• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni.

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 24 Sty 2018 22:17 #585687

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Emalia112 wrote:
Suszę gałązki rozmarynu i np obkładam nimi mięso przed pieczeniem.

Lucynko, rozmaryn jest absolutnie podstawową przyprawą w mojej "lekko włochatej" ;) kuchni.
Jeszcze lepiej zrobisz, jeśli np. piekąc wieprzowinę natniesz kawałek, włożysz w nacięcie młode pędy (albo z braku takowych listki) rozmarynu - i zwiążesz kawałek z powrotem.
Albo wystarczy położyć w brytfannie nacięciem do dołu. Im więcej rozmarynu - tym lepsze. Krojąc plastry mamy dodatkowy efekt kolorystyczny. Ale można oczywiście twardsze pędy wyjąć przed jedzeniem.
Również piekąc ryby - głównie morskie, sprzedawane w całości, typu dorada - bardzo podniesiemy smak napychając im brzuchy gałązkami rozmarynu + cząstki cytryny.
Z bólem wyznaję, że ten kupowany u nas tylko w przybliżeniu przypomina mocą aromatu rozmaryn z Śródziemnomorza, zwłaszcza dziki. Zawsze wracając z wakacji przywożę sporą gałąź - i potem skubię.
Ale już mi dawno "wyszedł". :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112


Zielone okna z estimeble.pl

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 25 Sty 2018 09:37 #585719

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Jak ktoś ma większy krzak rozmarynu, to może wykorzystać również grubsze gałązki. Po oberwaniu i zużytkowaniu listków gałązki świetnie nadają się jako patyczki do szaszłyków. Można zostawić listki na szczycie gałązek. Zapach będzie intensywniejszy.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 27 Sty 2018 18:49 #586259

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Dalsze losy kłącza imbiru - teraz tempo wzrostu pędu znacznie przyspieszyło. Parę dni temu był to zaledwie malutki ząbek.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, pszczelarz5, Betula, aga

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 01 Lut 2018 21:25 #587242

  • Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 503
  • Otrzymane dziękuję: 509
Ķłącza kurkumy można kupić bardzo często w Lidlu.Trzy dni temu jeszcze były i kupiłam do mojej ulubionej herbatki z imbirem i czystkiem .

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 10 Lut 2018 15:27 #588673

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Po dwóch tygodniach od poprzedniego zdjęcia imbir wypuścił dwa liście.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Łatka, pszczelarz5, Betula, Monia Piwonia, Dino_saur, aga

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Mar 2018 18:10 #596407

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zbliżają sie święta wielkanocne i bez dobrego żurku, jajek to nie Wielkanoc . A jak żurek, a jak jajka to oczywiście majeranekOriganum Majorana .
IMG_20180314_080058.jpg

Majeranek należy do Origanum stad jego podobieństwo do naszej lebiodki pospolitej, ja zresztą za młodu ich nie rozróżniam. W smaku, no jest róznica. majeranek jest zdecydowanie łagodniejszy.
Ja stosuje go do potraw z jaj, ziemniaków, tłustej wieprzowiny np żeberek.Czasem uprawiam w ogrodzie ,mimo ze jest bylina niestety jest wrażliwy na mróz w odróżnieniu od oregano tak ze trzeba go siać co roku lub zimować na oknie. No nie zawsze pamiętam o wysianiu go na czas.
majoram_leaf.jpg

wiem że niektórzy go systematycznie sieja z dobrym skutkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Mar 2018 18:28 #596418

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
koma wrote:
Majeranek wysiany 7 dni temu

015.jpg

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, pszczelarz5

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Mar 2018 20:35 #596469

  • Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 503
  • Otrzymane dziękuję: 509
Aniu jestem bardzo ciekawa jak ma się Twój imbir czy już go przesadziłaś do doniczki i jakiej?Też czekam na mojego pierwszy kiełek i chce wiedzieć co dalej z nim począć :think: Najbardziej nurtuje mnie wielkość donicy :supr:

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Mar 2018 20:42 #596471

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Moniu tutaj możesz śledzić imbir Ani innych zresztą tez forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...tyki?start=18#591566
Za tę wiadomość podziękował(a): Monia Piwonia

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 19 Mar 2018 21:01 #596487

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Moniko, w tym tygodniu zamieszczę aktualizację uprawy imbiru wraz ze zdjęciem, a tymczasem napiszę tylko, że żyje, rośnie i niebawem czeka go przesadzenie w większy pojemnik.
Zaglądaj do linku wskazanego przez Emalię.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Monia Piwonia

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 22 Mar 2018 08:52 #596875

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Na Wielkanocne śniadanie to jajka, żurek i.. oczywiście chrzan. Ćwikła z chrzanem , żurek z chrzanem, sos chrzanowym, przyprawa to czy warzywo? A przy jego tarciu popłaczemy trochę, oj popłaczemy.

IMG_20180322_065319.jpg

używamy przede wszystkim korzeń. oprócz przyjemnie pikantnego smaku ma właściwości bakteriobójcze i jest nieodzowny przy wszelkiego rodzaju kiszonkach.

Horseradish-Crowns.jpg


Cała roślina zresztą ma takie właściwości, kiedyś dawno temu, gdy jezdzilam z ojcem na ryby pare dni, jdzenie zawijalismy w liscie chrzanu i złowione ryby też. Zapobiegało to psuciu się.

IMG_0061-4.jpg


Jest dość pospolitym chwastem iale jak zakwitnie moze udawać elegancka ozdobna rosline.
TS115833.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2018 09:10 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, Betula, Szarotka, anaka, Aurora Borealis

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 29 Mar 2018 18:21 #598182

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zbliża sie Wielki Piątek. Zawsze starałam się zachować dla tradycji ścisły post. Było to trudne, bo liczna rodzina nie mogła chodzić głodna. Wymysliłam potrawe makaron, z jabłkami dżemem dyniowym polany sosem cynamonowyn( beszamel + duza ilość cynamonu). Chwyciło, juz 30 lat robię tę potrawę.oczywiście nie była by tak dobra gdyby nie...
Cynamon Cinnamomum

IMG_20180324_200355.jpg


Cynamon jest stosowany głównie jako aromatyczny dodatek do przypraw i dodatków smakowych w słodkich i pikantnych potrawach, . Aromat cynamonu wywodzi się z olejku eterycznego i głównego składnika, aldehydu cynamonowego. jest to sproszkowana wewnętrzna kora drzewa cynamonowego.
Pochodzi z Indii i Himalajów. Bluski krewny magnoli i innych laurowatych.
w tej chwili produkcje przejęły Chiny i sa wiodącym producentem tej przyprawy.
Szukając informacji o tej roślinie dowiedziałam się, ze te rurki to kor dwuletnich pędów, które się ścina, a drzewo od korzenia wypuszcza nowe. Z tych ściętych gałęzi pozyskuje się korę.
Acer-griseum-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2018 18:24 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, rozalia, pszczelarz5, anaka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 13 Maj 2018 20:13 #606037

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie sposób pominąć tej przyprawy, jest chyba najważniejsza w naszej kuchni...
Koper
IMG_20180512_131647.jpg

Gdy tylko nastanie wiosna szukamy samosiejek kopru stęsknieni zieleniny. Ziemniaki (nawet stare), sosy, twarożek inaczej smakują z piórkami młodego koperku. A potem.. kazdy z nas wspomina pierwsze dni wakacji i młode ziemniaczki z koperkiem i kwaśnym mlekiem, albo zupę koperkowa czy sos z pierwszymi grzybami i koperkiem , tak młody koperek to esencja początków lata...
IMG_20180422_130712-2.jpg
IMG_20180422_130646-2.jpg


A potem kiszenie ogórkow i mocny zapach suszonego kopru lato...
IMG_0021-17.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2018 20:14 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, anaka

Przyprawy polskie i egzotyczne w naszej kuchni. 02 Gru 2018 12:21 #631784

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
I zimowy zestaw rozgrzewający.
IMG_20181202_105154.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, rozalia, Betula, anaka

Zioła do zup i innych potraw 13 Wrz 2019 21:49 #675582

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Witam i odświeżam wątek przypominając o zrobieniu zapasów ziołowych na zimę. Ja przede wszystkim suszę. Obecnie zbieram wszechobecne oregano, majeranek i miętę.
A Wy co zbieracie i jak konserwujecie ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, anaka

Zioła do zup i innych potraw 14 Wrz 2019 09:50 #675607

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9275
Ja suszę co roku miętę,tymianek,który ma już ok 4 lat.W tym roku nie posiałam majeranku i żałuję,bo ten własny jest bardzo aromatyczny.Co roku suszę liście lubczyku,ale tym razem zamroziłam.
Już zrobiłam zapas szczypiorku,bazylii posiekanej i trochę natki pietruszki w zamrażarce.W tym roku nie mam ani grama kopru,nic nie wzeszło,a potem o nim zapomniałam :hammer: Pierwszy raz zamroziłam ostre papryczki,by dodawać do potraw dla ostrości.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.467 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum