• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Majkowy...

Majkowy... 05 Lip 2016 14:48 #487676

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Nadszedł chyba czas na własny wątek :)
W dowodzie jako imię ma wpisane Maria, ale rodziny zawsze byłam Marianną, ewentualnie Mańką, wśród znajomych funkcjonuję jako Majka :blink:
Mieszkam na wsi w Lubelskim - terenu na ogrodowe fantazje nie brak :fly: ale i próba ogarnięcia i uporządkowania to nie lada wyzwanie :ouch: Ale powolutku damy radę :garden:
Uwielbiam majsterkować (niedługo pokażę nasze dzieła), gotować, piec i robić przetwory :) Z zawodu jestem matematykiem :idea1: Od tamtego roku na dobre wciągnęło mnie ogrodnictwo. Moja pomidoroza rozwija sie w najlepsze :wink4:
Tak się złożyło, że jest to najgorszy rok mojego życia a te moje roślinki jakoś mnie podtrzymały na duchu. :sad2: Postaram sie robić im jak najwięcej zdjęć, to może i komuś sprawią choć odrobinę radości :flower1:
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Alina-277, Gosia352, zanetatacz


Zielone okna z estimeble.pl

Majkowy... 05 Lip 2016 16:02 #487705

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Na dobry początek troszkę różności.

Zachód słońca nad polami, mój sierściuch, widok znad pomidorków, wiciokrzew i krople deszczu na perukowcu.

Majkowy4.jpg


Bukiet w altance (własnoręczna robota i projekt altanki :cool3: ), promienie słońca w oczku wodnym, żarnowiec, jaśminowiec, kawałek skalniaczka, pierwsze szyszunie na jodle koreańskiej.

Majkowy31.jpg


Lilie i liliowce.

Majkowy1.jpg


Pomidorowo :garden1:

Majkowy2.jpg


I troszkę kulinarnie.

Majkowy5.jpg


Miodek od pszczółek teścia ;)
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, DANA, Bozi, Adasiowa, zanetatacz

Majkowy... 05 Lip 2016 16:08 #487708

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Oj, różnorodne masz zainteresowania :) Czuję, że będzie się działo :happy:

Majkowy... 05 Lip 2016 16:41 #487718

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Marianna jak moja ulubiona bohaterka z serialu i książki Siedlisko :hug:
Witaj :flower1: świetne wejście ,już mi się podoba
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Majkowy... 05 Lip 2016 17:19 #487730

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
:bravo: :bravo: Dla każdego coś miłego. Czekam na ciąg dalszy :flower1:

Majkowy... 05 Lip 2016 17:33 #487736

  • Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 3789
I ja się wpraszam i też czekam na ciąg dalszy ...
:drink1:
Pozdrawiam Gosia :)

Majkowy... 05 Lip 2016 18:27 #487752

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Majko, pięknie rozpoczęłaś i piękne fotki pokazałaś. Okruchy swojego siedliska, ja również czekam na więcej.

Majkowy... 05 Lip 2016 18:53 #487761

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Mario, witam serdecznie :) Mam ogromny sentyment do tego imienia, więc jeśli nie będzie Ci to przeszkadzało, będę tak Cię nazywać ....
Te pomidorki skądś znam ;-)? Patrząc na wszystkie zdjęcia mogę powiedzieć jedno: zapomnij tę matmę, bo natura i przyroda to Twój żywioł, a skoro odwdzięcza Ci się takimi widokami i plonami, to oznacza, że jesteś stworzona do współżycia z nią. Zresztą, wystarczy spojrzeć na rozanieloną mordkę kociska ....

Rok 2016.... przestępny ...dla wielu z nas przykry i ciężki; ale mam nadzieję, że wspólnie damy radę pokonać przeciwności losu, czego z całego serca Ci życzę.
I nie myśl, że wymigasz się od wstawienia przepisów na te pyszności w słoikach :happy: Chyba wiesz, gdzie szukać ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Majkowy

Majkowy... 05 Lip 2016 19:55 #487778

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa :flower2:
Adasiowa, mama już się ze mnie śmiała, że może bym zmieniła specjalizację na ogrodnictwo :happy3: A zamiłowanie do ogrodnictwa i przetwórstwa to po dziadziu mam :teach: A co do mojego imienia, to każdą jego odmianę czy zdrobnienie lubię. :)

Przepisy na pewno zamieszczę. A jak już jesteśmy w tym temacie, to przed chwilą namyłam i uprażyłam dużo słoików. Na jutro mam zamówioną kapustę, którą mam zamiar przerobić na zimową surówkę :)
Przepis podaję tutaj, ale jeżeli lepiej będzie w kulinariach to proszę o przeniesienie i obiecuje następne wrzucać już w kulinariach :wink2:

Surówka od "chińczyka" na zimę

przepis znaleziony na mojkulinarnypamietnik.pl

1 główka białej kapusty
3 średnie marchewki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu (w oryginale jest 1 szklanka, ale dla mnie za ostre)
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku

"Białą kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę - mieszamy olej, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy i dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wrzącą zalewę wlewamy do kapusty z marchewką, mieszamy dokładnie. Pozostawiamy do ostudzenia, na 1h aż warzywa zmiękną. Można ją w takiej postaci zjeść, albo zapakować do słoików na zimę.
Jeśli zostawiamy na zimę to porcje surówki wkładamy do wyparzonych słoików razem z sokami i zalewą jaka została z kapusty, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamykamy słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalewamy wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzujemy je 15 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 20 min."

Marysiu :) skopiowałam ten przepis i wkleiłam do wątku kulinarnego, ale niech wyjątkowo zostanie także u Ciebie; kolejne możesz śmiało zamieszczać tutaj. Czekamy na ciąg dalszy!
Ania Adasiowa
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2016 20:28 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, zanetatacz

Majkowy... 05 Lip 2016 22:19 #487844

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Dziękuję Aniu :flower1:
A na dobranoc takie coś (kolacja dla męża)

ChlebZSiemieniem.jpg

Przepisu nie bede podawać ponieważ z innego przepisu o zbliżonym składzie i konsystencji wychodzi dużo smaczniejszy chlebuś. Także postaram się znaleźć przepis i upiekę niedługo a efektami nie omieszkam się podzielić :)
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Majkowy... 06 Lip 2016 11:57 #487961

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
W nocy trochę popadało :dance: i z liliowca zrobił się :) mały wodopój

LiliowiecF.jpg


I przy okazji chciałam zwrócić honor chlebkowi - wyszedł smaczny :drool: Po prostu krojenie na gorąco nie było najlepszym pomysłem :jeez:
Także przepis zamieszczam w Kulinariach w odpowiednim wątku :coffe:
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2016 12:00 przez Majkowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Majkowy... 06 Lip 2016 12:11 #487972

  • Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 89
Witaj Majeczko :flower1:
Czytając Twój pierwszy wpis ucieszyłam się.Właściwie mogłabym swoją historię rozpocząć podobnie.Mieszkam na wsi w Lubelskim i próbuję ogarnąć mój kawałek ziemi.Tylko widoczki nie byłyby tak ładne.I zamiast gotować wolę wyżywać się w ogrodzie,co nie znaczy że nie gotuję oczywiście :)
Jest mi bardzo miło,że gdzieś(być może blisko)jest pokrewna ogrodnicza dusza :hearts: A z przepisu na kapuścianą surówkę skorzystam i zapakuję w słoiki na zimę.
Pozdrawiam.Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Majkowy

Majkowy... 06 Lip 2016 17:19 #488037

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Również mi bardzo miło Agnieszko :flower1: Jak daleko masz do Lublina? U mnie to ze dwadzieścia kilka km :)
Ja uwielbiam wyżywać się kulinarnie :hearts:
Surówkę zrób koniecznie - tylko uważaj na palce przy szatkowaniu :idea1: U mnie bez ofiar się nie obyło :placze: A przy drugiej partii kapusty okazało się , że teść ma urządzenie bardzo usprawniające szatkowanie :club2: Na szczęście do ścierania marchewki mam już od dawna maszynę :)

Surowka.jpg

Surówka od "chińczyka" na zimę
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Gosia352, Jaga14

Majkowy... 06 Lip 2016 19:55 #488081

  • Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 89
Majka,ja niestety do Lublina mam troszeczkę dalej około 100km.Piszę niestety bo jakoś wszędzie mam za daleko,a w lubelskim fajne szkółki z roślinami są :whistle:
Tak sobie myślę,że do szatkowania chyba postawię synów.W końcu to głównie dla nich te wszystkie kulinarne wyczyny.
Majko pokaż proszę jakiś większy fragment swojego ogrodu.Nie ukrywam,że rozbudziłaś moją ciekawość.
A liliowiec w głębokim fiolecie cudny :hearts:
Zapomniałam zapytać,czy paluszek już zagojony...
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2016 19:57 przez Jaga14. Powód: dopisek

Majkowy... 06 Lip 2016 21:54 #488146

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Postaram się w najbliższym czasie zrobić zdjęcia tych kawałków, ktore są w miarę ogarnięte :garden:
Ale stosunek ilości roboty jest odwrotnie proporcjonalny do czasu którym dysponujemy :idea1: :rotfl1:
Palec szybko się mam nadzieje zagoi (chociaż ostrze tak mi w paznokieć się wgłębiło :cry3: )
Ta mała niedogodność nie przeszkodziła mi jednak w upieczeniu pizz ma dzisiejszy mecz. Zdobyłam ostatnio mąkę '00' , włoską do pizzy i chciałam sprawdzić czy rzeczywiście jest taka ogromna różnica miedzy pizzą z tej mąki a pizza z maki normalnej :bad-idea:

................
Mniam, jest różnica :drool:

fotor_PhotoChooser-9abe972e-a443-4a45-a959-de2c9da95117-2.jpg
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2016 22:08 przez Majkowy.

Majkowy... 06 Lip 2016 22:02 #488153

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Majkowy wrote:
Zdobyłam ostatnio mąkę '00' , włoską do pizzy i chciałam sprawdzić czy rzeczywiście jest taka ogromna różnica miedzy pizzą z tej mąki a pizza z maki normalnej :bad-idea:
Jest?

Majkowy... 07 Lip 2016 17:38 #488371

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Zdecydowana różnica jest w konsystencji - zawsze sos pomidorowy wsiąkał za bardzo w ciasto i ciężej było ją upiec. Teraz piecze sie na całym spodzie bez problemu a pyszny sos zostaje na jej wierzchu :fly: W smaku tez oceniam zmianę na plus :) Także na pewno zamówię sobie takiej mąki coby czasem popełnić jakąś pizzę :lol:
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...

Majkowy... 07 Lip 2016 21:06 #488446

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Kropeczka :hearts: Nowy domownik. Głównie śpi albo się wścieka i jest niesamowicie szybka i pocieszna. Bardzo chce się zaprzyjaźnić z naszą kocicą ale ona ma focha i nie chce nawet o takim czymś słyszeć :hammer: :P

Kropeczka.jpg
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2016 21:11 przez Majkowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.440 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum