TEMAT: Lilie 2020

Lilie 2020 08 Lip 2020 16:45 #719186

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21353
Perełka wrote:
Nie wiem czy płakać czy sobie darować.Plewię w warzywniku i zza zboża mnie nie widać ,a wtem słyszę ; Co za kretynka kupuje po jednej lili. Zerkam ukradkiem ,a to sąsiad i sąsiadka na rowerach.Było mi bardzo miło nie powiem.Pierwszy sezon coś posadziłam i cieszę się jak szalona że coś zakwitło a tu masz taki tekst.Tacy zawsze mili i grzeczni ,zawsze dzień dobry i ukłony do Kretynki jak się okazuje.

No i popełniłaś "wielBłąda", ale młoda jesteś - wolno Ci.
Trzeba się było wychylić zza zboża i z uśmiechem powiedzieć "dzień dobry" i to im by było głupio.
Niektórzy myślą, co mówią - inni mówią, co myślą - mimo, że nikt im prawa do oceny nie dał - ot takie dziwne mamy czasy... Nie rozumiem. Jak mi się coś u kogoś podoba, to chwalę. Jak mi się nie podoba - to mnie nie obchodzi = nie komentuję, bo to jego ogród, to jemu ma się podobać.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Lilie 2020 08 Lip 2020 20:02 #719212

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9079
rozwijają się na potęgę :woohoo:

DSCN0545.jpg

DSCN0546.jpg

DSCN0558.jpg

DSCN0559.jpg

DSCN0568.jpg
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik, Nimfa, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 08 Lip 2020 21:15 #719223

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4772
No i wychyliłam się po pewnym czasie .Mąż mnie zawołał ,a Oni akurat wracali :oops: .....Trudno, widocznie coś do mnie mają i już o tym wiem ..... Było mi bardzo przykro jak wyrywali sadzonki żywopłotu dookoła posesji po trzech latach i nic z tego co zaplanowali nie wyszło,mimo tylu starań.
Drzewa wręcz uwielbiam ,serce bolało jak wyrywaliśmy przed domem . Tak więc ani nasze drzewa ,ani sasiadów mi nie wadzą.Choć pod świerkami trawa jakby nie rośnie to trawy mamy dużo.Zwisające gałęzie da się ominąć....
Jedno jest pewne =kocham kwiaty.Spontan to jest tolerancja i to co czasem zagłusza moje dążenia do pedatyczności.Zaplanowałam pod murem między lilie wsadzić clematisty i dlatego jest na nie miejsce.Jednak tu trzeba je nabyć naprawdę w dobrej jakości i to kilka żeby wytrzymały w takich warunkach i miało to sens.Od trawnika są hosty ,a za nimi irysy.Posadziłam też malwę i z mizernoty rośnie o dziwo wielki krzaczor ,który zajmuje dużo miejsca i lilie by zagłuszyła posadzona wzdłuż rabaty. Jesienią będą jeszcze llie od kolekcjonera P Andrzeja.
Tymczasem pierwsza pełna z seri Lotus zbiera się

Dobre motto Cieszmy się z małych rzeczy ..
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2020 21:30 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik, Ninia, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 08 Lip 2020 22:36 #719230

• Ninia
  • Ninia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1453
Perełko nie mam doświadczenia z liliami, bo pierwsze cebule kupiłam w ubiegłym roku w marketach (pakowane najczęściej były po 1-3 szt.) i wierz mi, że one teraz (w drugim roku) rozmnożyły się - na przykład taka "Lillypop" - w zeszłym roku 2 szt. każda po jednym pędzie, a w tym...aż nie mogłam uwierzyć...w sumie 8 pędów i na każdym po kilka pąków - moje zdanie jest takie, że na pewno Ci się z czasem rozrosną (może nie wszystkie odmiany tak mają, bo niektóre moje się nie rozrosły, ale są np. wyższe i mają więcej pąków niż w roku ubiegłym, kto wie - może w przyszłym się rozrosną) - także głowa do góry i "gwiżdż" na sąsiadów. Na mojej ulicy tylko u mnie jest tak naprawdę ogródek z kwiatkami (bo uwielbiam je) - jest może dla kogoś trochę...hmm - wiejsko?, bo kolorowo? - trudno, mi się podoba! A jak komuś nie - to niech patrzy na swoje "trawniczki z tujami" (tak mi się przypomniało, że w pewnej książce - o kwiatach, rzecz jasna - było to skomentowane jako "smutek i nuda" (dosłowny cytat).
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2020 22:37 przez Ninia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 08 Lip 2020 23:09 #719233

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4772
Dokładnie w drugim rzędzie mają miejsce. Czerwona przeniesiona z warzywnika na szpadlu.Trzy dorodne z kwiatami i dookoła kilka młodych

Ciekawe czy będzie zgodna i chociaż pełna jak zamawiałam ,bo kolor to loteria pewnie
Ciekawe jaki kolor tego giganta i oby chociaż pełne jak zamawiałam

Zaraz obok kwitnie taki
Za bramą na pierwszym planie też jest miejsce na coś niskiego lub średniego . W rogu dalie i tu po wykopaniu jesienią pewnie zmienię im miejscówkę
Prostopadle do tej rabaty mam narazie same mieczyki na całej długości i tu też do przemyślenia ....
Jakoś człowiek wiele czyta ,wiele widzi,wiele musi się czasami nauczyć.Jedni mają tak ,a inni inaczej, a ktoś inny kupuje mikx,ktoś pieli co do chwasta,a ktoś inny lubi busz albo łąkę.Każdy ma swój gust,talent do tego lub czegoś innego,inne poczucie humoru ,inne poglądy,ale takie style istnieją ,ludzie popełniają błędy,czasem mają złe chwile i dni jak we wszystkim ,nawet słowa ty kretynko wypowiedziane przez przyjaciela ma inny sens ,konstruktywna krytyka czasemn potrzebna. Można rozmawiać bez obrażania .Dziś wzdłuż naszej działki leją asfalt na starym i bez pardonu ludziom trawniki poruinowali po obu stronach. Obcięte gałęzie w granicach działki na całej długości wzdłuż ulicy .Jutro sprzątanie tego bałaganu ,zbiorowe sporzatanie :jeez:
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2020 00:18 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:33 #719286

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Konstruktywna kłótnia też coś zawsze wnosi w nasze życie, jakąś pozytywną odmianę rozłożoną często w czasie, ale zawsze jednak. Ja dawno przestałem się przejmować gadaniem ludzi po co to robię i różne inne takie zwroty i epitety w moją stronę dotyczącą tego dlaczego zajmuję się badylami. Mam to w głębokim poważaniu. Kogoś mądrzejszego mogę się posłuchać ignorantów omijam szerokim łukiem i się nie tłumaczę z niczego. Czasem trzeba zjeść beczkę soli, przejść tysiące kilometrów czy wydać masę pieniędzy aby pojąć sens swojego życia.
Ludzie próbują też obrażając kogoś dowartościować się, poczuć się lepszym, nadać w taki sposób swojemu szaremu życiu nadać barw, trochę kolorystyki. Temat w każdym bądź razie rzeka :)

D1.jpg

D2.jpg

D3.jpg

D4.jpg

D5-2.jpg

D6-2.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:36 #719287

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Najważniejsze to jest być po prostu sobą :) Najlepszym kim możesz być w życiu to być sobą. Niepowtarzalnym :idea1:

D7.jpg

D8.jpg

D9.jpg

D10.jpg

D11.jpg

D12.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:39 #719288

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
D13.jpg

D14.jpg

D15.jpg

D16.jpg

D17.jpg

D18.jpg
Załączniki:
Robert

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:42 #719289

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
D19.jpg

D20.jpg

D21.jpg

D22.jpg

D23.jpg

D24.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:46 #719290

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
D25-2.jpg

D26.jpg

D27.jpg

D28.jpg

D29.jpg

D30-2.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:49 #719291

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
D31-2.jpg

D32.jpg

D33.jpg

D34.jpg

D35.jpg

D36.jpg

D38.jpg

D39.jpg
Robert

Lilie 2020 09 Lip 2020 18:53 #719292

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
D37.jpg

D40.jpg

D41.jpg

D42.jpg

D43.jpg

D44.jpg

D45.jpg

D46.jpg

D47.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Baptysja, Armasza, Łatka, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 20:23 #719303

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83156
No, Robert - poszedłeś po bandzie, chyba siewnikiem rolniczym te lilie sadziłeś? :lol:

Pięęękne.

Ale może podpisuj - choć niektóre? Bądźmy zdyscyplinowanymi forumowiczami ;)

A ja skromniutko, detal w porównaniu z Twoimi ilościami.
Passion Moon - mam 164 cm wzrostu, do górnego pąka sięgam wyciągniętą ręką stojąc na palcach.

Orange Planet i Yellow Planet

Orange Planet z powojnikiem Słowianka

Część Planet wygniła (wymarzła?), muszę domówić.
Perłowa wyspa - Pearl Lorraine,Stacey i Frances

Tu Pearl Frances z jeżówką Kismet Intense Orange

Mandarin Star

Rising Moon - dla mnie doskonałość wcielona

Garden Pleasure - nomen omen

Lankon - niestety, tylko na zdjęciu fajnie wygląda

Strawberry Event, dokwitający

Red Velvet

Kolejne Księżyce - Beijing Moon, tu oplatane przez powojnik Jan Paweł

Corcovado - pierwszy pąk

Avalon Sunset, niestety zawirusowana, ostatnia cebula przy życiu - z chyba pięciu

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Baptysja, Armasza, Herbatnik, Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 21:53 #719311

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja się Aniu zastanawiam gdzie te moje nowości. Mandarin Star ? Gdzie Mister Pistache ?Gdzie Mister Cas ? Gdzie Lilia Henryi ? Od tej pory będę trzymał wszystkie paragony od kogo kiedy i ile i reklamacje. Coś mi się wydaje, że w tym roku to prawie wszyscy zażartowali sobie ze mnie.

Odnośnie sadzenia siewnikiem...no cóż w sumie....w sumie to ile tam tych lilii jest ot kilka zaledwie sztuk :happy2:
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 22:29 #719323

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83156
Robercie, lilia Henry'ego ma i u mnie dopiero pąki wielkości niewielkich oliwek, a to nie są nowe nasadzenia.
Jeśli coś nie tak - chętnie wykopię dla Ciebie jedną.
Między innymi dlatego maniakalnie oznaczam rośliny, by wiedzieć, że "tu coś powinno być".

Według mojego doświadczenia świeżo sadzone kwitną z opóźnieniem - a dodatkowo Ty zdaje się nie sadziłeś w lutym? ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 22:45 #719328

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25350
Perełko :flower1: Ty się nie przejmuj takimi tekstami.Uprzejmość nie jest dzisiaj w cenie ,a przykład idzie najpierw z domu rodzinnego ,potem od "szanowanych "osób publicznych :mad2: itd .Moi sąsiedzi obok na działce jednego dnia przestali odpowiadać dzień dobry .Nie wiemy dlaczego ,być może ktoś u nas pracował ,być moze mam za dużo roślin kwitnących :flower: być moze :happy: Ale kiedy już przestali się odzywać to paniusia z drugą przyszły pod ogrodzenie zapytać czy to sztuczny kwiat ,a kwitl hibiskus bardzo czerwony dużymi kwiatami :happy4: obydwie były po drinku, zaprosiłam, by weszły ,koleżanka chyba sąsiadki weszła ,sąsiadka nie ,wisząć u płota ;) powiedziałam ,żeby weszła ,żeby się nie bała ,jednak nie weszła :happy4: ot po prostu kultura :supr3: Tylko ze ja mam to gdzieś . :bravo:
Ty też miej to gdzieś i sadź po pół kwiatka jak będziesz miała ochotę :flower1:
Macie cudne te lilie :thanks:
20200709_093414-2.jpg

Poskrxypki zjadły w mojej ocenie lilię a tu patrzę dzisiaj i zonk :happy: zakwitła .
20200709_094522.jpg

20200709_091126-3.jpg

20200709_092358-2.jpg

Skąpane w deszczu dzisiaj
20200709_094546.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2020 22:48 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Armasza, Łatka, Herbatnik, Ninia

Lilie 2020 09 Lip 2020 23:10 #719344

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatka wrote:
Robercie, lilia Henry'ego ma i u mnie dopiero pąki wielkości niewielkich oliwek, a to nie są nowe nasadzenia.
Jeśli coś nie tak - chętnie wykopię dla Ciebie jedną.
Między innymi dlatego maniakalnie oznaczam rośliny, by wiedzieć, że "tu coś powinno być".

Według mojego doświadczenia świeżo sadzone kwitną z opóźnieniem - a dodatkowo Ty zdaje się nie sadziłeś w lutym? ;)

Wiesz to trochę moje niedbalstwo. Kupię posadzę i zapomnę co i gdzie i od kogo, a potem się wkurzam. Muszę czekać. Dziękuję Ci za pamięć, ale nie będę sępił od Ciebie lilii którą mogę kupić za kilka groszy, nie mniej dziękuję :)

Pani kierowniczko czy ja palę ? Ja palę przez cały czas na okrągło :wink4:

Przed chwilą zakupiłem na wyprzedaży kilka sztuk, a i już jest na LG oferta.....wiem nie jestem normalny :idea1: :happy:

Może jestem nienormalny ale tak marzy mi się osiągnąć to co osiągnął Pan dr. Andrzej Berner . Może to szczyt dla mnie niedościgniony ale warto zawsze jest próbować :) Na LG jest w końcu lilia Leichitini. Benex ma nową/ starą ofertę ....
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Lilie 2020 09 Lip 2020 23:26 #719350

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2476
Co masz na myśli,pisząc o osiągnięciach Bernera? Miał świetne krzyżówki a ilość odmian nie ma żadnego znaczenia.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.907 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum