TEMAT: Wielkanocna kuchnia

Wielkanocna kuchnia 22 Mar 2015 17:41 #351498

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dzisiaj podam przepis na pasztet dla wegetarian.Przepis pochodzi z "Poradnika Smakosza"
Przetestowany przez moją wnuczkę.

Pasztet z soczewicy i soi

Składniki
1 szklanka soczewicy
1 szklanka soi
3 cebule
2 jajka
1/2 bułki tartej
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
przyprawy
sól
pieprz ziołowy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
ponadto:
folia aluminiowa


1,soczewicę i soję(każdą osobno)przebrać,umyć,namoczyć na noc a następnie odlać wodę w której się moczyły.
2.zalać wrzątkiem,ugotować do miękkości,osączyć.
3.cebulę posiekać usmażyć na 2 łyżkach masła,ostudzić.
4.soczewicę,soję i cebulę zemleć
5.czosnek posiekać, rozetrzeć z solą.
6.1/3 odłożyć,wymieszać z łyżką masła
7.pozostały czosnek dodać do masy cebulowej i połączyć z bułką tartą,jajkami i gałką
8.doprawić solą oraz pieprZem,wymieszać,
9.keksówkę wysmarować pozostawionym masłem czosnkowym i napełnić masą
10.na wierzch położyć wiórki pozostałego masła
11.pasztet skropić dwoma łyżkamiwody,przykryć folią
12.piec ok.40 minut w temp.180 stopni.

1-DSCF0002-008.jpg


Zielone okna z estimeble.pl

Wielkanocna kuchnia 22 Mar 2015 18:43 #351533

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sałatka z jajkami i łososiem
200 gr wędzonego łososia w kawałku
6 jajek
150 gr żółtego sera
5 małych kiszonych ogórków
1 czerwona papryka
sól,pieprz
majonez

1.Jajka ugotować na twardo,obrać
2.paprykę oczyścić
3.składniki pokroić w kostkę,przyprawić i wymieszać z majonezem.

Wielkanocna kuchnia 01 Kwi 2015 21:07 #354592

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2419
W tym roku będę robiła jajka faszerowane. Czy macie jakieś fajne przepisy na farsz do jajek?
Zamierzam użyć farszu z pieczarek, pasty z zielonego groszku i jeszcze by się przydało z czymś dla urozmaicenia. Coś kolorowego. Ryba i ser odpadają ze względu specyfiki diety stołowników.

Wielkanocna kuchnia 01 Kwi 2015 23:39 #354666

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jajka faszeruję tradycyjną sałatką(drobno pokrojoną) wierzch obtaczam w bułce tartej i podsmażam na maśle aby tarta bułka podsmażyła się na zloty kolor.podaję wystudzone.

Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2015 11:32 #354723

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Moja wersja jaj faszerowanych to : Jaja faszerowane z łososiem

Ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i zmiksować je z łyżeczką masła, wędzonym łososiem, poprawić solą (jak trzeba) pieprzem. Nałożyć z powrotem do wydrążonych białek i udekorować. Dekoracja dowolna : oliwki, natka pietruszki, kawior , papryka itp. Moje z poprzednich lat wyglądały tak :

jajkafaszerowane2.jpg


jajkafaszerowane2012.jpg


jajkafaszerowanezoliwkami.jpg



Kiedyś też zrobiłam galaretki w wydmuszkach, ale ja nie przepadam za galaretami. Może ktoś z Was się zainspiruje

jajawgalarecie.jpg


Jeszcze kiedyś zrobiłam jaja zapiekane po polsku, ale fotki nie mam, bo szybko zostały skonsumowane.
Jajka faszerowane PO POLSKU

Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i przeciąć nożem skorupki wzdłuż na połowy. Łyżeczką wyjąć jajka, tak aby nie uszkodzić skorupek. Pieczarki usmażyć. Jajka, pieczarki i szynkę zmielić w maszynce. Dodać drobno posiekaną natkę, tłuszcz ze smażenia pieczarek (z umiarem), sól i pieprz. Wymieszać. Farsz wkładać do skorupek i posypać po wierzchu tartą bułką. Smażyć na rumiano układając na patelni z masłem stroną farszu

Zapisałam sobie też przepis z gazety "Pani domu" na :
JAJKA FASZEROWANE NA ZIELONO
potrzebujesz:
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• miękkie awokado
• garść młodych liści szpinaku lub 3 łyżki mrożonego szpinaku
• łyżka śmietany 18-proc.
• mały posiekany ząbek czosnku
• sok z cytryny
• biały pieprz
• sól
Sposób przygotowania
1. Jajka na twardo obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Awokado umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
2. Listki szpinaku opłucz, lekko posiekaj. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, awokado, szpinakiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Masą nadziej połówki białek. Udekoruj listkami szpinaku. Uwaga – masę przygotuj tuż przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Bozi, Anika

Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2015 18:07 #354812

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
A to najprostszy na świecie MAZUREK :

- cienki krążek biszkoptu ( może być kupny) lub klasyczne kruche ciasto
- polewa czekoladowa (gotowa)
- galanteria cukiernicza, cukrowe pisaki,płatki migdałowe (świetne na bazie !),inne bakalie... wg. uznania

Jeśli kruche ciasto :

-2 szkl.maki pszennej
-niepełna szkl.cukru-pudru
-1 kostka masła(200g)


- konfitura z gorzkich pomarańczy( do posmarowania spodu)

składniki zagnieść, schłodzić przez 2 godz. w lodówce, wylepić blaszkę zostawiając nieco wyższy brzeg( nie smarować - ciasto jest tłuste), upiec na złoty kolor

Polewę rozpuścić,wylać na przygotowany i wysmarowany konfiturą spód. na polewie tworzymy dowolne wzory. Np. takie:

DSC03117.jpg
DSC03116.jpg


DSC03115.jpg
DSC03113.jpg


Można przygotować wcześniej i przechować w lodówce zamykanej na kłódkę :)
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2015 18:07 przez Ewelina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, babaewa, Bozi

Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2015 18:40 #354825

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Oto PASZTET, naprawdę znakomity

Biorę otóż mieszaninę mięs:

Około - 1kg kurczaka ( piersi , bo nie chce mi się obierać kości)
- 0,5 kg. wątróbki gęsiej
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,5 kg. boczku wędzonego
- o,5 kg. indyka ( udziec)

Ponadto :
-1 kg. pieczarek
-20-30 dag suszonych grzybów leśnych
-4 jaja
-3 bułki
(-cienki pasek wędzonej słoninki do wyłożenia formy , ale to niekoniecznie)
- włoszczyzna ok. 1 kg.
- przyprawy ( sporo majeranku i czosnku, pieprz, sól)

Wszystko to gotuję do miękkości w wielkim garze razem z liściem laurowym , włoszczyzną i duuużą ilością grzybów . Grzyby są bardzo ważne !
Po ugotowaniu ww. składniki + rozmoczone i odciśnięte bułki + surowe , całe jaja mielę przez maszynkę – średnio drobno. Dodaję wszystkie przyprawy( to już wg. indywidualnego smaku).

Teraz istotna jest foremka. Nie powinna być to foremka - korytko z giętej blachy , lecz odlewana w całości , teflonowa , szklana "keksówka"lub coś takiego. Tę foremkę smaruje się grubo smalcem (koniecznie!), dno można wyłożyć paseczkami wędzonej słoninki i na to wyk łada się masę mięsną. Zapieka się w piekarniku ok.50=60 min. Ja ustawiam termoobieg , 180st.

Z tej porcji wychodzą 3-4 pasztety w foremce dł. 40cmx15cm. Ale...masę zmieloną i doprawioną ja sobie zamrażam i daję słowo , że z takiej w dowolnym momencie rozmrożonej i upieczonej wychodzi równie smaczny pasztet .

Aaa... wywar mięsno- warzywno- grzybowy jest idealny na poświąteczny krupniczek .

To tyle . Pewnie wygląda strasznie , ale poza tym ,że czasochłonne ( ale można zrobić nawet 2-3 dni przed świętami), nie ma tu żadnej filozofii. Moi domownicy bardzo ten pasztet lubią.







Smacznego !!![/quote]
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Bozi, zosiac, Zuza

Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2015 18:56 #354831

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Tradycyjna " WIELKANOCNA PASCHA "

Składniki:
-1 kg mielonego twarogu
- 1 kostka masła 200g
- 30dag cukru-pudru
- bakalie (ok.30dag) :rodzynki, orzechy, migdały, śliwki suszone, skórka pomarańczowa...

-masło do posmarowania foremki

Twaróg utrzeć gładko z masłem i cukrem (kulką, mikserem ). Dodać bakalie. Wymieszać.Tortownice wysmarować masłem i napełnić przygotowaną masą. Wstawić na dobę do lodówki.Pascha jest cudownie kremowa i pyszna. Polecam każdemu, kto lubi twaróg !
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2015 18:56 przez Ewelina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Bozi, zosiac

Wielkanocna kuchnia 02 Kwi 2015 21:10 #354867

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Dzięki dziewczyny :kiss3: Jest w czym wybierać :)

Wielkanocna kuchnia 03 Kwi 2015 22:54 #355136

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Dawno temu jadłam gdzieś takie jajka, bardzo mi smakowały, więc spróbowałam odtworzyć tamten smak, zagościły na stałe w naszej rodzinie, a na Wielkanoc są obowiązkowe ;)

Jajka faszerowane ( z pieczarkami i pietruszką)

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo,
ok. 5-6 średnich pieczarek,
natka pietruszki,
½ kostki rosołowej,
łyżeczka żelatyny,
przyprawa Maggi,
sól, pieprz.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewać np. w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.
Z kostki rosołowej i niepełnej szklanki gorącej wody przygotować rosołek, dodać rozpuszczoną żelatynę. Część galaretki wylać na płaski półmisek i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Warstwa galaretki powinna być kilkumilimetrowa.

Jajka obrać, przekroić w poprzek na pół, żółtka wydłubać do miseczki. Czasami żółtko jest ułożone niesymetrycznie i po jego wyjęciu w jednej połówce będzie bardzo niewielkie wgłębienie, wtedy powiększam je wycinając odrobinę białka.

Pietruszkę i pieczarki drobniutko posiekać, żółtka rozetrzeć w miseczce z kilkoma łyżkami płynnej galaretki oraz przyprawą Maggi, można dodać 1-2 łyżki oleju aby ułatwić ucieranie. Dodać posiekane produkty, sól i pieprz.

Pasta żółtkowo pieczarkowa powinna być zdecydowanie za mocno doprawiona, zwłaszcza solą.

Połówki jajek napełnić pastą, układać na półmisku z zastygłą warstewką galaretki, zalać jej pozostałością, udekorować.

Fragment stołu wielkanocnego sprzed lat.
Jajkafaszerowane.jpg
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 13:43 #828216

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 986
  • Otrzymane dziękuję: 3730
Halo! Halo! to chyba dobry czas na to by po 8 latach ożywić ten wątek!

Menu wielkanocne zaplanowane? Zakupy zrobione?
Ja dziś po blisko 4 godzinach mam juz prawie wszystkie zakupy. Menu też zaplanowane choć robię delikatne modyfikacje ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): koma

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 16:09 #828223

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32178
U mnie zaplanowane.Z ciast będzie tradycyjnie sernik z brzoskwiniani i torcik miodowy.6 placków dzisiaj upieklam.Jutro krem,ale idę na łatwiznę, kupiony kajmak z masłem.Mazurki przyniesie kochana siostrzyczka.


20230405_160116.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, Babcia Ala, JaKasiula

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 17:00 #828226

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Najprostsza sałatka: Ryż ugotowany na sypko, szczypiorek, tarkowana rzodkiewka, koperek, kwaśna śmietana, sóľ ,pieprz, ew. odrobina cukru i kropla octu na podkręcenie smaku. Można też dodać ogórek. Bardzo lekka i smaczna. Zamiast kamienia może być deska obciążona baniakiem z wodą.
Z ciast polecam świętokrzyski placek "spod kamienia", pieczony głównie na Wielkanoc. Nie jest drogi i raczej fit. Przepisy w sieci.
Bardziej wypasione ciasto to miodownik pszczelowolski, polecam, szczególnie przekładany powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Przepis z kalendarza pszczelarza 1974.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2023 17:12 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, Babcia Ala, JaKasiula

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 17:43 #828230

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 986
  • Otrzymane dziękuję: 3730
Koma jak ciacho jest z brzoskwinią to zjem. Jak jest to sernik na zimno albo coś podobnego, to też zjem. Ale moje ukubione "słodycze" to mięsa...boczuś, żeberka B) pewnie dlatego, że ja ciast nie jem nie nauczyłam się ich nigdy piec. Za to w gotowaniu jestem całkiem dobra i lubie gotować na święta. Lubie zachwycać innych. Bazuje na znalezionych przepisach ale każdy modyfikuje. Dużo w kuchni improwizuje.

KaLo możesz mi wyjaśnić o co chodzi z deską obciążoną? Przepis daktycznie prosty i lekki, super na upalne dni gdy nie chce sie jeść.

Ja w tym roku zaplanowałam
Francuzką terrine ze śledziami
Terrine wielkanocną z jajkiem i wedzonym łososiem
Żur-zawsze robie bardzo kwaśny i bardzo na bogato.
Schab zapiekany na pieczarkach i ziemniakach
Pieczarki faszerowane jajkiem, obsmażone w jajku i bułce tartej
Gulasz z bialej kielbasy
Biała kiełbasa zapiekana
Galarete drobiową- nigdy nie jadłam i nie robilam, ale chce zapunktować u nowych teściów B)
Salatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Lekka salatka z brokułem, jajkiem i pomidorwem
I...babka ziemniaczana z sosem tatarskim


Chyba wszystko :)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, Babcia Ala, JaKasiula

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 17:48 #828232

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
O rany, ale menu :woohoo:
Przypomniały mi się młode lata ;)
Teraz to luzik, bo to ja jestem teściowa :devil1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, Babcia Ala

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 18:10 #828235

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 986
  • Otrzymane dziękuję: 3730
Janinko ja chyba nie awansuję tak jak Ty bo mam tylko córkę, więc nie bardzo będę mogla od zięcia wymagać :rotfl1:

Postawiłam sobie porzeczkę. Po świętach grudniowych byłam mocno chwalona i zamierzam poziom utrzymać. Oficjalnie powiedziałam, że zrobię tylko 3 dania B)
Zastanawiam sie jeszczę czy dla dzieci nie zrobić klopsików z białej kiełbasy.

Zrobiłam kiedyś wielkanocne pierogi z białą kiełbasą. Obłędne! Ale trzeba je zjadać szybko bo jak poleżą to "rosołek" ktory sie wytwarza w trakcie gotowania, wsiąka w ciasto i zostaje taki suchy kielbasuany farsz...

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 19:29 #828243

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 986
  • Otrzymane dziękuję: 3730
Dziś zaczynam kucharzenie od smażenia Karasi. Miałam mrożone. Pójdą w ocet, zeby na stole było coś kwasnego ;)
20230405_192720.jpg

Wielkanocna kuchnia 05 Kwi 2023 22:29 #828270

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Odpowiedź dla Pauli. Placek spod kamienia tradycyjnie był przyciskany płaskim kamieniem aby ciasto równomiernie nasączyło się sokami ze śmietany bo te blaty po upieczeniu są dość twarde. Zamiast kamienia można położyć obciążoną deskę deskę. Takie placki były pieczone na jedne i drugie święta bo po przełożeniu placek potrzebował kilku dni aby odwilgnąć więc powinien leżakować w chłodzie a w lecie to trochę kłopotliwe.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.339 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum