TEMAT: Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 27 Mar 2013 19:25 #138925

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Może dlatego Tomku, że inne odmiany, akurat tych dwóch nie wzięłam ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 27 Mar 2013 21:24 #138971

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
tez tak myśle , bo w sumie w ofercie było 5 martagonów...

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 15:19 #139573

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Jakiś czas temu kupiłem w R..lu cebule lili azjatyckiej-było to kilka sztuk i strasznie zabiedzonych.Wtedy myślałem że będzie wiosna :tongue2: i wysadziłem je do donicy w tej chwili pojawiły się ,,kły''.Lilie mam w domu i zastanawiam się co zrobić by spowolnić ich wegetację.Jedyne chłodne pomieszczenie o temp.-+5-+8 to garaż bez okien.Proszę o jakieś podpowiedzi.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 20:10 #139630

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Gdzieś czytałam, że ponoć spryskiwanie pędów bardzo zimną wodą też daje efekty spowalniające :think:
W tym roku, chyba wszyscy mamy ten sam problem... ja mam wyłączone ogrzewanie w łazience i tam wstawiłam cebule lilii, ale jak zaczną rosnąć, to światło będzie konieczne... może do tego czasu zrobi się cieplutko na dworze?
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 20:18 #139633

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
U mnie zapełniony dół lodówki. Reszta cebul w pudle, pudło w drugim pudle, a całość okryta starymi ręcznikami i czymś tam jeszcze - stoi grzecznie na balkonie.
Oczywiście prawie wszystkie cebule rwią się do życia. Ziemia zaczyna odmarzać, więc może już niedługo....
Pozdrawiam mile
Basia

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 21:00 #139637

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
ja trzymam w chłodnym garażu gdzie przez ostatnie dni była temp. +3/ czyli chłodniej jak w lodówce / a i tak cześć zaczeła rosnąc z taka siłą ,ze poprzerywała torebki :woohoo: oj daje nam ta wiosna popalić.. :jeez:
Nie za bardzo wyobrazam sobie przyszły weekend jak to wszystko trzeba bedzie sadzic/do doniczek oczywiscie/już kilka worków podłoza grzeje sie domu
podoe009.JPG

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 22:07 #139652

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Tez swoje lilie trzymałam w lodówce - jednak cebule były tak zaprawione ,że bałam się ich tam trzymać (zapach środka grzybobójczego rozchodził się po całej lodówce) i po 2 dniach przeniosłam do chłodnego pomieszczenia .Też rosną a ja nie wiem kiedy je wsadzę na działce :jeez:
Pozdrawiam, Ewa.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 30 Mar 2013 22:36 #139656

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
co tam sie bać ,zaprawa powinna ochronic też cała zawartosc lodówki.. :P

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 31 Mar 2013 10:49 #139680

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak wiem , a później wewnętrzne spożywanie i chroniony cały organizm :whistle:
Pozdrawiam, Ewa.

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 05 Kwi 2013 21:20 #141388

• sku60
  • sku60's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Chcę kupić lilie "Aldona" ale nie mogę ich znaleźć w sklepach internetowych.
Czy ktoś kupował ostatnio takie cebule ?
Zależy mi na tych liliach gdyż Aldona to również imię bliskiej mi osoby
a poza tym jest to jedna z nielicznych polskich odmian.
pozdrawiam Stanisław

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 06 Kwi 2013 22:23 #141876

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakie ładne czarne doniczki! Czy może ktoś podpowie, gdzie można takie nabyć?
Tomasz23 wrote:
ja trzymam w chłodnym garażu gdzie przez ostatnie dni była temp. +3/ czyli chłodniej jak w lodówce / a i tak cześć zaczeła rosnąc z taka siłą ,ze poprzerywała torebki :woohoo: oj daje nam ta wiosna popalić.. :jeez:
Nie za bardzo wyobrazam sobie przyszły weekend jak to wszystko trzeba bedzie sadzic/do doniczek oczywiscie/już kilka worków podłoza grzeje sie domu

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 13 Kwi 2013 07:29 #144942

• sku60
  • sku60's Avatar
  • Senior Boarder
Pilnie poszukuję polskich lilii Aldona.
Kto pomoże znaleźć ? a może ktoś odstąpi z własnego ogródka ? pokryję wszelkie koszty oczywiście.
pozdrawiam
Stanisław

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 13 Kwi 2013 09:24 #144968

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
Witaj Stanisławie,
ja osobiście nie spotkałam się z tą odmianą i chyba jedyną osobą, która mogłaby Ci tutaj pomóc jest mirzan. Proponuję, skontaktuj się bezpośrednio z nim poprzez pw.
Za tę wiadomość podziękował(a): sku60

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 13 Kwi 2013 11:12 #144984

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
Kalmia wrote:
Jakie ładne czarne doniczki! Czy może ktoś podpowie, gdzie można takie nabyć?

Kalmio są to zwykłe doniczki kupione w hurtowni ogrodniczej 10 litrowe / 2,7 zł szt./ i 7,5 l /nie pamiętam/, 5litrowe po 1,4zł/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 14 Kwi 2013 13:02 #145346

• sku60
  • sku60's Avatar
  • Senior Boarder
Kupione lilie były już mocno kiełkujące a ziemia w naszym przydomowym ogródku jeszcze nie nadaje się do sadzenia a więc w sobotę posadziłem do donic. Dopiero na jesieni przeniosę je do gruntu.W gruncie mam już zeszłoroczne Casa Blanca a teraz w donicach :
-lilie azjatyckie Diabora
-lilie pałne Anne Marie's Dreams
-lilie trąbkowe Golden Splendour
-lilie orientalne Simplon

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 19 Maj 2013 20:41 #158469

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Czy może ktoś wie od czego lilie mają jaśniejsze smugi???? a innym zasychają czubki??

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 20 Maj 2013 21:13 #158912

• czeszka
  • czeszka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
Jaśniejsze smugi to może być lilia zawirusowana.
Przyblokowa rabatka
pozdrawiam
Krysia

Lilie w ogrodach, kompozycje, zasady pielęgnacji, sadzenie 23 Maj 2013 10:47 #159907

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Właśnie tego się obawiam - w 2012 większość mi wymarzła - a te co wsadzone wiosną 2012 - od pana Pajdy są ze smugami - a pełne tygrysie - moje aktualnie ulubione - w ubiegłym roku jakoś zasychały - przesadziłam - na razie wyglądają na zdrowe - ale do kwitnienia jeszcze daleko- na te wirusy to chyba nie ma rady a inne pryskać na grzyby?????

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.781 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum