TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Sty 2022 18:03 #788734

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Robercie, ja bym na tych cebulach nie stawiała kreski, wsadziłabym w donice i przechowała w piwnicy.
No nie zakwitną wiosną, ale na pewno się podzielą.

Psy z pewnością nie wykopują cebul z głodu - instynktownie grzebią tam, gdzie ktoś coś (świeżo) zakopał. Wiele rozkopuje też miejsca, gdzie są korytarze nornic itepe.
Choć...Lutnia za młodu podgryzała karpy dalii, biedulka, głodzona. :rotfl1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Herbatnik, Perełka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Sty 2022 18:11 #788735

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Marysiu w jednym miejscu gdzie donice stoją te mniejsze pod spodem jest agrowłóknina. Tam pod starym budynkiem gospodarczym nie ma agrowłókniny tylko jest ziemia, donice są wkopane i zasypane ziemią i obornikiem. I tak obok pryzm jest ścieżka która jest dużo niżej i tak właśnie by się uzbierało miejscami do 50 cm. Przymę tworzę w zasadzie ze wszystkiego co mam dostępne pod ręką. Fachowo z jęz. angielskiego to jest Back to Eden/ czy jakoś tak/ czyli powrót do początków można powiedzieć. Można na dół kłaść nawet grube konary jeżeli nie mamy ich możliwości wykorzystania w innym celu. Ja kładę gałęzie sosnowe, brzozowe świerkowe na to obornik, ziemia, odpadki ,i w to wkopuję po czasie donice albo zwyczajnie sadzę w tym cebule. Wiadoma sprawa, że kupić gotową wywrotkę ziemi/ czarnoziemu wychodzi drogo, a dodatkowo wyrzucić odpady zielone też płacimy, tu zapłać, tam zapłać nie ma nic za Bóg zapłać ! ( parafrazując spektakl teatru telewizji) a tak mam kilka złotych w kieszeni , do tego porządek. I ład. Nowy Ład ;) :happy2:
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, jagodka27, Perełka, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Sty 2022 19:58 #788742

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Herbatnik wrote:
X5-2.jpg

Ta dziura na 99% nie jest wykopana przez psa, nawet widać jak obrzeże jest wygryzione, wygląda jak dziura gryzonia. A wziąłeś pod uwagę taką ewentualność, że te psy kopały za "lokatorem", który mieszka w liliach i przy tym zdrapały i wykopały cebule lilii? To nie jest wykluczone, bo psy nie jedzą cebul lilii nawet, gdy są b. głodne, one są mięsożerne.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2022 19:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Herbatnik, Perełka, ewakatarzyna, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Sty 2022 20:37 #788744

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Tak po cichutku też myślałam ,że czegoś tam szukał ,ale nie cebuli lilii :wink2:
Niemniej przykro by mi też było ,jak by mi to się przytrafiło. :dry:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 10:37 #788811

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Zerknełam co oferują inni ,żeby porównac z nasza oferta i cenami lukon-bulbs.eu/lilie
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Bobka, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 12:27 #788822

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Pięknie, ładnie - ale wysyłka 30 euro.
To już Verberghe bierze trochę mniej...
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 12:38 #788824

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25494
Ceny są nie chude, a niektóre dużo wyższe niż w LG :wink2:
Czy są jakieś nadzwyczajne nowości ? Może parę a wybór duży
to fakt .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2022 12:38 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 17:46 #788865

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9315
W Verberghe są lilie z tymi wydłużonymi płatkami - Bentley i Easy Walz oraz ciekawe martagony,a Uchida jest jakaś inna niż LG; jednak zostanę przy swoich zakupach i emocjach.

Wild Lily zaczyna wysyłać, napisali mi, że jutro przyjdzie paczka, czy ktoś u nich zamawiał?
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 18:18 #788870

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Możesz podać link do WL ?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 18:37 #788876

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Nie potrafię podlinkować, wpisz Verberghe Bloembollen.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 18:45 #788877

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, Perełce zapewne chodzi o Wild Lily.
Oni mają jeszcze trochę cebul z jesiennej oferty, albo sami trzymają w chłodni, albo przywożą od producenta - i Ty pewnie dostaniesz takowe.
Wiosenna oferta jeszcze nie ruszyła.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 18:57 #788878

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Tak, oczywiście, przepraszam, ale jestem w afekcie, to moje pierwsze martagony :woohoo: ; skoro są z lodówki to gdzie mam je teraz trzymać ?
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 19:01 #788880

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18682
Mają niby napisane Asortyment Wiosna 2022, ale bardzo dużo cebul jest jeszcze niedostępnych.
Pozdrawiam Marzena

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Sty 2022 19:57 #788891

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Tak czy owak - chyba w lodówce, do marca. Albo w donicy, w zimnym miejscu. Nie wiem, może zadzwoń do nich i zapytaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Sty 2022 15:31 #788958

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Dostałam martagony od WL i w gratisie tulipany pchające się na świat, rozmawiałam z nimi (WL) i tak jak pisze Ania, radzą posadzić w donicy w ciemnym i chłodnym miejscu; do tygodnia, dwóch mają uruchomić sprzedaż, zapowiedzi już się ukazują na stronie, można sprawdzać, będzie ich przybywać - Holendrzy wykopują lilie i potwierdzają rozmiary :supr3: .
MARRY
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 15:31 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Herbatnik, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Sty 2022 15:53 #788959

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Wypatrzyłem tylko dwie lilie które chciałbym mieć z tej czeskiej strony. No może jeszcze te dwa martagony ;) ale to też nie jest nic takiego czego być może nie będzie w sprzedaży u nas ? Ale to już było i nie wróci więcej......? Lilia drobna pumilum, lilia Fusion, martagon manitoba i slate's morning. No może jeszcze martagon snowy morning czyli lilia złotogłów w wersji białej. Tylko tak euro jest po 4,50 plus do tego przesyłka ? Wychodzi drogo. Cieszę się z tego co mam. A martagona to może sobie dorwę za dwa, trzy tygodnie, i coś jeszcze może innego po normalnych cenach bez wysyłki przesyłki i kosztów.
Robert

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Sty 2022 16:04 #788960

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wyraźnie zaznaczyłam ,że to tylko link by zobaczyć co u innych w ofercie w odmianach i jakie ceny, a i teraz dalie na tapecie., Do kupowania to dokładnie tak jak napisał Robert ,trzeba by było zbiorówkę robić i to w przypadku czegoś co byłoby niedostępne u nas i to w miarę mierz siły na zamiary. Ogólnie u Bilskich jeszcze też nie ma oferty wiosennej :search: . Mam jeszcze trochę nazw na liście życzeń i to jest wynik przeglądania forum z lat ubiegłych ,tylko czy znów nie będzie trzeba czekać kilka sezonów .Może jeszcze coś uda się zakupić. Prosta ogrodniczka bez wycieczek osobistych jestem to ....... No cóż pani ogrodniczko cierpliwość i pokora .Jestem ciekawa co mi wyrośnie i czy w ogóle z jesiennych nasadzeń. Do tej pory nie było z tym problemu ,choć jak kupujesz odmiany na loterii ,to potem takie emocje he he he, niby podobne te odmianya jednak nie te których szukałeś ...........Zawsze mnie gdzieś poniesie ,gdzie nie powinno , a to wszystko= przez Mirka he he he ...Strasznie wieje i ponuro to trzeba terapię kolorem dla oczu i duszy. www.garden-en.com/e/en/01649-lily-lilium-x-hybridum-menorca/ Trochę tych nazw odmian jest pod fotkami ......
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 16:38 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 14 Sty 2022 16:10 #788962

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu,tulipany to wsadź do doniczki parapetowej, w takim Lidlu sprzedają kwitnące, Ty będziesz miała za dwa, trzy tygodnie własnej produkcji.
A jesienią - do gleby.
Lilię drobną chcę koniecznie, gdyby ktoś, coś... Na holenderskie na razie się nie decyduję, bo i tak zaczynają przyjmowanie zamówień końcem lutego czy coś w tym stylu.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Herbatnik, Jaedda, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.838 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum