TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 19:57 #889740

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6492
Janko i jak Ci te faworki wyszły? Bo moje chłopaki robili pączki i o matko córko. Jakaś sucha masa, coś o smaku tygodniowej chałki. W ogóle ten cały airfryer to dla mnie przerost formy nad treścią, nic mi z tego nie wychodzi.
Chętnie przyjmę sprawdzone przepisy.

Pogoda przedwiosenna. Na krótko chyba.

Jeszcze jedno ogłoszenie parafialne dla znawców tematu. Może Ala wie albo ktoś z Was?
U mnie przez działkę idą stare dreny, takie polne. Jeden, albo i kilka, ale do jednego się dogopaliśmy ma nieszczelność na styku i ciągle z niego wybija woda. Mam zalane pastwisko i wszystko to co pod nim czyli wybiegi kurze. Jedno wielkie bagno. Woda się leje nawet w mrozy.
I zastanawiam się jak to możliwe skoro u mnie przez ponad 2,5 miesiąca prawie deszczu nie było, raz trochę śniegu. Najsuchsza zima jaką znam. I czy to jest możliwe by woda się z tego ciągle lała? M. musi to jak najszybciej połatać jakoś...
Ale jest też tak, że sąsiedzi nad nami mają jakieś eko szambo z rozsączeniem gdzieś w naszą stronę. I tak myślę czy to nie ta ich woda wypływa u nas?
Czy jednak to grawitacja i leci z gruntu?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 20:27 #889741

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61946
renmanka wrote:
Janko i jak Ci te faworki wyszły? Bo moje chłopaki robili pączki i o matko córko. Jakaś sucha masa, coś o smaku tygodniowej chałki. W ogóle ten cały airfryer to dla mnie przerost formy nad treścią, nic mi z tego nie wychodzi.
Chętnie przyjmę sprawdzone przepisy.

Wzięłam pierwszy lepszy przepis na faworki z airfryera. Wyszły pyszne, tylko to raczej herbatniki maślane :happy:
Ja jestem tym urządzeniem zachwycona.
Czy to pieczone

IMG_0724.jpg

Czy na parze

IMG_0846.jpg

A co w pogodzie? Mamy teraz +8* :woohoo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 23:24 #889743

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36360
renmanka wrote:
U mnie przez działkę idą stare dreny, takie polne. Jeden, albo i kilka, ale do jednego się dogopaliśmy ma nieszczelność na styku i ciągle z niego wybija woda. Mam zalane pastwisko i wszystko to co pod nim czyli wybiegi kurze. Jedno wielkie bagno. Woda się leje nawet w mrozy.
I zastanawiam się jak to możliwe skoro u mnie przez ponad 2,5 miesiąca prawie deszczu nie było, raz trochę śniegu. Najsuchsza zima jaką znam. I czy to jest możliwe by woda się z tego ciągle lała? M. musi to jak najszybciej połatać jakoś...
Ale jest też tak, że sąsiedzi nad nami mają jakieś eko szambo z rozsączeniem gdzieś w naszą stronę. I tak myślę czy to nie ta ich woda wypływa u nas?
Czy jednak to grawitacja i leci z gruntu?

Przejdź się wzdłuż rowu przydrożnego, poszukaj jakiejś innej matki wychodzącej w tym rowie przydrożnym i zobacz czy z innych drenów leci woda, u mnie woda z drenów jeszcze nie leci. Po pierwsze ziemia jeszcze całkiem nie rozmarzła, po drugie jedna z suchszych zim. I teraz, możliwe, że to z tego rozsączania u sąsiadów, ale musieliby mieć przydomową oczyszczalnię, nie szambo, a poza tym nikt przy zdrowych zmysłach nie planuje na glinie rozsączalni, bo w glinie to niemożliwe, chyba że projektant oczyszczalni jest głupi, co się zdarza, coś o tym wiem. Może wypuszczają nielegalnie coś, a może ten dren do którego dochodzi ten odkopany dren jest gdzieś dalej niżej po drodze do matki niedrożny, np. rurka drenarska się załamała lub ktoś coś kopał i nie naprawił albo z powodu nieszczelności dreny się zamuliły. Lata temu dreniarz u mnie badał/przepychał takie sprawy spiralą, na końcu której, robił wiecheć z kawałka białego worka na zboże, który przywiązywał albo spiralą jakoś przeciągał mocny sznurek, przywiązywał wiecheć i przeciągał w drugą stronę, szczegółów technicznych nie pamiętam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2026 02:27 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 06:25 #889746

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5217
renmanka wrote:
U mnie przez działkę idą stare dreny, takie polne. Jeden, albo i kilka, ale do jednego się dogopaliśmy ma nieszczelność na styku i ciągle z niego wybija woda.
Jeśli ciągle bije woda to zazwyczaj z naturalnego źródliska. Występują w Twoim rejonie?

A pogoda? Daleko do wiosny..
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 07:04 #889747

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Poranek ciepły, bo +5*. Niestety znowu buras. Jeszcze przed chwilą padał deszcz. Aż się pisać nie chce.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, Marlenka, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 08:30 #889750

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13534
08377517-a674-495d-9ce5-e69f60b78778.jpg

019720eb-80cf-4614-a5ad-53126c45c99b.jpg

Te zdjęcia zaookiennego krajobrazu rożni dwa dni. Dwa dni w plusie i są efekty - aktualnie wszędzie bajorka większe lub mniejsze. Jak już widać połacie trawników, a na chodnikach widać kostkę, to jest nadzieja. Tylko jutro zapowiadają minusy, więc znowu może być lodowisko :cry2: W nocy u mnie padał deszcz od wieczora, dziś niebo przypomina tradycyjnie burą szmatę.

Do 1 marca zostało jedynie 16 dni - czas pomału odpalać wrotki :happy3:

Przysłowia na dziś: "Gdy w lutym do połowy zima się wysili, to na koniec miesiąca już się nie wychyli."
"Dzionki mroźne i dni pluty, słowem zwykły miesiąc luty."
"Gdy mróz w lutym długo trzyma, wtedy już niedługa zima, lecz gdy w lutym z dachów ciecze, zima długo się przewlecze ."
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, kazko47, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 09:01 #889751

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49728
W nocy i o poranku na termometrze było+6,9*C.Jest też słoneczko ale co chwilę zasłaniane przez szare chmurki.Wiatr podwiewa spokojnie z niewielką mocą.Na niebie widać sporo szarych chmur.W tej chwili słońce schowało się za chmury.Aktualnie termometr wskazuje +9*.Jest w miarę ciepło.Spokojnego weekendu . :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe:
IMG_20260212_0904502.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 10:21 #889754

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6709
W Gdańsku temperatura lekko powyżej zera i sypie obficie. Widać,że jest bardzo ślisko. Gawrony czekają,a nie mam pojęcia jak im wysypać ziarna w ten śnieg.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 10:28 #889755

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37141
Dzień bardzo pochmurny. W nocy padał deszcz,śnieg powoli topnieje,temperatura +4 stopnie.

20260213_094717.jpg

20260213_095655.jpg

Przy dodatniej temperaturze kurki mogą cały dzień spędzać na wybiegu.

20260213_094446.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 10:29 #889756

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95950
We Wrocławiu podobnie jak u Janki, znowu burawo, cóż, nie co dzień fiesta. Przed siódmą było +6, teraz +9, lekki wiatr osusza pozostałości wieczornego deszczu. Ziemia rozmarzła u mnie na około 5-7 cm, generalnie wszędzie błoto i ciamkający trawnik.
W ogrodzie pierwsze oznaki, że rośliny żyją.

Udanego dnia!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 11:15 #889759

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14200
Wczoraj słońce było obecne przez większą część dnia. Dzisiaj póki co chowa się za chmurami. Termometr wskazuje +6 stopni. Wieje nieprzyjemny wiatr.

Piekę i jem pączki tylko raz do roku, więc tradycji stało się zadość ;)

DSC_0014.jpg

Dobrego dnia :flower1:
Pozdrawiam Ewa

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 12:01 #889760

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16150
Roztocze dziś też w odcieniach szarości. +5*C, lekki wiatr i wilgoć przenikliwa.

Drugi dzień rodzinnie korzystamy ze sportów zimowych: narty, deska, sanki, spacery itp. :wink4: :drink1:

Wczoraj późny powrót do domu i nocne robienie pączków. Dziś już niewiele zostało, zazwyczaj u mnie też, jak u Ewy, raz do roku taka rozpusta. :devil1:

aa95c571-b8b5-4576-94a6-a610eb34777c.jpg

c7a2181b-b9f6-41af-a2ed-c8c929883cc7.jpg

Dobrego weekendu. :hearts:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 12:38 #889762

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13722
A u nas lekka odwilż taka, że moich ulubionych spacerowych duktów nie da się przejść suchą stopą. Dzisiaj opady na przemian śniegu i deszczu.
Nocne temperatury na niewielkim minusie i brak słońca nie pomagają, więc jeszcze trochę trzeba będzie poczekać na zmianę z oznakami wiosny.
Zima trwa.

IMG_20260213_093329.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 14:43 #889766

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 15309
Dzień dobry!

Drugi dzień na plusie.
Wszędzie stoi woda.

Pochmurno i depresyjnie.

Dobrze, że już piątek :hearts:

Miłego weekendu :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, kazko47, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, JaNina, renmanka, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 17:02 #889768

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Dzień dobry :)

Niby cieplej ( temperatura +3 stopnie ), ale poznańskie Jeżyce od samego rana smutne, szare, bez odrobiny słońca, za to z silnym wiatrem. Na domiar złego przed południem zaczął intensywnie padać deszcz ze śniegiem, przechodzący czasami w zadymkę brrrrr.....
Dzisiaj 13 piątek, a na rozgrzewkę i poprawę humoru zapraszam na drożdżowe ślimaczki z powidłami i orzechami - do kubka gorącego mleka idealne.
Pozdrawiam bardzo cieplutko, jako że przed nami czai się jakieś ochłodzenie :hug:

aluty3.jpg

aluty8.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Lut 2026 17:05 #889769

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
JaNina wrote:
Czy na parze

Janko, a te "bułeczki" co to takiego ?
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 14 Lut 2026 07:52 #889772

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 22852
Poprzednie dwa dni były z temperaturą dodatnią i stopniało sporo śniegu. Ogólnie to mamy na przemian deszcz, mżawkę, mgłę i cały czas szarość bez odrobiny słońca.

Od czasu do czasu pokazują się takie kwiatki. :)
IMG_20260212_100249.jpg
IMG_20251203_123811.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, kazko47, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 14 Lut 2026 08:43 #889779

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Adasiowa wrote:
JaNina wrote:
Czy na parze

Janko, a te "bułeczki" co to takiego ?

To zwykłe ciasto drożdżowe z odrobiną proszku do pieczenia z dowolnym nadzieniem. Ja zrobiłam z cebulką zieloną. Mogę podać przepis.

Poranek bez przymrozku i bardzo słoneczny. Niestety teraz już pogoda wróciła do swojej normy i jest buras. Po południu ma padać śnieg.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2026 08:46 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Łatka, CHI, Nimfa, del, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.987 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum