TEMAT: Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 05 Kwi 2026 11:49 #891944

Dzień dobry forumowicze,

Proszę o porade co najlepiej zrobic z trawnikiem. Trawa posiana w zeszłym roku, po zimie wyglada jak na zamieszczonych zdjęciach. Słabo sie ukorzeniła, wychodzą żółte plamy, szału nie ma. Wychodzi trochę mchu ale to chyba nie kwestia pH (zaraz do tego dojdziemy), rosliny wokoło w miarę rosną, najlepiej radzą sobie bukszpany. Sprawdzałem pH za pomocą ziemi wrzuconej do wody destylowanej i elektronicznego pH metru (dobry sprzet nie jakiś marketowy szajs) a dokładniej dwóch dla dokładnych pomiarów, sprzęt skalibrowany, sprawdzony w 4 i 7 (odczyny sprawdzające). Czy takie pomiary są w miarę dokladne? Słyszałem ze tak, odmierzylem około 250ml ziemi do słoika i dałem na to 250ml wody destylowanej, wymieszałam, odczekałem godzinę i zmierzyłem wodę na gorze, ziemia wiadomo osiadła na dnie.
Wyniki są następujące:
Kolor czerwony pH 7,9
Kolor niebieski pH 7,4
Kolor żółty pH 7,7
Kolor fioletowy pH 7,8
Ziemia pobrana z głębokości 10cm, słyszałem ze trawa ukorzenia sie miedzy 7,5 a 15cm to prawda?

Szanowne Forum,
Jakie zabiegi wykonać na trawniku i czym go nawozić? Odczyn pH chyba trochę za duży? Jezeli tak, to czym bezpiecznie obniżyć?
IMG_1053.jpeg
Załączniki:

Zielone okna z estimeble.pl

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 11:42 #892113

Wielki hu… a nie żadne forum

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 13:38 #892122

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95941
Ogrody Babilonu, mimo pięknego nicku trochę brak Ci kultury.
Twoje pytanie najwidoczniej wykracza poza kompetencje uczestników, zapewne dlatego nikt nie odpowiada. Nie ma tu profesjonalistów od zakładania trawników, a raczej osoby uprawiające warzywa i częściowo rośliny ozdobne.
Przykro mi, ale dalsze obraźliwe komentarze spowodują usunięcie z forum
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, OgrodyBabilonu

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 20:17 #892142

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8260
Może ja odpowiem Wielkiemu hu... :) Wbrew pozorom trawa to jedna z najbardziej wymagających i jednocześnie najdroższych upraw. Przygotowanie miejsca a potem podlewanie, koszenie i pielęgnacja trawy to stały punkt w budżecie.
Trawa korzeni się płytko więc jest wrażliwa na niedobór i nadmiar wilgoci, wymaga też odpowiedniego przygotowania i nawożenia gleby. Nie wystarczy wysypać nasiona na klepisko by cieszyć się bujnym trawnikiem przez następne sto lat. Inne mieszanki traw są dedykowane na miejsca nasłonecznione a inne do cienia.
Przygotowania miejsca pod trawnik należy zacząć od uzyskania odczynu gleby ph= 5,5-6,5 poprzez wapnowanie co może potrwać rok albo i dłużej. Jeżeli zawartość próchnicy jest niska, należy uzupełnić, jeżeli gleba jest zbyt zlewna to rozluźnić piaskiem .
Kolejna sprawa to zasobność gleby w substancje odżywcze . Bez analizy gleby w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej na zasobność w składniki odżywcze (P, K, Mg, Ca) oraz zawartość materii organicznej, co pozwala na precyzyjne nawożenie i wapnowanie raczej nie ma co marzyć o zdrowym trawniku. Podobno trawa rośnie wszędzie ale tylko tam, gdzie jej pasuje a nie tam gdze my byśmy chcieli.
Mam nadzieję, że pomogłem. B)
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2026 20:18 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): OgrodyBabilonu

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 20:26 #892143

Tak KaLo, dziekuje za wyczerpująca, profesjonalna odpowiedz. Mi to koło h.. lata co kto sobie o mnie myśli, wolny internet, wolne forum, a opinia jest jak d.. każdy ma swoją. Zwracam honor co do forum (są tu jednak profesjonaliści) pozdro KaLo, dziekuje

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 21:00 #892144

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Mam zasadę, że robię wpis tylko wtedy gdy znam się w danym temacie i myślę, że większość z nas kieruje się tą zasadą. Jestem na Forum od jakiegoś czasu i nie raz, nie dwa, nie otrzymałam odpowiedzi na zadane pytanie.

Sposób wpisów świadczy o naszej kulturze, o szacunku do drugiego człowieka...

Tak Internet jest wolny i można wszystko, pewnie niektórzy potrzebują wyrzucić swoje frustracje w takim miejscu...

Ale jeżeli liczysz na poklask, to chyba nie tutaj.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Problemy z młodym trawnikiem, jak to ogarnąć? Proszę o porady 09 Kwi 2026 22:07 #892148

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
Dużo jest porad min tutaj :

www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/dlaczego-trawnik-zolknie

Oj będe zapewne kiedy pytać też ,wysiewając niebawem od podstaw.
Wertykulator nówkę mam jak by coś .
Na wsi jak w lecie była susza ,dobrym sposobem u mnie było
koszenie raz np na 2 tygodnie .
Trawa sobie rosła miala wilgoć, nie paliło ją słońce, a
w krótkim czasie była cudną łączką z różnymi kwiatkami, aż szkoda było
ją kosić :devil1:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.350 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum