TEMAT: KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 06 Sie 2020 16:28 #724013

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3941
  • Otrzymane dziękuję: 21215
To i ja się dołączę. :bye:
Pasztet z soczewicy
250 g czerwonej soczewicy
150 ml oliwy
2 cebule pokrojone w kostke
2 tarte marchewki
ćwierć utartego selera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki curry
4 jajka
sól, pieprz
Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody (w razie potrzeby dolać) na papkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Kiedy trochę zmiękną, dodać rozgotowana soczewicę, koncentrat i przyprawy. Jajka rozmieszać, dodać do masy soczewicowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°na 40 min.
Nie jest pracochłonny, ale za to pyszny. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, anaka, Black Rose, ewakatarzyna, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 06 Sie 2020 16:30 #724015

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2039
  • Otrzymane dziękuję: 14581
Uwielbiam soczewicę, zrobię na pewno.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, JaKasiula

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lis 2020 16:20 #735851

  • apal100
  • apal100's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 142
  • Otrzymane dziękuję: 557
Szczypiorek wrote:
Sałatka z dynią

1 kg cebuli w półplastry

1 kg marchwi, 1 kg papryki i 2,5 kg dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Zasypać garścią soli, dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny.

Zagotować zalewę z 1 szklanki octu, 1 szklanki oleju i 2 szklanek cukru.

Zalać warzywa zalewą, wymieszać i wkładać do słoików.

Pasteryzować 20 minut

Polecam bo jest przepyszna
Jakiej dyni użyć do tej sałatki? Mam hokkaido, piżmową i zwykłą.
Pozdrawiam
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lis 2020 16:29 #735853

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2039
  • Otrzymane dziękuję: 14581
Ja robiłem że zwykłej.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 30 Lis 2020 21:54 #736679

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 468
  • Otrzymane dziękuję: 1065
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na kotlety z kalafiora?

Z góry dziękuję!
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 01 Gru 2020 09:10 #736711

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1916
  • Otrzymane dziękuję: 13875
Robiłam kotleciki z tej strony. Trzeba dokładnie zapoznać się z przepisem i z komentarzami pod nim.
Masa rzeczywiście jest bardzo miękka. Trzeba nabierać łyżką. 3 łyżki bułki tartej jak dla mnie trochę za mało do obtoczenia. Nie dawałam dymki ze szczypiorem. Dałam troszkę samego szczypiorku. Smażyłam na oliwce z oliwek. Musi być taka, która nadaje się do smażenia. Część usmażyłam na klarowanym maśle.

aniagotuje.pl/przepis/kotlety-z-kalafiora
Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 09:11 przez ewakatarzyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 01 Gru 2020 12:53 #736742

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 468
  • Otrzymane dziękuję: 1065
Dziękuję!

Zmodyfikuję sobie nieco przepis, bo nie możemy jeść produktów z glutenem i spróbuję zamiast szczypiorku dodać natkę pietruszki lub koperek.
Mam nadzieję, że kotleciki wyjdą smaczne.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 01 Gru 2020 13:25 #736744

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1916
  • Otrzymane dziękuję: 13875
Dałam też koperek i natkę pietruszki.
Pozdrawiam Ewa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 01 Gru 2020 13:36 #736745

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Serdecznie polecam te kotlety z kalafiora:
www.jadlonomia.com/przepisy/mielone-kalafiorowe/
mają smak na prawdę zbliżony do prawdziwych "mielonych"
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 02 Gru 2020 12:02 #736909

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 468
  • Otrzymane dziękuję: 1065
Bardzo dziękuję :thanks: , na pewno skorzystam, znalazłam też na tej stronie kilka innych fajnych przepisów, których akurat potrzebuję.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 11 Lip 2021 07:46 #769441

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2039
  • Otrzymane dziękuję: 14581
Wczoraj zrobiłam na obiad kotlety z bobu.


IMG_20210710_165548.jpg


Pół kilograma ugotowanego i obranego bobu
30 dag ugotowanych ziemniaków mogą być z poprzedniego dnia
Jajko
5 łyżek bułki tartej
Przyprawy do smaku ja dałam czosnek natki z pietruszki i selera oraz koperek.

Uformować kotleciki obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na złoty kolor i jeść że smakiem!

Polecam!!!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Zygowa, Black Rose, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, IrenaS

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 12 Lip 2021 17:13 #769731

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2039
  • Otrzymane dziękuję: 14581
Tapioka na mleku.

Pół szklanki tapioki zalewam szklanka mleka i odstawiam na 2 godziny.

Po tym czasie włączam gaz, ale trzeba cały czas mieszać, bo lubi się przypalać.
Podczas gotowania gdy tapioka gęstnieje dolewam jeszcze około pół szklanki wody.

Tapioka jest gotowa, gdy ma konsystencję gęstej kaszy manny.

Rozlewam do salaterek gdy jest gorąca.
Schłodzone w lodówce podaję z jogurtem naturalnym i owocami.
IMG_20210712_165620.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, pszczelarz5, ewakatarzyna, Bobka, IrenaS

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 05 Sie 2022 16:55 #810875

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2039
  • Otrzymane dziękuję: 14581
Ponieważ jestem na diecie ustalonej przez dietetyka gotuję teraz sporo bezmięsnych potraw, bo raczej nigdy nie byłam wielką fanką mięsa.
Dzisiaj na przykład robiłam placki z cukinii z kaszą jaglaną.
IMG_20220805_164309.jpg


50 gram suchej kaszy jaglanej ugotować i ostudzić.
1 kg cukinii zetrzeć na tarce, zostawić na sitku na kilkanaście minut i mocno odcisnąć z wody.
Dodać 4 jajka, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, sól i 1 łyżkę pieprzu cytrynowego.
Wymieszać i smażyć na oleju na złoty kolor.

Do posmarowania zrobiłam jogurt z koperkiem i solą.

SMACZNEGO
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka, ewakatarzyna, Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 28 Sty 2023 13:34 #822088

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4098
  • Otrzymane dziękuję: 34721
Dzisiaj warzywa z działki w roli głównej.
Kotleciki warzywne.
Seler,por marchewka,papryka słodka, jajko,odrobiną mąki, czosnek,zioła w/uznania,kurkuma,sól, pieprz,trochę tartej bułki.Bardzo smaczne.
Zapomniałam dodać cebulkę.


20230128_132409.jpg


20230128_130945.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Sie 2025 20:39 #881875

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 2863
Szczypiorek wrote:
Wyglądają super, jak tylko kupię kaszę to zrobię.

Ja ostatnio robiłam pampuchy
IMG_20200319_125724.jpg


1 kg mąki
Pół paczki drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Pół litra mleka
4 jajka - roztrzepane

Podgrzewam mleko, dodaję cukier i sól oraz pokruszone drożdże.
Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce mieszam mąkę, jajka dodaję zacier drożdżowy i wyrabiam ciasto, tak porządnie 10 nawet 15 minut.
Odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wykładam na stolnicę, jeszcze wyrabiam około 5 minut.
Formuję kluchy, jak mam czas to szklanką, a jak nie mam to odrywam ręką i Turkami w ręku.
Odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Parkuję w parowarze na 3 poziomach około 10 minut.
Podaję z sosem grzybowym lub z jogurtem a nawet ze śmietaną i cynamonem.
Polecam i smacznego

Agnieszko jesteś zadowolona z tego parowara?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Sie 2025 22:40 #881882

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7702
  • Otrzymane dziękuję: 28145
Mileno :flower1: brawo za odświeżenie tematu . :bravo:
Wprawdzie jemy mięso ,ale od teraz zajmuje ono
naprawdę znikome miejsce w zamrażarce .
Wiodące to warzywa , owoce ,ryby .
Dużo ich tzn warzyw w zupach ,sosach etc .
Część kupiłam na wsi ,cześć na rynku ,jeszcze
zechcę dokupić .
Potrawy są lekkie i pyszne .
Ponieważ ograniczamy do niezbędnego minimum
mąkę ,pampuchów Twoich nie zrobię ,ale
wrzucaj przepisy. :hug:
Teraz mam chętkę na kotlety z warzyw(Marysi Koma ) ,ale chyba
pieczone ,nie smażone z powodów jak zwykle
zdrowotnych :garden1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.436 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum