TEMAT: Domowa produkcja octu

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 06:11 #778802

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Początki bywają trudne więc winiarstwo i octownictwo to często pokrewne kierunki :laugh1:
Czy jest jakiś wątek o winiarstwie czy nalewkowy jest tak pojemny, że pomieści też i winodzielnictwo? :)


Zielone okna z estimeble.pl

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 08:56 #778811

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ja też łamałem ryż hibiskusem, zamiast cytryny i wyszło rewelacyjne

hibiskusa nie zaparzałem z kolei - poszedł do kotła susz - nie chciałem witaminów pozabijać (tak sobie tłumaczę, ale zrobiłem to z czystego lenistwa :)) )

teraz testowo nastawiłem słoiczek octu z gotowanego i zmiksowanego ryżu (spotkałem takowy sposób na jakimś azjatyckim forum) - u nas ryż się zazwyczaj tylko przepłukuje
Za tę wiadomość podziękował(a): PomiDorka

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 12:36 #778822

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Kropidlakiem zaprawiłeś?

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 12:44 #778823

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
nie

tylko drożdże winne poszły i trochę wody - nigdy nie dodawałem, choć wiem, że się go używa, tak samo przy fermentacji soi na sos sojowy

tak samo nie złamałem tego żadnym kwaskiem, jest czyściutki, jak bozia go stworzyła, literek testowo, więc zobaczymy

dzisiaj robię mango - z czystego soku

aaa - wino z pomidorów robiłem i mi nie podeszło - za to z dyni całkiem ciekawe było

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 18:08 #778847

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Lukas79 wrote:
testowo nastawiłem słoiczek octu z gotowanego i zmiksowanego ryżu
Ma być jakiś konkretny rodzaj ryżu czy obojętnie?
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 18:54 #778851

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Skrobia nie zawiera cukrów fermentowalnych więc albo potrzebny jest dodatek cukru albo enzymu do zacierania. Drugie primo to takie, że drożdze lepiej pracują w środowisku kwaśnym a trzecie primo to w niezakwaszonych nastawach często dochodzi do fermentacji mannitowej.

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 19:20 #778857

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
po czwarte primo, dałem cukier

po piąte primo, to żaden skośnooki o cukrze nie pisał i jakoś im się to udawało

przepis był prosty - szklanka gotowanego ryżu + pół litra wody, to zmiksować i do wora

mi tu było za mało BLG i dosypałem, ale takowe przepisy u nich to norma, nie ma żadnych innych dodatków - Janusz wiem doskonale o czym piszesz, ja wklejam, co czytałem

Domowa produkcja octu 13 Paź 2021 21:21 #778869

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Może u nich ten Aspergillus oryzae fruwa w powietrzu i stąd taki przepis? Wpierw sake a potem ocet. Poczytałem trochę w chińskim uproszczonym. Są różne przepisy i faktycznie można miskę ugotowanego ryżu zamknąć na pół roku w słoiku z miską zimnej wody i 3 łyżkami cukru ale jakoś bardziej mi to przypomina robienie zakwasu na żurek. :P
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2021 21:39 przez KaLo.

Domowa produkcja octu 14 Paź 2021 13:19 #778902

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
całkiem możliwe - pytanie czy i u nas nie fruwa

zobaczymy co mi z tego wyjdzie, koszt testu 2 szklanki ryżu :)

wiele przepisów także zupełnie pomija cukier, bym powiedział nawet, że większość na jakie ja sie natknąłem
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2021 13:21 przez Lukas79.

Domowa produkcja octu 14 Paź 2021 18:25 #778914

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
20211014_182002.jpg


tak wygląda, ten ryżowy wynalazek, dzisiaj też przyszła paka z aledrogo

kurde, żałuję, że dopiero teraz te octy odkrywam

balsamik, jak balsamik - pyszny, chciałem innej manufaktury spróbować - dla mnie jeden pies

ale te owocowe

- porzeczka - rewela
- morela - rewela (nie udało im się sklarować, mam mętną - oczywiście mi to nie przeszkadza)
- rabarbar (nie otwierałem)
- jeżyna (też nie otwierałem)
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2021 18:30 przez Lukas79.

Domowa produkcja octu 14 Paź 2021 20:52 #778926

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Tak mnie zakręciliście tymi octami, że i ja sobie eksperymentalny ocet nastawiłam. Kupiłam sobie kiedyś tajski ryż. Taki czerwony. Gotować go trzeba pół godziny. Jest kleisty i trochę słodki. Dobry. Już nie pamiętam do czego go podałam. Poszedł jednak w zapomnienie. teraz sobie o nim przypomniałam.

20190403_123641.jpg

Zaraz po zalaniu wodą z cukrem

20211013_1557231.jpg


I dwa dni później, czyli dzisiaj

20211014_204908.jpg

Dodałam drożdże i matkę octową.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2021 20:53 przez JaNina.

Domowa produkcja octu 14 Paź 2021 21:18 #778928

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Gdy zobaczyłem fotkę przypomniała mi się piosenka, którą wojsko śpiewało idąc na stołówkę:
A na obiad będzie zupa.
A na obiad będzie zupa, kibel wody jewdna krupa
kibel wody jedna krupa. :whistle:

Domowa produkcja octu 14 Paź 2021 21:39 #778929

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
tajski ryż, to bedzie tajski ocet :)))

chciałem dobrać piosenkę, ale nie znam żadnej o tajskim occie ;)


wszystko da sie przefermentowac na ocet/wino

Domowa produkcja octu 15 Paź 2021 07:57 #778949

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Piosenkę znam, sama ją śpiewałam na letnich obozach. Jednak parę razy w kuchni, przekonałam się, że nie zawsze więcej, znaczy lepiej ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Domowa produkcja octu 15 Paź 2021 12:55 #778961

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Mam tak z przyprawami i dodatkami ale główny składnik temu prawu u mnie nie podlega.Mimo wszystko powodzenia :drink1:

Domowa produkcja octu 15 Paź 2021 16:24 #778978

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
najbardziej merytoryczny i chyba jedyny słuszny filmik w języku polskim, jaki znalazłem

z czystym sumieniem polecam !!! - macie tu praktycznie wszystko

Domowa produkcja octu 15 Paź 2021 21:51 #779008

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
U mnie akurat najchętniej na jabłkowym.

Domowa produkcja octu 16 Paź 2021 07:00 #779022

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
U mnie nigdzie, ale ja tym mieszam, jak szatan :)

Ona też robi z czystych soków

---- sporo przejrzałem tych filmików i z moich obserwacji wynika, że na jabłkach powstaje bardzo często, ale...

tylko zalewanych wodą (i innych owocach także)

kilka nastawów na sokach mam, które już dość długo stoją i nigdzie mi się nic nie wytworzyło (jeszcze)
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2021 07:36 przez Lukas79.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.355 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum