TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Cze 2026 15:37 #895179

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64130
Cały czas w miarę możliwości, próbuję nadgonić pilne prace w ogrodzie. Chodzi o zbieranie plonów. Przypuszczam, że w te nadchodzące gorące dni będą siedziała w domu, więc co wola, to zbieram. Na razie gorąco mi zbytnio nie dokucza. Wczoraj wieczorem przejechałam na rowerze „moją pętlą” 16 km i chyba dzisiaj to powtórzę, bo to będzie ostatni z chłodnych wieczorów przed przerwą z powodu upałów.
Wczoraj takie niebo miałam nad domem.

IMG_2536.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, Łatka, koma, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Rumianek

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Cze 2026 16:12 #895181

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14412
Temperatura 28*C, susza - brak opadów deszczu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 24 Cze 2026 19:05 #895188

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18443
Zapowiadane gorące lato rozpoczęło się z tropikalnymi temperaturami. Z tego co widać w prognozach, temperatury mogą dojść do 40*C...a to już nie będzie fajne dla roślin. Większość mam prowizorycznie zacieniowane, bez tego już obecnie rośliny by padły...

Janinka napisałaś o zbiorach, u mnie w stosunku do Ciebie i wielu innych to jeszcze daleka droga do zbiorów. Jedyne co teraz zbieram to truskawki. Porzeczki dojrzewają, czosnek zielony, może trochę groszku niedługo zbiorę.

Przed nami temperatury jakie były w Polsce tylko raz w 1921 roku, 40,2*C.

Dbajcie o siebie w te upalne dni!! :hearts:

U mnie dom pozamykany i nadal jest miło chłodno, mąż jest przeciwnikiem klimatyzacji, ale czasami chce się chwilę pooddychać chłodniejszym powietrzem.

2114bbd3-3c62-4b38-9b09-4dbb50f8fd82.jpg

Moje bidulki zbierają się do kwitnienia.

e6d1c26e-e3c2-4783-8821-5bbb217b69c2.jpg

Trawa wysycha.

c395ba3c-fd8a-4b72-bd15-35e2705ddd22.jpg

A to moja prowizorka w pomidorach. :devil1:

6da44510-5021-4b65-8c80-ca34a1bfe385.jpg

Dobrego wieczoru. :bye:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Jaedda, Nimfa, Perełka, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Chiarodiluna, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 16:16 #895210

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
O rany, Ewo - Twój warzywnik wygląda jak scena z filmu o duchach.
Nie bardzo mam co rozwiesić dla ochrony roślin, a już kompletnie nie mam na czym, boję się o hortensje, tydzień temu części przypaliły się wierzchołki pędów. Nie zwiędły - zeschły po prostu. :jeez:
Inni mają się dobrze, takie lilie na przykład.

Gleba niby nie do końca wyschła po ubiegłym weekendzie i ulewach, tym niemniej podlewałam wczoraj wieczorem, a częściowo dziś rano. Za kilka godzin powtórka, o ile nic nie stanie na przeszkodzie.

Aha, nie wiem, jaka teraz temperatura, termometr przy nagrzanej ścianie fałszuje wynik. Koło pierwszej samochodowy pokazywał 30 stopni, a to dopiero rozgrzewka, że tak powiem.
Uważajcie na siebie i na swoje zwierzaki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, MARRY, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 16:33 #895211

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie jest 30*. Właściwie cały czas siedzę w domu, więc mi dobrze. Dekster do obiadu spał w klimatyzowanej sypialni, a teraz odpoczywa w cieniu.

IMG_2539.jpeg

Wczoraj włączyłam podlewanie kropelkowe w warzywniku, więc do jutra wieczora musi warzywkom wystarczyć, bo dostały około 12 litrów na m2. Ekstra dostają tylko ogórki, cukinie i dynie. One chyba nie mają jeszcze zbyt rozległych korzeni, żeby się dobrać do wilgoci. Kwietników nie podlewam prawie nigdy. Tylko w ekstremalnych warunkach reaguję. To co wymaga nadmiernej opieki, niestety, ale nie dam rady zabezpieczyć.
Spokojnego wieczoru :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, MARRY, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 18:02 #895214

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51640
Rano termometr wskazywał 17,8*C,podwiewał chłodny wiaterek.Słoneczko szbko zaczęło grzać i w sumie o godz.9 zaczął się upał.Troche popracowałem tj. podlewanie ręczne ogórków i papryki.Dziś tez zerwałem niepełną 3 miskę ogórków.Ładnie zawiązują.Na jutro zapowiada się większy zbiór.Dziś powtarzam oprysk papryki saletrą wapniową ,bo znalazłem 3 owoce z plamami.Aktualnie termometr wskazuje jeszcze 32,8*C.Podwiewa b.delikatnie ciepły wiaterek.Dziś podlewanie kwiatów a warzywa zostaja na jutro.Miłego podwieczorka. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260623_1802592.jpg

IMG_20260625_1009042.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2026 18:03 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, leszek0921, koma, MARRY, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 19:22 #895218

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57373
www.meteox.com/pl-pl/city/3069566/14days

W niedzielę pozamykać drzwi , okna i nie wychodzić na zewnątrz. Temperatura powietrza wyższa niż temperatura ciała ludzkiego - 38 * C. :jeez: :club2:
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2026 19:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 19:45 #895219

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie przewidują 40*. :eek3: :eek3: :jeez: :jeez:
Ale,ale na drugiej mapie znalazłem tylko 37*. :search: :search: :search:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2026 19:47 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, leszek0921, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 20:18 #895220

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7629
Józiu?tylko 37? :happy: :happy:
Było cieeeplutkooo ,teraz 24st.

17824114044136424272132340690657.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Cze 2026 22:19 #895222

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Witam. U mnie na sobotę miało być 32' podnieśli na 35' a niedziela to 37'. Na zewnątrz mam podobnie jak u Ciebie Ewo, namiocik z firan. Widzę, że nawet dobrze załamują światło bo dzisiaj papryki nie przywiędły.
Tunel.
W bocznych ścianach okna 2m x 1,75m dodatkowo dzisiaj włączona dmuchawa. Dach przykryty ciemną folią ale to zły pomysł jutro zdejmę. W tunelu 27'.

IMG_20260625_211754.jpg

W drugiej szklarni jeden bok odsłonięty zupelnie, od strony zachodniej szyby zasłonięte cieniutką agrowłókniną. Tam połowa szklarni to winorośl i ona daje trochę cień. Pozdrawiam cieplutko.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Chiarodiluna, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 07:50 #895227

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38401
Wychodząc do warzywniaka o godz.4:30 temperatura wynosiła 12 stopni.Teraz po powrocie już jest 26.
Od jutra w miarę możliwości zabezpieczanie pomidorów od słońca. Po tych dwóch dniach,kiedy temperatura była blisko 30 stopni jest ok,ale przy zbliżających się 40 stopniach może być bardzo niebezpiecznie.

Spokojnego, bezpiecznego dnia.

20260626_072411.jpg

20260626_072623.jpg

20260626_072808.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Chiarodiluna, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 08:37 #895229

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
Marysiu, ja się nie znam na uprawie pomidorów, z wieloletniego doświadczenia podróżniczego znam jednak pola pomidorowe na głębokim południu Włoch, oczywiście niczym nie chronione przed słońcem i dające wspaniałe, napakowane energią plony. Cieniowane -zamalowywane na biało wapnem - są tylko tunele foliowe, bo tam sie sadzi pomidory w cyklu 3x w roku (ostatnie nasadzenia w listopadzie/grudniu na plon wczesnowiosenny). Nie wiem, może to inne odmiany? Zdaje mi się, że nawet 40 stopni przy odpowiednim nawodnieniu nic pomidorom nie zrobi. Zwłaszcza, że to nie taka zmiana "łup", z zimna od razu do prawdziwego gorąca.

A we Wrocławiu prawie Śródziemnomorze. :dance:

Dziś jeszcze będzie fajnie, teraz podobno 25 stopni, śniadanie na tarasie w słonku mrugającym przez baldachim milinowych liści. W prognozach pojawiły się jakieś opady w przyszłym tygodniu - dobrze by było.
Zamierzam też spróbować z zacienieniem, ale hortensji ogrodowych - słońce przypala im czubki pędów, tu nawodnienie nic nie pomaga.

Wszystkim życzę weekendu bez problemów zdrowotnych wywołanych nietypową jednak dla Polski pogodą.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Chiarodiluna, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 08:59 #895230

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 38401
Aniu mam na myśli pomidory w szklarni.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 09:06 #895231

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3318
Godzina 9 i 29 stopni w cieniu pokazuje termometr.

Pomidory wyraźnie ruszyły odkąd jest cieplej

IMG_20260626_090420.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 10:45 #895233

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14281
U nas bardzo podobnie, to znaczy bardzo gorąco. Coraz wcześniej wychodzę na swój marsz, a że idę częściowo przez las - odkrywam nowe głosy ptaków i odgłosy przyrody. Idę wzdłuż rzeki, więc możecie sobie wyobrazić te zapachy ze skoszoną wokół trawą. Warzywnik codziennie rano wspomagany wodą, a pozostały ogrod wieczorem, w miarę możliwości. Korzyści z przymusowego siedzenia w domu takie, że wymyślane są posiłki, na które w inne dni nie ma czasu.

Labdzie.jpg

IcebergiEtiuda.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 13:47 #895237

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
O godz.6 było 22,8*C teraz jest 33,8* w cieniu.W końu mamy upragnione lato.Miłego i spokojnego weekendu. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260624_1349162.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Łatka, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 15:49 #895239

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie 32*. Raniutko pojechałam na basen, a teraz siedzę sobie w domu. Wychodzę tylko jak muszę. Dzisiaj pod wieczór uruchomię nawadnianie w warzywniku. Niech się przez noc warzywa opiją ;). Jestem zdziwiona, że tak dobrze znoszę te temperatury. Najgorsze jednak przed nami.
Wszyscy szukają cienia :happy:

IMG_2542.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Cze 2026 16:06 #895240

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6656
Nic nowego nie powiem.
Wszystkie zwierzęta szukają cienia, woda dla kóz w wiaderkach momentalnie robi się ciepła.

Ewo - Lucindo - dlaczego Twój Leszek jest przeciwnikiem klimatyzacji? Ma jakieś prywatne powody, chodzi o zdrowie czy jakość powietrza?
My założyliśmy w ub. roku i teraz jak znalazł. Coprawda głównie chłodzi na dole, ale i pokoje na poddaszu coś tam dostają, a wieczorem łatwiej przewietrzyć. Więc jestem zadowolona, obyśmy się tylko nie poziębili, bo jest ustawiona na 16 stopni :jeez:

Ze spraw przyziemnych... Od maja zalewa nam piwnicę, coś jest nie tak z drenażem. Mąż zaczął kopać w tej glinie z gruzem, woda się sączy, ale skąd gdzie i jak to nie wiemy. Czeka nas chyba grubsze kopanie, więc nici z urlopu i innych planów.

IMG_20260626_123107.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.812 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum