TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Gru 2022 00:16 #819424

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Nie, dojrzewająca jest np z bakteriami. A tak to z nastrzykiem, bo większe kawały mięsa są.


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Gru 2022 13:19 #819441

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Dojrzewające nastrzykujesz ?
Ja peklo plus bakterię i w próżnie
Ale może i sprubóję z tym nastrzykiem
Dobrego miłego Świętowania życzę
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2022 13:20 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Gru 2022 15:17 #819450

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Dziękuję i wzajemnie udanego świętowania.

Z nastrzykami jest wędlina ładna w środku - w próżni zdarzało mi się, że były oka. No i za słona (lubię mniej soli).
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Gru 2022 22:01 #819458

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
pszczelarz5 wrote:
Witam mymysteryy , piekne wyroby :bravo: Tylko czy do słoików wkładając świeży czosnek nie obawiasz się fermentacji ?
Przepis dostałam od osoby, która od lat tak robi. Nawet mi do głowy nie przyszło, że czosnek może sprawić kłopot. Z ciekawości przejrzałam w necie przepisy na kiełbasę słoikową i często się pojawia w składzie, więc chyba nie grozi fermentacją. U mnie w każdym bądź razie wszystko jest ok, przy zachowaniu ogólnych zasad prawidłowego przechowywania/pasteryzacji. :)
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, pszczelarz5

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2022 12:57 #819473

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Z czosnkiem jest to, że dodajemy go na koniec i od razu pasteryzacja, wtedy nie zdąży się potrawa skisić. Kiełbasy z czosnkiem świeżym trzeba uważać , bo potrafi cały wsad zniszczyć. Osobiście wolę dodawać suszony, mielony. Zwykły tylko do białej.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, Fina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2022 13:50 #819474

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Robiłam według tego przepisu. po zrobieniu od razu powędrowało do pasteryzacji. :)



Zwykłej kiełbasy jeszcze nie robiłam, ale się przymierzam, więc wezmę pod uwagę Wasze sugestie i użyję suszonego. :drink1:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, pszczelarz5, Babcia Ala

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2022 14:08 #819475

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Zwykłe są o niebo lepsze. Tylko ważne by jelita były dobrej jakości. Osobiście kupuję w sumie wszystko na swojskim wyrobie. Wcześniej miałam z Browina i było ok do jednej partii - rwały się strasznie. Gdyby to było moje pierwsze nabijanie to bym się zniechęciła.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, Babcia Ala

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2022 18:31 #819483

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Lilith Browin z jelitami już dawno sobie odpuściłem :mad2:
Natomiast biorę od nich kultury bakterii , są ok .Oraz dość często zakupuję produkty do wyrobu win i nalewek , kupowałem też gąsiory , obawiałem sie o dostawę , ale nie potrzebnie wszystko było super opakowane i oznaczone .
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, Babcia Ala

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2022 19:55 #819487

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
No ja bakterie tez od nich. Te we fiolce z trzema szczepami. No i woreczki do szynkowaru. A tak to swojski wyrób - przyprawy mają fajne, dużo lepsza jakość niż sklepy z allegro czy Shopee w których do tej pory kupowałam. Teraz i kątnicę będę zamawiać :D Tylko jeszcze nie robiłam baleronu w kątnicy...
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, jagodka27, Babcia Ala

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Gru 2022 19:14 #819538

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Odnośnie użycia czosnku to każdy ma swoje doświadczenia. Nam nie zdazylo się zepsucie kiełbas wędzonych lub mielonki pasteryzowanej w słoikach chociaż zawsze używaliśmy świeżo zgniatanego czosnku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, pszczelarz5, jagodka27

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Gru 2022 21:18 #819543

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Tu chodzi o to jak długo się kiełbasę osadza. Ja np w chłodzie trzymam cała noc, a czasem 14h i więcej więc czosnek świeży to ryzyko w tym wypadku. W lodówce za to da radę spokojnie. Jak robimy i osadzamy np 2h to na luzie nic nie sfermentuje. No i tez czosnek czosnkowi nei równy. U mnei się własny nie udaje, więc kupuję, a to jak się trafi.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, jagodka27, Fina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 20 Lut 2023 21:24 #823943

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Dzisiejsze mimo wichury ;)

331312591_567237755356275_7877232839863056592_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, jagodka27, JaNina, Babcia Ala, Fina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 20 Lut 2023 21:29 #823944

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Lilith Witam , zacnie kiełbaska wygląda , czy ta jasna to była parzona ?,intryguje mnie ta grubsza jeśli można coś o niej więcej , to bardzo poproszę :thanks: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, jagodka27, Fina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 20 Lut 2023 22:35 #823949

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Ta cieńsza to śląska - wędzona i parzona (tak wiało, że ciężko było uzyskać kolor z dymu). Ta grubsza w batonach to mielona jak na krakowską, ale przyprawy to do myśliwskiej i czosnkowej. Ta grubsza - wianek - mielona jak na krakowską, ale z dodatkiem przyprawy czosnkowej i serami.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, jagodka27, Babcia Ala, Fina

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Mar 2023 22:45 #824909

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Tym razem były udka z kurczaka (naj przepis dla mnie) i serki z biedronki haha ;)
330449791_744655260551177_4643376593651791931_n.jpg


329014261_2271139823067787_4138524460876540252_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, jagodka27

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 05 Mar 2023 21:14 #825050

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam , czy udka parzysz przed czy po wędzeniu? serki mistrzostwo .Jakie kupujesz ?
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2023 21:14 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 05 Mar 2023 21:27 #825051

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Tak parzę przed, by skórka była idealna - dodatkowo nei są w samej solance - tylko robię wg przepisu od Borniaka, bo są rewelacyjne (ale dużo też zalezy od dostawcy miesa).

Serki - takie najtańsze z Biedronki typu włoskiego - są idealne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 05 Mar 2023 22:04 #825054

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Czy serki przygotowujesz w jakiś szczególny sposób przed wedzęniem ?
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.345 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum