TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 15 Wrz 2020 08:38 #728646

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Janinko zgadzam się z Tobą w sprawie pasteryzowania mleka, chodziło mi jednak o to , że sklepowego pasteryzowanego mleka też można zrobić ser. Mleko które kupuję od gospodarza pasteryzuję ze względu na obecne temperatury.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 15 Wrz 2020 09:03 #728649

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Wiem Uleńko, dlatego też nie odradzałam Ci pasteryzacji :) . Z mleka sklepowego, też robiłam sery. Warto wtedy pomyśleć o dodaniu chlorku wapnia.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis

Domowe sery 15 Wrz 2020 09:17 #728653

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Chlorek wapnia dodaję do mleka "krowiego" po pasteryzacji.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Domowe sery 16 Wrz 2020 23:29 #728787

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Za wysokie progi :D myślałam, że nauczę się zrobić twarożek z kupnego mleka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Domowe sery 17 Wrz 2020 10:28 #728809

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Gałązka nie taki ser straszny jak go opisują, małymi kroczkami nauczysz się robić nie tylko twarożku ale i innych serów.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Domowe sery 17 Wrz 2020 19:22 #728839

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Chlorek wapnia i podpuszczkę widziałem ostatnio w OBI na stoisku serowarskim.

Domowe sery 20 Wrz 2020 19:52 #729027

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Witam po raz pierwszy wszystkich smakoszy serów domowych
Chcę się podzielić sprawdzonym przepisem na oscypki, który poznałam z prezentacji góralki w ojczyźnie oscypka. Po przeczytaniu tematu o serach to wydaje mi się najbliższy opisany przez Zieloną Jagodę na stronie 2. Ale krok po kroku...
1. Jak mówią górale "klagamy" mleko tj. dodajemy podpuszczkę do mleka około 37 stopni - przerwa 30-40 minut
2. Kroimy skrzep - przerwa 15 minut.
3. Teraz zanurzamy ręce w skrzepie, ponownie podgrzewamy skrzep, jednocześnie rozdrabniając go i mieszając aż do momentu, kiedy nas parzy w ręce. Kawałki sera są już gumowate i kleiste. Wyłączamy grzanie i zbijamy kawałki sera w kulę - wszystko odbywa się w garczku w serwatce. Kulę, która jest jak plastelina ugniatamy w serwatce jednocześnie odciskając.
4. Kolejny etap to "pucenie" sera. W miarę mocno odciskamy ser z serwatki, w ostatnim etapie wbijamy w kulę patyk jak na szaszłyk i odciskając spływa jeszcze po nim serwatka. Im mocniej "wypucony" ser tym dłużej jest słodki.
5. Potem kule wędrują do solanki o proporcji łyżka soli na szklankę wody na 12 godzin, a potem na odciekacz. Wyszedł biały oscypek, który można teraz wędzić lub zjeść w białej postaci.
Załączam zdjęcia z etapu 3 i 4 poniżej.
Mleko wyłącznie pełnotłuste, najlepsze prosto od krowy nie pasteryzowane. Pozdrawiam wszystkich.Fina
20200919_162458.jpg


20200919_162707.jpg


20200919_162843.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, pszczelarz5, bastis

Domowe sery 21 Wrz 2020 15:27 #729083

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Kolejny poniedziałek i kolejny ser. Dzisiaj ser "Naturalny" z niepasteryzowanego mleka, nie zaszczepiony bakteriami, dodana tylko podpuszczka. Ser po kąpieli solankowej w serwatce będzie obsychał i tworzył własną skórkę (potrwa to ok 2-3 dni), później zostanie zabezpieczony woskiem serowarskim i będzie dojrzewał (mały ok miesiąca, duży dłużej). Z serwatki zrobiłam ricotte.
Tak wyglądają serki w solance
IS_DSC_0293.jpg


Starsze serki mają się dobrze, dwutygodniowy camemberek pięknie obrósł w biały puszek, został wyjęty z pudełka i zapakowany w papier, dalej dojrzewa w chłodni.
U tygodniowej gorgonzoli nic się nie dzieje, czekamy na pierwsze oznaki niebieskiej pleśni.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pszczelarz5, JaNina, Bobka

Domowe sery 22 Wrz 2020 19:04 #729174

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Rozkroiłam dzisiaj ser Gouda, który robiłam w styczniu tego roku.

BED589F3-DB54-4D5C-A017-DFBC58BC5D6E.jpeg

Dobry. Łagodny, ale z charakterem. Tak jak ja :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2020 19:04 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, newrom, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula, Fina

Domowe sery 22 Wrz 2020 19:41 #729175

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Jestem pod wrażeniem, jak można wytrzymać i nie spróbować tyle miesięcy! :flower1: My nasze oscypki czy korycińskie pożeramy na bieżąco.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Domowe sery 22 Wrz 2020 19:56 #729177

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Sery robię już parę lat, raz w tygodniu, więc i zapasik się uzbierał :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Domowe sery 22 Wrz 2020 20:06 #729180

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Janinko jak prasowałaś swoją goudę ? Wygląda pysznie :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Domowe sery 22 Wrz 2020 20:13 #729185

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Szczerz mówiąc nie zawsze prasuję sery. Mam taką praskę zrobioną przez Męża, ale nie zawsze jej używam. Przeważnie walnę kilogramowe obciążenie i jest dobrze. Jak mój dostawca mleka wróci z urlopu, to zrobię zdjęcia mojej "technologii" :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 22 Wrz 2020 20:16 #729186

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Super !!!
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Domowe sery 22 Wrz 2020 20:20 #729188

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Bardzo chętnie się zapoznam bo znam jak dotychczas te najprostsze góralskie sery. Pozdrawiam Fina

Domowe sery 23 Wrz 2020 10:03 #729233

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Na gorgonzoli zaczęły pokazywać się niebieskawe smużki :dance: , na razie takie bladziutkie ale to dobry znak. Za kilka dni trzeba serek nakłuć żeby wpuścić powietrze do środka, no i czekać.
Janinko jakie kultury bakterii dodałaś do swojej goudy?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2020 12:26 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Domowe sery 23 Wrz 2020 18:34 #729269

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
A masz takie specjalne igły do nakłuwania z sosny jakiejśtam? :wink4:

Domowe sery 23 Wrz 2020 19:10 #729271

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
W mojej okolicy rosną tylko pospolite sosny ;) , nakłuwać będę sondą z termometru, mam nadzieję że ser się nie obrazi i nie zzielenieje tylko dalej będzie porastał na niebiesko :happy:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.809 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum