TEMAT: KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:09 #694339

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3650
  • Otrzymane dziękuję: 16748
Też miałam problem z naleśnikami, gryka też odpadła a ciecierzyca mi bardzo odpowiada.
Fajny chleb wychodzi z mieszanki Glutenexu (chyba tak się ta firma nazywała). Jakby dodać jajko, to mogły by być fajne naleśniki. Odpowiednia patelnia, to podstawa.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”


Zielone okna z estimeble.pl

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:15 #694342

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Z mieszanek firmowych rzeczywiście wszystko wychodzi fajne, ale z uwagi na dodatki chemiczne - nie stosuję ich, bo córce szkodzą. Mi na szczęście raczej nie (chociaż to trochę loteria).
Gdybyśmy nie miały aż tak nadwrażliwych jelit, to by nie był aż taki problem. :dry:

Pamiętam, jak na samym początku zrobiłam z mieszanki pancakes i gofry.
Wyszły śliczne. Puszyste. Smaczne.
Ale przemilczę, co się zaczęło dziać po około 10 minutach od ich spożycia........ :sick:
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 20:48 przez Black Rose.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:48 #694354

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3650
  • Otrzymane dziękuję: 16748
Przepraszam to Celiko. Skład ma całkiem, całkiem.

IMG_20200221_204604003.jpg


IMG_20200221_204549326.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:50 #694358

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Gumy guar córka też nie może jeść.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:57 #694362

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3650
  • Otrzymane dziękuję: 16748
A próbowałaś mąki jaglanej.
Znasz przepisy ze strony Atelier smaku?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 20:59 przez Mamma.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 21:39 #694373

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Jak wspominałam - nie używam mąki jaglanej (proso) ze względu na niedoczynność tarczycy u córki.

Nie, nie znam tej strony.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 21:41 przez Black Rose.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Lut 2020 07:41 #694394

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3085
  • Otrzymane dziękuję: 5972
Mamma wrote:
Znasz przepisy ze strony Atelier smaku?
Lubię ich przepisy (choć nie wszystkie), ich samych również :), dzięki nim jednym z pierwszych drzewek w moim ogrodzie był...rokitnik :)

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 14:23 #694706

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Dzisiaj zrobiłam makaron ze szpinakiem i ciecierzycą.

Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem

W garnku na małej ilości oleju przyrumieniłam trzy ząbki czosnku, dodałam paczkę szpinaku mrożonego.
Jak szpinak rozmarzł dodałam puszkę ciecierzycy, doprawiłam solą i pieprzem.
Gdy się zagotował dodałam dwa serki topione i około pół szklanki słodkiej śmietanki.

Wymieszałam z makaronem.

My bardzo lubimy,


IMG_20200223_131926.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki, Betula, Mamma, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 14:26 #694708

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3650
  • Otrzymane dziękuję: 16748
A ta smakowita suróweczka, to z czego?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 15:04 #694719

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Z dyni moja droga

W tym sezonie zrobiliśmy 6 rzutów do słoików i za mało, teraz tylko pod wydział
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 15:51 #694733

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3650
  • Otrzymane dziękuję: 16748
A czy o przepis mogę się zawczasu uśmiechnąć :)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 16:41 #694755

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
oczywiście, znajdę zeszyt z przetworami i na pewno wrzucę, bo jest przepyszna, jedzą nawet takie osoby, które mówią, że nie lubią dyni.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 17:00 #694760

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Sałatka z dynią

1 kg cebuli w półplastry

1 kg marchwi, 1 kg papryki i 2,5 kg dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Zasypać garścią soli, dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny.

Zagotować zalewę z 1 szklanki octu, 1 szklanki oleju i 2 szklanek cukru.

Zalać warzywa zalewą, wymieszać i wkładać do słoików.

Pasteryzować 20 minut

Polecam bo jest przepyszna
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2020 17:04 przez Szczypiorek. Powód: Złe zdjęcie wstawiłam
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki, Betula, Mamma, Azbi, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lut 2020 15:24 #695136

  • HelloWorld
  • HelloWorld's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 3
  • Otrzymane dziękuję: 2
Polecam ciecierzycę, można ją wbrew pozorom robić na tysiąc sposobów i z tego powodu nigdy się nie nudzi. Przepisów i zdjęć w internecie jest mnóstwo, to nic tutaj nie wklejam :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lut 2020 16:40 #695156

  • gotujimieszkaj
  • gotujimieszkaj's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 2
  • Otrzymane dziękuję: 2
Ale super dział :D Jestem nowa i kuchnia to dla mnie ważna część mojego życia i mam mnóstwo ciekawych przepisów, również na dania wegetariańskie <3
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 15:02 #699969

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Kotlety z kaszy jaglanej ;)

120 g kaszy jaglanej
6 jaj ugotowanych na twardo
1 jaja świeże
por
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu.
Por podsmażyć na masełku.
Jaja zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Wszystko wymieszać z surowym jajkiem, bułką oraz solą i pieprzem.
Mieszankę wstawić do lodówki (zimny farsz lepiej się trzyma kupy)

Smażyć obtoczone w bułce tartej.


20200322_103759.jpg



20200322_112949.jpg



20200322_142630.jpg


Do tego sos pieczarkowy lub grzybowy, surówka i pycha obiad :)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 15:04 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, halgla, Marlenka, minohiki, Betula, ewakatarzyna, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 16:34 #699996

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Wyglądają super, jak tylko kupię kaszę to zrobię.

Ja ostatnio robiłam pampuchy


IMG_20200319_125724.jpg


1 kg mąki
Pół paczki drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Pół litra mleka
4 jajka - roztrzepane

Podgrzewam mleko, dodaję cukier i sól oraz pokruszone drożdże.

Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce mieszam mąkę, jajka dodaję zacier drożdżowy i wyrabiam ciasto, tak porządnie 10 nawet 15 minut.

Odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Wykładam na stolnicę, jeszcze wyrabiam około 5 minut.

Formuję kluchy, jak mam czas to szklanką, a jak nie mam to odrywam ręką i Turkami w ręku.

Odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

Parkuję w parowarze na 3 poziomach około 10 minut.

Podaję z sosem grzybowym lub z jogurtem a nawet ze śmietaną i cynamonem.

Polecam i smacznego
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, minohiki, Betula, Zygowa, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 17:21 #700011

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Dzisiaj zrobiłam hummus z przepisu Lucysi


IMG_20200322_171552.jpg


Ciecierzycą ja sama ugotowałam, ale może być z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tahini
Dodałam dobrej oliwy

Blender i smacznego

Można dodać sok z cytryny, a następnym razem zrobię z suszonymi pomidorami, bo mam ostatni słoik
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, minohiki, lucysia, Betula, Zygowa, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.439 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum