TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 21:45 #215110

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Markus
ja też się nie upieram przy nazwie, tyle omyłek się zdarza. Nieraz w Pradze /wystawa skalnicek/ : dwie różne rośliny a ta sama nazwa, lub 2 nazwy dla takiej rośliny , i nie mówię o synonimach.
upieram się by wiedzieć, pilnuję tabliczek, i nieraz znajomi kreślą kółeczko na czole... po ci to ?
Mam w planie przedstawić mój system : tabliczki, oznaczenia, ewidencja - ale czy to kogoś zainteresuje ??
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa1953, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 22:16 #215124

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
nim zabiorę się za Arizonę, jeszcze jedna zagadka, łatwa , ale pilne ,
bo na czasie
Co to jest ?
P1020658.JPG

P1020660.JPG

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 23:01 #215146

• Roma
  • Roma's Avatar
Choć bym na głowie stanęła,nie wiem :jeez:
Mam w planie przedstawić mój system : tabliczki, oznaczenia, ewidencja - ale czy to kogoś zainteresuje ??

Oczywiście,że interesuje.Brak wpisu nie zawsze oznacza brak zainteresowania.Często trudno znaleźć odpowiednie słowa aby ciągle się nie powtarzać.Do Twojego wątku zaglądam codziennie :kiss3:

W kamiennym kręgu 13 Sty 2014 23:37 #215167

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Ja obstawiam -karmnik dla ptakow :happy4:

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 01:21 #215175

• Roma
  • Roma's Avatar
O tym samym myślałam ale co by tam miała być za karma?
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2014 01:23 przez Roma.

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 07:23 #215179

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ewogrod wrote:
Markus

Jak najbardziej Ewo :thanks:

A co do zagadki to ja się poddaję, bo przychodzi mi do głowy jedynie kosz do koszykówki ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 08:13 #215188

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Piku
kosz do koszykówki :happy4:
Ewa1953
bardzo bym się zdziwiła, gdybyś się nie zjawiła - oczywiście, racja
P1040680.JPG

P1040677.JPG

P1050683.JPG

P1040676.JPG

wszystkie zdjęcia przedstawią ten sam obiekt, choć na niektórych blisko widać świerki, ale to..
złudzenie Siatka leśna , ok 1mb ,uformowana w walec, przecięta część drutów, skierowana do środka walca, by się nie skaleczyć, a także, by ataki drapieżników na sikorki były utrudnione /były ataki krogulców/
Walec jest umocowany do pręta i ten pręt - patyk wkładany jest do rurki /białej/, a rurka przywiązana jest na stałe do balustrady na tarasie. Nie trzeba nigdzie chodzić, to jest parę kroków od drzwi. Można wyjąć łatwo to "ustrojstwo" i w cieple przedsionka założyć kostki słoninki. Mieści ich tam około 30- tych kostek. Po zakupie słoniny, tnę ją na paski wrzucam do zamrażarki ... i wszystko
Jeszcze używam tego mojego "wynalazku", od 3, 4 lat - przedtem, były drążki, gałązki z kolcami, itp wszystko było uciążliwe

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 08:31 #215196

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Jasne Ewa,swietna mysl,wielu skorzysta na tym w kazdym bądź razie ja na pewno
Pewnie przysporzy Ci to duzo pracy ale forumowicze beda wdzieczni za lekcje systematyki..
Opuszczajac mury szkoly ludowej,wychowawczyni w opinii napisala.."zdolny ale niesystematyczny" :lol: wiec jak nic to cos dla mnie
Zagadke obrazkowa rozwiazalas ( pomysl opatentuj :bravo: ) mialem podobne skojarzenie jak Wiesia ,plus jeszcze takie Pszczołonawigator,ale to nie na czasie :)

Pozdrawiam Markus

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 09:58 #215226

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Markus
Będzie ta lekcja, jako propozycja by dołączyć ją do postanowień noworocznych.

Jeszcze na razie dokończę opowiastkę o sikorkach. Lubię te urwisy i dużo im wybaczam. Ale, broń Boże, nie twierdzę, że wszystkie ptaki lubię - srok nie cierpię, i raczej cierpię, że nic nie mogę im zrobić.
Wracając do sikorek ... w lecie są oczywiście swoim wikcie, ale gdy są otwarte drzwi na werandę lub do domu, wystarcza szpara w drzwiach - już są. Muszą wszystko spenetrować, a do wyjścia czasem nie mogą trafić - trzeba im pomóc. Narasta problem w jesieni, zbiory orzechów włoskich. Ten mój orzech strasznie śmieci, kwiatostany liście, gałązki ale orzechy daje doskonałe : duże i mają bardzo cienką łupinę. Sikorki je wcinają namiętnie. Gdy suszę orzechy w skrzyneczkach na tarasie, po chwili są już porozrzucane dookoła, wszystko trzeba przykrywać siatką. Na werandzie też tak się dzieje. Potem odkryły, że z werandy można się przesmyknąć do pokoju a tam na stole wyłuskane orzeszki .... ale frajda !!
PA290793.JPG

PA290794.JPG

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 10:07 #215227

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
Ewopomysł na karmnik świetny, muszę u siebie taki zrobić. Ciekaw jestem bardzo ja radzisz sobie z ewidencją i oznaczaniem roślin. Ja sobie nie radzę więc z chęcią dowiem się o Twoich sposobach.
Twój wątek to moja codzienna obowiązkowa lektura na forum :flower1:
γνῶθι σεαυτό

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 10:27 #215231

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Sikorkom wysypuję czasem potłuczone orzechy, nie przypuszczałam, że potrafią otworzyć skorupę same :supr3:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 10:37 #215234

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Ewa czy ta sikorka siedzi na twojej dłoni? Niewiarygodne. Ja znam je jako płochliwe stworzonka. Widać musiałaś je nieźle obłaskawiać tą słoninką...
Jeśli chodzi o zagadkę z karmnikiem to przyznam, że moje skojarzenia były dość osobliwe.
1.- że to wietrząca się klatka na krety (dziwne bo wiem co robisz z kretami, ale mój sąsiad je łapie w wynosi w pole właśnie w podobnej klatce)
2.-że to letnia podpora na jakieś pnącze.
Z takim sposobem karmienia sikorek nie spotkałam się nigdy (ale widać, że ptaszkom odpowiada)
Ewa, Twój wątek odwiedzam zawsze ilekroć jestem na forum. To skarbnica wiedzy wynikającej z doświadczenia. Należysz do nielicznych którym chce się pisać,dzielić wiedzą i za to Ci dziękuję. Ja rzadko się odzywam bo jestem świadoma swego dyletanctwa ale staram się wszystko czytać. :hug:
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2014 12:08 przez Roma.

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 11:06 #215239

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Lucy
że sikorka spokojnie siedziała na ręku.... to można łatwo wytłumaczyć. Czytałaś, co pisałam ? trzeba im pomóc wynieść się z domu; na to też mam wypracowaną metodę : one przeważnie dobijają się do okna / część okien, "drzwi" są też takie, nie otwierane, umyć można od strony tarasu,/ więc zamiast zapędzać je do okien otwartych : w lewej dłoni np kolorowa zmiotka, trzymana tak by sikorka ją widziała, a prawą łaps . I na taras : ptaszek siedzi jeszcze chwilę spokojnie, bo nie może pojąć, co to się stało, jak otrząśnie się z szoku .... frrrr
Swoją "stołówkę" bardzo lubią, niektóre nie chcą wrócić na noc "do domku", usiłują spać obok jedzonka
Piku]
sikorki nie otwierają orzechów - robią dziurkę i wydziobują jądro, wspomniałam, że to wspaniała odmiana, bardzo cienka łupina, nie wiem jak się nazywa, 25 lat dostałam drzewko. Dziadka do orzechów nie używam, czubkiem noża otwiera się na 2 połówki, całe, nie rozgniecione jądro wychodzi. Niestety, nie wiem jak przyczyna, ale porządny plon był 3 lata temu /około 80 kg/ - wszyscy znajomi byli zadowoleni ....Ostatnio dosyć marnie. A chyba 3 lata temu w maju był mróz /-7 / kwiaty zmarzły i nic nie było.A zaczynam wyżerkę jak tylko są, z końcem sierpnia. Uwielbiam te mokre, z których udaje się ściągać skóreczkę, dzień po dniu, na to muszę znaleźć czas, jakoś nigdy mi to nie zaszkodziło, a bywało duuuuuużo
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2014 12:08 przez Roma. Powód: połączono posty

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 12:39 #215257

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Też lubię najbardziej takie mokre orzechy, ale moje to takie starocie (drzewa chyba pod setkę mają :lol: ) z twardą łupiną, będę więc dalej tłuc sikorkom :) . A do domu też lubią wpadać i nieźle się namęczę by je wyprowadzić na zewnątrz. Wypróbuję Twój sposób z miotełką ;)
A to takie właśnie biedactwo dochodzi do siebie na balkonie :huh:

Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, VERA

W kamiennym kręgu 14 Sty 2014 19:22 #215335

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem od czego zacząć... lekcję ze znacznikiem "postanowienia noworoczne"

jak to bywa, najlepiej od początku, ale nie będę cofać o 25 lat
- dajmy na to robię teraz zakupy roślinne ; właściwie nie kupuję na ryneczku, czy w jakimś centrum ogrodniczym, ale np w Czechach: skalniaczki , skrzyneczki zawierają 50 - 60 kubeczków / bez sensu było by jeździć taki kawał drogi po 6, 7 roślinek/
- żeby się nie pogubić z tym wszystkim

P1020666.JPG

pierwsza rzecz to, nie szukać miejsca dla nabytków, ale wciągnięcie ich do "książki przychodu"
- zaopatrzyć w numer , o tych numerach później, a właśnie, wpis zacząć od daty i skąd te rośliny
- potem, niestety, poszukać w różnych źródłach jakich warunków potrzebuje dana roślina,/ nie zawsze daje się wszystko znaleźć/
potem zaznaczyć te wymogi przy danej pozycji, ułatwi to potem szukanie odpowiedniego miejsca

P1020665.JPG

to pierwsza część, dalsze póżniej
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sd-a, Florian05, markussch01, ewa1953, VERA

W kamiennym kręgu 15 Sty 2014 06:12 #215413

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
ciąg dalszy
znamy wszyscy kłopoty ze znacznikami, etykietki, paski, wieszane, wbijane , kupowane lub wycinane z przeróżnych materiałów.Mało trwałe, kruszeją w słońcu, łamią się, wiatr je zwiewa, ptaki wyciągają... same problemy.
Pasjonaci dużych bylin nie mają aż takich kłopotów, czasem wystarczy "książka przychodów", gdzie jest zapis : róża,odmiana,czasem krótki opis, od kogo, kiedy i np w rogu ogrodu, czy inna lokalizacja.
Sprawa się komplikuje, jeśli chodzi o np kilkanaście skalnic, tu opis nic nie daje. Może być 4 białe, 3 ,4 cm dalej różowe , też kilka odmian - opis niemożliwy . Jeśli np ptaki wyciągną etykietki, lub kret przekopie ..... koniec, już nie da się ich zidentyfikować.
Białe etykietki bardzo widoczne, powodują pstrokaciznę skalnych poletek, nie jest to ładne.
Stąd pomysł wyciętych z blachy ocynkowanej trójkącików.
Najpierw pokażę, jakie to proste, a potem szczegóły / na niektórych moich zdjęciach widać te tabliczki/

PC310637.JPG

PC310638.JPG

teraz przerwa potem dalszy ciąg
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, VERA

W kamiennym kręgu 15 Sty 2014 06:55 #215414

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy tą blachę kupujesz Ewo, czy masz z jakiegoś odzysku?

W kamiennym kręgu 15 Sty 2014 06:56 #215415

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
na pierwszym zdjęciu poprzedniej części "lekcji" widać tabliczkę : campanula ...i oznaczenia np Od,Pst .....
To czeskie skróty, przyzwyczaiłam się do nich, bo " skalniczki " głównie są z Czech
Te znaczki na tabliczce zwalniają mnie z konieczności co chwilę zaglądania do natatek

P1020669.JPG

P1020665_2014-01-15.JPG

P1020675.JPG

P1020676.JPG

przykład opis tabliczki hosty : wielkość czyli docelowa wysokość i szerokość
oraz warunki - półcień, cień

P1020663.JPG

przykładowa "lewa" strona blaszki, też przydatne : skąd, kiedy i tu akurat ilość kłów

PC310640.JPG
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2014 11:58 przez Roma. Powód: uzupełniono fotki
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.753 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum