TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 03 Mar 2024 10:51 #852157

  • MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2500
  • Otrzymane dziękuję: 9376
Podziwiam wszystkich serowarów :flower2: szczególnie Kasię.

Znam tylko dwa przepisy - nie śmiejcie się - z jogurtu i jajek ze śmietaną, jaki inny, prosty przepis polecicie osobie słabo gotującej :)
MARRY
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2024 10:51 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 03 Mar 2024 18:42 #852194

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Ja nie znam nawet takich, więc o czym Ty Marysiu mówisz.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 03 Mar 2024 19:41 #852221

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
MARRY wrote:
jaki inny, prosty przepis polecicie osobie słabo gotującej :)
No najprostszy to jest twaróg (robię go na okrągło, bo dwa razy w tygodniu biorę mleko od gospodarza i oprócz zsiadłego mleka, właśnie twarogu robię najwięcej . Chyba, że masz na myśli twarde sery? A może pleśniowe? Napisz, które by Cię interesowały, to postaram się sklecić prostą instrukcję. :)
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna

Domowe sery 03 Mar 2024 19:49 #852222

  • MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2500
  • Otrzymane dziękuję: 9376
Twaróg robię też ale z jogurtu i to mi wystarczy.
Myślę o twardym i pleśniowych, jak byś podała najbardziej nieskomplikowane, jeśli to możliwe, przepisy to jestem gotowa stawić im czoła :woohoo:
Nie potrafiłam wyłuskać ich z wątku.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2024 19:49 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 07 Mar 2024 13:12 #852507

  • MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2500
  • Otrzymane dziękuję: 9376
Posiedziałam w sieci i wybrałam proste przepisy niewymagające akcesoriów serowarskich, takie dla osoby mało gotującej :coffe:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2024 13:12 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

Domowe sery 07 Mar 2024 13:25 #852510

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 829
  • Otrzymane dziękuję: 5347
A jak się nazywa taki ser, który się robi z mleka podgrzanego do 90 stopni i zakwasza się go octem jabłkowym?

Ja robię takie sery z mleka koziego. Jest to coś jak twaróg. Daję do sernika, do pierogów. Można jeść na surowo czy mrozić. Ale jak to się nazywa to nie wiem.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 07 Mar 2024 21:15 #852532

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 284
  • Otrzymane dziękuję: 572
Podejrzewam, że może chodzić Tobie o ricottę? Ale tam podgrzewa się serwatkę po serach korycińskich z dodatkiem mleka i octu jabłkowego. Ja daję trochę kefiru zamiast mleka.
Pozdrawiam. Grażyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka

Domowe sery 07 Mar 2024 21:45 #852534

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Celinko, taki ser to twaróg. Twaróg można wyrabiać różnymi sposobami, a zakwaszanie mleka octem, lub kwaskiem cytrynowym, to jeden ze sposobów jego wytwarzania.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka

Domowe sery 10 Mar 2024 15:57 #852774

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 829
  • Otrzymane dziękuję: 5347
Janinko - to się bardzo cieszę, że jednak twaróg. Na dziś mam akurat serniczek z mrożonego. Moi trzej mężczyźni opróżniają tortownicę w dwa dni, nie ma co go nawet ozdabiać specjalnie.
Taki sernik robię bez tłuszczu, bo ten naturalny potrafi się wytopić podczas pieczenia.
Zapraszam.


20240310_155441.jpg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 10 Mar 2024 17:31 #852779

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Renmanka
Bardzo apetycznie wygląda ten sernik
Udało się zdobyć 10 l prawdziwego mleka i poszło z tego siedem serków do wędzenia z takimi tam miesnymi różnościami.
Wedzarka to model z ubiegłego wieku, wymagający pełnej obsługi.

IMG_20240309_170732.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, renons, lusinda

Domowe sery 22 Mar 2024 07:50 #853728

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 829
  • Otrzymane dziękuję: 5347
Czy da się zrobić twaróg z kefiru? Mam nadwyżkę i myślę jakby go przerobić.
Kefir jest krowi, taki ze sklepu.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 22 Mar 2024 23:27 #853814

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jak mi nie schodził jogurt, to go dawałam do odcedzenia i prasowania i wychodził super „twarożek”. Sądzę, że tak samo można zrobić z kefirem. Kefir jest nieco kwaśniejszy od jogurtu, ale kwaśniejszy twarożek też może być ciekawy.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, renons

Domowe sery 23 Mar 2024 10:07 #853835

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 829
  • Otrzymane dziękuję: 5347
A podgrzewałaś sam jogurt czy z mlekiem? Dziś będę robić. Chcę mleko podgrzać do 90 stopni i zalać to kefirem. Dam znać jak poszło.

Edit: z litra mleka i 900ml kefiru wyszła kulka twarogu. Nie za dużo jak na koszty zakupu materiałów, ale jak ma się coś zepsuć to lepiej przerobić. Serwatkę wypiły kury.

20240323_121842.jpg
Pozdrawiam Celina
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2024 16:18 przez renmanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 25 Mar 2024 10:05 #854028

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
Wreszcie i ja dojrzałam do wyrobu własnego sera. A trwało to dłużej, niż najbardziej długo dojrzewający ser, bo ponad dwa lata.
Byłam zależna od terminu dowozu mleka, bo jechał do mnie z dość daleka i wypadło na niedzielę. Cały dzień padał deszcz, więc nie było tęsknych spojrzeń za okno, tylko w pełni zaangażowanie się w domową produkcję.
Przyznam, żę nie było mi łatwo, bo pierwszy raz, a do tego Pani "farmerka" przywiozła mi zamiast zamówionych 12 litrów na najprostszy ser żółty Butterkase - 20 litrów, z komentarzem "a niech Pani sobie nastawi na kwaśne :ohmy:
Więc w krótkich odpoczynkach spowodowanych procesami Butterkase zajmowałam się wyszukiwaniem przepisów co by tu jeszcze...
Suma, sumarum zrobiłam:
zaplanowany Butterkase, tu już dzisiaj, jeszcze się suszy, ale niebawem "pójdzie" do dojrzewalni, do piwnicy

IMG_20240325_093726.jpg


a tu, dla mnie chyba najprostszy z serów twarogowych, ale też ulubiony Halloumi

IMG_20240324_214854kopia.jpg


i wymuszona riccotta z całej serwatki, jaka się wytworzyła po produkcji

IMG_20240325_093558-2.jpg


nie omieszkałam też wypić pysznego kakao, no i nastawić na kwaśne ;)

I teraz najważniejsze:

Nad całą moją produkcją, niczym Anioł Stróż czuwała Kasia mymysteryy i ... było mi dużo łatwiej.
Kasia, dziękuję po stokroć.
Załączniki:
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2024 11:28 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): elagrano, mymysteryy, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Fina, renons

Domowe sery 25 Mar 2024 21:14 #854066

  • elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 284
  • Otrzymane dziękuję: 572
Och, super wyszły te sery. Mam prośbę, gdzie można znaleźć przepis na Butterkase, bo chyba już przyszła u mnie pora na wyższy poziom serowarstwa ? :-)
Pozdrawiam. Grażyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 26 Mar 2024 09:13 #854099

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
Jest strona Domowy ser - i tam go znajdziesz.
O serze Butterkase wypowiem się za miesiąc, ale o serwatce mogę już dzisiaj. Możecie sobie wyobrazić ile jej mam :ohmy:
Dwa kilkunastolitrowe garnki i jeszcze trochę.
Pijemy oczywiście, wczoraj była pyszna, dzisiaj jest wyśmienita. Fajne jest też to, że można ją obecnie przechowywać na dworze ze względu na odpowiednią temperaturę.
Ponieważ sama piekę chleb żytni, zaraz powędruje do pieca, oczywiście na serwatce
Wczoraj usmażyłam też większą ilość naleśników - oczywiście na serwatce
Zamarynuję też w niej szynkę na święta.
Zastosowań ma bardzo wiele, ale o tym możecie sobie poczytać sami, dodam tylko, że wczoraj podlałam nią sadzonki pomidorów.
Tak więc, jeśli powstaje ser, przy okazji powstaje też wiele innego dobrego.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 26 Mar 2024 18:54 #854144

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Nimfa
Czy możesz coś więcej w temacie peklowania mięsa serwatką i podlewania sadzonek pomidorów?
Znam inne wymienione przez Ciebie zastosowania ale właśnie te chętnie poznam.

Domowe sery 26 Mar 2024 19:36 #854159

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
Fina, ja nie pekluję wogóle mięsa, bo ja prawie bezmięsna jestem. Tylko szynkę na Swięta zamarynuję (gotuję krótko 10-15 minut w zwykłej soli i przyprawach, pozostawiam do ostudzenia i powtarzam czynność. To wszystko. I tu zamiast wody użyję serwatki.
A podlewanie pomidorów: bezpiecznie jest 50% wody i 50% serwatki podlać nie przy łodydze. I tak zrobiłam mojej rozsadzie. To można rzadko, 1 raz w miesiącu.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Fina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.707 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum