wrz 2015 00:05 #404865

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Granulowana herbata miętowa ze słodką nutą.

Ponieważ zaczyna odrastać wycięta latem mięta, pomyślałam o fermentowanej miętowej herbacie. Przygotowana w ten sposób mięta ma ciemniejszy kolor i odrobinę intensywniejszy smak i aromat. Ale najważniejszą zaletą jest oszczędność miejsca do jej przechowywania - z torby liści i szczytowych gałązek powstaje 300 ml granulek.

Użyłam 3 zmieszanych odmian - 'Mitchem', mięty imbirowej i mięty pieprzowej.
Zerwaną miętę, należy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
herbata-mietowa-maszynka.jpg


Ponieważ moja mięta była czyściutka, nie płukałam jej. W wypadku konieczności spłukania ziarenek ziemi, rośliny należy dobrze odcisnąć o osuszyć. Zbyt mokre liście dałyby papkowatą masę, a powinny powstawać drobne granulki.
herbata-mietowa-zmielona.jpg


Mięta podczas mielenia i kontaktu z powietrzem mocno ciemnieje. Ciemnozielony granulat należy suszyć w temperaturze ok. 70-800C aż granulki będą całkowicie suche i po ściśnięciu między palcami będą się kruszyć.
Tak wygląda szczypta gotowej herbaty w filiżance :)

herbata-mietowa-filizanaka.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 30 Wrz 2015 00:44 #405054

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Jak zrobić owocowo-kwiatową herbatę z cytryną, bez owoców i cytryny?

Wykorzystać można do tego celu nadwyżkę wyrastających pędów malin i winogron. Młode pędy wraz z liściami należy przemielić w maszynce do mięsa, aby powstały lekko wilgotne, zwięzłe granulki.

liscie-zmielone.jpg


Następnie masę miesza się, przesypuje do słoiczka, lekko uderzając w dno, aby nie pozostawały zbyt duże przestrzenie powietrza. Słoik odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na dobę do przefermentowania. Gdy granulki nabiorą ciemnego, niemal czarnego koloru i owocowo-kwiatowego zapachu, suszy się je. Gdy temperatura jest wyższa, ok 900 C, herbata jest ciemniejsza i bardziej wyrazista, wysuszona w niższej temperaturze ma kolor jaśniejszy i smak nieco łagodniejszy.

suszone-liscie.jpg


Zaparzona z tej mieszanki herbata wyglądem nie różni się od normalnej, ma jedynie wspaniały zapach kwiatów i dojrzałych owoców oraz wyczuwalną w smaku nutę owocowo-cytrynową.

herbata-liscie.jpg


Do fermentowania nadają się też liście wiśni, brzoskwiń, porzeczek, aronii, śliwek, orzechów leszczynowych, jabłoni, grusz, jeżyn. Za każdym razem uzyskuje się niepowtarzalną, zaskakującą kompozycję smakowo-zapachową. Aż trudno uwierzyć, jakie bogactwo zapachu wyzwala z liści fermentacja, najlepiej sprawdzić samemu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Adasiowa, halgla

Herbaty ziołowe i z fermentowanych liści roślin ogrodowych 30 Wrz 2015 13:38 #405123

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Właśnie znalazłam na WP ciekawe przepisy , m. in.) eliksir, który uodparnia i leczy, a że czas przeziębień coraz bliżej, więc warto się tym zainteresować:

Eliksir, który leczy

Do wykonania eliksiru potrzeba:

700 ml octu jabłkowego organicznego,
1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
2 świeże papryczki chili,
1/4szklanki startego imbiru,
2 łyżki tartego chrzanu,
2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wszystkie składniki z wyjątkiem octu mieszamy w misce. Mieszankę wkładamy do słoja. Zalewamy octem jabłkowym. Zamykamy i dobrze wstrząsamy. Przez dwa tygodnie słoik trzymamy w suchym i chłodnym miejscu. Wstrząsamy nim kilka razy dziennie. Po 14 dniach, zawartość słoika trzeba przecedzić. Płyn przelewamy do butelki.

Mieszankę warzyw możemy natomiast zostawić w słoiku zalać oliwą. Będzie idealną przyprawą w kuchni.

Uwaga: napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa. Po wypiciu łyżki warto zjeść plasterek pomarańczy, cytryny lub limonki, aby złagodzić uczucie pieczenia i ciepła. Dla wzmocnienia odporności warto pić codziennie jedną łyżeczkę nalewki. Aby zwalczyć poważne choroby lub zakażenia, należy pić 1 łyżkę specyfiku 5-6 razy dziennie. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci (używamy małych dawek), ponieważ składniki są całkowicie naturalne i nie zawierają toksyn.
Nie wolno go pić na pusty żołądek. Jest silny i może powodować nudności.

źródło: Naturalny antybiotyk
Pozdrawiam serdecznie - Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.336 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum