TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 30 Gru 2021 19:06 #787078

  • Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2478
  • Otrzymane dziękuję: 8152
bietkae wrote:
Dziękuję za porady, od jutra zaczynam wypieki. Aż sama jestem ciekawa co z tego mi wyjdzie, przynajmniej na początku. Zakwas mam, mąki i nasiona przeróżne, nawet książkę mąż kupił dzisiaj o żywieniu cukrzyków ale w niej są przepisy jakby cała przynajmniej czteroosobowa rodzina miała to jeść ( przejrzałam szybko bo niezbyt gruba ). Obrazki ładne to niech M sobie ogląda, ciekawe czy doczyta zalecenia o ćwiczeniach fizycznych :rotfl1:
W wolnej chwili zajrzę na stronę fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie oraz ich grupy na fb.
Nie sądziłam, że po tylu latach będę musiała jeszcze zostać piekarzem bo coś z tym kupowanym chlebem IG jest nie tak. Jest bardzo lekki, nadmuchany i ma trochę ziaren a zalecany pumpernikiel to glina ( próbowałam i dla mnie nie jest zjadliwy ). Mąż nie lubi chleba z ziarnami ale to da się przemycić, po prostu wsypię zmielone ( jak z dzieckiem ;) ).
Alu pisałyśmy jednocześnie, mam pytanie gdzie się kupuje tę nalewkę ze szczeci ?

Nie namawiam, ale znalazłem susz.

www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/ziol...g-5905279764224.html

sam używam z tej firmy tarczycy bajkalskiej.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 30 Gru 2021 21:16 #787101

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
W jaki sposób użytkuje się ten susz?
Wiedźmowata

Chleb domowy i bułeczki 30 Gru 2021 21:25 #787104

  • Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2478
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Sam go nie stosowałem ,jak było podejrzenie od kleszcza to piłem czystek i rdestowiec japoński jako napar. Tutaj można zastosować mocny alkohol w postaci nalewki. Nie stosowałem, ale znam zioła z firmy Astron i sobie chwalę. To są często pocięte grube korzenie, kora czy inna substancja czynna, ale nie proszek. Jako proszek mam tylko z tej firmy ashwagandę ale jej nie stosowałem jeszcze bo muszę przejść naturalny detoks odstawiając wszystkie zioła. Żeby wiedzieć i czy to działa jak/ czy aby też to nie jest siła autosugestii. Mam sporo ziół i testuję je na sobie. Niektóre w formie naparów, niektóre w formie nalewek. Tego też przyrządzę z butelkę, dwie niech leży. Nie zepsuje się.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Zefirka

Chleb domowy i bułeczki 30 Gru 2021 21:36 #787109

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Ala też kupuje w magicznyogrod. Zaopatruję się tam od kilku lat. Widzę, że korzeń szczeci jest droższy niż w namiarach od Roberta. Oni mają swoje uprawy w tym magicznym ogrodzie, a przesyłka zawsze o czasie, więc już nie zmieniałam nic, bo to potem różnie bywa, a trafiłam tam jak poszukiwałam czystka kreteńskiego. Zakupiłam suszony korzeń szczeci i zalałam wódką (50g suszonego korzenia szczeci i 300 ml wódki 40%). Ponieważ to ma się macerować 3 tygodnie, to kupiłam też intrakt (ich wyrób własny), aby od razu przyjmować miksturę i nie czekać na gotową swoją. Dodatkowo kupiłam mumio, a co mi tam, jak szaleć to szaleć: "Dwie mineralne proszę" :rotfl1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2021 21:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, bietkae, del, Zefirka

Chleb domowy i bułeczki 04 Sty 2022 22:05 #787704

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2080
  • Otrzymane dziękuję: 11914
Jestem po trzecim wypieku chleba IG i chyba złapałam o co w tym wszystkim chodzi. Pierwszy z płatków owsianych i jogurtu na zakwasie nie nadawał się do jedzenia i wylądował na kompoście. Następny był dobry ale nieco ciężki chociaż nie dawałam mąki żytniej, chyba za wcześnie włożyłam do piekarnika. Dzisiejszy już jest super, okazuje się, że mój sąsiad też jest diabetykiem więc jutro odkroję kilka kromek i zaniosę mu do spróbowania :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 04 Sty 2022 22:09 #787706

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Praktyka czyni mistrza :bravo:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Chleb domowy i bułeczki 04 Sty 2022 22:48 #787711

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2080
  • Otrzymane dziękuję: 11914
Alu bez przesady czyli tzw. jaj. Po trzech chlebach mistrz :rotfl1:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 04 Sty 2022 22:49 #787712

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
U mnie dzisiaj smaki dzieciństwa . Trochę za dużo maku się sypnęło ale co tam, smakowało wszystkim. :)

20220104_223416.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2022 22:50 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Herbatnik, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 04 Sty 2022 23:57 #787719

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Janusz, to cebulaki? Czy co to, takie czarne?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2022 23:58 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 05 Sty 2022 06:55 #787722

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
KaLo wrote:
Trochę za dużo maku się sypnęło
Cebularz "prawie" lubelski tym różni się od cebulaków, że cebulę daje się surową ew. krótko gotowaną i marynowaną z makiem ,z solą i olejem 24 godziny. Cebula powinna być z tych słodkich i miękkich. . Kiedyś to prawie w każdym sklepie można było kupić. Na cebulakach cebula jest duszona i najczęściej bez maku za to z przyprawami, czosnek, majeranek itp.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2022 07:02 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Herbatnik, Zygowa, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 05 Sty 2022 22:28 #787842

  • Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2478
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Ano można było to często kupić. Ja znam tylko wersję z makiem. Każdy z nas chyba tak, ma że lubi powrócić do czasów które już nie wrócą. O tyle o ile czasu nie da się cofnąć, to my możemy chociaż na moment cofnąć się za pomocą jedzenia z tamtych lat, często bardzo prostego, nie wyszukanego, ale dla mnie często nie ma lepszego jedzenia. Sentyment.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 05 Sty 2022 22:47 #787848

  • Aurora Borealis
  • Aurora Borealis's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 606
bietkae wrote:
Mój M dorobił się cukrzycy typu 2
@bietkae, nie jestem lekarzem, ale zainteresuj się dietą lowcarb i keto - wiem, niektórzy odsądzają je od czci, ale w wielu przypadkach taki sposób żywienia bardzo dobrze się sprawdza - także przy insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Anula

Pomiędzy Wisłą i Kampinosem jest moje miejsce na ziemi.

Chleb domowy i bułeczki 05 Sty 2022 22:48 #787849

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Cebulaki bywają w prywatnej piekarni to raczej taka pizzerinka z cebulowym farszem, bez maku ale za to z majerankiem, coś innego ale też wchodzi bez oporów . :) . Do cebuli podczas duszenia można dodać niedużo jabłka, które wzbogaci smak. Ciasto też jest ważne, powinno być lekkie i trochę słone, trochę słodkie. Może być też wersja z czarnuszką.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Zygowa, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 19:48 #789699

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2080
  • Otrzymane dziękuję: 11914
chleb2.jpg

Wczorajszy wypiek chleba z 1 kg mąki + mielone nasiona. Dla męża jest ten bez posypki na wierzchu bo nie lubi nasion na pieczywie :)

pizza.jpg

Jak się rozkręciłam w kuchni to i 3 pizze upiekłam. Zanim trzecia wyszła z pieca to pierwsza się kończyła. Ja zjadłam jeden mały kawałek bo nie przepadam a dzisiaj już nie ma śladu :happy:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2022 19:53 przez bietkae. Powód: dodano tekst
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 20:28 #789705

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Dej przepisa! Bo ja jeszcze chleba do zjedzenia nie upiekłam :D Zabić, to tak. Można by :D
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 20:34 #789708

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Chleb, jak chleb, ale ta pizza pobudza moje gruczoły ślinowe :rotfl1:
Przepis na ciasto by się przydał :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 21:21 #789723

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2080
  • Otrzymane dziękuję: 11914
W życiu nie myślałam, że będę piekła chleb. Torty, placki, ciastka to tak ale chleb? No i przyszła ta wiekopomna chwila, że M dorobił się cukrzycy typu drugiego więc najpierw kupiłam w piekarni chlebek IG. On tego nie mógł jeść, ja spróbowałam i faktycznie badziewie a na dodatek jak wata. Pierwszy wypiek to już pisałam, poleciał na kompost. Wczoraj już upiekłam dla całej rodziny bo mówią, żeby nie latać do piekarni :happy4: Przepis jak przepis, to tylko wskazówka bo za każdym razem sypię co się nawinie ale podstawa jest taka ( na małą keksówkę ale chleb jest syty ):
250 g mąki razowej pszennej typ 1850 ( można dać zwykłą mąkę + otręby )
250 g mąki żytniej typ 720 ( ostatnio dałam orkiszową, może być też T550, a jak ma być chleb bielszy to można zrobić tylko z tej tzn 500g T550 )
1 łyżeczka soli
300 ml wody ( letniej )
1 paczka suchych drożdży ( 7 g ) - ja daję swój żytni zakwas ok. 300 ml ale można mieszać i drożdże i zaczyn
1 łyżka cukru ( ja muszę dawać 1 łyżeczkę cukru ze stewii )
dowolne nasiona ( mielę w młynku do kawy nasiona słonecznika, siemię lniane, nasiona dyni, kilka orzechów włoskich, można migdały lub co tam w domu akurat jest )

Wszystko razem wymieszać łyżką ( ja ostatnio wrzuciłam do robota planetarnego bo nie chciało mi się mieszać )i zostawić nakryte w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Zagnieść ciasto jeszcze raz i włożyć do keksówki, nakryć i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 45 minut w 200 stopniach.
UWAGA: przy dużej ilości mielonych nasion ciasto robi się za gęste więc trzeba przy mieszaniu dodać trochę wody.

Ciasto na pizzę: 300g mąki, 3/4 szklanki letniej wody, 10 g świeżych drożdży, płaska łyżeczka soli, pod koniec 3 łyżki oliwy. Drożdże rozpuścić w wodzie ( dodałam dosłownie 4 kryształki cukru ), dodać do reszty składników. Porządnie wyrobić, odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 21:42 #789726

  • del
  • del's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2024
  • Otrzymane dziękuję: 13686
Ta łyżka cukru jest potrzebna?
My robimy chlebek na mące 720, zakwasie żytnim i ziarnach, które są pod ręką, ale cukru nigdy nie dawaliśmy.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2022 21:42 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 1.005 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum