• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Grille, kominki, kociołki, wędzarnie...

Grille, wędzarnie w ogrodzie 18 Gru 2012 18:35 #103188

  • goni@k
  • goni@k's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 176
  • Otrzymane dziękuję: 318
Moja wędzarnia skomponowana jest z grillem pod wiato-altaną.
Wędziliśmy w niej rybki i mięsko, bardzo nam smakowały.

URODZ003.jpg



wiata006.jpg



URODZ007.jpg



list008.jpg



list012.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2013 22:54 przez Igor.
Za tę wiadomość podziękował(a): koronka, waldek727


Zielone okna z estimeble.pl

Grille, wędzarnie w ogrodzie 19 Gru 2012 04:24 #103335

  • wawik
  • wawik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 26
mewa wrote:
Wawik możesz pokazać swoją wędzarnię?

Dokopałam się do moich starych zasobów archiwalnych z końcówki budowy mojej wędzarki i jak by co .
Od kilku już lat również noszę się z powiększeniem komory wędzarniczej, ale obecna na 16 kilogramów w zupełności mi na moje potrzeby wystarcza.
Przy większym natłoku surowca robię od czasu do czasu podwójne wędzenie.
I jakby co? to palenisko jest po prawej stronie kanału dymnego. :drink1:
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2013 11:29 przez . Powód: uzupełniono fotkę
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Grille, wędzarnie w ogrodzie 28 Gru 2012 20:48 #105181

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1226
To ja też pochwalę się swoją wędzarnią a dokładniej grillo-wędzarnią, bo prócz wędzenia można też w niej grillować :D



A to wędlinki z zeszłego roku, tegorocznych jeszcze nie wrzuciłem na picasę.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Grille, wędzarnie w ogrodzie 29 Gru 2012 16:03 #105415

  • goni@k
  • goni@k's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 176
  • Otrzymane dziękuję: 318
piotrek_ns wrote:
To ja też pochwalę się swoją wędzarnią a dokładniej grillo-wędzarnią, bo prócz wędzenia można też w niej grillować :D

A to wędlinki z zeszłego roku, tegorocznych jeszcze nie wrzuciłem na picasę.

Wyglądają smakowicie, ja jeszcze nie wędziłam na taką skalę :woohoo:
Opisz proszę procedurę swojego wędzenia :bravo:

Grille, wędzarnie w ogrodzie 30 Gru 2012 22:55 #105930

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1188
  • Otrzymane dziękuję: 2292
wawik wrote:
Na święta chyba nikt nie wędził, bo w temacie taaaaaka ciszzzzza. :drink1:
Jak to nikt - ja wędziłam

20121230039.jpg
20121230047.jpg


20121230037.jpg
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 23:17 przez Malkar. Powód: zmiana zdjęcia

Grille, wędzarnie w ogrodzie 31 Gru 2012 21:43 #106292

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1226
goni@k wrote:
piotrek_ns wrote:
To ja też pochwalę się swoją wędzarnią a dokładniej grillo-wędzarnią, bo prócz wędzenia można też w niej grillować :D

A to wędlinki z zeszłego roku, tegorocznych jeszcze nie wrzuciłem na picasę.

Wyglądają smakowicie, ja jeszcze nie wędziłam na taką skalę :woohoo:
Opisz proszę procedurę swojego wędzenia :bravo:

Procedura wędzenia nie jest pracochłonna ale czasochłonna. Mięsko przygotowuję tydzień przed wędzeniem mocząc je w zalewie solnej. Ryby i mięso drobiowe trzyma się krócej - 1 dzień. Mięsko w solance trzyma się w chłodzie i sprawdza czy nie powstaje burzyna lub woda nie mętnieje, wtedy zmieniamy solankę. Dzień przed wędzeniem mięsko wyciągamy z solanki i rozwieszamy w chłodnej piwnicy do obsuszenia. A potem to już samo wędzenie. Do wędzenia tylko drzewo liściaste. Drewna do wędzenia nie potrzeba dużo a ja nie mam skąd wziąć więc do wędzenia kupuję drewno kominkowe. Do samego wędzenia pieńki okorowuję, gdyż w korze są garbniki i mogą powodować gorzki posmak w mięsie. Czas wędzenia to u mnie od 6 do 8 godzin, zależnie od wielkości wędzonych kawałków. Przy rybach i piersi kurczaka wyciągam szybciej, po ok 2-3 godzinach, wszystko zależy od temperatury w kominie. Gdy na zewnątrz jest zimno to od razu zimniej jest w kominie i trzeba dłużej wędzić.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 19:45 #107296

  • hutkow
  • hutkow's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 8
Witam!
Wędzeniem zajmuję się już kilkanaście lat ale nigdy nie skusiłem się na wykonie profesjonalnej wędzarni.Po prostu mam ustawioną stalową beczkę do niej kanał z cegieł i palenisko oddalone o 1,5 m.W tym roku będę miał nową beczkę i termometr.To co wędzimy jest smaczne,pachnie wędzonką.Myślę,że budowanie kosztownej wędzarni jest zbyteczne - ważny jest efekt.Przy ustawianiu wędzarni najważniejszy jest ciąg i to należy ustalić na podstawie obserwacji kierunku wiatru aby dmuchał na palenisko.Jedyną wadą takiej wędzarni jest to,że palenisko jest niżej poziomu ziemi i trzeba się schylać.
Pozdrowienia Edward :comp:

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 21:04 #107342

  • wawik
  • wawik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 26
Edwardzie, wędzenie to nie pieczenie, wystarczy że co pól godziny podrzucisz kawałek drewna do paleniska i tak aż do skutku, czyli do finału. :drink1:

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 22:01 #107370

  • 's Avatar
wawik-gdyby to było takie proste jak piszesz :think: samo wędzenie to nie wszystko, bardzo ważnym jest przygotowanie towaru do wędzenia,to jest sztuka.

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 22:16 #107382

  • mewa
  • mewa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 339
  • Otrzymane dziękuję: 209
Dodam ,że podczas częstego dokładania do paleniska poniżej gruntu, dym może strasznie sponiewierać :rotfl1:- tak mówił mój małż wędząc u sąsiada :drink1: :happy: :rotfl1: .
Pozdrawiam, Ewa.

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 23:02 #107410

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1226
Ja mam palenisko poniżej gruntu i nigdy nie miałem problemu z dymem, może na początku. Jak już komin się nagrzeje powstaje ciąg, który powoduje zasysanie powietrza i dym nie wydostaje się z paleniska. A to czy trwałą wędzarnię opłaca się postawić czy nie to już prywatna sprawa każdego wędzącego. Ja wolałem postawić trwałą by mieć zawsze jedno i to samo miejsce gotowe w każdej chwili miejsce do wędzenia. Tak jak wspomina Roma w wędzeniu jest dużo drobnych acz ważnych niuansów, które mają wpływ na efekt końcowy wędzenia, nawet to jak często dokłada się drewno do paleniska. Choć już kilka razy wędziłem ciągle tej sztuki jeszcze się uczę. :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Grille, wędzarnie w ogrodzie 03 Sty 2013 23:02 #107411

  • hutkow
  • hutkow's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 8
Witajcie Romciu i Wawiku !

Romciu chyba nie jeden raz wędziłaś, a wędząc mięsko dobrze je przygotowałaś,zaś Wawik jest specjalistą i pedantem co widać na obrazku.
Wszystkiego najlepszego a w szczwgóności zdrowia,aby ten Nowy Rok był łaskawy
Edward :bye:

Grille, wędzarnie w ogrodzie 04 Sty 2013 00:24 #107459

  • mewa
  • mewa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 339
  • Otrzymane dziękuję: 209
hutkow wrote:
Witajcie Romciu i Wawiku !
,zaś Wawik jest specjalistą i pedantem co widać na obrazku.
no właśnie tak się zastanawiam jak Ty wawik wędziłeś, że masz taką czystą komorę?
Pozdrawiam, Ewa.

Grille, wędzarnie w ogrodzie 04 Sty 2013 07:39 #107468

  • wawik
  • wawik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 26
Mewa, a gdzie jest napisane że mam czystą komorę?
Nad zdjęciem jest napisane
Dokopałam się do moich starych zasobów archiwalnych z końcówki budowy mojej wędzarki
Zdjęcie było robione tuż przed rozpaleniem pierwszego ognia, to komora jeszcze była czysta - po wędzeniu już nie wyglądała.
Tu mam fotkę z wędzenia pierwszej tury przed-świątecznej kiełbasy ponad 7 kg. -7 i pierwszy raz miałem trudność z utrzymaniem ciepełka w komorze wędzarniczej, ale i tak nie wyszło najgorzej. :drink1:

wdzarka2012179.JPG
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2016 21:19 przez .

Grille, wędzarnie w ogrodzie 04 Sty 2013 11:18 #107518

  • 's Avatar
Chłopie-ale robisz apetyt :yummi: dobrze ,że fotka jest jako załącznik, gdyby była większa to chyba czuć byłoby zapach idący od tych wyrobów.

Grille, wędzarnie w ogrodzie 06 Sty 2013 18:53 #108445

  • 's Avatar

Grille, wędzarnie w ogrodzie 06 Sty 2013 19:04 #108449

  • 's Avatar

Grille, wędzarnie w ogrodzie 07 Sty 2013 19:44 #108922

  • 's Avatar


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.323 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum