TEMAT: Róże 2026

Róże 2026 23 Cze 2026 11:04 #895120

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5753
Aniu Papa ma matowe liście, Twoja najbardziej przypomina mi Schwarze Madonna, może być też Baccara albo Barkarole. Wszystkie te róże były mega popularne we wczesnych latach dwutysięcznych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Róże 2026 23 Cze 2026 12:36 #895124

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14090
Łatka wrote:

I jeszcze jedna wielkokwiatowa, tę kupiłam z powodu koloru, a właściwie jej poprzedniczkę. Flora Danica (Jola twierdzi, że to nie FD :silly: )

Ja tak twierdziłam? :bad-idea: Bardziej się zastanawiałam, czy moja zgodna. Na tym tegorocznym zdjęciu wypisz wymaluj, jak moja. Też już kwitnie, ale jeszcze nie przedarłam się do niej przez szalotkę, żeby pstryknąć zdjęcie.

Tu moje dwa egzemplarze 'New Dawn', obżarte z dołu przez sarny, ale góra jeszcze, że ho, ho. Dobrze, że sarny to nie żyrafy. :P
NewDawn1-4.jpg

NewDawn2-2.jpg

I 'Hella' , która nie zasmakowała kopytniokom. Wyjątkowo kapie kwiatami, a pąków ma na wielki spektakl. Zapaszysta jak mało która.
Hella2-2.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2026 12:39 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Róże 2026 23 Cze 2026 13:58 #895132

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5753
Przepiękna Jolu :P Aniu, co do Twojej tajemniczej róży, sprawdź na Ranczo Elma, tam dobrze widać liście.

U mnie zaczyna powoli Alexandra, nie spieszy się:

Kwiaty Alexandry przypominają róże wielkokwiatowe, zwłaszcza w otwierającym się pąku i chwilę potem:

Później niestety stają się bardziej rozetowe i to już nie jest takie fajne:

Alexandra ma w tej chwili nieco mniej pąków niż zwykle ale widzę że są jeszcze maleńkie tu i tam:

Na samym czubku jest dużo. Laguna jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa:

Z drugiej strony też więcej się pojawiło:

Alaska paskudnie pożarta, znowu się udało robalom :angry:

Teraz dość mocno się rozrasta:

Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2026 14:28 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Róże 2026 23 Cze 2026 18:45 #895140

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 97164
Mirko, możliwe, że to Barkarole, poczytałam i pooglądałam trochę zdjęć. :kiss3:

Jolu
, ND piękna, moja wiejska "w odbudowie", o ile wdzięczne zwierzątka na niej nie żerowały. Zakwitnie może za dwa lata?

Jeszcze kilka, nim osypią się w upale.
Tranquillity w słońcu lata.

Desdemona

Blada

i zarumieniona:

The Wedgwood Rose, przynudzam nią, lecz jest dla mnie "różą angielską jak malowanie", na porcelanie rzecz jasna.

Angielka, ale Harknessa, Easy to Do; konieczne przesadzenie, pewnie najprędzej w październiku?

Te jasne liście to Tranquillity, pozbawia biedną ETD wszystkiego, a światła najbardziej.

Kupiłam dziś w LM dwa obeliski do róż, metalowe, 160 cm (po wbiciu jakieś 10 cm mniej) i urządziłam małą masakrę wpychając Wildeve i Desdemonę do środka stożków; zwłaszcza ta pierwsza ucierpiała, kwiatki w wazoniku. :( Same sobie winne mając tak wiotkie pędy, które mus uczepiać i drapować.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2026 18:48 przez Łatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.349 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum