TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 21 Sie 2022 08:13 #812135

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Jesień nieuchronnie puka do bram ogrodów. Czas sadzenia cebul .....W biedronce już się zaczyna szaleństwo :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Obiecałam sobie solennie żadnych takich ,tylko z renomowanych firm i zgodne odmianowo i te których nie mam :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :bad-idea: :happy3: ......
i bez poczucia humoru tu ani rusz :coffe:
Przyjdzie 10 sztuk z LG zasadzę ,dam na wierzch co trzeba i zapomnę do wiosny. Wiosną się obudzę i wszystko nabierze barw ,a ja dystansu do samej siebie i wszystkich dookoła :kiss3: .....
Z spraw przyziemnych dziś festyn. Może nie czas i miejsce na słowa. Zbiórka na chore dziecko. Jak poradzić sobie z bólem zrozpaczonych rodziców który widać w ich oczach , gdy nieuchronnie.......... i z własnymi emocjami.........Idź uśmiechaj się choć serce pęka na milion kawałków ,to sztuka......Czy można złorzeczyć na cały świat ...
Skala problemu inna. Dam cebule tulipanów i lili na licytację, kawałek pasji, tak jak inni, może jak wyrosną to przynajmniej kogoś ucieszą. Może sama kupię coś ...obyś umiał zmienić to co zmienić możesz i poradził sobie z tym, czego zmienić nie zdołasz.....
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2022 08:28 przez Perełka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 21 Sie 2022 23:16 #812203

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Już myślałam że się nie doczekam, ale w końcu zakwitła ostatnia z moich lilii- Roselily Editha. Tyle tylko, że to nie jest to co kupiłam. Ta którą kupiłam powinna być pełna i bladoróżowa, jaśniejąca ku wnętrzu kwiatu do koloru kremowego. W internecie pod nazwą Roselily Editha znajduję dwie różne lilie. Jedna taka jak wcześniej opisałam (i której się spodziewałam) a druga właśnie taka jak mi wyrosła, czyli różowo- biała nakrapiana. Czy ktoś ma tę odmianę u siebie? Jaka ona właściwie powinna być?

editha.jpg

editha2.jpg
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 22 Sie 2022 05:13 #812207

• bez
  • bez's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4429
Lilia nn:

liliann.jpg
bez
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 22 Sie 2022 15:36 #812234

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 22 Sie 2022 17:52 #812241

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2856
mirzan wrote:
Czy komuś coś mówią nazwy odmian, z którymi zaczynałem liliarstwo?
Destiny, Pirate, Palomino, Panamint Prosperity, Tabasco, Fiesta Burgundy i Fiesta Citrinium, 'Enchantment', Connecticut King itd.
Ani mnie, ani nikomu te nazwy nie są potrzebne, śmietnik w pamięci.

A mnie te nazwy zainteresowały, mam obiecane cebulki wspomnianych lilii azjatyckich.
Znajoma z północnej Europy przesłała mi zdjęcia swoich lilii z pozdrowieniami, więc poprosiłam o wymianę roslin.
W jej ogrodzie lato 2022,

Lilie martagon

299.jpg

Lilia azjatycka 'Enchantment'
LiliaazjatyckaEnchantment.jpg

Lilia azjatycka 'Connecticut King' Tą podobno można zakupić jeszcze u nas w centrach OBI
( zdjęcie z netu - Mirku , czy to właściwy jej obraz?)
3191_Lilium-Connecticut-King.jpg
Pozdrawiam serdecznie,wcześniej Paulina, a od niedawna Małgosia

Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Między miastem i wsią - wszystkiego

Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2022 18:02 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 22 Sie 2022 18:38 #812244

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2480
Tak, to Con.King. Moja krzyżówka Etchantment X Conectiket King, kilkadziesiąt lat temu, zdobyła pierwszą nagrodę, w klasie lilii azjatyckich, w Częstochowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 22 Sie 2022 19:10 #812248

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
mirzan wrote:
Moja krzyżówka Etchantment X Conectiket King, kilkadziesiąt lat temu, zdobyła pierwszą nagrodę, w klasie lilii azjatyckich, w Częstochowie.

Niesamowita wiadomość, :bravo: moje gratulacje, wieloletnia pasja połączoną z sukcesami. :flower1:

Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 23 Sie 2022 09:12 #812296

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki, tej lilii już dawno nie ma. A działo się to w roku 1988, w lipcu, sprawdziłem, na pamiątkę został kryształ z metalową wygrawerowaną zawieszką.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 23 Sie 2022 16:54 #812324

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
Znajomy ekolog, botanik z Iranu przesłał mi zdjęcia gatunku lilii występującej w jego kraju.Zachwyciła mnie swą urodą. :flower2:

Lilium ledebourii
, Lilia Ledeboura to rzadki azjatycki gatunek rośliny z rodziny liliowatych.
Został nazwany na cześć niemiecko-estońskiego botanika Carla Friedricha von Ledeboura (1786-1851).
Jego rodzimym zasięgiem jest region Talish w Azerbejdżanie i Damasch w regionie Amarlu w Iranie .
Wymaga suchego, słonecznego stanowiska na przepuszczalnej glebie, jest bardzo podatna na wilgoć.
Roślina jednopienna kwitnie w czerwcu i lipcu wiechą od jednego do piętnastu pachnących kwiatów.
Sześć działek jest silnie odgiętych i tworzy tiarę o średnicy 4–6 cm.
Podstawowy kolor kwiatu to biały, przechodzący w zielony w kierunku podstawy i fioletowy w kierunku końcówek działek. Włókna są zielone, a pyłek jasno czerwony.

274585373_691888351979359_535060436372737734_n.jpg

Lilium_ledebourii_2.jpg

Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2022 21:17 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, whitedame, Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 24 Sie 2022 23:56 #812433

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
mirzan wrote:

Jak już jesteśmy przy temacie genderowym, mam pytanie - lilia bez pylników, to jest on czy ona? Lilia z pylnikami, ale bez pyłku, jest jeszcze większą zagadką.

SAM_0194.jpg

Oto ona, gdyby ktoś chciał ją zbadać organoleptycznie, to w przyszłym roku, bo już przekwitła

Ciekawa zagwozdka z zakresu gender :lol: Lilia bez pylników - uważam ,ze gdy brakuje organu męskiego to jednak będzie Ona. A lilia z pylnikami a bez pyłku, to okaz w stylu Okaleczony Chłopak. :whistle:
Pamiętać będę (wspominała o pewnych zdarzeniach Łatka Ania ) o usuwaniu pylników z pyłkiem, gdyż są one źródłem etylenu przyspieszającego przekwitanie, jak również brudzą.
Polecają, ze jeżeli zdarzy się sytuacja, że pyłek pobrudzi ubranie należy natychmiast ziarna usunąć , natomiast absolutnie nie wolno stosować wody, ponieważ pyłek farbuje. Mirosławie, bardzo mnie zainteresował ten nieznany temat.
Podobno wielką zaletą powstałych lilii z linii Easy, jest brak brudzących pylników.
No i fajna sprawa , lilię taką można bez przeszkód być ustawić na jasnych stołach – bezpylnikowe kwiaty nie zabarwią powierzchni osypującym się pyłkiem.
Co mnie zainteresowało ,że są to lilie z grupy azjatyckich, czyli coś w sam raz dla mnie świeżaka do zdobycia - bo łatwe w uprawie. ;)

Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2022 01:30 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Sie 2022 16:05 #812524

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Lilium ledebourii rzeczywiście jest niezwykle urodziwa, ciekawi mnie jak taka lilia pachnie. U mnie po falach ogromu prac związanych z liliami. tj usuwanie nasienników ,podlewanie /ciągle podlewam , szykuję nowe rabaty, a tak to wzięła mnie po tym nawale prac zwyczajna niemoc. Upał daje się we znaki, jest zdecydowanie za gorąco, nie pada praktycznie wcale. Gorące podmuchy ciepła idące niby z Sahary. Czekam jeszcze na ostatnie kwitnienia lilii wspaniałej Uchida i parę sztuk lilii OT późno sadzonych i koniec. Podsumowanie sezonu 2022 ? Był na pewno ciekawy :) Trudny , ale ciekawy.

Lilie posadzone w dobrej ziemi, pełnej wszelakich odpadków, dodatkowo okryte trocinami, korą i rosnące mimo wszystko w półcieniu bardzo dobrze znoszą obecne upały panujące w Polsce. Dosadzę w międzyczasie po kilka sztuk świerka pospolitego aby miejscami była ściana tworząca właśnie półcień, a pod spodem jak znalazł miejsce na nowe lilie.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Sie 2022 20:50 #812556

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
Robert, podjęłam starania by dostać dla nas nasiona tego gatunku lilii, ale to niełatwa sprawa gdyż reżimowy Iran kontroluje naturalne regiony roślin i zbieranie
czy wysyłanie cebul czy nawet nasion grozi kara więzienia. Chłopak, znajomy, ma okropnie ograniczone możliwości ruchów. Inteligencja tam bardzo cierpi, marzą o ucieczce z kraju do Europy.

A u mnie na razie to okres czekania na wrześniowe dostawy zamówionych martagon i azjatyckich, zamawiałam wszędzie gdzie się coś ciekawego pojawiło. Jeszcze będę odwiedzać nasz OBI, może coś upoluję z dawnych odmian. :lol:
Zwariowałam całkowicie na punkcie grup lilii. :happy4:
.

Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2022 03:52 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 26 Sie 2022 21:40 #812558

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
Ta na moim zdjęciu,to lilia trąbkowa bezpyłkowa. Azjatyckie takie też miałem, pojawiają się czasem wśród siewek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 27 Sie 2022 11:15 #812572

• Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Platinum Boarder
mirzan wrote:
Ta na moim zdjęciu,to lilia trąbkowa bezpyłkowa. Azjatyckie takie też miałem, pojawiają się czasem wśród siewek.
Mirosław , zapytam z ciekawości- czego wynikiem jest taka mutacja, jak traktować takie lilie ? Jako dziwadło, jako wadę genetyczną czy może ich zaletę?
Rozumiem , ze rozmnażane tylko wegetatywnie czy nie ma żadnej możliwości otrzymania ich potomstwa?

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 27 Sie 2022 12:27 #812574

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem,co może być przyczyną takich mutacji. Co rok znajduję jakieś dziwadło, ale na ogół nie trwałe. Może jestem napromieniowany z kopalni? Bezpyłkowa powinna dawać nasiona, ale czy powtórzą tę cechę,mało prawdopodobne.Pozostaje wegetatywnie. Pylnki bez pyłku - zaleta. Pylników brak, albo zdeformowane - wada. Chociaż niektórzy rejestrują takie pokraki, Robert pokazywał.
CarteBlanche2012278.jpg

Ta chyba jest bez pyłku.Była.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 28 Sie 2022 13:13 #812637

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
To fakt czasem takie dziwaki się zdarzają :) ale jak Mirek pisze nie są zazwyczaj trwałe, chociaż w przyszłym roku muszę się przyjrzeć lilii OT ,,Pretty Woman '' czy nie powtórzy trzeci raz z rzędu mutacji, tak mi się zdaje, że powtórzyła ją w tym roku......ale nie jestem tego do końca pewny. Co powoduje taką mutację też nie jestem do końca zorientowany i nie chcę wysuwać jednolitej teorii, bo mam ich kilka. Pierwsza to ilość różnorodnych składników w glebie, druga to połączenie pierwszej z anomalią pogodową w roku następnym. Taka mutacja wystąpiła w przypadku lilii azjatyckiej Nettys Pride - ośmiopłatkowa, wiem gdzie ją posadziłem to jak nie zapomnę :wink4: to będę się jej bacznie przyglądał. Coś wystąpiło u producenta cebuli, ogólnie rzecz ujmując proces może albo bardzo skomplikowany albo wręcz odwrotnie niezwykle prosty , tylko człowiek doszukuje się niewiadomo czego.
Ja sam tworzę sobie mieszanki glebowe także mają różny skład chemiczny. Pod jesień zamierzam przytargać sobie ziemi olchowej z dodatkami z kilku lat , tzw. łąkowa-leśna ziemia i w to siać i sadzić cebule.
Lilia tygrysia splendens siana z cebulek przybyszowych przynajmniej u mnie jest mniejsza i turban jest bardziej wywinięty, ale to też może być przyczyna miejsca w którym rośnie. Także w przypadku uprawy lilii nic nie jest stałe i wieczne przewidywalne i to jest nie wada, a urok takiej hodowli, uprawy.

Jedno co chcę napisać i to jest powtórzenie moich słów, lilie to niezwykła ciekawa i intrygująca przygoda. Ten sezon był trudny, ale było fajnie :)
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 30 Sie 2022 10:00 #812719

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Późno to późno, ale i ja się pochwalę swoimi kundelkami :dance:
IMG_20220705_105613.jpg

Zapach był obłędny :hearts: Jak w najlepszej francuskiej perfumerii :garden1:

IMG_20220705_105613.jpg
Pozdrawiam Beata
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2022 10:04 przez czarna2066.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Amlos, Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Kornik

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Wrz 2022 20:51 #813310

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Do kolejnych kwitnień przyjdzie nam trochę poczekać :( przeglądając zdjęcia, mniej się tęskni :happy4: wspomnienia :hearts:
forum1-125.jpg

forum3-63.jpg
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Łatka, Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Kornik

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.776 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum