TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 11 Sty 2014 19:35 #214482

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
P4130827.JPG

P4130828.JPG

P4110824.JPG

Primula marginata w zw.z tym, że "marginata" jest wiele ta u mnie ma imię "Albinka"
P4140837.JPG

Eriogonum douglasii
PC020177.JPG

Campanula nn
P7130747.JPG

Campanula zoysii
P7130748_01.JPG

Androsace hirtella
P4300880.JPG
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 11 Sty 2014 19:56 #214493

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Androsace muscoidea

P4130830.JPG

Primula LIsmore Jeevel
P4180852.JPG

Townsendia condensata - kwiat staśmiony

P5161021.JPG

no i na razie koniec tematu Błękitna....
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, VERA

W kamiennym kręgu 11 Sty 2014 20:06 #214503

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepraszam, zapomniałam podpisywać, starość nie radość
Anowi
Helichrysum milfordiae - w gruncie bardzo trudno ją uchować, choć przykrywana jest szkłem...chimeryczny rarytasik
Piotrek
Saxifraga geum Dentata - faktycznie bardzo ładna i bezproblemowa
Za tę wiadomość podziękował(a): piotrek_ns, VERA

W kamiennym kręgu 11 Sty 2014 22:04 #214560

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
Ewo, Twoja "Błękitna Planeta" jest super i rosną na niej bardzo ciekawe skalniaczki, same rarytasy. Chciałbym mieć taką "Błękitną Planetę" by móc w niej posadzić trudniejsze rośliny. Paraquilegia anemonoides, którą przywiozłem od Zdenka Rehacka posadzona na zewnątrz niestety szybko padła podobnie jak Helichrysum milfordiae, Androsace helvetica i parę innych. Jak wiesz niektóre gatunki bez zimnej szklarni niestety nie przeżyją w naszym klimacie.
γνῶθι σεαυτό

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 00:33 #214590

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ewo, może i bezproblemowa ale znaleźć jakieś informacje na jej temat to już nie tak łatwo nie mówiąc o jakiejkolwiek ofercie handlowej :happy3:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 02:38 #214594

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-mam wreszcie świece na krety w poniedziałek wybieram się na łowy :flower:

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 09:51 #214608

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma
Nie pamiętam, kiedy pisałam o tych świecach.... w każdym razie to ważne. Musisz najpierw intruza zlokalizować, bo inaczej zmarnujesz tylko świece. Jeśli nie będzie padać, dziś trzeba lekko poklepać kopce, żeby jutro wiedzieć, gdzie coś się działo, gdzie świeżo zruszone - nie wystarczy "namacać" korytarz, bo lokator już może być parę metrów dalej i tam gaz może nie dojść
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 12:53 #214674

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Ewo :hearts: nigdy nie stosowałam świec, pozbyłam się intruza rozkładając w dziury usypiające larwy chrząszczy...firma BROS sprzedaje taki preparat. Krety niestety co jakiś czas wracają i walka zaczyna się od nowa...zresztą się nie dziwię, pod kamieniami jest dużo ślimaków. Szukają tylko jedzenia. Ostatnie rośliny przedstawione w ogrodzie są prawdziwymi perełkami :flower2:

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 13:09 #214677

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dzisiaj po przebudzeniu, nim otworzyłam oczy, znowu miałam niesamowite widoki Twojego ogrodu. Niezmiennie wywiera on na mnie olbrzymie wrażenie. Pomyśleć, że zanim go ujrzałam skalniaki (i te małe i duże) jakoś zupełnie były mi obojętne. Nie potrafiłam sobie nawet wyobrazić czegoś tak wspaniałego... :lol: :thanks:

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 15:02 #214704

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
bywałeś może u p.Grulicha ? Bardzo przykre,że nie ma Go już z nami. Przepiękny ogród, właściwie nawet nie ogród, bo żadnych płotów tam nie było, piękne miejsce, prawdziwe, wielkie skały, woda i ....prawdziwe skalniaczki we właściwych środowiskach.Jeszcze mam od Niego niektóre maluchy..... a On opowiadał, że lewizje sadzi wisząc na linie, i faktycznie niektóre rosły w takich miejscach, że w inny sposób nie dało się tam dostać.
W tamtym roku nie byłam na żadnej wystawie w Pradze, ani u Rechaczka, szkoda, ale nie miałam z kim jechać

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 15:48 #214714

• Roma
  • Roma's Avatar
Dziękuję Ci Ewo za instrukcje.Wcześniejszy Twój wpis na temat kretów przeczytałam uważnie.Niestety muszę poczekać z akcją bo leje u nas jak z cebra.

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 16:12 #214723

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma
a u mnie jak zwykle, pada w TV i w okolicy, niepojęte... w Bolesławcu wczoraj lało, tu nie - a staw jeszcze trochę będzie wyglądał , jak kałuża :placze:

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 16:23 #214726

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo
Niestety nie zdążyłem zobaczyć ogrodu p. Grulicha czego bardzo żałuje. Znam go tylko z opowiadań znajomych. Na zdjęciach wygląda cudownie, jak spełnienie marzeń każdego miłośnika roślin górskich.
Ja w tym roku wybieram się do Pragi zarówno wiosną jak i jesienią, w planach mam także Zdenka Rehacka i pewnie jeszcze kogoś. Lubie oglądać czeskie ogrody skalne a i sami gospodarze zwykle bywają równie ciekawi.
Nie wiem czy zaglądałaś do tego wątki, wyjazdem do Pragi zaczynają się interesować też inne osoby więc może zbierze się mała grupka :)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...ice-gardens?start=72

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/2...-kawie-o-skalniakach

Niestety wątek, nie wiedzieć czemu, podzielono tak, że pytanie od Marty jest gdzie indziej a relacja z Pragi i od Rehacka gdzie indziej. Dlatego zamieszczam dwa linki.
γνῶθι σεαυτό
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 16:28 przez Larix.

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 16:33 #214733

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
do jakiego wątku ? Praga i Rechaczek i jeszcze ktoś za jednym wyjazdem ? chyba macie w planie nocleg...lub kilka noclegów w
Czechach
a już wiem o jaki wątek chodzi, widziałam kiedyś te zdjęcia z Czech, ale teraz są nowe , fantastyczne!
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 16:45 przez Ewogrod.

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 17:27 #214744

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Beata
no właśnie, skalniaki a skalniaki.... te łatwe, rozrastające się obłędnie, to żadna frajda. Te trudne, wymagające szczególnych warunków są często urzekające, ale jedna wada : nie każdy lubi chodzić po ogrodzie z lupką :happy4:

W kamiennym kręgu 12 Sty 2014 18:40 #214763

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo do Pragi na wystawy zawszę jeżdżę dzień wcześniej, tak jest wygodniej i nie trzeba gnać na złamanie karku, jest też czas na odwiedziny. Nocleg w Pradze lub w okolicy np. w bardzo ładnych Pruchonicach.
γνῶθι σεαυτό
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 18:41 przez Larix.

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 05:39 #214874

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu
Wypróbowałam wszystkie dostępne środki przeciw kretom. WSZYSTKIE !! skutki ? czasem lepiej, ale przeważnie źle...
Wydaje mi się, że resztki gazu po świecy zalegają podziemne korytarze, bo dosyć długo jest spokój.

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 06:06 #214875

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Przedstawiałam Błękitną Planetę licząc, że ktoś, mając jakiś taras zabudowany, jasny ganek , chciałby sobie zainstalować stół, na którym można by stworzyć jakąś baśniową krainę. Koszt, jeśli ma się takie lokum, prawie żaden
To u mnie, to nie szklarenka, a coś, co było szklarnią 25 lat temu. Przed deszczem chroni miejscami :happy4:
wiatr dużo słabszy niż na zewnątrz, ale wygodna obsługa, lepiej widać /bliżej oczu/ i łatwo osłonić na zimę,jak na zdjęciu płytami falistymi - a pod te płyty przed mrozami wkładam włókninę. Taka zabawka daje dużą frajdę.
Zainteresowanie tą propozycją..... minimalne - nikt nawet nie spytał, co to te takie rowkowane, powykręcane stwory "robiące" za większy kamień

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.517 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum