TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Sie 2016 09:54 #496506

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
DSC083091.jpg


Efekty wczorajszej pracy.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, zanetatacz


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 08:38 #496695

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Krysiu:

ja dodaję na taka ilość 1-2 główki czosnku (wszytko zależy od wielkości i mocy, jary jest słabszy) oraz 1 małą czerwoną habanero.
Rozmaryn sobie suszę i daję go na oko, jakieś 1-2 g.
Trzeba zachować umiar, bo łatwo przeholować z intensywnością i ostrością.
Ocet do takich sosów zawsze daję winny/jabłkowy.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 10:30 #496720

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
I mała prośba czy możecie podrzucić przepis na sprawdzoną sałatkę z zielonych pomidorów taka lekko ostra - kwaśna , strasznie mi zaraza bierze i szkoda by się zmarnowały. :jeez:

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 13:53 #496771

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ewuś. Ja zrobiłam tę z ogórków pikantną, tylko zmniejszyłam ilość składników i dokroiłam zielone pomidory.
Pozdrawiam. Jolka.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 14:27 #496781

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Brawo, moje dzielne dziergaczki, a na zimę będzie jak znalazł!! :bravo: :bravo: :bravo:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 19:03 #496830

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
otojolka możesz podać mi przepis ?mam trochę ogóreczków więc to byłby jakiś pomysł .

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Sie 2016 23:32 #496899

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ewa. Myślałam,że robiłaś tę sałatkę od Krysi z 19 strony. To do niej dodałam zielone pomidory i zmniejszyłam nieco cukier.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): EWA1

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 19:42 #497008

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
fakt , robiłam obie tylko nie wiem , która lepsza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 20:41 #497030

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
Adasiowa wrote:
Na pożegnanie lata ...

PIGWOWIEC

od lewej: łososiowy kolor galaretki z pigwowca, słoneczny to przecier :)


IMG_9083_2014-09-21.jpg
Aniu, czy możesz podać przepisy?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 20:49 #497032

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Armaszko :)
Przecier z pigwowca jest bajecznie prosty :) Umyte owoce gotuję w całości do miękkości, a następnie przecieram przez gęste sitko, aby pozbyć się skórek i gniazd nasiennych ( ręczna obróbka surowych pigwowców wykracza już ponad moje siły i zręczność dłoni ). Później przecier słodzę do smaku - pigwowiec jest kwaśny, więc osobiście dawałam sporo cukru - gotuję jeszcze razem do zgęstnienia masy, nakładam do słoiczków i pasteryzuję około 20 minut.

Z galaretką jest pewien problem - czasowy ( gotowanie do zgęstnienia trwa bardzo długo ) i objętościowy ( wychodzi małą ilość produktu finalnego ), a szkoda, bo jest wspaniała. Sprawdzę jutro w starej książce kucharskiej i napiszę - robiłam tę galaretkę raz w życiu i nie znam przepisu na pamięć :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 20:52 #497033

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
Wszystko jedno, czy to pigwa czy pigwowiec? Tak samo postępować?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 20:58 #497038

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Pigwa a pigwowiec to dwie różne rośliny. Pigwa ( to w zasadzie drzewko ) ma duże, wydłużone owoce, pokryte meszkiem i w kształcie jabłka, jest kwaskowa i przetwory z niej przypominają w smaku jabłkowe.
Pigwowiec jest krzakiem o niewielkich owocach z gładką skórką, niemal okrągłe o niesamowitym zapachu. Moim skromnym zdaniem dżemy, przeciery i syropy z pigwowca są o wiele bardziej aromatyczne niż z pigwy.

Pigwa obiera się łatwiej i szybciej rozpada podczas gotowania.

pozdrawiam cieplutko :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Armasza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 21:03 #497042

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
Adasiowa wrote:
Pigwa a pigwowiec to dwie różne rośliny. Pigwa ( to w zasadzie drzewko ) ma duże, wydłużone owoce, pokryte meszkiem i w kształcie jabłka, jest kwaskowa i przetwory z niej przypominają w smaku jabłkowe.
Pigwowiec jest krzakiem o niewielkich owocach z gładką skórką, niemal okrągłe o niesamowitym zapachu. Moim skromnym zdaniem dżemy, przeciery i syropy z pigwowca są o wiele bardziej aromatyczne niż z pigwy.

Pigwa obiera się łatwiej i szybciej rozpada podczas gotowania.

pozdrawiam cieplutko :)
Mam i pigwę i pigwowca, ale pigwa ma mało owoców, a pigwowiec zawsze obficie owocuje. Przepis mi się podoba, szczególnie rozgotowywanie pigwowca w całości, bo do tej pory pamiętam jego obieranie i cięcie w ubiegłym roku.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2016 21:08 #497045

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Do takiego przerabiania pigwowca natchnęła mnie Hiacynta ( Alinka ) przy okazji robienia dżemu z dyni; dodatek pigwowca znacznie wzbogacił nieco mdłą w smaku samą dynię.
Dotychczas łamałam noże i kaleczyłam palce .... jedynie do robienia syropu do herbaty jestem wierna starej metodzie :)
Trzymam kciuki :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 17 Sie 2016 20:24 #497157

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
W wątku znalazłam dżem jeżynowo- jabłkowy. Czy macie jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na coś z jeżyn?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 18 Sie 2016 14:50 #497302

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu a do tej sałatki z pieczarkami i cukinią zalewa octowa ma być słabsza czy mocniejsza.Ja do papryki robię 1 szkl. octu 10 % i 5,5 szkl wody.Czy takie proporcje mogą być do zalewy do tej sałatki?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 18 Sie 2016 19:16 #497329

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Zrobiłem dziś na próbę kilka słoików ogórków po żydowsku.
Aniu, Jolu, dziękuję za przepisy na przecier. Wczoraj zrobiłem pierwszą porcję.

Ja również zastanawiam się nad leczem do słoików tylko trochę krótki okres przechowywania.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 18 Sie 2016 19:52 #497339

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kasieńko, z powodzeniem można zrobić mocniejszą zalewę; ja zrobiłam delikatniejszą ze względu na zdrowie.
Moje proporcje to: 4 szkl. wody, 1/3 szkl. octu 10%, 1 łyżka soli i 4 łyżki cukru. Emalka zalecała taką moc, jaką kto lubi :)
Sałatka jest rewelacyjna!



Michał, dla Ciebie i wszystkich ciekawych ogórków po żydowsku zamieszczam nasze dzieło :happy:



Moich pomidorków nie będzie dużo, a zależy mi na tym przepisie od Mietka z suszonymi śliwkami ... zrobię choć kilka słoiczków z tych kupionych na rynku.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Kasionek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.830 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum