TEMAT: Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 24 Maj 2024 14:16 #858477

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10304
Mirko nazbierałaś ich, że ho, ho. Musisz mieć sporo gruntu. Czekam na to ostatnie słowo, przedostatnie też. :P

U mnie nic nowego nie kwitnie, bo nie mam, ale te stare to i owszem, nie mówią ostatniego słowa, tylko pracowicie produkują kolejne kwiaty.
To jeszcze raz 'Modre Pondeli', ładnie trzyma pion w tym roku bez żadnego wsparcia.
20240524_120335.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 24 Maj 2024 21:31 #858518

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2922
Wcale nie tak dużo, po prostu upchnięte kolanem :lol: Za to innych roślin nie mam dużo. Co do ostatniego słowa, to będzie ono dopiero w lipcu bo wtedy przyjedzie osiem kolejnych, pewnie już ostatnich bo w końcu zacznę karczować drzewa w sadzie żeby upchnąć irysy :happy4: U mnie też wciąż kwitną, jedynie te zupełnie najwcześniejsze już się zwinęły. Irysy w kępach wyglądają rewelacyjnie ale to musi trochę potrwać a większość moich to młodziaki. Do tego to czy się dobrze rozrastają zależy od odmiany, złą opinię w tej mierze mają irysy autorstwa Josepha Ghio, do tego mają być podobno krótkowieczne. Nie wiem bo nie sprawdzałam, chyba nawet nie mam żadnego irysa tego autora. Końcówka kwitnień; Indigo Princess:

Nie jest taka blada, to wyrazisty niebieski kolor ale tak wyszło. Deliciously Different ('Cudownie Inny'):

Na całego już Poem of Ecstasy, on należy do tych które nie mają żadnego problemu z rozrastaniem się i ilością kwiatów:

Udało się zrobić zdjęcie kwiatu Daskiego, na żywo robi jeszcze większe wrażenie :lol:

Bardzo wytrwała Betty Simon :lol:

Lepsze zdjęcie Just a Kiss Away:

I podobny do irysa Joli Dream Lover:

Za niedługo trzeba się będzie przejść i pousuwać wszystkie łodygi a w połowie czerwca podkarmić na przyszłoroczne kwitnienie. Irysy wolą nawozy mineralne niż organiczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 07:31 #858534

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83391
To dla mnie akurat dobra wiadomość, o tych nawozach mineralnych.
Chociaż...znowu zalała mnie fala pesymizmu.
Jestem w górach i tutaj również nie widać ani jednego pędu kwiatowego, a pozbierałam wszystkie ofiarowane mi i kupione irysy (nie, żeby były ich masy) i zgrupowałam w jednym, relatywnie jasnym, uwolnionym od świerków miejscu.
Mają wspaniałe liście. :jeez:

Twoimi za to napawam się nieustannie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 17:37 #858581

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2922
Aniu to dobrze, to świetna wiadomość że mają ładne obfite liście bo te liście pracują na przyszłe kwiaty. To znaczy że będą miały siłę wydać pąki w przyszłości. Nie zawsze jest tak że sadzisz kłącze i następnego roku cieszysz się kwiatami, częściej trzeba uzbroić się w cierpliwość jak na przykład ja w związku z irysami z Zielonym do Góry. Rozrosły się trochę ale kwiatka zero, drugi sezon bo rozeta musi być dość "stara" żeby wydać kwiaty. Jeśli bierze się sadzonki z głównej rozety a nie bocznych to kwiat jest szybko, jeśli z bocznych to trwa dłużej, najczęściej rok dłużej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna

Irysy bródkowe (SDB, IB, BB, TB) 2024 25 Maj 2024 17:51 #858587

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9307
Mirko irysy masz szałowe :hearts:
Właśnie dlatego, że nie zawsze od razu kwitną, to teraz zamówiłam po 2 i po 4. Od Zielonym do Góry kwitły mi oba, ale kupiłam po dwa.
Co do rabaty irysowej to mam dość ograniczone miejsce tylko 5 kolorów i basta. Nie mam sadu do wykarczowania, tylko podcinam drzewom konary by nie zacieniały, w końcu któreś wytnę.
I nie mogę już odwiedzać żadnej szkółki bo zamówienie złożone, a ja bym chciała jeszcze te i inne :placze:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2024 20:21 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.311 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum