TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 08 Lut 2023 17:33 #822956

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1128
  • Otrzymane dziękuję: 10332
Jak wytrzymać i nie zjeść sera, który uzyskał dopiero minimum dojrzewania? Ten Butterkase ma 6 tygodni i pomimo wagi 1,2kg nie przewiduję mu długiego żywota :hearts: :P

20230208_170358.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2023 17:33 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, PaulaPola, Marlenka, bastis, ewakatarzyna, calineczka


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 08 Lut 2023 18:21 #822958

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Jacku piękny ser :hearts: :bravo:
A jak wytrzymać i pozwolić mu dojrzeć, są dwie metody.
Pierwsza: zamknąć dojrzewalnię na kłódkę a klucz "zgubić" :happy: , a tak serio to robić dużo różnych serów o krótkim okresie dojrzewania i je zjadać kiedy te drugie muszą długo leżakować.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, jack90

Domowe sery 21 Lut 2023 15:43 #823995

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1128
  • Otrzymane dziękuję: 10332
Dzisiaj minęła "karencja" sera Comte.... Została już tylko połowa :P :hearts: :angry:
Jest przepyszny!!
20230221_152437.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2023 15:44 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, Marlenka, Jaedda, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 21 Lut 2023 20:19 #824016

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
jack90 witam jeśli tak smakuje jak wygląda to chapeau bas :thanks:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, jack90

Domowe sery 25 Lut 2023 08:04 #824240

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Mnie też wciągnęło serowarstwo. :)

20230225_074745.jpg



I nawet to czekanie, aż dojrzeją ma swój urok, a co za smakołyk siedzi w środku jest niespodzianką. :yummi: :wink4:


20230225_070258.jpg




A w między czasie można głód serowy zaspokoić szybszymi wyrobami. Z świeżo upieczonym chlebem niebo w gębie. :yummi:

20230225_074109.jpg


:bye:
Pozdrawiam,
Kasia

Domowe sery 25 Lut 2023 14:50 #824273

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Kasiu dałaś czadu, piękne sery zrobiłaś :hearts:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Domowe sery 25 Lut 2023 23:17 #824305

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Dziękuję :kiss3:
Gdyby nie Oaza i ten wątek ..... i taki jeden kusiciel serowarski, nie wciągnęłabym się w to tak bardzo. :wink4:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Domowe sery 26 Lut 2023 09:33 #824321

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Czasami warto ulec pokusie i kusicielom ;) :happy4:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, jack90

Domowe sery 26 Lut 2023 15:44 #824349

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Kasia, ten ze świeżym chlebem, co to za ser?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Domowe sery 26 Lut 2023 22:03 #824384

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
To ser kwasowo-podpuszczkowy. Robi się jak klasyczny twaróg, ale daje się dodatkowo minimalną ilość podpuszczki, przez co jest delikatneijszy i trwalszy. Robię go z różnymi dodatkami...co tam mi wpadnie w ręce :wink4: np. zioła, ostra papryka, czarnuszka, czosnek...
Jeśli zaś chodzi o ricottę, której powstaje sporo przy okazji wyrobu serów, to polecam np . zrobienie takiego deseru.... Ricotta polana sosem malinowym i gorzką czekoladą. :yummi:

20230226_084900.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, pszczelarz5, Marlenka, bastis, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, jack90

Domowe sery 03 Mar 2023 15:20 #824750

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1128
  • Otrzymane dziękuję: 10332
U mnie dzisiaj na tapecie serki zwarowe, z serwatki pozostałej po wczorajszym Korycińskim. Część właśnie skończyłem wędzić. Dodatki dzisiaj przeróżniste. Prawdziwy misz masz. Ten na pierwszym planie, z Żurawiną obtoczony w orzechach włoskich. Po prawej, suszone pomidory z chili. Z tyłu (podwędzone), z suszonymi zmielonymi Borowikami, mielonymi ziarnami słonecznika, Papryką wędzoną. Pozostałe to suszone pomidory z Czosnkiem, z Czosnkiem niedźwiedzim, z orzechami. Była jeszcze Ricotta bez dodatków, ale to już historia, po której zostały tylko okruszki :happy4: :yummi:

20230303_143543.jpg


W weekend na warsztat idą sery półtwarde i Typu włoskiego :hearts:
:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2023 15:21 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Domowe sery 03 Mar 2023 20:25 #824777

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Ricotta też u mnie znika w ekspresowym tempie. Nie ważne, czy bez dodatków....czy z czymś. :wink4:
Dziś była z miodem i orzechami. :yummi:

20230303_192433.jpg



A w solance czekają gołki. Niby czekają na wędzenie, ale nie wiem, czy zdążę zanim zostaną pożarte. :wink4:

20230303_182628.jpg


20230303_182738.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, jack90, renons

Domowe sery 04 Mar 2023 22:44 #824908

  • Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 944
  • Otrzymane dziękuję: 3178
Pierwsza ricotta i pierwsza mozarella - gdzieś pod spodem posiłku ;) Do żółtych jeszcze się nei zabieram - musze o nich poczytać wpierw i się teoretycznie doszkolić.
334454732_3441391159411572_2744094146733728520_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczelarz5, Marlenka, ewakatarzyna, JaKasiula, jack90, renons

Domowe sery 13 Mar 2023 20:58 #825813

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Dojrzewalnia powoli się zapełnia. :) Wczoraj było ważenie wszystkich, więc opuściły miejsce leżakownia. ;)

20230312_151306.jpg


Najbardziej jestem ciekawa, ja wyjdą parmezany ...ale akurat na nie muszę najdłużej poczekać.

20230312_152318.jpg


Dobrze, że chociaż na gołki nie trzeba tyle czekać .....

20230313_071840.jpg


po uwędzeniu dwie bardzo szybko "zniknęły", jak jeszcze były ciepłe. :wink4:

20230313_145450.jpg


20230313_174143.jpg

:yummi:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, bastis, Evien, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, jack90, renons, DariaDB

Domowe sery 14 Mar 2023 07:29 #825826

  • Evien
  • Evien's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 599
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Kasia
No super to wygląda, Czy możesz coś więcej napisać lub jakieś fotki wrzucić, jak i gdzie przechowujesz sery ? Jakie warunki ?
Korci mnie zrobienie sera, kupiłem książkę ale jeszcze nie zacząłem czytać :rotfl1: , zastanawiam się jak przechowujecie swoje piękne wyroby:)
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 14 Mar 2023 17:45 #825857

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Nie jestem ekspertem, bo dopiero zaczynam przygodę z serowarstwem. Pokażę, jak to u mnie wygląda....
Sery długodojrzewające wymagają podczas dojrzewania odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza. Jest to zróżnicowane w zależności od gatunku sera, ale najczęściej jest to 11-12*C, wilgotność 80-85%. Oczywiście może być trochę niżej lub wyżej i też wyjdą, ale to najczęściej podawany zakres. Jak ktoś ma, to pewnie da radę znaleźć zbliżone warunki w piwnicy/ziemiance. Niektórzy przerabiają zwykłe lodówki. Mi udało się kupić outletową chłodziarkę do wina i w niej leżakują sobie sery twarde. Na pleśniowe (na razie zrobiłam tylko brie) mam osobne zamykane pudełka, bo one potrzebują większej wilgotności).

20230314_082410.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Evien, JaNina, ewakatarzyna, Zefirka, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, renons, calineczka

Domowe sery 15 Mar 2023 07:18 #825928

  • Evien
  • Evien's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 599
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Pięknie to wygląda, też myślałem na taką chłodziarką, Jak wilgotność utrzymujesz ? Kubek z wodą?
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Domowe sery 15 Mar 2023 15:41 #825967

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
Na początku miałam tam wstawiony pojemnik z wodą, ale od jakiegoś czasu stale utrzymuje się wilgotność ok. 80% bez tego pojemnika. Może dlatego, że regularnie przybywają tam świeże sery, z których wydobywa się wilgoć. :wink4:

Jeśli ktoś lubi sery typu Brie, to może od nich zacząć. Nie są potrzebne jakieś specjalistyczne sprzęty, a jedynie mleko, odpowiednie kultury bakterii, kultura starterowa pleśni, pojemnik do odsączenia, pudełko. Dojrzewa w temperaturze ok. 8*C, więc nadaje się do tego zwykła lodówka (na górnych półkach). Wymagana wilgotność, to ok. 95%, więc włożyłam je do szczelnego pudełka (w środku umieściłam czujkę z termometru, więc mam podgląd, jakie parametry są aktualnie w środku).

20230315_062401.jpg



20230315_141759.jpg



20230315_141647.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, jack90, calineczka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.658 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum