TEMAT: Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 12 Lis 2025 17:31 #885150

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11026
Małe sprostowanie.
Jestem pełna podziwu dla pracy p. Eweliny W. i jej mamy, jak zaczęłam czytać na ich merytorycznej stronie Fb, jak długi i żmudny jest czas selekcji odmiany, a proces ten jest pieczołowicie dokumentowany, że do rejestracji potrzeba spełnić szereg warunków chociażby taki że piwonia powinna cieszyć się powodzeniem i być kupowana, co zaczyna się od dojrzałej siewki, to nabrałam szacunku dla nich.
Gdybym miała na zbyciu te kilka tysięcy to dwie na pewno bym kupiła Miss Polonia i Spring Sensation obie na stronie APS. Ale ostatecznie kupiłam cudną siewkę XO39 może kiedyś będzie zarejestrowana, a może nie :think: .
MARRY
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2025 17:33 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Nimfa, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 14 Lis 2025 15:17 #885248

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13717
Przyjechały zakupione przeze mnie skarby. Najbardziej rozbudowaną głowę, że się tak wyrażę miała Pink Hawaiian Coral, chyba z osiem oczek ma, reszta po 5 i ponad. Jestem zadowolona. Już je posadziłam, mam nadzieję że dobrze. Podlałam, powiedziałam do zobaczenia wiosną i czekam ;)

IMG_20251114_103444.jpg

IMG_20251114_142502.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2025 15:18 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 14 Lis 2025 15:40 #885252

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
A dlaczego w doniczkach?

Swoją drogą, zazdroszczę przestrzeni, jaką oddałaś do dyspozycji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 14 Lis 2025 15:47 #885253

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13717
Nie, nie w doniczkach to tylko takie płytkie okółki bez dna, żeby nikt mi ich nie podeptał, bo całe, płytko zasypane.
Takie poletko, bo nie wiem, czy czasami w przyszłym roku im nie dosadzę sąsiedztwa. :)
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2025 15:47 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 14 Lis 2025 16:50 #885254

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
Wspaniałe zakupy :hearts: , no to na dobre jesteś w klubie.

Mnie tylko, co jakiś czas, nachodzi myśl, że za późno zakochałam się w piwoniach :pinch:
Hybrydy szybko ukazują swoją urodę, ale na te stare, bylinowe, których mam najwięcej, przyjdzie mi ze dwa - trzy lata poczekać.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, Nimfa, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 15 Lis 2025 11:30 #885306

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23022
W ramach styczniowej depresji zamówiłam w Peonymax "wszystko czerwone" i zapomniałam - przyszło wczoraj:

PB142263_may.jpg

Miało pójść od razu na rabaty, ale rabaty "są w domyśle", ech życie miało inne plany, więc zaraz idę szukać wielkich donic i jadę po ziemie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, Babcia Ala, Bobka, Bernatka

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 15 Lis 2025 15:08 #885310

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, tak czerwone jest na depresję najlepsze: wino, kiecka i piwonie ...

Duże karpy, będą Ci kwitły :flower2:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, Babcia Ala, Bobka, Bernatka

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 20 Lis 2025 15:38 #885593

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
Szaleństwo jest prawdziwe, gdy nie ma granic :jeez:

W ostatnim odruchu, patrząc na prognozy pogody, zamówiłam Sunny Girl u Marcina Liwiaka. Przesyłka przyszła dzisiejszej nocy i wcześnie rano pojechałam po nią.

Szczęśliwie przy plus 3 stopniach mogłam spokojnie ją wsadzić.
Karpa z 5 oczkami.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, Babcia Ala, Bobka

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 20 Lis 2025 17:50 #885608

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13504
Pan Marcin Liwiak właśnie zamieścił ofertę na FB. Kupujcie, bo u tego sprzedawcy warto.
Oferta jest widoczna na grupie Piwoniowy zakątek, kwiaty cebulowe, irysy, liliowce i róże. Grupa jest zamknięta, więc najpierw trzeba poprosić o dołączenie.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, MARRY, Babcia Ala, Bobka, IwonaJak

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 26 Lis 2025 12:37 #885880

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30024
Irenko :kiss3: szczęśliwy Twój mężuś B.... ,że Mu zafundowałaś do wykonania to poletko piwoniowe :devil1: :wink2:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 01 Gru 2025 18:18 #886148

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
MARRY wrote:

Zawsze to raźniej, gdy szaleństwo jest grupowe :happy: Wiesz, Marysiu o czym piszę. :happy3: A niech i inni się dowiedzą. :)

LoisKelsey.jpg

Zdążyły przyjechać noc przed ochłodzeniem, kiedy to temperatura spadła u mnie do -13 st.C.

...ale od początku...
Rok temu na FB zobaczyłam fotkę piwonii, która urzekła mnie bielą, lekkością i obietnicą pięknych kompozycji z bylinami, których to u mnie nie brakuje. Imię jej 'Lois Kelsey'. I zalęgła się w głowie. Problem taki, że nie widziałam jej u żadnego sprzedawcy piwonii, gdzie zwykle kupowałam rośliny. Czekałam, że gdzieś się pojawi... Cisza...
Ja nie wieloryb, żeby tak czekać, więc zrobiłam mały research i namierzyłam ją w szkółce Ogrody o Zielonych Progach. Tylko oni nie mają sklepu internetowego. Czatowałam na FB, że może jakaś oferta się pojawi. Dalej cisza. Potem z lekka zapomniałam. I znowu, prawie na progu zimy ktoś wrzucił jej zdjęcie. Nie wytrzymałam...
Krótka korespondencja z p.Godlewskim właścicielem szkółki, telefony i jest !!! :lol:

Właściwie są, jak widać na powyższym zdjęciu. W to szaleństwo wciągnęłam jeszcze dwie osoby :dance:

Nie lubię kupować piwonii w doniczkach, ale tu nie było wyboru.
Mój egzemplarz po wyciągnięciu z pojemnika i wypłukaniu podłoża szkółkarskiego suto doprawionego nawozem otoczkowanym, okazał się przyzwoitym korzeniem z trzema tłustymi pąkami, jednym chudym i trzema maleńkimi.

LoisKelsey2.jpg

Oczywiście wyciąganie oddbyło się po ustąpieniu mrozu. Ogród czekał na tę piwonię z przygotowanym stanowiskiem, zabezpieczonym przed wychłodzeniem, więc posadzenie jej to już była bajka.

Czy mogę polecić szkółkę Ogrody o Zielonych Progach w dziedzinie piwoniowej ? Powiem tak, piwonie to nie jest coś, w czym się specjalizują, ale towar mają przyzwoity, obsługa bardzo miła, więc chyba warto.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2025 18:22 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 01 Gru 2025 19:03 #886154

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36347
Fafka wrote:
MARRY wrote:

Zawsze to raźniej, gdy szaleństwo jest grupowe :happy: Wiesz, Marysiu o czym piszę. :happy3: A niech i inni się dowiedzą. :)

To jest nas już trzy , tylko że moje Francuzeczki zaginęły w akcji i 16 XI utknęły w jakiejś miejscowości w Niemczech. Wyszło to w ogóle przypadkiem, bo ja myślałam, że Pani Christine Riviere paczki nie wysłała, a ona myślała, że paczkę otrzymałam. Ponieważ poplątało mi się coś przy zamawianiu, zapytałam ją czy mogę domówić jeszcze jedną piwonię i wtedy się wydało, że paczka zawisła "międzykontynentalnie" ;) , otrzymałam zrzut ekranu mojej zawisłej paczki. Christine stwierdziła, że wyśle mi nową paczkę, a tamtą będzie reklamować. Bardzo się ucieszyłam, bo kto wie w jakim stanie dotarłyby do mnie piwonie z tej pierwszej paczki, ale na razie nadal czekam. Mnie chyba brak piątej klepki :club2: Opanowała mnie mania prześladowcza, że przed śmiercią nie zdążę, a na emeryturze nie będzie mnie stać :crazy:. Złożyłam wniosek o jałmużnę, ale jeszcze nic nie wiem ile tej zapomogi będzie.

I widzę 3 donice, a nazwa piwonii jedna, a te dwie siostrzyczki to jak wołają Jolu, jeśli to nie tajemnica.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2025 19:07 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 02 Gru 2025 10:25 #886183

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Alu to wszystko jest 'Lois Kelsey'. Jedna już posadzona u mnie, druga zasiliła ogród szwagra, który infekcję piwoniofilną załapał chyba ode mnie :P , a do trzeciej może Ktoś się przyzna za niedługo :happy3: . Żebym wiedziała, że Ty jeszcze nie zakończyłaś sezonu piwoniowego, to może by doniczki były cztery :devil1: .
A jeszcze taka ciekawostka: jak płukałam moją piwonię, to wypadły z ziemi cztery luźne korzonki i każdy miał pięknie wytworzony kallus, jakby planowały rozpocząć samodzielne życie. To posadziłam do doniczki, może będą dzieci, które zasilą kolejne ogrody. :)
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2025 10:31 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, MARRY, Nimfa, Babcia Ala

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 02 Gru 2025 14:59 #886197

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Sprawdzając to cudo dotarłam na czeską stronę i jak zwykle rozbawiły mnie niektóre czeskie słowa:
"Jednoduchý sasankovitý květ. Petaly bílé, střapaté. Rostlina dorůstá cca 80cm." :rotfl1:, więc kwiat jest prosty, anemonowy i strzapaty (w gwarze cieszyńskiej to rozczochrany, nieuczesany)
Alicja
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2025 15:02 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, MARRY

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 02 Gru 2025 16:06 #886201

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
Przyjechał kurier przed 16.00, paczka od Joli z Lois Kelsey. Piwonia perfekcyjnie zapakowana :hug:
Nie wsadziłam, za późno, mrok zapada i już 0 C, ale wyjęłam z donicy, ziemia trzyma karpę nie ruszałam i wygląda na to że jest zdrowa. Poszła do ziemi w wiadrze i stoi w nieogrzewanym garażu. Jutro sadzenie.

Równie interesujące co karpa są kwiaty.
Ogród botaniczny w Nowej Anglii.

Świetnie wpisuje się w krajobraz i dziękuje Joli, że mnie nią zaraziła i przy okazji sprawdziła szkółkę.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2025 16:31 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 03 Gru 2025 19:04 #886243

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Kłopotów z przesyłką z Francji ciąg dalszy. Dziś szkółka zapytała mnie czy paczka do mnie dotarła, bo poczta poinformowała ją, że dotarła do mnie paczka ta przetrzymywana w Niemczech, a ja nic nie otrzymałam :jeez:
Alicja

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 03 Gru 2025 19:08 #886244

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
:woohoo: :woohoo: :jeez:

A kurier w Polsce jej nie ma?

Piwonie - polecani/niepolecani sprzedawcy 03 Gru 2025 19:27 #886249

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Wyruszyła 14 XI z FR ich pocztą Colissimo, 16 XI zameldowała się w DE Raunheim, miało ją przejąć DPD i słuch o niej zaginął, a teraz informują Francuzów, że paczkę otrzymałam. R. był ubrany, to obszedł chałupę, czy kurier gdzieś nie rzucił przed bramą, ale nic nie ma, a wcześniej po 14-tej ja jechałam do paczkomatu i też nic nie leżało. Bramkę mam z bocznej drogi dojazdowej, prawie nieuczęszczanej.
Już się martwię w jakim stanie będą te piwonie, odechciało mi się już, albo żeby mnie Francuzi nie posądzili, że kombinuję.

P.S. 26 XI była ta paczka jeszcze w DE, bo Ch.Riviere ją reklamowała tego dnia i posłała mi zrzut ekranu.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 03 Gru 2025 19:28 przez Babcia Ala.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.873 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum