TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 16 Maj 2026 18:46 #893750

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36843
Marysiu, prawie liści nie widać, tak dorodnych w kwiaty/owoce jeszcze nie widziałam :bravo:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, whitedame, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 16 Maj 2026 20:56 #893759

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4182
Wreszcie jakiś deszcz.

Siąpiło od 10:00 do 18:00. Łącznie uzbierało się wody na wysokość 10-12 mm.

Potrzebne to było już bardzo. Będzie teraz można pójść do przodu z robotą.

1-114.jpg

2-109.jpg

3-102.jpg

4-89.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, whitedame, Łatka, Marlenka, CHI, koma, MARRY, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 07:58 #893765

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96751
W Karkonoszach przed siódmą niestety tylko 4 stopnie. Mam na myśli moje cieniste zbocze, a nie szczyty.
Ale nic to, przynajmniej wstało piękne słońce.

Zapowiadane ocieplenie Niemiec odsuwa, najpierw miało być od poniedziałku, potem od wtorku, teraz informuje, że tutaj do raczej od środy - o ile nie od czwartku. :jeez:
Podobno opady i chłód dopchało już i za Wisłę?
W każdym razie dobrej niedzieli!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 08:50 #893767

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62561
Ja właśnie wróciłam z basenu i trochę mi zimno, więc kawa smakuje wyśmienicie. Na zewnątrz cały czas siąpi deszcz. Na termometrze 10*. Za chwilę ma się rozpadać mocniej. Z ogrodowania znowu nici.
Spokojnej niedzieli :coffe:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 10:54 #893771

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11236
:flower1:
8 stopni, pada bardzo się z tego cieszę i że to nie ulewa tylko trzeci dzień miarowe deszczenie. Moje podlewanie po powierzchni tylko utrzymywało rośliny przy życiu, glina niżej stała skałą. A kwiaty na razie w wazonach.

Dobrej niedzieli i optymizmu.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, CHI, koma, najemnik, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 12:32 #893776

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23101
Podziwiam Wasze piękne i zadbane grządki :thanks:

To mój najbardziej zadbany fragment:
P5151689_may.jpg

może kiedyś...

Panoramy Karkonoszy z 14.05. 2026 20:45:
P5141659_may.jpg

Z dziś:
P5171841_may.jpg

Podsumowanie pogody z ostatnich dni.

Mniszek:
P5151699_may.jpg

Devina:
P5151708_may.jpg

Kilka dni lało, padało lub siąpiło. Nawet był jakiś grad. Tyle, że jakoś dziwnie ziemia nie namokła.

Dziś wyszło słoneczko. Jest 20 stopni w cieniu.
Rano było ok. 15.

Nadzór sprawdza, czy dobrze leję wodę :devil1:
P5171798_may.jpg

Wszyscy lubimy mniszki:
P5171807_may.jpg

Dzisiejsze puzzle:
P5171869_kadr_may.jpg

Devinie jest cieplej niż ostatnio, ale jeszcze się zakopuje. Tak, ona sama się tak przykrywa.

Dzięki Ali :thanks: :thanks: :thanks:
moja kolekcja piwonii poszerzyła się o 3 piękności. Alu wielkie dzięki. Hillary jednak nie miałam.
Z tyłu 3 przeceny z Benexu.

Zakwitły 2 ostatnie niespodzianki. Te z 10 cebul nieoznaczonych. Dość ciekawy zestaw, tylko jedna "poszła w szczypiór". 9 zakwitło. I to całkiem fajne. Ale o tym może kiedyś.

P5141579_may.jpg

Prosty do oznaczenia Picotte i coś też łatwego, ale nie mam czasu szukać. Druga kawa i do pracy.

Spokojnej niedzieli.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 13:12 #893778

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50140
Nocka zakończyła się temperaturą +10,2*.Ok.godz.7 pokazało się słoneczko choć często się chowa.Niebo zachmurzone siwymi chmurami,które zatrzymują promienie dla siebie.Aktualna temperatura w zależności od położenia termometru mieści się w granich od +17 do +23*.Podwiewa delikatnie wiatr rano zimny teraz znacznie przyjemniejszy.Miłej niedzieli i smacznej kawki poobiedniej. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260517_123145628_HDR.jpg
za chwilę zrobi się biało.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2026 13:13 przez Krecik stary.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 20:01 #893793

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19225
​U mnie dzisiaj prawdziwy deszczowy maraton.
Od samego rana do 19:00 nie przestało padać ani na jedną chwilę.
Zmieniało się tylko metrum tego deszczu – raz lało jak z cebra, za chwilę tylko kropiło, potem znowu rosiło, a do kompletu doszło takie zimne 8 stopni C i nosa z ciepłego domu ( eM pali e piecu :jeez:) nie chciało się wystawić.
​Moje dzisiejsze „spacery” odbyły się by otworzyć i zamknąć tunel.
Ale w deszczowym sprincie udało mi się dostrzec coś pięknego – rozkwitnięte, falbaniaste kosaćce! Stoją biedactwa na tym chłodzie, mokną, ale i tak wyglądają zjawiskowo.
​Nam pozostaje chyba tylko ciepła herbata i czekanie na jakieś sensowniejsze stopnie na termometrze. Trzymajcie się ciepło w tę przemoczoną niedzielę :hearts:
Do wtorku, od wtorku ma być cieplej.

20260517_190831.jpg

20260517_190833.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2026 20:03 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 17 Maj 2026 22:01 #893798

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Sama prawda, co Beatka pisze. Poszłam się przewietrzyć do szopki, coś popchnąć do przodu, zmarzłam tak, że teraz czuję, że się to chyba źle skończy. Z zimna spuchły mi stawy w dłoniach i bolą.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 18 Maj 2026 06:37 #893799

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dalej pada. Na termometrze 7*. Jutro rano ma być jeszcze chłodniej. Ale później, to podobno już tylko lato ;) Od środy planuję wysadzać swoje rozsady do gruntu. Pomidory, papryki, bakłażany, selery, pory, bazylię i dalie. Ogórki, cukinie i dynie jeszcze trochę poczekają.
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, whitedame, Łatka, koma, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 18 Maj 2026 07:52 #893802

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96751
Krecik stary wrote:
za chwilę zrobi się biało.

Józiu, ja Cię proszę, nie strasz! ;)

We Wrocławiu zimowo nie jest, ale na pewno nie majowo.

W nocy dopadało kolejne kilka mm wody, w tej chwili nic nie kapie, lecz mroczno i ogólnie niemiło. 10 stopni na termometrze.
whitedame wrote:

Do wtorku, od wtorku ma być cieplej.

A o którym wtorku mówi ta prognoza? :crazy:

Pozwolę sobie na dygresję: paskudny maj wcale mnie nie zaskakuje, może i wrocławskie zimy nie obfitują w siarczyste mrozy, ale chłodne wiosny z temperaturami nieczęsto przekraczającymi 15 stopni są w moich wspomnieniach normalką. W ostatniej dekadzie może raz było inaczej. Taki mamy klimat - depresyjno-reumatyczny. Wydaje mi się tylko, że w ostatnich latach słynni "zimni ogrodnicy" przesunęli się z połowy maja na ostatnie dni kwietnia. Może inni Dolnoślązacy mają odmienne spostrzeżenia?

Cieplejszej przyszłości!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda, Rumianek

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 18 Maj 2026 09:30 #893807

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 855
W warszawie weekend był ohydny, przede wszystkim bardzo zimno. Trochę popadało, wierzchnią warstwę ziemi zmoczyło, ale bez wielkiego szału. Tyle, ze do innych nieszczęść doszły teraz ślimaki. Na szczęście od dziś ma się zacząć ocieplać i chyba faktycznie tak się dzieje, chciałabym bardzo posadzić moje smętne sadzonki pomidorów, dyń i papryk, bo nie mam już na nie miejsca w mieszkaniu :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 18 Maj 2026 10:37 #893811

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu przepraszam za niedoinforowanie a mianowicie chodziło mi o to ,że ten krzew niebawem zrobi się biały z powodu niezliczonej ilości pąków,które zaczynaja rozkwitać. :rotfl1: :rotfl1: A dzis poranek smutny,mokry i chłodny.Termometr w zasadzie pokazywał +9,8*C ale odczuwalna na pewno była znacznie niższa.Nad ranem spadło 1l/m2 deszczu.Niebo zasnute szarością ale nie pada.Ogólnie jest chłodno a termometr wskazuje teraz +14,7.Podwiewa chłodny wiatr.Miałem dzis przygotowywać rusztowanie na ogórki ale jest za mokro.Mimo wszystko miłego i spokojnego dnia. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :bravo: :bravo:
IMG_20260517_202047350_HDR2.jpg

IMG_20260517_202101859_HDR2.jpg
tak kończył się wczorajszy dzień.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2026 11:22 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, koma, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 18 Maj 2026 18:20 #893827

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37426
Od rana przez kilka godzin ulewa,błyskawice i pioruny.Od południa znaczna poprawa pogody,dużo słońca, a temp.ponad 20 stopni.

20260518_172456-2.jpg

Spokojnego wieczoru.
Załączniki:
Maria
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2026 18:22 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Jaedda, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Maj 2026 00:18 #893836

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Obecnie 6°C, ciekawe ile będzie do rana. Nie mam pojęcia czyje to teraz imieniny są, bo Pankracy, Serwacy, Bonifacy i Zośka już byli, a nowa od kilku lat, zimna Teodozja dopiero będzie - 29 maja.
Ślimaki hiszpańskie ruszyły na podbój mojego ogrodu, deszcz - tego im było trzeba, teraz hulaj dusza, piekła nie ma :jeez:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2026 00:34 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Maj 2026 07:02 #893841

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19225
Też miałam 6 o pólnocy a potem tylko niżej.
Jak pisałam na minus nie zeszło ale te 1,9°C jest na wysokości mojego pięterka czyli jakieś 5-6 m nad gruntem.
Ile tam było nie chciało mi się wstawać i sprawdzać kolejnych czujek, bo bazę mam w kuchni.

20260519_025548.jpg

Teraz świeci mocne słońce, więc ta sama czujka mimo iż od północy pokazuje prawie 4.
Zapowiada się piękny dzień.
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2026 07:03 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, leszek0921, koma, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Maj 2026 13:43 #893846

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ależ cudna pogoda. Już o poranku wschodzące słońce wprawiło mnie w dobry nastrój. Wszystko solidnie podlane, więc jedna robota odpadła. Trawa podrosła, że hej :jeez: Pracuję w warzywniku, bo jutro wysadzam to, co stoi w inspekcie, więc grządki trzeba trochę ogarnąć.
To dlatego uprawiam swoje warzywa :yummi:

IMG_2316.jpeg

Jajko z płynnym żółtkiem na szpinaku z różną zieleninką. Jajko niestety kupne :(
Spokojnego dnia :bye:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, koma, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXIII 19 Maj 2026 15:27 #893849

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
O godz.6 rano termometr zanotował+7,8*C.Od rana jest słoneczko choć teraz czasami się chowa.Aktualna temperatura wynosi 23,6*C.Momentami mocniej podwiewa chłodny wiaterek.Na niebie sporo chmur biało szarych.W sumie to nie jest źle.pPrzygotowałem działkę do wysadzenia ogórków i chyba zrobię to w piątek.Spokojnego dnia i miłęgo wieczoru. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :drink1: :drink1:
IMG_20260518_173307363_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.484 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum