TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 16 Lip 2021 17:32 #770273

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
używa ktoś kamienia do pieczenia chleba ?

mam idealnie dobrane czasy i temperatury do zwyklej blachy .... kupiłem kamień myśląc o pizzy (dzisiaj pierwsze testy) - ale mignęło mi, żę sprawdza też się przy chlebie


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 18:50 #773460

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Używacie może wypiekacza do chleba. Jak to działa?
Martyna

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 19:14 #773464

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
Tak sobie. Mam Moulinex z dwoma mieszadłami, minimalny wkład 0,5kg - inaczej ciasto się przykleja do jednego z mieszadeł i lipa.
Praktycznie skórka jest chrupiąca tylko na samym wierzchu, wyjmowanie mieszadeł jest upierdliwe i zostają niefajne dziury w bochenku. Raz robiłem jakąś marmoladę wg przepisu z książki i wyszła nieźle. Plus taki że nie trzeba stać i mieszać.
Od dość dawna używam wyłącznie do wyrabiania ciasta, wrzucam składniki, odpalam i po godzinie z hakiem mam wyrośnięte ciasto - przydatne zwłaszcza jeśli ktoś ma chłodno w domu bo on podgrzewa.
W sumie to używam bo mam, jak się zepsuje to raczej drugi raz nie kupię.
Za tę wiadomość podziękował(a): tysia25

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 21:05 #773481

  • brodus
  • brodus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Przepis dostałem od Pana który jeździ szkolić piekarzy. Miałem przyjemność jeść i smakuje rewelacyjnie.

Chleb domowy

Składniki:

- 1kg mąka pszenna typ 650 lub 750
- 2 łyżeczki soli warzonej
- 5 deka drożdży (w przypadku użycia suchych drożdży-1paczka, trzeba ciasto pozostawić na 10h)
- 200-250g kefir
- 10 deka otręby żytnie
- woda około 0,6 litra

Technika wykonania:

Wsypać wszystko do miski, rozkruszyć drobno drożdże i zalać kefirem (zimny) i wodą (zimną), mieszać 1-2 minuty drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto musi być luźne (rzadkie), jeśli będzie za gęste to dolać 50 gr wody. Przykryć i odstawić na 6-10h

Dodatki (dodać od razu przy mieszaniu)
-czosnek w płatkach (dostępny w sklepach Dino)
-słonecznik prażony
-dynia prażona
-czarnuszka prażona
itp.

Wypiek:
Garnek a najlepiej brytfankę (taką do pieczenia mięsa ;) ) włożyć do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 220*C. Jak piekarnik się nagrzeje to wyciągamy gorący garnek/brytfankę i jak najszybciej wlewamy ciasto. Ciasto w brytfance posypać cienko mąką i szybko przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę. Jeśli kolor chleba jest ciemniejszy to zmniejszyć temperaturę, jak jaśniejszy to temperaturę podnieść. Piec jeszcze około 25 minut. Podczas ostatnich 5 minut można wyłączyć piekarnik.
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2021 21:05 przez brodus.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 21:38 #773488

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
No tak właśnie czytam o tych wypiekaczach raczej chyba średnie opinie. Kiedyś próbowałam piec chleb na zakwasie nawet parę prób było udanych ale dzieciom i mężowi nie smakowało chleb jadłam sama mini teść był jeszcze zadowolony ostatecznie sobie darowalam. Teraz tu gdzie się przeprowadziłam chleb sprzedają tylko taki biały i jeszcze ciężko dostać świeży nikomu nie smakuje. Dodatkowo mój mąż postanowił zainteresować się swoim zdrowiem wybrał się do dietetyka no a że razowego chleba on nie jada to dietetyk zalecił mu pieczywo mieszane z mąki pszenno żytniej z przewagą mąki żytniej. U mnie takiego chleba nie dostanę już wszędzie pytałam same pszenne z mąki oczyszczonej napchane spulchniacza mi itp. może jakiś przepis mi polecicie możliwie mało skomplikowany. W ogóle czy dam radę zrobić chleb z dodatkiem mąki żytniej bez zakwasu chyba ciężko będzie z tego co pamiętam tą mąka musi być przefermentowana czy jak to nazywają.
Martyna

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 22:08 #773495

  • brodus
  • brodus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4820
tysia25

Jak chcesz to mogę się podpytać osoby od której dostałam przepis zamieszczony wyżej jak to wygląda gdyby użyć mąki żytniej.

Gościu się w tym specjalizuje.

Byłem świadkiem jak wstawiał chleb do piekarnika a po ponad godzinie wyciągnął upieczony i dał mi do domu na posmakowanie. Przepyszny był.

Sam jak będę miał trochę czasu to spróbuję.



Z wypiekaczem średnio mi wychodził chleb.
Za tę wiadomość podziękował(a): tysia25

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 22:20 #773498

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Jeśli mogłabym prosić to bardzo chętnie bo przepis wygląda ciekawie na pewno to zależy od typu mąki też
Martyna

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 22:22 #773500

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
tysia25 wrote:
...
Popróbuj z podmłodą . To taki kilkunastogodzinny zaczyn, który jeszcze nie jest zakwasem a to co miało przefermentować już przefermentowało. Podmłoda może być pszenna , żytnia albo mieszana. zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-kaszubski-na-podmlodzie
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2021 22:29 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): tysia25

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 22:47 #773507

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
No ciekawe z taką podmloda nigdy nie próbowałam szkoda że nie mam w domu mąki żytniej bo już bym nastawiła no trudno co nagle to po diable trzeba poczekać
Martyna

Chleb domowy i bułeczki 11 Sie 2021 23:18 #773511

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Żytnia i pszenna z pełnego przemiału jest dostępna w dyskontach B. i L. w cenie ok. 3 zł/kg.

Chleb domowy i bułeczki 06 Lis 2021 20:42 #781134

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
IMG_20211106_202546.jpg

Zachęcam do własnych wypieków, dziś po zrobieniu oscypka została serwatka którą zamiast wody użyliśmy do chleba pszenno żytniego na zakwasie. Smak no cóż posłużę się opisem smaku polish pomidorów z wątku o polskich pomidorach po prostu aksamitny.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 06 Lis 2021 22:29 #781142

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1504
Dzisiaj z piekarnika wyjąłem mój klasyk:
- 100% mąka żytnia 720
- kwas
- siemię lniane
- sól
- woda
ciasto prowadzone 3 (jak wolą inni 5) fazowo.

Różne eksperymenty przez lata czyniłem, wiele przepisów po zachwytach poszło w zapomnienie.
A ten skubany, jeden z pierwszych, wraca i wydaje się być nie mieć konkurencji ever :-)

klasyk1.jpg


klasyk2.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 06 Lis 2021 22:34 #781143

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Piękny chlebek :bravo:
Jeżeli to nie problem, to podaj przepis. Sama mam już ustalone przepisy, ale chętnie wypróbuję coś nowego :) .
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 07 Lis 2021 11:52 #781171

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1504
Problem żaden a przepis prosty.

Piekę w kesksówkach 30x12 cm, wtedy na 1 foremkę:

- 100g siemię lniane (50g całe, 50g zmielone krótko w młynku udarowym do kawy)
- 215g wody
zalać siemię wodą tak na ze 2h przed robieniem ciasta.

- 400g kwas [hydracja 100% (czyli po równo wody i mąki)]
- 400g mąka żytnia 720
- 12g sól
- 145g woda

Przygotowanie:
- do miski woda
- dodajemy sól, mieszamy rózgą
- dodajemy namoczone siemię, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji
- dodajemy kwas, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji
- dodajemy mąkę, mieszamy trzonkiem łyżki drewnianej (takim szerokim) do uzyskania jednolitej konsystencji

Nakładamy ciasto do foremki, wyrastamy.
Wyrasta w piekarniku, na 'podłodze' piekarnika mam ekstra blachę na nią wlewam 1/2 szklanki wody.

Pieczenie w piekarniku elektrycznym na start 250 stopni z szybkim nagrzewaniem, grzanie góra-dół.
Po osiągnięciu 250 stopni - pieczemy 10 minut.
Dalej temperatura zmniejszona do 200 stopni i kolejne 60 minut pieczenia.
W połowie czasu spryskać wodą dla błyszczącej skórki.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 07 Lis 2021 12:23 #781175

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Możesz uściślić pojęcie "kwas" ? Ile trwa przygotowanie tego kwasu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 07 Lis 2021 12:56 #781177

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Mam wątpliwości w temacie zalewania zemletego siemienia zimną wodą. Z mojej wiedzy wynika, że zimną zalewamy całe siemię, a zemlete wrzącą lub np. sokiem owocowym, ale nie wodą. Są tu mądrzejsi ode mnie na forum w tej materii, proszę niech się ktoś wypowie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2021 12:57 przez Babcia Ala.

Chleb domowy i bułeczki 07 Lis 2021 14:51 #781183

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1504
KaLo,
Kwas to taki jak ten o którym pisała Alina:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...=25&start=275#513869

Babcia Ala,
Siemię dodaję ze względu na obłędny jak dla mnie smak jaki daje po upieczeniu.
Nie wgłębiałem się nigdy zbyt mocno w szum dotyczące siemienia, wystarcza mi prostsza ścieżka czyli śledzie :-)
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2021 14:52 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 07 Lis 2021 14:54 #781184

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30085
Wiesz, ja też nie jestem wystraszona tym co zjadam, ale ludzie są różni. Ktoś tu na forum napisał, że zetnie drzewo czereśniowe, bo ma raka bakteryjnego, to on takich owoców nie będzie jadł, bo się jeszcze rozchoruje.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.775 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum