TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 08:59 #889654

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 15309
Dzień dobry!

Rano na termometrze 0 stopni.

Jest nadzieja na słońce :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Mamma, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, jack90, lusinda, IwonaJak

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 09:16 #889655

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61939
U mnie -1*. Po wschodzie, słońce miało możliwość wyjrzeć zza chmur, ale teraz już zachmurzenie jest większe i znowu robi się ciemniej. Na jutro, u mnie zapowiadają 10* i słońce na niebie. Jest szansa na lekki rozruch w ogrodzie.
Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 10:02 #889657

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49723
O godz.6 30 termometr wskazywał +2,6*C.Nie było przymrozku ani szronu.Wschód słońca dziś wyglądał jak na poniższym zdjęciu-bajka w kolorze.Ok.godz.8 pokazało się słoneczko i świeci nadal.Jednak są momenty gdzie obłoczki zasłaniają chwilowo promienie.Podwiewa lekki wiaterek.Dziś ie jest źle.Teraz termometr wskazuje +6,6*C.Życzę miłego dnia. :bravo: :bravo: :bye: :bye: :coffe: :coffe:
IMG_20260211_0709262.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, Mamma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mejra, jack90, lusinda, IwonaJak

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 10:54 #889659

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
+3*C i podwórko w końcu zaczyna płynąć.
Na szczęscie nie pada, choć zapowiadają :jeez:
Mam nadzieję, że prognozy się nie spełnią i w końcu zniknie ta ślizgawica :jeez:
Miłego dnia :bye:

IMG_20260211_105139_SR.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 10:56 przez Mamma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 13:28 #889669

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Dzień dobry :hug:
Pierwszy dzień prawdziwej odwilży - aktualna temperatura to + 6 stopni i chociaż niebo jest zachmurzone i siąpi kapuśniaczek, to powietrze wyraźnie się ociepliło. Jedynym minusem takiej pogody jest spora wilgotność i odczucie duchoty. Z trawników znikają ostatnie płaty śniegu, jednak idąc chodnikami nadal trzeba się mieć na baczności - są miejsca, gdzie noga ucieka nie w tę stronę, w którą my zamierzyliśmy - musiałam naprawdę uważać podczas drogi do pracy, ale w nagrodę widziałam klucz 22 żurawi; kocham te ptaki ...

Kochani, pozdrawiam cieplutko, a dla Waszych zwierzaków osobne głaskanie :hug:

Szczypiorki cebulowo-czosnkowe - na zdrowie !

luty14-2.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 14:50 #889671

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12883
Pogoda w naszych warzywnikach wyjątkowo dobra. Dzisiaj wrzucona folia na tunelnr 1.

20260211_143548.jpg

Dach zamknięty w tunelu poli.

20260211_143913.jpg

A więc można zaczynać sezon. Niech tylko pod przykryciem ziemia popuści, to natychmiast pójdzie do analizy i zaczynamy!
Na razie jest przemrożona na gł. 30cm :(
:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 15:30 przez jack90.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 15:37 #889674

Jacek czyli analizę będziesz robił jak tylko da się próbkę pobrać, tak? Na jakiej zasadzie Ci się dach otwiera?

U mnie +1'C, chlapa, ale śniegu nadal tyle, że się zejdzie z jego rozpuszczeniem.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 15:38 przez Pomidorowy_Zawrót_Głowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 15:56 #889675

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95949
Dziś luty dał Wrocławianom polizać smak przedwiośnia. Niebo kwadrans po siódmej, po nocy z dodatnią temperaturą:

Było prawie do tej pory jasno, jeśli powiedzieć "słonecznie" to przesada. O drugiej temperatura +8, rozmiękający trawnik, wychodzące przebiśniegi...no po prostu w ostatniej chwili resztki rozumu powstrzymały mnie przed wyjściem do prac ogrodowych. Jeszcze gdzieś się kołacze wirus, nogi miękną, byle co zrobię. Ale takie widoczki stawiają do pionu.

Spokojnego popołudnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, lusinda, KouoJo

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 16:07 #889676

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9765
U mnie na plusie, wyszło słońce i ładnie śnieg się topi.

Jeszcze w niedzielę ma być ochłodzenie i mróz, ale do tego czasu przynajmniej część śniegu stopi się.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 16:22 #889677

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13534
Tego nie da się inaczej zinterpretować, niż początek przedwiośnia :fly:
Dziś 4 stopnie na plusie poważnie ruszyły złogi wiecznej zmarźliny na chodnikach i trawnikach:

aaa2ee64-b753-4ec3-9d8f-231fac069617.jpg

876a919e-4567-4a08-88ae-d7323a40b21a.jpg

5a93eea1-4425-4732-b74e-00285f77aaac.jpg

Ptaszki od rana znowu robiły "ptasie radio" - kto z kim, gdzie i kiedy zakłada gniazdka ;) Prognozy na kolejne dni to 3, 4 stopnie w plusie,a to już nadzieja po kilkutygodniowych mrozach. Po roślinkach na zewnątrz jeszcze nic nie widać, ale na domowych parapetach toczy się życie :dance:
Do 1 marca zostało tylko 18 dni :supr3:

Przysłowia na dziś: "Jeśli luty śnieżny, mroźny, spodziewaj się wczesnej wiosny."
"Gdy w lutym topnieje, to na wiosnę mróz bieleje."
"Czasem luty tak się zlituje, że człek boso w pole wędruje."
"Gdy luty z wiatrami, rychła wiosna przed nami."
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 16:56 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, lusinda, KouoJo

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 16:25 #889678

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16149
Wschody słońca zachwycające!!

A Roztocze dziś w słońcu i przez cały dzień z dodatnią temperaturą, teraz +2*C.
Dobrze Aniu, że wstawiasz zdjęcia, to mogę popatrzeć na roślinki. Tutaj zwały śniegu tak duże, że chwilę potrwa rozmarzanie.

08de96e9-537b-49e6-8e95-5d457c496a89.jpg

00b00499-9255-43ea-bd7f-25bee4ce696b.jpg

Miłego popołudnia. :coffe: :bye:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, KouoJo

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 11 Lut 2026 16:43 #889680

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12883
Pomidorowy_Zawrót_Głowy wrote:
Jacek czyli analizę będziesz robił jak tylko da się próbkę pobrać, tak? Na jakiej zasadzie Ci się dach otwiera?

U mnie +1'C, chlapa, ale śniegu nadal tyle, że się zejdzie z jego rozpuszczeniem.

Dach i boki mogę rozsuwać ze względu na budowę tunelu.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...vi?start=1062#818862

Mogę również podnieść boki

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...025?start=540#878459

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ii?start=1422#835307

Super sprawa, bo, po pierwsze, możesz gęściej posadzić rozsady (lepszy dostęp), super wietrzenie podczas upałów. Jak panuje zaraza, możesz zamykać boki, lub tylko zamknąć dach podczas deszczu.
Te tunele oferowała firma ukraińska Botanic. Model nazywa się Tulipan. Obecnie chyba już nie ma w ofercie tych Tunelów, bo, miały kilka niedociągnięć.
Znalazłem jeszcze filmik reklamowy na YT. To jest właśnie coś takiego.

Ziemię z tunelu pobieram, jak tylko wsiąknie pierwsza woda ze śniegu(u mnie piasek). Nie powinna być zbyt mokra, ale...

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...yw?start=2916#792216

Bo przed badaniem, podobno i tak ziemia jest zamrożona
:bye:
Pozdrawiam,
Jacek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 07:48 #889710

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13534
Dziś pierwsza nocka bez przymrozku :dance: :dance:
Niebo jasne, ale nic więcej o pogodzie nie da się powiedzieć, bo jest mgła, że hoho :jeez: Grunt, że mają być dziś również dodatnie temperatury.
4aa5ec87-a274-4062-a156-d2b0c9992154.jpg

A teraz zapraszam na świeżutkie, własnoręcznie robione pączki :drink1:

16a53f70-257f-47e2-9f38-85f9fce3472e.jpg

Przysłowia na dziś: "Na świętego Ludwika na grudzie koń utyka."
"Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje."
"Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje."
"Od Tłustego Czwartku do Zmartwychwstania - ścisły post się kłania."
"Kto w Tłusty Czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole."
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2026 07:57 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 09:34 #889715

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49723
Poranek jest bez przymrozku.Wokół widać przejaśnienia i zaczyna pokazywać się słoneczko.Termometr wskazuje +9,4*C.O godz.6 było 5,6*.Podwiewa spokojny wiaterek.Na niebie widać sporo siwych chmur,które momentami zakrywają słońce.Późnym wieczorem i w nocy kropiło .Jest sporo wilgoci i widzę jeszcze 2 plamy zmarzniętego śniegu w cieniu.Chyba Marzenka przyspieszyła odliczanie. :happy: :happy: :rotfl1: :rotfl1: W sobotę planuje wystawienie nasion pomidoróów do kiełkowania.Papryka pójdzie za tydzień.Dziś może dojdą nasionka papryki pomidorowej żółtej.Miłego dnia życzę. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)
IMG_20260212_085532.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 09:50 #889716

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95949
We Wrocławiu tuż przed świtem też było +5.
Późnym wieczorem i w nocy słaby deszcz, ale dziś na razie nic nie pada, wbrew proroctwom. A temperatura ma podobno dociągnąć do dziesiątki. :dance:
W tej chwili niebo znowu zasnute, ale nie taką grobową, ołowianą szarością. A jakoś po ósmej...

Wstawiam zdjęcie dla przypomnienia mieszkańcom Dolnego Śląska: tak wygląda ulica w słońcu. ;)

Podobnych widoków życzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 11:40 #889719

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6709
W Gdańsku niestety gruba warstwa szarych chmur. Stary śnieg leży grubą warstwą, a że trochę brzydko już wyglądał to przykrywają go nowe białe płatki i to dość obficie padające. Temperatura na moim termometrze +1.
20260212_104812.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 11:57 #889720

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Dzień dobry.
Po śniegu pozostało jedynie wspomnienie, nawet lodowe ostatki zaczynają płynąć, a to wszystko za sprawą ostatnich ciepłych dni. Temperatura oscyluje wokół +5 stopni, a do pełni szczęścia brakuje słońca. Niestety, nadal jest ponuro i szaro, nawet mgliście, a czasami pojawia się mżawka - w sumie powinnam się cieszyć, bo jest szansa, że nie będzie suszy fizjologicznej.
W Poznaniu pączkowe szaleństwo, dużym wzięciem cieszą się też chruściki i gniazdka, a na mnie czekała niespodzianka w paczkomacie: dotarły zamówione nasiona ziół i kwiatów, więc po małej czarnej można przystąpić do dzieła.
Pozdrawiam cieplutko :hug:

Na rozgrzanie trochę "ognistych" kolorów z ubiegłego kwietnia.

Kwiecie6-2.jpg

Kwieciekluczykiczerwone-2.jpg

Kwieciemniszek-2.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2026 11:58 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Kaja, Łatka, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Lut 2026 14:28 #889727

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61939
U mnie dzisiaj 12* :woohoo: Słoneczko nareszcie pokazało co potrafi. Niestety teraz wzrosło zachmurzenie, więc koniec radości. Ważne jednak, że mogłam popracować w ogrodzie. Nic konkretnego, bo jakieś patyki po cięciu drzew się jeszcze pochowały, jakieś znaczniki wcześniej niezauważone i takie tam różne drobne robótki. Ziemia jeszcze zmarznięta, tylko wierzchnia warstwa jest miękka. Zapomniałam, że jeszcze drzewka pobieliłam.

IMG_1977.jpeg

Upieczone w airfryerze.
Teraz zbieram się na basen.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Szczypiorek, renmanka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.698 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum