TEMAT: Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze

Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze 09 Lis 2025 17:24 #885011

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5571
Róża-legenda, stworzona we Francji w 1963 roku przez Alaina Meillanda upamiętnia swoją nazwą seniora rodu Meilland. Jest to róża wielkokwiatowa o tak wspaniałym zapachu że niewiele róż może się z nią równać pod tym względem, kwiaty ma duże do 13 cm średnicy, ciemnoczerwone, zewnętrzne płatki ciemnobordowe, prawie czarne, aksamitne. Wytwarza pojedyncze kwiaty na końcach długich pędów, idealna róża do bukietów, krzak jest wąski, osiąga wysokość do 1,20-1,40 cm, liście są duże, ciemnozielone i matowe, młode pędy ciemno czerwone. Ja posadziłam dwie sadzonki obok siebie żeby krzaczek był widoczniejszy i miał więcej kwiatów jednocześnie.

W wazonie, żeby się nacieszyć zapachem :P

Niestety, kolejne kwiaty zostały przypalone przez słońce:

Chyba lepiej wybierać dla tej róży półcieniste miejsca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Babcia Ala, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze 09 Lis 2025 20:11 #885032

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96751
Ciemne róże zwykle ulegają przypaleniu, jeśli cudem trafi się dłuższy słoneczny i gorący czas.
W półcieniu za ti na pewno będzie mniej pąków kwiatowych, wiem, bo moje "słońce" to zwykle półcień.
Bym nie ruszała. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze 09 Lis 2025 21:05 #885038

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13881
Miałam tę piękną różę, ale w 2012 roku podziwiałam ostatni raz. Następnej zimy zeżarły ją gryzonie. Wtedy byłam głupsza ogrodowo i nic z tym nie robiłam. Później, gdy to samo dotknęło 'Florę Danicę', to odratowałam z maleńkiego ogryzka znalezionego po uczcie futrzaków.
Wspomnienie
P1220391.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala

Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze 10 Lis 2025 16:16 #885069

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5571
Nie, nie będę jej przenosić bo nawet nie mam gdzie, może czymś osłonię jak zakwitnie a zdarzy się skwar. Jolu, w 2012 roku wypadły mi prawie wszystkie róże, to był rok-masakra ale to ze względu na mrozy a ja wtedy nie zabezpieczałam ich bo byłam tak samo kumata :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Róża 'Papa Meilland'; syn. Meicesar; Padrone Fragranze 10 Lis 2025 19:32 #885078

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13881
Wszyscy ogrodnicy chyba pamiętają mrozy 2012 roku. Może u mnie było to połączenie mrozu i szkodników, które tak zmarzły i wygłodniały, że łapały na ząb, co się dało. Kiedyś myślałam, że ogród zimą śpi, to i ja zapadałam w ogrodniczy letarg. Teraz latam po ogrodzie cały rok. Zimą jest całkiem sporo doglądania. Kiedyś strzepywało się śnieg, teraz wypatruję w ziemi dziur i dokarmiam różne podziemne skurczybyki. Taki ostatni posiłek. ;)
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.317 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum