TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 14:40 #789216

• alana
  • alana's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 80
Łatka wrote:
A propos zamówień - czy ktokolwiek wie, co się dzieje z Lilypolem? Jesienią w ogóle nie prowadzili sprzedaży, teraz w guglach pojawia się tylko (ich?) strona z FB. Jako że nie mam konta, na tym moje szukanie się kończy.
Witajcie,
Dzisiaj zauważyłam, że powoli wprowadzają na swoim FB asortyment wiosenny...Na razie niewiele odmian.
Pozdrawiam, Ala :)
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2022 20:14 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 15:29 #789219

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Czyli co - poza FB nie będzie sprzedaży???
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 18:12 #789238

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Czy ktoś ma tę lilię ?
Ciekawa jestem jej co to za piękność :hearts:

ff4086d3f106b4fc4e348159f8f58354_f3832.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 18:16 #789240

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bogusiu, myślę, że na razie nikt jej nie ma, bo to jakaś nowość. Chyba w podpisie było coś z papugą, nieprawdaż?
Mogę się mylić - tak przeleciałam oczami, bo mnie takie dziwactwa nie bardzo interesują, szczerze mówiąc.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 18:21 #789242

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak nowość Aniu w sprzedaży Drzewiasta tropical dragon ,tylko jak na drzewiastą to niska 130 cm.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 18:29 #789244

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Ja jestem łasy na takie dziwactwa, wygląd jak wygląd ale takie dziwne lilie mogą mieć bardzo często niepowtarzalny zapach. Pośród wszystkich lilii OT jakie mam to praktycznie każda jedna ma niespotykany zapach- pachną słodko od placków waniliowych zaczynając , po drzewa akacji , cukierki z dzieciństwa, pianki. Większość słodyczy rzecz jasna jest zafałszowana używa się różnego rodzaju aromatów tutaj jest sama natura. Matka Natura/ i ojciec Felix :happy: Bardzo miłe wspomnienia mam właśnie związane z zapachami lilii OT. To jest jedna wielka orkiestra gdzie każdy wie co ma gdzie i kiedy robić, a całość przypomina jeden wielki koncert zapachów, aromatów. Pobudza zmysły, wyzwala endorfiny, wspomnienia, niezmierzone morze myśli. Ja za pomocą lilii cofam chociaż na moment czas. Często łapię się na tym, że chciałby poznać tajemnicę zatrzymywania tychże aromatów w butelce. Perfum bym nie kupował wcale :crazy: Chociaż ciekawe co by było żeby wyjątkowe mocno pachnące lilie poobcinał i umościł je w nieskazitelnie czystym spyrytusie. :idea1: Spirit oznacza ducha. Duch lilii zamknięty w butelce .
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 18:49 #789247

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No tak, Bogusiu, przepraszam, smok, nie papuga, pamięć jednak mocno dziurawa. :teach:
Jeśli w opisie podana jest wysokość w pierwszym roku, to 130 cm jest raczej normą.
Są i inne odmiany OT dość niskie, na przykład moje ukochane Saltarello. Określenie "drzewiasta" jest potocznym uproszczeniem, do drzew to im jednak sporo brak, choć niektóre hybrydy orientalno-trąbkowe mają imponujące pędy

Robercie, widzę, że grozi Ci przekwalifikowanie się na perfumiarza. Oby nie na takiego Jean Baptiste Grenouille ;)
Pamiętaj, że wiele zapachów lepiej "przechodzi" do na przykład czystej oliwy. :P
Jeśli uda Ci się naprawdę uzyskać pachnidło o prawdziwym zapachu lilii - kupię niezależnie od ceny :silly: .
Z nieznanego mi powodu chyba nic takiego nie można nabyć, przynajmniej nie trafiłam na takie perfumy, nawet wnikliwie zwiedzając perfumerie w Grasse.
Pozostaje te krótkie 6-8 tygodni rozkosznych woni w ogrodzie.
Zadowalam się w związku z tym od lat prawie wiernym zapachem konwalii w buteleczce.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2022 18:52 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 19:04 #789249

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Pisząc o aromatach post właśnie zupełnie niechcący wpadła mi myśl właśnie o Jean Baptiste Grenouille :oops: . Proces w warunkach domowych byłby na pewno długotrwały, mozolny i przede wszystkim trzeba było by zapewne poświęcić na to dużo, dużo, i jeszcze więcej kwiatów. W sumie jak będzie piękne słoneczne lato co mi szkodzi pościnać kwiaty i z nimi poeksperymentować. Pięknie nektaruje chociażby odmiana Eastern Moon a jeszcze lepiej Passion Moon.
Jeżeli chodzi o zapach konwalii leśnych to o ile sobie przypominam to tak pachnie lilia longiflorum White Heaven . Tak przynajmniej sądzę, kiedyś na targowisku dziewczyna sprzedała mi lilie wśród nich były własnie lilie longiflorum. Pierwszy raz miałem wtedy z nimi do czynienia. Jak zakwitła to poczułem właśnie konwalie leśne. Tak przynajmniej obstawiam, nie było nazwy tej lilii sprzedawane luzem z kartonu wypełnionego torfem. Piękny zapach. Szedłem z wiadrem wody, a one w nocy się rozwinęły. Co ja wtedy poczułem :happy: Cudo ! i owszem lilie mi zmarzły , ale od tej pory wziąłem się za uprawę lilii longiflorum na szerszą skalę.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 19:07 #789250

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9315
Tak, w liliach zapach jest najważniejszy, ale są tacy dla których właśnie zapach sprawia, że ich nie cierpią - namawiałam koleżankę która zaczyna bawić się w ogród, na lilie; zapachy faktycznie poruszają nie dające się nazwać struny.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2022 19:55 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 19:13 #789251

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak się nie mylę to moje pierwsze lilie LO wtedy.

DSCN4999.jpg

DSCN5000.jpg

Zapach jest niesamowity , nienachalny, jednocześnie ma to swoje wady i zalety. Mógłby być mocniejszy, ale za to może byłby mniej atrakcyjny, bardziej nachalny i męczący ? Zapach świeży, trochę nieuchwytny i takie perfumy być powinne. Zapach niedopowiedziany. Tajemnica nieodgadnięta w całości jeno uchylony jej rąbek, jeden promyk światła rzucony....ale to wystarczy by pobudzić zmysły.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 19:41 #789253

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja jestem ciekawa ,jak my zniesiemy zapachy lilii ,które w tym roku posadzę ,jak
każda o innym hm :happy:

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 19:47 #789254

• milam
  • milam's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
Łatka wrote:
Czyli co - poza FB nie będzie sprzedaży???
Aniu trzeba telefonicznie lub mailowo skontaktować się p. Pajdą i przyśle ofertę na maila. W ofercie są lilie, liliowce i irysy syberyjskie.
Pozdrawiam Marta

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 20:08 #789258

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Łatwo powiedzieć.
Kiedyś próbowałam tej sztuki - na ponawiane maile dostałam odpowiedź chyba po około 2 miesiącach, gdy straciłam wszelką nadzieję.
Tym niemniej napisałam króciutki mail - z nadzieją, że adres nie został zlikwidowany.
Telefonu nie znam - chyba sklep zrezygnował z osobnej strony poza FB?
Próbowałam "wejść" przez fakturę sprzed chyba dwóch lat - dostaję komunikat "niestety, nie udało się odnaleźć tej strony".

W każdym razie - gdyby ktoś zobaczył u nich (lub w innym polskim sklepie) lilię drobną, proszę mi uprzejmie donieść, dobrze?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 20:10 #789259

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę Aniu, że oboje jej szukamy lilii drobnej :happy: Tylko jest z nią jak sama wiesz problem dość osobliwej natury...ja się za bardzo do kwiatów przyzwyczajam...
Robert

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 20:17 #789261

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No tak. Odpowiem Ci przez paralelę: do kawy też się bardzo przyzwyczaiłam, więc robię sobie wciąż nową.
Pierwsze w życiu pumilum miałam właśnie z Lilypolu.
Skoro i Ty, Robercie, ich pożądasz, jest nas dwoje. Może jeszcze ktoś? :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 20:29 #789263

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokażcie proszę tę lilię,niebawem będe przewracać w skrzyniach w sklepie więc jak spotkam
to kupię ;) :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 20:53 #789267

• milam
  • milam's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
W ofercie którą otrzymałam z Lilypolu w sobotę nie ma lilii drobnej. Numer telefonu podałam Ci Aniu na pw.
Pozdrawiam Marta
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 17 Sty 2022 21:13 #789269

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marto, serdeczne dzięki!

Bogusiu, oczywiście jest w naszym spisie!
Życzę powodzenia, choć nie przypuszczam, by można ją kupić "przewracając w skrzyniach", to cymesik dla nawiedzonych. :lol:
Jak sama nazwa wskazuje - jest to lilia drobna, czasem malutka - i niezbyt trwała, niestety.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Herbatnik

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.825 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum