TEMAT: Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 24 Maj 2024 14:16 #858477

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11268
Mirko nazbierałaś ich, że ho, ho. Musisz mieć sporo gruntu. Czekam na to ostatnie słowo, przedostatnie też. :P

U mnie nic nowego nie kwitnie, bo nie mam, ale te stare to i owszem, nie mówią ostatniego słowa, tylko pracowicie produkują kolejne kwiaty.
To jeszcze raz 'Modre Pondeli', ładnie trzyma pion w tym roku bez żadnego wsparcia.
20240524_120335.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Grzebuła, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 24 Maj 2024 21:31 #858518

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3621
Wcale nie tak dużo, po prostu upchnięte kolanem :lol: Za to innych roślin nie mam dużo. Co do ostatniego słowa, to będzie ono dopiero w lipcu bo wtedy przyjedzie osiem kolejnych, pewnie już ostatnich bo w końcu zacznę karczować drzewa w sadzie żeby upchnąć irysy :happy4: U mnie też wciąż kwitną, jedynie te zupełnie najwcześniejsze już się zwinęły. Irysy w kępach wyglądają rewelacyjnie ale to musi trochę potrwać a większość moich to młodziaki. Do tego to czy się dobrze rozrastają zależy od odmiany, złą opinię w tej mierze mają irysy autorstwa Josepha Ghio, do tego mają być podobno krótkowieczne. Nie wiem bo nie sprawdzałam, chyba nawet nie mam żadnego irysa tego autora. Końcówka kwitnień; Indigo Princess:

Nie jest taka blada, to wyrazisty niebieski kolor ale tak wyszło. Deliciously Different ('Cudownie Inny'):

Na całego już Poem of Ecstasy, on należy do tych które nie mają żadnego problemu z rozrastaniem się i ilością kwiatów:

Udało się zrobić zdjęcie kwiatu Daskiego, na żywo robi jeszcze większe wrażenie :lol:

Bardzo wytrwała Betty Simon :lol:

Lepsze zdjęcie Just a Kiss Away:

I podobny do irysa Joli Dream Lover:

Za niedługo trzeba się będzie przejść i pousuwać wszystkie łodygi a w połowie czerwca podkarmić na przyszłoroczne kwitnienie. Irysy wolą nawozy mineralne niż organiczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 07:31 #858534

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 86972
To dla mnie akurat dobra wiadomość, o tych nawozach mineralnych.
Chociaż...znowu zalała mnie fala pesymizmu.
Jestem w górach i tutaj również nie widać ani jednego pędu kwiatowego, a pozbierałam wszystkie ofiarowane mi i kupione irysy (nie, żeby były ich masy) i zgrupowałam w jednym, relatywnie jasnym, uwolnionym od świerków miejscu.
Mają wspaniałe liście. :jeez:

Twoimi za to napawam się nieustannie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 17:37 #858581

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu to dobrze, to świetna wiadomość że mają ładne obfite liście bo te liście pracują na przyszłe kwiaty. To znaczy że będą miały siłę wydać pąki w przyszłości. Nie zawsze jest tak że sadzisz kłącze i następnego roku cieszysz się kwiatami, częściej trzeba uzbroić się w cierpliwość jak na przykład ja w związku z irysami z Zielonym do Góry. Rozrosły się trochę ale kwiatka zero, drugi sezon bo rozeta musi być dość "stara" żeby wydać kwiaty. Jeśli bierze się sadzonki z głównej rozety a nie bocznych to kwiat jest szybko, jeśli z bocznych to trwa dłużej, najczęściej rok dłużej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 17:51 #858587

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9633
Mirko irysy masz szałowe :hearts:
Właśnie dlatego, że nie zawsze od razu kwitną, to teraz zamówiłam po 2 i po 4. Od Zielonym do Góry kwitły mi oba, ale kupiłam po dwa.
Co do rabaty irysowej to mam dość ograniczone miejsce tylko 5 kolorów i basta. Nie mam sadu do wykarczowania, tylko podcinam drzewom konary by nie zacieniały, w końcu któreś wytnę.
I nie mogę już odwiedzać żadnej szkółki bo zamówienie złożone, a ja bym chciała jeszcze te i inne :placze:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2024 20:21 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 22 Sty 2025 15:02 #869916

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 952
U nas też zagościło kilka irysów z Lubnowa, ależ piękna jest kolekcja Pani Sapijaszko. Większość, jeśli nie wszystkie zakwitły, ale zdjęcia mam tylko Absolute Treasure i Celebration Song
irysAbsoluteTreasure.jpg

iryscelebrationsong.jpg

a mam jeszcze np Wintry Sky, Pond Lily i jeszcze kilka. W tym roku pochwalę się zdjęciami kwitnących.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mimbla

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 12:58 #870261

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Koniecznie pokaż jak zakwitną :) Ciekawe jak przezimowały moje w tym roku, deszczu nie ma aż tak dużo jak w ubiegłym roku ale sucho też nie jest i było dość długo ciepło więc może miały szansę się ukorzenić te które bardzo późno sadziłam. A później jeszcze kret niektóre wyrył, to już było chyba pod koniec listopada ale przysypałam ziemią i może dadzą radę. Wyglądają dobrze.

Nie pokazałam tu jeszcze staruszka Cathedral Bells a bardzo na to zasługuje, ma długą historię. Zakupiłam go gdzieś około 1995 roku z ogłoszenia w czasopiśmie Działkowiec, wtedy pojawiały się takie ogłoszenia typu "wymienię rośliny". Po kilku latach zaczęłam rozdawać kłącza bo mnoży się bardzo dobrze ale u mnie samej już nie pamiętam czemu, wyginął. Jednak koleżanka której kiedyś go podarowałam wspomniała po paru latach że wciąż go ma i super u niej rośnie więc poprosiłam o mały kawałek kłącza i od tej pory wiernie mi towarzyszy, zakwitając każdego maja. To stara odmiana, nie ma żadnych ekstra dodatków w postaci koronek, falbanek czy bajeranckiego zestawienia barw ale jest piękny. Bardzo wysoki bo dorasta do prawie metra wysokości a kwiaty chociaż starego typu nie są wcale małe. Najbardziej podoba mi się w nim zestawienie delikatnego pomarańczu bródki z bledszymi płatkami o zbliżonej barwie, jest takie eleganckie:

Czasami się pokłada bo wysokie obciążone kwiatami łodygi skłaniają się ku ziemi:

Wystaje na rabacie, widać go z daleka :)

Będę go dzieliła w lipcu bo kępa już jest za duża więc jeśli ktoś reflektuje, to proszę bardzo :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Klarkia25

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 14:24 #870264

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12431
Ja, ja Mirko, pewnie się spodziewasz ;) Tym bardziej, że powiększę w swoim ogrodzie, ale Mimbli kolekcję u siebie. Właśnie dziś przeszłam się obok irysów podarowanych i mam nadzieję, że wszystkie przeżyły. Nie są to wielkie kępy, bo Mirka skubała mi ze swoich, jako że zgłosiłam się za późno, ale jednak zostałam życzliwie potraktowana. Mam nadzieję, że może nie kwitnące, ale chociaż żyjące będę mogła w tym roku pokazać.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 15:41 #870270

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Dla tych którzy je kochają zawsze będą jak tylko starczy :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 16:56 #870273

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 86972
Mirko, te zdjęcia obudziły wspomnienia sprzed pół wieku, dokładniutko takie, choć bezimienne, miała moja mama.

Moje nowe nabytki (z sierpnia) nie wiem, czy żyją, żaden kret ni pies ich nie ruszał, ale jak je zakopałam, tak stoją do dziś dzień. Na ich okoliczność podgoliłam mocno dół cedru himalajskiego, no nie wiem, czy starczy światła, ale tylko w tamtym miejscu ktoś zakopał piasek (?) albo inne przepuszczalne odpady.

Natomiast na wsi mają pięęęękne zielone liście, długaśne. Co stwierdziłam w weekend. Czy i jak to się przełoży na ewentualne kwiaty - :crazy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 18:55 #870291

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
To możliwe bo one powstały w 1952 roku:

wiki.irises.org/TbAthruE/TbCathedralBells

A udowodniły już że są "żelazne", nic ich nie ruszy. Jeśli Twoje irysy mają dobre liście to tylko się cieszyć bo to znaczy że są w dobrej kondycji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Klarkia25

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 19:07 #870292

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11116
Mam kolekcję około 50 odmian tych mikrusów - wszystkie kupione kilka lat temu od pana Roberta Piątka. Pięknie kwitły na początku, 2 ostatnie lata to porażka... Czeka mnie przesadzanie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 29 Sty 2025 19:57 #870293

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 952
Mimbla weszłam w ten link a potem do galerii z 2023.... ale cuda :eek3: wiki.irises.org/Main/IrisesByYear2023TallBearded Chętnie oglądam Wasze irysy, bo ja na szczęście/nieszczęście nie mam miejsca
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna
Wygenerowano w 0.359 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum