TEMAT: Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie

Czarna porzeczka - jak przyciąć 09 Lip 2025 20:39 #880228

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3443
Tak to wygląda, są trzy pędy, w jednym widać ze dwie dziurki już blisko ziemi

1porzeczka.jpg
2porzeczka.jpg

3porzeczka.jpg
4.porzeczka.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2025 20:40 przez Klarkia25.

Zielone okna z estimeble.pl

Czarna porzeczka - jak przyciąć 09 Lip 2025 23:57 #880258

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 34277
Powiem tak, w życiu bym nie karczowała porzeczki, chyba że byłaby podatna na jakieś choróbska. Porzeczki rosły w kącie ogrodu, miały po 30 lat, nikt nic przy nich nie robił, tylko trawę się kosiło. Zacznij odmładzać krzew, wytnij wczesną wiosną 1 pęd, zaleca się wycinać nie więcej niż 30%, masz 3 pędy, co roku wycinaj jeden pęd. Ona nie próchnieje, z wiekiem rdzeń zanika.
"Na przekroju poprzecznym pnia najczęściej w środku widać małą plamkę, ciemniejszą od reszty drewna – rdzeń. Na początku życia drzewa rdzeń składa się z żywych komórek jego główną funkcją jest gromadzenie i przechowywanie na zimę materiałów zapasowych. W miarę starzenia się drzewa, komórki te zamierają i ulegają rozkładowi. Znajduje się w nich żywica, powietrze i inne substancje. Kształt rdzenia jest różny i często stanowi cechę charakterystyczna dla poszczególnych rodzajów, np. u olszy jest trójkątny, dębu gwiaździsty"
źródło: www.wigry.org.pl/lesne/drzewo2.htm
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2025 23:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Czarna porzeczka - jak przyciąć 10 Lip 2025 00:30 #880259

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Alicja kiedy zajęliśmy się tym ogrodem rosły ze cztery krzewy czarnej porzeczki - w innym miejscu, w ogromnie wysokich chwastach. Dwie były w stanie agonalnym - prawie całe uschnięte, jedna dogorywała, ta jedyna była w miarę. Wykopałam, przesadziłam, jeden pęd usunęłam zostały trzy. Tamte trochę cięłam do wora i wtedy zauważyłam dziurki wewnątrz łodygi, ta sucha praktycznie była cała dziurawa, miała w łodygach wydrążone tunele. Ta, jak widać na zdjęciach też ma. Na ostatnim zdjęciu widać ucięte boczne pędy, jeden jakiś młodszy i też jest dziurawy. Jak ją zmusić żeby wypuściła od korzenia? To te stare sukcesywnie bym wycinała, a tak będzie wg mnie wegetować i powoli usychać.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Czarna porzeczka - jak przyciąć 10 Lip 2025 13:24 #880289

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8048
Po pierwsze to ona wygląda na głodną. Brak widocznych przyrostów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Czarna porzeczka - jak przyciąć 10 Lip 2025 13:38 #880290

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
KaLo ona jest tak dopieszczona nawozowo jak żaden inny krzew czy roślina u mnie w ogrodzie, a przyrostów brak albo szczątkowe
Jeszcze jedno zdjęcie, teraz widzę, że tych dziur jest więcej, druga gałąź na dole zdjęcia też, słabo to widzę

porze.cz.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2025 13:49 przez Klarkia25.

Czarna porzeczka - jak przyciąć 21 Lip 2025 22:52 #880922

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Na razie jeden pęd wycięty przy ziemi, był w fatalnym stanie, korytarz wydrążony na całym dolnym odcinku, drugi pęd skrócony poniżej widocznego otworu - w miejscu cięcia zdrowy i jakiś boczny grubszy skorygowany. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

3cc.porzeczka.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 16 Wrz 2025 11:30 #883138

• Stanko
  • Stanko's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Czy 20 letnią słabą porzeczkę polecacie odmłodzić czy wymienić? Planuje zrobić nowe duże doły z dobrą ziemią. Regenerować czy iść już w młodą sadzonkę? Co się bardziej opłaca żeby nie zmarnować dużej ilości dobrej ziemi? Pod porzeczkami został już sam piasek , więc i tak będę musiał je wykopać.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2025 11:36 przez Stanko.

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 16 Wrz 2025 12:31 #883139

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9771
Jeżeli poRZeczka była smaczna i dobrze plonowała to ja bym ukorzenił nowe zdrowe pędy. Całego krzaka bym nie przesadzał.
Ale to tylko moje zdanie.
A co do kwestii co się bardziej opłaca to odpowiedziałeś sam sobie
Napisałeś że porzeczka jest słaba no to czas poświęcony na wątpliwą reanimację poświęć na nowe sadzonki. Jeżeli nie potrzebujesz na już miejsca po starej porzeczce możesz zrobić i jedno i drugie.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2025 20:02 przez Łatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.387 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum