TEMAT: Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 15:22 #688179

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Oczywiście każdy pije co mu smakuje. Nie twierdzę że miód wytrawny jest zły mi również trójniaczek smakuje. Uważam jedynie że dwójniaka czy półtoraka dobrego jest trudniej skosztować ze względu na trudniejsze wykonanie i czas potrzebny na leżakowanie. Osobiście nie przepadam jednak za miodami chmielonymi ale z dodatkiem soków są ok :)
A na marginesie polecam naleweczkę czeremchową...pycha.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 15:23 przez tadeo68.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 16:28 #688190

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
newrom mam do Ciebie prośbę , czy możesz podzielić się inf. jak chmielisz trójniaczka ?
Zdaje mi się że poza winami gronowymi to wszystko jest na bazie wody .?
tadeo68 czeremchę zrobiłem pięć lat temu ale nadal jest jeszcze nie całkiem sklarowana , ale robiłem na bazie samego soku , przeznaczeniem na kupaż
Na tą chwilę smak SUPER :drink1:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): tadeo68, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 18:11 #688208

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
Lubię chmiel, zwłaszcza goryczkę. Dlatego używam chmielu goryczkowego Marynka w formie granulatu. Porcję dawałem mniejszą niż na piwo, około 1/3. Chmielenie było w czasie pierwszej fermentacji, aby dekantując usunąć opadnięty chmiel.
Po około roku doszedłem do wniosku że może warto by użyć do fermentacji cichej chmielu aromatycznego, ale wtedy chmielu goryczkowego dałbym mniej. Następne testy robiłem już z miodami półwytrawnymi, a tych nie chmieliłem bo nie trzeba :)
Jednak chmielony miód nie jest dla każdego, kolega uznał że zepsułem go tą goryczą :-D

Nalewkę czeremchową robię na owocach (jeśli zdążę przed kwiczołami, kosami, szpakami etc.), bez rozgniatania ich. Po kilku tygodniach jest kolorowa, klarowna i pyszna, po kilku miesiącach dochodzi jeszcze posmak migdałów (jak ktoś pije litrami to zapewne trucizna).

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 18:54 #688217

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Ja również robię na owocach :). Chmielić miód łatwiej jest przy syconych, chmieli się wtedy przy samym syceniu i do fermentacji idzie już brzeczka nachmielona.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 18:56 przez tadeo68.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 19:07 #688219

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
newrom ja nic nie napisałem ze szanowny pan coś popsuł ,jedynie napisałem
mi miody wytrawne nie smakują , są nie pijalne
. :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 21:56 #688262

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Ja odzielnie gotowałem szyszki chmielowe i wystudzony wywar dodawałem do nastawu.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 21:59 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, bietkae

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 21 Sty 2020 07:22 #688276

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
Pszczelarz5, ale nie pisałem o Tobie tylko o koledze który pił chmielonego trójniaka :-D
Zalecam ostrożność i zaczęcie od małej ilości ;-)

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 09:41 #690516

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9280
anaka wrote:
W sobotę 9 listopada rozmrożone owoce dzikiej róży zalaliśmy syropem i dzisiaj zauważyłam ,że sobie pyka :dance: Na razie jest OK.
Proporcje
6 kg owoców
11 litrów przegotowanej wody,wystudzonej
5 kg cukru
Teraz :lev: :lev:

26 grudnia wino zostało zlane do drugiej butli.
Wydawało nam się za mało słodkie,więc 20 stycznia zlaliśmy ok 2 litrów i w podgrzanym płynie rozpuściłam 0,5 kg cukru i wlałam do reszty.

Owoce róży w butli ponownie 26 grudnia zalaliśmy syropem 11 litrów wody z 6 kg cukru.Pyka sobie.

Wczoraj była udana degustacja wina z pierwszego nastawu.Smak dymny,raczej półsłodki,lekkie,ale zawróciło w głowie :oops: :drink1:
100_4273.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): tadeo68, JaNina, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 12:11 #690556

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Podobno najsmaczniejsze jest wino z 2 obciągu. Można zalać i 3 raz ale wtedy wino jest już mało ekstraktywne (puste) i dla poprawy smaku można go połączyć z winem z pierwszego obciągu.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 14:41 #690592

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
KaLo, to jakieś mity. Ekstraktywność wina zależy od składu i równowagi, nie od ilości dekantacji. Chyba że w czasie dekantacji nie dbasz o zminimalizowanie kontaktu z powietrzem (przelewasz wiadrem, albo z dużej wysokości).

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 15:10 #690597

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
:ohmy: Czy ja coś wspominałem o dekantacji? Odniosłem się do tego zdania napisanego przez anaka i nic wiecej.
Owoce róży w butli ponownie 26 grudnia zalaliśmy syropem 11 litrów wody z 6 kg cukru.Pyka sobie.
Amen.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2020 15:11 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 15:49 #690607

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
Nie doczytałem że chodzi o powtórne użycie owoców, nigdy tak nie robiłem. Przypomina "dolewkę" do parzonej kawy ;-)
Obciąg znałem wyłącznie jako ściąganie wina ze zbiornika w ten sposób by pozostawić w nim martwe drożdże i inne osady.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 17:08 #690626

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Sposób z kilkukrotnym zalewaniem owoców nie zawsze działa. Wszystko zależy od ilości owoców i wody z cukrem. Jeżeli ktoś robi wg. starych zasad, że syropu jest tyle aby "objął" owoce, to trzykrotne ich zalanie nie jest przestępstwem. W tym przypadku trzeci nastaw na te same owoce może być pijalny pod warunkiem zwiększenia ilosci cukru i destylacji otrzymanego "wina". :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 11:16 #690983

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9280
Wino z róży z drugiego nastawu jest lżejsze,bardziej owocowe w smaku,deserowe.Pierwsze jest dymne,jakby podpalane,ciemniejsze .Nie robiłabym kolejnego,bo byłoby zbyt cienkie,a mieszanie dwóch obciągów nie ma sensu.
Takie podwójne wykorzystanie owoców praktykujemy tylko z różą i polecam.Wychodzą dwa różne wina.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 12:46 #690996

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1798
  • Otrzymane dziękuję: 13161
Mąż jesienią ubiegłego roku nastawił wino z dziekiej róży i ciemnych winogron ( balon 30 litrowy)

Lekka przewaga dzikiej róży. Od miesiąca delektujemy się jego wyrafinowanym smakiem.
Jest półwytrawne i dość mocne.

DSC03521.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 13:01 #690998

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
anaka wrote:
Pierwsze jest dymne,jakby podpalane,ciemniejsze .Nie robiłabym kolejnego,bo byłoby zbyt cienkie,a mieszanie dwóch obciągów nie ma sensu.
Nie wszystkim ta dymność pasuje więc robią nastaw nr 3 ale z połową syropu a następnie kupażują z nastawem nr.1 dla złagodzenia jego smaku.
Jest jeszcze w piwnicy jedna butelczyna dzikiej róży z 1981 roku. :)
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2020 13:01 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 21:00 #691073

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
A ja namawiam Was do nastawienia wina z jarzębiny, ale uprzedzam - wino wg. mnie dla cierpliwych, moje stało i dojrzewało 5 lat. Warto było.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 04 Lut 2020 10:09 #691125

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam tadeo68 jeśli możesz podziel się wiedzą jak przygotowałeś jarzębinę do nastawu ?
Po jakim czasie robiłeś kolejne odciągi? No i jakie proporcje zastosowałeś? :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): tadeo68, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.330 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum