TEMAT: Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 10 Sty 2025 16:39 #869269

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 84773
Sunny Boy w PG jedne 450, ale "obecnie nie ma na stanie", uff, jak dobrze. :rotfl1:
Ale, ale - jak klikam inne, pojawia się komunikat, że dostawa jesienią, nie teraz.
Marysia ma chyba chody... :crazy: :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 12 Sty 2025 14:22 #869409

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9426
Czekam na ofertę PW bo p. Rafał w tamtym roku miał trzy piwonie na których mi zależy, jeśli się okaże że ich nie powtórzy to wtedy sięgnę do Pfingstrosen Paradies, bo kilka odmian jest b. interesujących. Może ktoś będzie się chciał dołączyć.
Już nie mówię że te nowe polskie też są ciekawe.
Nie pamiętam czy Alicja pokazywała karpy z Pfingstrosen Paradies i czy była zadowolona.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 12 Sty 2025 14:27 #869411

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
O ile pamiętam, Ala kupiła tam tylko drzewiaste. I tak, była zadowolona. Były duże, nie takie ogryzki, jak u nas zwykle sprzedają.
Sama bym stamtąd jaką drzewiastą nabyła - tylko gdzie ją upchać?
A co to za oferta PW, bo już mam mętlik?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 12 Sty 2025 14:56 #869413

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Aniu, mam ofertę PW z tamtego roku z cenami prześlę Ci, to są dwa pdf-y, cennik i obrazki.
W tym roku będzie nowa, zaktualizowana 8 marca, proste, no i zobaczymy.

Pomyśl nad miejscem to razem coś wybierzemy :hearts:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 12 Sty 2025 15:20 #869416

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, bardzo dziękuję.
Tyle, że w zeszłorocznej ofercie Sunny Boy'a oferują za 750 zł :woohoo: , nie sądzę, by potaniał. To nie moja półka. :(
Nie, żebym kwestionowała wartość rzadkich odmian, po prostu byłaby to za droga fanaberia.
A przy tym taka piwonia może wcale nie spełnić oczekiwań, zdjęcia robią wrażenie podkolorowanych, mam na myśli generalnie zdjęcia w sieci. Piszę to porównując z odmianami, które akurat mam.
A w dodatku przy moich warunkach może po prostu zaniknąć lub wypuszczać same liście. Jak trzy czy cztery od tego pana.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2025 17:16 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, jagodka27, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 16 Sty 2025 03:09 #869622

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30469
Należy Wam się sprawozdanie z pierwszych moich piwoniowych zakupów w Pfingstrosen-Paradies. Tak późno, bo telefon zrobił mi kuku i w nerwach zapisywałam zdjęcia, a potem nie najdiosz. Nie potrafię ocenić, ale jeden ITOH Pink Fairy jest tak wielki, że potrzebna była donica 10 l, bo w mniejszą nie upakujesz.
Black Pirat
black_pirat.jpg
Leda
leda.jpg
i kolejne 3 drzewiaste Rockii Ebert, Catawba, Polyhymnia, na gazecie bylinowa Mother`s Choice
piw.drzewiateim.ch.jpg

A tu u góry ITOH`y: Ballarena de Saval, Pink Fairy (ta po prawej), Sonoma Halo (ta żółta pasuje do tych pozostałych jak kwiatek do kożucha :whistle: , ale ona najbardziej mi się podoba), poniżej P.off. Rosea i Rubra Plena, białej już nie było, a chciałabym.
piw.itohip.off.jpg

Średnia cena drzewiastej to 175 zł, a ITOH`a 145 zł, pozostałe to jakieś 45 zł i p.off po 40 zł. To są ceny po rabacie Black Friday 20%, stąd w pozostałych oprócz drzewiastych jest chaos, bo brali co było ;) :rotfl1: . Leda ma cenę 49 eur, ale że zaproponowano mi ją w zastępstwie za inną piwonię Strawberry Delight, której już nie było, to obniżono cenę o 30%, a Pan z obsługi twierdził, że bardzo podobna.
Jak to wszystko będzie razem wyglądać kolorystycznie nie mam pojęcia - mam na myśli drzewiaste - bo elektronika oszukuje, a w naturze nigdy ich nie widziałam. Siedzą teraz w donicach w nieogrzewanym budynku gospodarczym. Jak nie będzie mrozów, wystawię na zewnątrz.

To są zakupione drzewiaste, zdjęcia pochodzą ze strony Pfingstrosen-Paradies
Black Pirat
Black-Pirate-120-150a.jpg
Catawba
Catawba120-150a.jpg
Rockii Ebert
Rockii-Ebert-90-100a.jpg
Polyhymnia
Polyhymnia-120-150a.jpg
Leda
Leda-120-150a.jpg
i bylinowa Mother`s Choice
Mothers-Choice-a.jpg

Mam jeszcze od Ani Taiyo, chyba b. podobna do Polyhymnii albo Ledy, to teraz nie będzie samotna :lol:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2025 04:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, MARRY, jagodka27

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 16 Sty 2025 06:03 #869623

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8747
Alu :supr3: :hearts:
Będzie się działo :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, MARRY, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 16 Sty 2025 08:05 #869625

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Alicjo, ekstra zakupy, a Rockii zawsze mi się podobała :hearts: No, ale na coś się trzeba zdecydować.

Mam w planach 2-3 piwonii kupić u nich, w lutym zobaczę jakie będą ceny
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 16 Sty 2025 08:41 #869628

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Alu, jak Ci już pisałam, świetny wybór. Niepotrzebnie łamiesz sobie głowę "co z czym", bo po pierwsze wątpię, by wszystkie drzewiaste zakwitły na raz. Te, co mają geny P. lutea zwykle mają przesunięcie co najmniej 2 tygodni w stosunku do reszty, tak ma u mnie High Noon, zawsze kończąca sezon. W ten sposób możemy dłużej cieszyć się urodą tych roślin, bo choć krzewy uważane są za ładne nawet poza kwitnieniem, umówmy się - nie rzucają się specjalnie w oczy.

Zaglądając do ich sklepu dowiedziałam się, że wznowią sprzedaż 31 stycznia. To dla ewentualnie zainteresowanych.

Natomiast na bieżąco sprzedaje piwonie Fluwel. Bylinowe i Itoh.
Ponieważ wysyłka u nich jest relatywnie droga, warto się zmówić na wspólne zamówienie. Można oczywiście łączyć z innymi roślinami, tylko trzeba patrzeć, kiedy co zaczynają wysyłać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, MARRY, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 16 Sty 2025 18:55 #869656

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10796
MARRY wrote:
Czekam na ofertę PW bo p. Rafał w tamtym roku miał trzy piwonie na których mi zależy, jeśli się okaże że ich nie powtórzy to wtedy sięgnę do Pfingstrosen Paradies, bo kilka odmian jest b. interesujących. Może ktoś będzie się chciał dołączyć.

Marysiu, mam podobnie. Czekam na ofertę PW, a w odwodzie myślę o niemieckiej szkółce. Szkopuł w tym, że polska szkółka otwiera swe podwoje w marcu, a niemiecka w lutym. Jak okaże się, że w kraju nie ma szukanych odmian, to za granicą mogą się do marca wyprzedać. Ty widzisz, jak te piwonie schodzą szybko ze sklepów.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, MARRY, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 10:37 #869670

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Jolu, to mnie martwi okrutnie, bo źle znoszę jak mi misterny plan psują jakieś przypadkowe przeszkody (chodzi o to że sadzę w konkretnych miejscach konkretne kolory), trzeba potem te plany zmieniać. Ale mam problemy :woohoo:

Ale pomyślałam, że skoro Alicja kupowała tak późno to może przez miesiąc nie wykupią wszystkich. Jak zobaczymy ceny to kurcgalopem trzeba napisać do p.Rafała czy powtórzy poszukiwane.
I jeszcze jeden promyk, p.Rafał napisał mi rok temu, że może wykopać piwonię której nie ma w ofercie, a pytałam o nią.

Summa summarum może nam się uda :drink1:

Piwonie znikają ze sklepu p. Moniki bo ciągle forum reklamuje odmiany w PW tego nie ma.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 16:13 #869697

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10796
Łatka wrote:
Natomiast na bieżąco sprzedaje piwonie Fluwel. Bylinowe i Itoh.

Zajrzałam do nich i większość wyprzedana. A tak ogólnie, to oferują piwonie raczej dostępne w Polsce.

Alu Twoje zakupy przyspieszają bicie serca. Czy te drzewiaste są na własnych korzeniach ? Bo zdaje się, że u nich takie się kupuje. Stąd pewnie cena.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 16:25 #869698

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie są to szczególne cymesy, zapewne. Ale wyprzedane jest bodaj 10 ostatnich odmian (poczynając od Bartzelli).
Wg mnie ceny nie są zawrotne, np. 15 euro za Sunny Girl. Nie są to specjaliści od piwonii, dopiero od niedawna mają w ofercie, więc trudno powiedzieć, jak duże sadzonki sprzedają. Inne rośliny od nich zawsze dobrej jakości.

Poza tym można dostać te piwonie za chwilę. A nie w listopadzie, płacąc teraz, jak to w wielu firmach. Zawsze to jeden sezon do przodu.

Ja nikogo nie namawiam, tylko informuję.

Z tego, co czytałam na stronie Pfingstrosenparadies, sprzedają piwonie drzewiaste na własnym korzeniu nie wiem, czy dotyczy to wszystkich, jak się kliknie zdjęcie odmiany, po prawej powinna być informacja "wurzelechte Teilung").
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2025 16:32 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Sonka

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 20:55 #869705

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Fafka wrote:
Czy te drzewiaste są na własnych korzeniach ? Bo zdaje się, że u nich takie się kupuje. Stąd pewnie cena.

Jolu ogólnie, to drzewiaste do tanich nie należą, a ceny czy w DE czy w FR, są na tym samym poziomie. Widocznie producenci nie strzelają sobie w kolano, jak to w Polsce czasem bywa. Te szkółki niemieckie, które przeglądałam sprzedają piwonie nie mniej niż trzyletnie, bywają i starsze, oczywiście cena w górę.
Przy opisie odmiany pisze: Größe: 3-jährige Veredelung / wurzelechte Teilung.
Myślę, że szczepią drzewiastą na drzewiastej.

Boszzz, czy ja ich nie zmarnuję :blink:

Aniu, ja bym na próbę we Fluwel wzięła jakąś piwonię, dobrze byłoby się przekonać co i jak, tym bardziej, że chyba zwartnice będziecie kupować. Myślę, że teraz to termin wysyłki jednaki dla jednych i drugich.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2025 21:03 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 21:21 #869709

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Alu, przed chwilą sprawdziłam, piwonie wysyłają do końca stycznia.
Ja z dwiema ochotniczkami zamawiam w ten weekend (pre-order lilie, może dwie zwartnice), ale jeśli się namyślisz, że na pewno, to poczekamy troszkę.

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 17 Sty 2025 21:28 #869711

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Zaraz sprawdzę co tam mają i dam znać.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka