TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 25 Maj 2026 20:05 #894039

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37426
Bardzo ciepły dzień. Temperatura w cieniu 26 stopni.Bardzo silny wiatr.Susza,po wczorajszym,solidnym podlewaniu rabat kwiatowych i warzywniaka,nie ma śladu.
Wyrwałam dzisiaj koper,który opanował truskawki.

20260525_190910.jpg

Spokojnej nocy.

20260525_195228.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, jack90, Lulu, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Maj 2026 08:22 #894044

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13001
Wczoraj w słońcu 44°C, dziś ma być jeszcze cieplej. Ile było w tunelu, nawet nie miałem odwagi sprawdzić.
Drzwi z tunelu wyjęte, boki podniesione. Nie ma żartów. Zaczynają się kolejne suche upalne dni z wiatrem.

20260526_055700.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, Lulu, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Maj 2026 08:28 #894045

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50140
Jest już gorąco.O godz.6 00 było +17,9*C.Teraz termometr wskazuje w słońcu 37,4*.Podwiewa orzeźwiający wiaterek ale coraz cieplejszy.Deszczu nie ma i na razie sie nie zanosi.W ogródku sucho ,wieczorek konewki gorące.Miłego dnia!!
IMG_20260523_094118579_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2026 08:28 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, jack90, Chiarodiluna, Lulu, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Maj 2026 08:48 #894047

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96751
Nareszcie, nareszcie naprawdę ciepło! :dance:
Co prawda wieczory pod znakiem węża B) , ale mnie to nie przeszkadza, to najspokojniejsze chwile w ciągu dnia.
Poranek śliczny, tylko od wschodu niebo leciutko zamglone i powiewy wiatru, który nie wiadomo, co przyniesie. Może i przelotny deszcz?
Józiu, czegoś takiego doświadczyłam w niedzielę, przy wjeździe do Wrocławia pierwsze krople, kilometr dalej ulewa, przechodnie uciekający pod drzewa - a dwa skrzyżowania od mojego ogrodu suchutko.

Miłego wtorku!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, jack90, Chiarodiluna, Lulu, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Maj 2026 11:20 #894051

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62561
Fakt, jest cieplutko. Coś mi się w tym roku odmieniło i znowu bardzo dobrze znoszę gorąc i palące słoneczko. Miałam parę lat przerwy, więc się cieszę, że dobrze, jak na razie, znoszę upał. Efekty zresztą są, bo dzisiaj muszę w koszulce chodzić, żeby nie przedobrzyć :happy:
Koper też już mam na zimę zebrany i zamrożony.

IMG_2369.jpeg

Zaczynam zbierać jagody kamczackie. Na razie jest ich niedużo, ale coś tam można podjeść

IMG_2367.jpeg

Józiu, chyba pierwszy raz pobiłam Cię z temperaturą. Miałam w słońcu 43*. Niestety musisz wierzyć mi na słowo, bo zdjęcia nie zrobiłam :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, renmanka, zwykły chłop, Bobka, jack90, Lulu, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 26 Maj 2026 14:52 #894054

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Janinko wierzę Ci na słowo i nie zazdroszczę takiej tempertury.Najgorsze to brak dalej deszczu. :jeez: :jeez: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, Bobka, jack90, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Maj 2026 08:48 #894071

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13001
Ciepło mi nie przeszkadza, przeszkadza mi gorąco! Roślinom też, w ciągu dnia omdlałe. Nie pomaga podlewanie pod korzeń. Staram się je zacieniać wszelkimi sposobami. Odzyskują tugor dopiero w nocy :( Deszczówka idzie jak… woda. Niedługo opróżnię mauzery i beczki.
Jeszcze ten silny wysuszający wiatr :mad2:

20260527_083625.jpg

:flower1:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2026 08:54 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, bastis, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, Lulu, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Maj 2026 10:25 #894074

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
jack90 wrote:
Ciepło mi nie przeszkadza, przeszkadza mi gorąco! Roślinom też, w ciągu dnia omdlałe.

Jacku, no zależy od uprawianych roślin. B)
Te dopiero teraz czują, że żyją.

To drzewko właśnie zaczyna kwitnąć.

No dobra, to uprawa w pojemnikach, przejdźmy do gruntowej; ta roślina też dopiero co ruszyła:

i zaraz zawiązuje owocki, bo sporo czasu do dojrzałości im potrzeba.

Ale i niektóre rośliny z umiarkowanej/chłodnej strefy potrzebowały solidnej dawki energii, teraz dosłownie wystrzeliły w ciągu kilku dni.

Co do warzyw (czy to warzywa?), to dyniowate raczej nie narzekają? Takie melony czy arbuzy, które niektórzy tu z powodzeniem uprawiają... :think:

A co do aktualnej pogody: zdecydowanie chłodniej, niż wczoraj, nie będzie więcej niż 25 stopni (w cieniu, jasna sprawa, nie na przykład po włożeniu termometru do dzbanka z herbatą :silly: ). Rozwleczone chmurki na zmianę pogody, no wszystko dobre trwa krótko.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, jack90, Lulu, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Maj 2026 12:28 #894077

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek zaczął się z temperaturą +18,2* i mocniejszym chłodnym wiatrem.W trakcie wschodu słońca temperatura spadła do 17,6* ale po chwili ponownie podniosła sie do góry.Aktualnie słoneczko za chmurami a termometr wskazuje 28,6*.Dalej mocno wieje.Na niebie sporo obłoków jasnosiwych.Oczywiście na deszcz się nie zanosi i coraz bardziej sucho.Spokojnego dnia i smacznek kawki. :coffe: :coffe: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260526_151701295_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koma, Nimfa, JaNina, Bobka, Lulu, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Maj 2026 16:58 #894079

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Kto to widział, żeby tak wiało :jeez: Pewnie z powodu tego wiatu, tak kiepsko się dzisiaj czuję. Ruszam się jak mucha w smole. Jest ciepło, ale na niebie pojawiły się obłoczki, więc od czasu do czasu słońce ma przerwę. U mnie jeszcze nie jest tragicznie sucho, ale odrobina deszczu by się przydała.

IMG_2377.jpg

Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 27 Maj 2026 18:34 #894082

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16492
Janinko mogłabym za Tobą powtórzyć słowo w słowo. Jestem już tak umęczona tym wiatrem...ech...
Za 30 minut ma się uspokoić, to jeszcze parę pomidorów wsadzę.

Dzień trochę chłodniejszy jak wczoraj. Obecnie 21*C, szalony wiatr, słońce takie trochę przymglone.
Jutro ma się ten wiatr uspokoić - mam nadzieję, bo żyć się nie da.

Znajoma w poniedziałek nastraszyła mnie przymrozkiem w czwartek, więc spowolniłam wysadzanie sadzonek. Dziś już nowa wersja, że ciepło nie odpuści...
Pomidory wysadzone szybko nabierają, muszę się zebrać i jutro wysadzić do końca. Papryki wszystkie już kwitną, może w sobotę część wysadzę.

ba3ee501-b914-4cc3-a58f-b70818e368ff.jpg

54c53cc7-a287-4db4-ad41-8e62f229bdaa.jpg

Miłego wieczoru. :bye:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2026 18:36 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, pszczolka, Nimfa, JaNina, zwykły chłop, Bobka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Maj 2026 06:24 #894086

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30199
Dzień dobry :flower1:
Zachmurzone już miasto ,temperatura odczuwalna ×9C.Lodowaty wiaterek brrr.
Słoneczko bylo i znikło przestraszone .
Dobrego cieplejszego dnia życzę wszystkim .
Zadumanÿ maluszek :happy:

DSC08723.jpg

DSC08721.jpg
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Maj 2026 06:58 #894087

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziśiejszy poranek jest znacznie chłodniejszy z temperaturą +12*C.Dalej podwiewa zimny wiatr ale z miejszą siłą niż wczoraj.Jest słoneczko i świat wygląda wesoło ale do trochę zmyłkowo bo pomiomo słoneczka jest zimno.Termometr w słoncu teraz wskazuje 20,6* ale odczuwalna temperatura oscyluje w granicach 10-14 *.No i susza dalej postępuje.Miłego i spokojnego dnia życzę pomimo wszystkich przeciwności.
IMG_20260522_145942681_HDR4.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, Bobka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Maj 2026 12:30 #894093

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37426
Kolejny,czwarty dzień z bardzo silnym wiatrem.Irysy poprzewracane,musiałam wszystkie podwiązać.Pozostale kwiaty i podwiązane do palikow pomidory jakoś się trzymają.
Temperatura 19 stopni,pomimo licznych chmur, często pokazuje się słońce.

20260528_121327.jpg

20260528_121251.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Łatka, Nimfa, JaNina, Babcia Ala, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Maj 2026 13:05 #894095

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36843
A ten wiatr, to u mnie jest lodowaty, a słonko grzeje mocno. Dziś nie wychodzę, bo już mi złapało zatoki, a tylko można się tam "dorobić", a miałam czosnek podlać.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Łatka, Nimfa, JaNina, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 28 Maj 2026 14:33 #894098

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
We Wrocławiu aż tak nie wieje, choć słabszy, wiaterek z tych chłodnych. Przez niebo przepływają białe obłoki, a jak "wyłączą" słońce, robi się mniej przyjemnie.
Jedyna korzyść - kwiaty utrzymują się dłużej na piwoniach.

Zwłaszcza do białej zlatują się zadrzechnie i dosłownie tarzają w pyłku.

Udanego popołudnia!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Nimfa, JaNina, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 29 Maj 2026 05:54 #894112

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Poranek zdecydowanie chłodniejszy, bo tylko 7* na termometrze. Niebo jest lekko zamglone, ale słoneczko daje radę i świeci. Na jutro zapowiadają opady, z czego się bardzo cieszę.
Pierwsza różyczka

IMG_2395.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Nimfa, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 29 Maj 2026 07:26 #894119

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No tak, we Wrocławiu było też nie za ciepło, przed szóstą rano +9. Świeci wspaniałe słońce, więc zapewne szybko się ociepli.

W prognozach pojawia się sporo deszczu, wiem, że większość sobie go życzy. Niech podlewa tam, gdzie najpotrzebniejszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.472 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum