TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 18 Sie 2016 20:01 #497341

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu dziękuję za proporcje. :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 19 Sie 2016 18:50 #497474

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Aniu a tu moje :P
IMG_20160819_185218.jpg
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 20 Sie 2016 13:20 #497566

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Michale (edek86) a tej zalewy według przepisu to na zalanie ilu słoików Ci wystarczyło? :think:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 20 Sie 2016 23:10 #497636

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Kerstin2309 wrote:
Michale (edek86) a tej zalewy według przepisu to na zalanie ilu słoików Ci wystarczyło? :think:

Zrobiłem połowę składników i wystarczyło na 7 słoików 0,9L
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Sie 2016 11:02 #497697

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Serdeczne dzięki. :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Sie 2016 17:03 #497770

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kochani, na pierwszej stronie tego wątku zamieściłam spis treści - zrobiłam tak, jak potrafiłam, więc proszę, wybaczcie ewentualne wtopy ;-)
pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Kasionek, agabeata

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Sie 2016 17:22 #497777

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu zrobiłaś to ekstra, bo oszukać system nie jest prostą sprawą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Sie 2016 19:50 #497837

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Salsa Verde

3 posiekane pęczki natki pietruszki
1 pęczek mieszanych, świeżych ziół: bazylii, mięty, szczypiorku
2 łyżki kaparów
4-6 fileto anchois
2-4 posiekane ząbki czosnku
3 kromki białego chleba (bez skórki, najlepszy tostowy)
3 łyżki octu winnego
1 szklanka oliwy z oliwek, lub więcej
sól, pieprz

Do malaksera wrzucić zioła, pietruszkę kapary, anchois, wlać ocet i oliwę.
Zmiksować.
Aby sos zagęścić dodać chleb.
Jeżeli sos za gęsty, rozrzedzić go oliwą.
Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem.
Podawać do mięs i warzyw, pieczonych lub grillowanych.
Ja przechowuję w lodówce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Sie 2016 20:26 #497849

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Pesto bazyliowe - Pesto genovese

Duża garść liści bazylii
20 g słonecznika
50 g oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
25 g parmezanu
sól, pieprz

Do blendera wkładamy czosnek i słonecznik (uprzednio lekko zrumieniony na patelni) i ucieramy na miazgę, dodajemy bazylię i oliwę, i nadal ucieramy.
Na koniec dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli za gęsty sos - dodajemy oliwy.

Pesto można przechowywać, najlepiej przełożyć do słoiczka i na wierzch nalać oliwy, zapobiegnie to utlenieniu się i zbrązowieniu bazylii, zabezpieczy przed psuciem.
Zakręcony słoiczek przechowywać w chłodnym miejscu, lub w lodówce.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Sie 2016 16:43 #497976

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu właśnie pokroiłam cukinie i pieczarki,cebulę na sałatkę .Zaczęłam robić zalewę i zong czy dodajemy tutaj do niej liść laurowy,ziele angielskie i gorczycę ? Czy to tylko woda,ocet, sól i cukier ?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Sie 2016 17:07 #497980

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Adrian, :) ! Bardzo dziękuję za zamieszczenie zdjęcia - przyda się nie tylko zapaleńcom w ogrodzie i w kuchni, ale to także fajny pomysł na prezent ... no i książka, a nie internet ;-)

Kasiu, jeśli lubisz bardziej aromatyczne zalewy, możesz pokusić się o dodanie ziela, listka, etc. Jednak moim skromnym zdaniem zawartość słoika jest na tyle smaczna, że osobiście wykorzystałam tylko "gołą" wersję zalewy :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Sie 2016 17:10 #497981

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu :hug: Dziękuje za szybką odpowiedź.Wracam do słoików. :devil1:
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2016 17:25 przez Kasionek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Sie 2016 14:05 #499023

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Kochani moi, czy ktoś z Was ma może przepis na gruszki w occie, ale żeby nie były takie mocno octowe tylko takie w posmaku słodkawe?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Sie 2016 10:06 #499228

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Adasiowa wrote:
Armaszko :)
Przecier z pigwowca jest bajecznie prosty :) Umyte owoce gotuję w całości do miękkości, a następnie przecieram przez gęste sitko, aby pozbyć się skórek i gniazd nasiennych ( ręczna obróbka surowych pigwowców wykracza już ponad moje siły i zręczność dłoni ). Później przecier słodzę do smaku - pigwowiec jest kwaśny, więc osobiście dawałam sporo cukru - gotuję jeszcze razem do zgęstnienia masy, nakładam do słoiczków i pasteryzuję około 20 minut.

Z galaretką jest pewien problem - czasowy ( gotowanie do zgęstnienia trwa bardzo długo ) i objętościowy ( wychodzi małą ilość produktu finalnego ), a szkoda, bo jest wspaniała. Sprawdzę jutro w starej książce kucharskiej i napiszę - robiłam tę galaretkę raz w życiu i nie znam przepisu na pamięć :)

Kiedyś zrobiłam konfiturę.Jakoś nie znalazła u nas zastosowania.Przepis na przecier na pewno wykonam bo uwielbiam pigwowca.Ja jeszcze mam wenę na obróbkę surowego i już 2 wiadra 10l.stoją na słońcu.Sok to jest to co uwielbiamy.Zawsze mamy mało.




Z kolei ze swej strony polecam sok z czarnego bzu z malinami.Nie wiem czy na forum już jest taki przepis bo dopiero raczkuję,ale jakby co to wpiszę.

Moje gruszki w occie robię jak dynię.Lekko kwaskową z nutą słodyczy

2l wody,ciut mniej jak pół litra octu 10% i 1kg.cukru na każde 3 kg owocu.Gożdziki i cynamon.Gożdziki wkładam do gazy żeby nie pływały luzem bo jak dostaną się do słoika to gruszki zczernieją.Obrane owoce włożyć do zalewy zagotować aż zaczynają robić się lekko szkliste.Wkładać do słoików gorące.Nie pasteryzuję.Smacznego
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2016 10:10 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, Emalia112, Armasza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Sie 2016 11:06 #499242

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Lucysiu, ogromnie Ci dziękuję za przepis na gruszki w occie. Oczywiście ten 1 kg cukru to jest na 3 kg nieobranego owocu, tak? A cynamon... w laskach czy mielony - którego ty używasz i ile? Jaka jest ilość dodawanych goździków? :think:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2016 11:15 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Sie 2016 11:39 #499247

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Goździków to tak na oko,ale myślę że ze 20 na pewno.A owocu nie obranego 3kg.A cynamon daję mielony.Mi nie przeszkadza lekki kolor zalewy.

Jakby ktoś potrzebował pomysł na ulżenie pracy przy pigwowcu
[/url
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2016 11:43 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Ave, Dorota15, Armasza, otojolka, Kasionek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 30 Sie 2016 09:41 #499435

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja tak miałam z dżemem z wiśni.Nawet nie wiedziałam kiedy a pierwszą partię wtrusili.Dobrze że zrobiłam 2 to zanim zrobię nutellę to może coś zostanie na zimę.Bo jak zrobię nutellę to będzie jak z dżemem wiśniowym.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Sie 2016 19:51 #499606

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
O te buraczki mi własnie chodziło. Czy buraczki ścieramy na grubej tarce do jarzyn , czy drobnej, jak do ćwikły?


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.753 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum