TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 04:34 #265107

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
znów niedopowiedzenie : zdjęcie trzecie od końca / nr 1728/ .... sama się dziwiłam, czemu wszystkie "kulki" nieciekawe, a tylko jedna puchata :hammer: :hammer: ............. :idea2:
zapomniałam, że wstawiłam kulkę puchatkę do kępy normalnej sasanki dla porównania

Iwona
możesz śmiało usunąć pędy przekwitniętych kwiatów, nic im nie będzie /tym sasankom/ - a faktycznie upierdliwa robota
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 05:55 #265111

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
ciemno, mokro - nie będzie plewienia i nie będzie pstrykania....
ale nieszczęście !!! powinnam zabrać się za porządki, będzie ciężko, chyba się jeszcze prześpię

ale na razie :
Lychnis viscaria Plena
DSCN1761.JPG

DSCN1762.JPG

DSCN1763.JPG

Aquilegia larumiensis 10-12 cm
DSCN1709.JPG

DSCN1710.JPG

Globularia coridifolia Alba
DSCN1741.JPG

DSCN1742.JPG

no to jeszcze trzeba skoczyć na grzybki
DSCN1704.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): aptenia, chester633, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 10:13 #265197

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Witaj Ewo. W Twoim ogrodzie można wybrać się na ryby, a jeżeli ktoś woli to na grzyby :happy4: :) Ciekawi mnie czy te orliki, to forma miniaturowa? :bye:
Pozdrawiam Elżbieta

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 16:06 #265346

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela !! chętnie, gdybym mogła - i na grzyby i na ryby !!
Orliczek ma tak jak napisałam 10 - 12 cm. Miałam dosyć dużo pięknych kolorowych, pełnych orlików, ale z trudem się ich pozbyłam - sieją się !!

obiecałam komuś, że przedstawię parę bluszczy - więc....
jest jeszcze parę ale nie fotografowałam, jak pokaże słonko muszę uzupełnić " pokaz"
HEDERA
może Mini Colibri - bardzo zmienny, raz malutki, potem inne pędy dużo większe
PA291168.JPG

P3310095.JPG

Gold Herc
DSCN0618.JPG

Tryton
DSCN0312.JPG

Crispa
P2070871.JPG

P2070872.JPG

Spethley maluszek, ten nieodżałowany obrastający skałę zginął mimo okrywania
P6240704.JPG

a ten żyje i dobrze się miewa
DSCN0729.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, ewa1953, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 16:27 #265350

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
może Mini Colibri
czuprynka ale bardzo dluga :) robi wrazenie,szczegolnie na żywo

Pozdrawiam Markus

W kamiennym kręgu 28 Maj 2014 19:36 #265409

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Markus
zapamiętałeś tego " Colibra " ?? teraz rośnie z wielkim wigorem, zima nie dokuczyła, to się rozhulał ...
a biała różyczka przedstawiła pierwszego kwiatka

W kamiennym kręgu 29 Maj 2014 19:49 #265939

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
Szkoda maluszka, bo był już spory, ciekawi mnie jak długo trzeba czekać żeby się tak rozrósł. Tryton ma ciekawe liście, ale chyba nie należy do szybko rosnących? :bye:
Pozdrawiam Elżbieta

W kamiennym kręgu 30 Maj 2014 07:45 #266143

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela
mam tego "maluszka" z 15 lat - ale to przez cały czas staranna opieka, by nie zginął - zimy to dla niego trudny okres,
ten na skale miał z 5 lat - do dziś mi szkoda. Ogólnie biorąc, bardzo rośnie wolno - mały ślicznotek i chyba przez to
nie ma go w sprzedaży

nie było "światła" do fotek, czyli muszę przerwać "serial" : bluszcze, na chwilę

w przerwie : ciekawe, nie rozpowszechnione floksy
Ph.bifida STAR BRIGHT
DSCN0592_2014-05-30-2.JPG

jw
DSCN0543_2014-05-30-2.JPG

Ph.douglasi LILA QUEEN
DSCN0678_2014-05-30.JPG

KVETINA
DSCN1008_2014-05-30.JPG

PH.kelseyi
DSCN0427_2014-05-30.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, Amlos, piku, elzbieta1, VERA, Anna96

W kamiennym kręgu 30 Maj 2014 09:38 #266194

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewogrod wrote:
Bardzo tu, w temacie rośliny skalne, mały ruch !! dobrze będzie rozruszać trochę "skalnomaniaków"

Ewo, :)
nie miej wątpliwości , że Twój ogród wpływa na nasze ogrodowe poczynania. Przynajmniej wpływa na mój. W niektórych tematach się nie odzywam, bo uważam się za "zielony listek" i zabieram głos wtedy, gdy coś sama sprawdzę.
Właśnie czekam na nowe małe roślinki - bo mam kolejny mały szczelinowiec do zrobienia. Nie chcę powielać tych samych roślin, a u mnie nie ma roślin w okolicy o niewielkich przyrostach.
Zamówiłam:
Delosperma lineare
Thymus praecox 'Pygmaeus'
Thymus serphyllum 'Albus'
Paronychia kapela
choć one tworzą kobierce całkiem duże (aczkolwiek niewysokie!), ale w moich szczelinach co najwyżej będę pęsetą podskubywać i ograniczać. To czego nie użyje do szczelin "zadywani" inne słoneczne miejsca.
Jeśli miałabyś dla mnie rady co do uprawy (ewentualnie zabezpieczenia zimowego) tej delospermy i paronychii, to byłabym wdzięczna. Thymusy jakoś nie sprawiają mi problemów, nawet te mikroskopijne. :)

W kamiennym kręgu 30 Maj 2014 21:13 #266434

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Daniela
tak sobie plewiłam to tu, to tam..... wiedząc, że nic nie poradzę, chwasty szybsze , i sobie rozmyślałam co Ci poradzić w sprawie szczelinowca .... Problem w tym, że taki skalniaczek jest budowany, żeby można utrzymać przy życiu i zdrowiu maluchy - rarytaski, chluba ogrodu. A tu założyłaś, że skałka nie dla roślin, ale rośliny jako dodatek do skałki.
Wiem, że bardzo trudno zrealizować tę pierwszą wersję ; brak takich roślin, nie wiadomo gdzie je zdobyć, jeśli już są, co dalej... ale są i trudne i mniej trudne.
Chcesz efektu, rozumiem bo ja też wyprawiam cuda gdy wymyślę jakiś zakątek, ile wysiłku,. ile starań o materiał, sama wiesz..
ale z największą życzliwością / bo też obserwuję Twój wątek, widziałam początki pierwszego szczelinowca / pomyśl nad tym by poświecić się na najlepsze wykonanie lokum dla przyszłych lokatorów ......
zastanów się nad : smagliczki te maluchy, nie inwazyjne - drobniutkie, srebrne listeczki
gożdziki - są też maluchy, atrakcyjne gatunki , znalazłoby się trochę innych , gdybyś miała sposobność być w okolicach Jeleniej Gory, Legnica - u mnie na pewno byś coś znalazła - ale nie wysyłam roślin /brak czasu - chroniczny/
Delosperma lineare to samo co D.nubigena - bardzo szybko rozrasta się /listki zaokrąglone na czubku/
D.congestum rośnie wolniej a kwitnie obficiej /listki szpic na czubku/
Paronychię mam, tylko caespitosę, widziałaś na zdjęciu, połacie zarosła ale to masa lat. Miałam jeszcze inne, zginęły, ale nie była to wielka strata , podobne do tej pierwszej.
Delospermy powinny w zimie mieć sucho. Kiedyś osłaniałam kawałkiem szkła, ale nawet tego nie robię od paru.lat - gdy rosną w miejscu gdzie jest zapewniony odpływ wody, to wszystko gra
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1

W kamiennym kręgu 30 Maj 2014 21:48 #266465

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewo,
dziękuję Ci bardzo za przemyślenia. W moim szczelinowcu zrobiłam drenaż i te rośliny, które sadziłam w zeszłym roku dały radę i przezimowały dobrze.
Delospermę wzięłam - na przyczepkę, bo się tym żółtym kwiatkom oprzeć nie mogłam, ale pewnie muszę dobrze przemyśleć miejsce i niekoniecznie będzie to skalniak szczelinowy. Paronychię spróbuję wcisnąć w szczelinę.

Wiem Ewo, że to nie jest takie proste, ale bardzo mi się Twoje skały podobają. Być może, kiedyś pomyślę o jakimś szczelinowcu na większą skalę, wszystko przede mną.
Co do tych moich próbek mini, to ja mam taki przewrotny charakter - lubię eksperymenty i zrobiłam coś sama, na większe realizacje sama nie mam siły. Dlatego się zdecydowałam zrobić "mini". Tadziowi się podoba jak już jest gotowe - bo ładnie wygląda, wszyscy komplementują i widzi, że się nie przemęczam w takiej skali. ;)
To też nie jest tak, że chciałam same skałki, raczej miałam kłopot z wciśnięciem tam roślinności. :oops: Kłopot był ze zdobyciem maleńkich roślin.
Elementy szczelinowe będę próbowała na nieco większą skalę wprowadzić w części japońskiej, tam jest przestrzeń, którą te zakupione rośliny mogłyby zadarnić. :think:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 21:49 przez Daniela. Powód: Literówka.

W kamiennym kręgu 31 Maj 2014 06:34 #266597

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
dalszy ciąg bluszczy na razie bez nazwy, trudno zidentyfikować, a o tej porze roku brak czasu
prawie każdy jest w starym rejestrze, ale trzeba dopasować do rośliny
podobny do H.crispa, ale to jednak jest inny
DSCN1799.JPG

nn
DSCN1800.JPG

DSCN1801.JPG

DSCN1805.JPG

DSCN1811.JPG

DSCN1812.JPG

DSCN1802.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, Amlos, Daniela, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 01 Cze 2014 05:58 #266945

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc Ewa :)
Floksy mnie zaciekawily,mam bialy i rozowy,swietny jest Ph.bifida STAR BRIGHT a juz niebieski PH.kelseyi przepiekny,uwielbiam ten kolor
a biała różyczka przedstawiła pierwszego kwiatka
krucafux a wmawiali Tobie ze ma byc zółta,okropni sa Ci propagatorzy rozani :woohoo: ale jak najbardziej na miejscu jest biel
mozna uwidziec jej kwiat,tak z czysto naukowego zainteresowania ;)

Pozdrawiam Markus

W kamiennym kręgu 02 Cze 2014 22:55 #267965

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
:jeez: Bluszczowy zawrót głowy! Co jedna odmiana, to piękniejsza!
Jakoś dotąd, z uwagi na ekspansywność mojego zwykłego Hedera helix, nie sądziłam, że mogą wpadać w oko - - szczególnie ten z falbankami :whistle:
Pozdrawiam - Ania

W kamiennym kręgu 03 Cze 2014 07:39 #268019

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Floksy urocze, szczególnie Ph.bifida STAR BRIGHT. :thanks:
Z ciekawością śledzę dyskusję o szczelinowcach.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

W kamiennym kręgu 03 Cze 2014 12:09 #268125

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
DSCN1230_2014-06-03.JPG

przepraszam, laptop jest u lekarza
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa1953, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 04 Cze 2014 22:07 #268755

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Markus
no widzisz , mieszają mi się kolory, kto to widział żeby się nie zdecydować.... czy to aby na pewno
żółta różyczka a nie biała ...
zobaczymy czy Ci się uda zdecydować się, czy ta różyczka dla Ciebie jest czerwona czy jednak może biała ...

to maluch, na skalniak, mam ją z 15 lat, oczywiście po 4, 5 latach trzeba odmładzać....
teraz już znów w inspekcie ukorzeniona w jesieni sadzonka zakwitła

DSCN1980.JPG

Ania
jeszcze będzie parę bluszczy, ale już nie mam dziś sił..... wstawię tylko ten bluszcz, o którym masz taką złą opinię ..... jest trudny do opanowania, to fakt ale to wyjątkowa bestyja , jak chce się zasłonić jakiś nieciekawy obiekt to on się z tym upora błykawicznie

DSCN1806.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, Amlos, ewa1953, elzbieta1

W kamiennym kręgu 04 Cze 2014 23:48 #268801

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
Witaj Ewo.cieszę się, że laptop wrócił od lekarza, bo dzięki temu możesz nam pokazywać nowe cudeńka. :thanks: Różyczka w narodowych barwach niesamowita :ohmy: :eek3: Piszesz, że to maluszek na skalniak - zdjęcie tego nie oddaje, ale w realu to dopiero musi być widok !!!!
Pozdrawiam Elżbieta

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.744 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum